"Нормалният" президент Оланд избра "нормален премиер" - Еро

По професия Жан-Марк Еро е учител по немски език
16 май 2012 10:46, Елка Василева
6
"Нормалният" президент Оланд избра "нормален премиер" - Еро
Франсоа Оланд и Жан-Марк Еро. Снимка: Reuters

"Нормалният" президент Оланд избра "нормален" премиер - Жан-Марк Еро, пише френският в. "Монд" за назначаването на досегашния парламентарен лидер на френските социалисти за нов министър-председател. "Монд" припомня, че политическата траектория на Оланд и Еро е неделима от 1997 г. насам. Двамата преживяха кошмара от 2002 г., когато на президентските избори социалистът Лионел Жоспен беше елиминиран на първия тур и битката беше между десницата и крайната десница. Еро има важно предимство в редиците на социалистите - от 1976 г. няма местни избори, които той да не е спечелил, допълва "Монд" и припомня, че Еро е кмет на Нант и депутат от департамента Лоар-Атлантик.

Като кмет Еро успя да превърне Нант в средище на културата и на устойчивото развитие. Но там се появяват и проблемите му със закона. През 1997 г. Еро е осъден на 6 месеца затвор условно и глоба от 30 000 франка, защото е възложил без конкурс или търг печатането на местния всекидневник на бизнесмен, близък до социалистите.

По професия Еро е учител по немски език, отбелязва "Монд". Преподавателското у него се забелязва в манията му да подготвя речите си с бележки. Докато говори, обикновено жестикулира енергично и често бележките му падат на земята, но това не пречи на Еро да развие докрай тезата си. Еро обича класическата и съвременната музика и е невероятен танцьор, най-вече на танго - умение, което винаги може да му послужи.

"Либерасион" отбелязва, че назначаването на премиер, владеещ немски език, е предимство за връзките на Париж с Берлин.

Еро беше предан сътрудник на Оланд, но ако иска да успее в премиерската мисия, той трябва да надхвърли "статута на обикновен сътрудник", пише в. "Монд" и припомня, че Еро е бил предпочетен за премиерския пост пред социалистическата лидерка Мартин Обри, защото тя е смятана за много по-независима и с много "по-вулканичен характер".

Назначаването на Еро за премиер показва, че идва ред на "третия тур" на изборите във Франция - за парламент през юни. Кой по-добре от предания сътрудник на Оланд - Еро, ще може да мобилизира социалистите да се представят добре на този вот", отбелязва сп. "Нувел обсерватьор".

Назначаването на Еро за премиер не изненада никого. Още на 26 април Оланд направи "портрет-робот" на бъдещия премиер в телевизионната програма "Думи и действия" по Франс 2 и той съвпадна с портрета на Еро, пише сп. "Поан".

Еро беше в асансьора, който се изкачваше нагоре и не се повреди, обобщава сп. "Експрес" издигането на Еро на министър-председателския пост след дълго изкачване в йерархията на социалистите.

Вестниците обобщават, че качествата на Еро са способността му да постига компромиси, организираността, решимостта и готовността да извършва реформи.

За спътницата в живота на Оланд - Валери Трирвильор, в. "Фигаро" пише, че влизането й в Елисейския дворец не остана незабелязано, но тя веднага породи главоблъсканица, като заяви, че не иска да бъде наричана първа дама, пише в. "Фигаро".

Франция се сдоби с първа дама без брачна халка, която ще се опита да си проправи собствен път, пише в. "Ню Йорк таймс" в статия портрет на Валери Трирвильор.

В. "Фигаро" и сп. "Поан" отделят внимание и първия ден на Никола Саркози като гражданин. Докато Оланд се изявяваше в Елисейския дворец, а после в Берлин, Саркози се посвети на тичане и футбол. Изданията посочват, че не е ясно какво ще е бъдещето на Саркози, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
0
 
! Отговори
Симин преди 11 години
Уважаеми Номера 2, 3 и 5 ! Големи специалисти сте на френска политика, възхищавам се ! Не сравнявайте така наивно българския ромски електорат с този на Франция.
5
1
 
4
 
! Отговори
безпристрастен преди 11 години
Като чета за първите му предложения на новия френски президент ме навежда на мисълта за нашите левандури Станишев и Първанов. Според биографията, която прочетох г-н Оланд цял живот е бил партиен работник. Не е ръководил нищо а да е бил министър-забрави. Жал ми е за обикновенните французи, а за африканските "французи" , които го избраха да се оправят сами.
4
3
 
2
 
! Отговори
Тео преди 11 години
Заради тоя Сарко бях намразил французите и всичко френско мани дребното комплексарче дет беше нарцис .
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е така е, като оставиш магребинците да имат решаващата дума. сори. това вече е наглостта на емигрантите.
2
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Французите (предимно дошли от Африка) заложиха на куция кон Оланд, сега по всякакъв начин левите журналисти се опитват да създадат ореол на нормалност около очевидните ненормалности на френския президент.
1
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каква чудесна идея за прекарване на времето от аутсайдери, отсвирени от историята: Саркози и Тикви ритат футбол на малки вратички.