10 години. $900 млн. 1 присъда...

Прекалено скъпо ли е правосъдието в Хага?
Обновена: 18 мар 2012 12:15 | 18 мар 2012 09:07,
26
10 години. $900 млн. 1 присъда...
Сградата на Международния наказателен съд в Хага. Снимка: Reuters

След като Международният наказателен съд излезе с първата си присъда от своето създаване през 2002 година насам, мнозина критици за пореден път обявиха, че институцията е нерентабилна. Дали обаче подобно мнение е обективно, питат в коментар по темата от BBC.

Годишният бюджет на съда, за който работят 766 служители, е 140 милиона долара. В 10-те години съществуване за МНС са похарчени близо 1 милиард долара. Финансирането на институцията се подсигурява от около 120 държави, ратифицирали споразумението за създаването й.

И много често представителите на тези страни търсят сметка за налетите милиони от националните бюджети. Отговорът е, че текат процеси срещу някои от най-кръвожадните диктатори в съвременната история на света.

Но крайният резултат е точно 1 присъда – за конгоанския военен лидер Томас Лубанга, вербувал деца за войници от кръвожадната си армия по време на гражданската война в страната му.

Според BBC да се твърди, че тази присъда е коствала Х милиона долара, би било погрешно.

В крайна сметка с бюджета на съда се покриват всевъзможни разходи – заплати на служители, наем на сграда, пътувания, интензивни разследвания (често във враждебно настроени страни), хонорари на преводачи, заплащане на служебната защита на обвиняемите и т.н.

Съдебната регистратура (административното сърце на трибунала) плаща по-голямата част от тези сметки и по тази причина натам отива половината бюджет на институцията. И твърдението, че е налице непропорционално разпределение на парите в полза на бюрократите, всъщност се оказва подвеждащо.

Ето и едно интересно сравнение между постоянния Международен наказателен съд и създадените временни трибунали, които се занимават само с престъпленията, извършени в бивша Югославия и Руанда.

Годишният бюджет на трибунала, който разглежда събитията от войните в бивша Югославия от 90-те години, скача стокрактно от създаването му през 1993 година насам. Тогава се харчат 276 хиляди долара за 12 месеца. Сега ставката е 301 милиона. За този период са осъдени над 60 подсъдими, процесите срещу 40 продължават. Служителите на трибунала са 869.

Що се отнася до специалния съд за геноцида в Руанда, годишният му бюджет в момента е 257 млн. долара. Магистратите са завършили около 50 дела от 1994 г. насам.

Разходите и на двата гореспоменати трибунала обаче тръгват надолу, тъй като работата им методично върви към приключване. Гледайки тези числа и тази тенденция в „надпреварата“ по прахосване на пари, МНС изглежда явен победител. Но не трябва да се пропуска фактът, че трибуналите са строго фокусирани географски, докато Международният наказателен съд има по-глобален обхват – разследва престъпления в ДР Конго, Централната африканска република, Дарфур, Кения, Либия и Кот д`Ивоар. Често представителите му са принудени да водят продължителни преговори с националните съдебните системи, за да постигнат целите си.

Конкретно за процеса на Лубанга, започнал през януари 2009 г., имаше сериозно забавяне заради процедурен спор. Прокурорът Луис Морено-Окампо отказваше да предостави стотици страници доказателствен материал на защитата и това доведе до застой. Дори се стигна до възможност за освобождаване на Лубанга и край на делото.
Като слабост на международните трибунали може да се отчете и фактът, че прокурорите често „раздуват“ обвинението си предвид историческите факти, вместо да бъдат по-конкретни и респективно да приключат процесите в разумни срокове. 

И може би харченето на огромни средства трябва да се разглежда в контекста на тази реалност. Експерти посочват, че разходите за МНС са нищожни в сравнение с парите, които се хвърлят за военни бюджети в Африка. Освен това средствата за благотворителност, които се отделят годишно за страните от Третия свят, също са в пъти повече от това, което се дава за МНС.

Предвид глобалната криза обаче в последните години се прибягва до „хибридни“ съдилища между международната общност и отделни държави. Такива примери има в Камбоджа, Източен Тимор и Сиера Леоне (там се гледа процесът срещу бившия либерийски президент Чарлз Тейлър).

Защитниците на МНС заключват, че цената на международното правосъдие не може да е съпоставима с пазаруването в супермаркет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
2
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 12 години
Съдебните състави на ген . Линч са били най -евтини и най - ефективни . Има и бегли сведения от Нова Гвинея където процесите са описани във местната готварска книга
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия трошат народни пари. Защо не вземат да ги закрият, и без това присъдите им са пристрастни - като имам предвид Милошевич, докараха до смърт човека, само защото си е защитавал родината
19
0
 
7
 
! Отговори
ттт преди 12 години
Човек е престъпник, когато съдът докаже това. Без присъда, каквито и да са подозренията и обществените нагласи, човекът е в невинен или в най-лошия случай - заподозрян. Милошевич не беше осъден. Може ли да се смята, че е бил незаконно задържан и че съдът е виновен за смъртта му? Преди да ме обвините, че го защитавам, помислете, че утре може същата съдба може да има всеки друг човек.
18
0
 
3
 
! Отговори
100 ИЛИ 1000 ПЪТИ ?? преди 12 години
Аферим на аритметиката Ви. Вие като Каролев една нула отзад за нищо я нямате!!! 301 милиона е СТО?!?!?! ПЪТИ по-голямо от 276 хиляди. Да не е 30 милиона или ХИЛЯДА ПЪТИ??????
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
то си е чудо, че и тази присъда е произнесена, повечето следствени там мистериозно получават инфаркт, преди да имат възможност да се изкажат ;-)
16
1
 
5
 
! Отговори
до 18 преди 12 години
за друг съд си мислиш, колега, малко си се объркал :-))
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Демокрацията също е скъпо удоволствие! Избори, парламент, депутати и т.н. Колко по евтино би било да си имаме един диктатор, който да решава за всичко!
14
10
 
1
 
! Отговори
Suvi преди 12 години
Не е вярно,че има 1 присъда.Може да са имали предвид една знакова присъда на диктатор,но всеки ден хиляди граждани на много държави включително и българи се обръщат към съда в Хага,когато тяхното правосъдие не работи!
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как такива статии виждат бял свят не е ясно..Като махнем съда и полицията и ще я втасаме..
12
0
 
3
 
! Отговори
421 преди 12 години
верността на статията понамирисва,затова си го места в другият крачол и я подминавам
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е прекалено скъп а е ПРЕКАЛЕНО *** този съд Онази *** Карла дел Понте се оказа ,че е подкупвала свидетели ,а нали бачкаше точно за този съд Като почнаха да я разследват и я пратиха в Южна Америка на държавна служба ,да разпусне и да си намери гадже ,че нагона и пречи на работата .
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Наливане на милиони долари всяка година в гърлата на ненаситната бюрокрация и резултат почти никакъв.В България оплюваме съда/често справедливо/,но неговата работа не може да се сравнява с тази на международните мързеланковци.
9
10
 
23
 
! Отговори
сърбин преди 12 години
това е незаконен съд, присъдите се произнасят предварително в Ню Йорк и Тел Авив. безобразие. престъпници!
8
1
 
3
 
! Отговори
до 6 преди 12 години
ВВС - означава военно въздушни сили :Dза Х милионите също си прав, но за доларите не си, все пак това е не е европейска институция(на ЕС) ами международна(включва държави извън ЕС и Европа).
7
1
 
2
 
! Отговори
брадваро преди 12 години
няма начин да остане такава сума след малоумното поведение на настоящето правителство.
6
3
 
4
 
! Отговори
Enky преди 12 години
До 6:Не се коркай толкова. Може би ВВС е Военно-Въздушни Сили, Х си е просто "хикс", т.е. неизвестно :):):)Всичко е въпрос на личен прочит, колега :)
5
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поредният неграмотен пъпчив пубер, решил да се прави на драскач. Дори го е срам да си напише името под заглавието на статията. За да не му се смеят другарчетата. Ама така е, който учи Азис и Алкохол (нарочно с главно А) - това е резултата. Университет СинСити. Да живее грамотността."Според BBC да се твърди, че тази присъда е коствала Х милиона долара, би било погрешно." - какво е ВВС ? Не е ли Би Би Си? И какво е Х милиона? От кога в българския език съществуват латински букви? И долари в ЕС...
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А някои наивници още си вярват в приказките за Дядо Коледа и как ние сме уникално престъпни и корумпирани, пък в "белия" свят институциите работят в полза на хората. Има разлики, но те са само в мащаба на машинациите и престъпленията. Ха познайте кой "печели" по тези показатели.
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Първо провокират събитията, после съдят участниците... голяма простотия. Бития си е бит, е.ания, е.ан.
2
0
 
13
 
! Отговори
ИНОВАТОР преди 12 години
Аферим на аритметиката Ви. Вие като Каролев една нула отзад за нищо я нямате!!! 300 милиона е СТО?!?!?! ПЪТИ по-голямо от 300 хиляди. Да не е 30 милиона или ХИЛЯДА ПЪТИ??????