Османско минало незабравимо – Турция иска влияние

Ердоган се стреми към връщане на Балканите в турската орбита
Обновена: 16 май 2012 15:16 | 16 май 2012 12:53, Елка Василева
1001
Османско минало незабравимо – Турция иска влияние
Турция засилва международното си медийно присъствие. Снимка: архив, Reuters

Турция иска влияние. И затова засилва международното си медийно присъствие. Една от първите цели на турската експанзия са доминираните от мюсюлмани райони на Балканите, попадащи в състава на някогашната Османска империя, пише Дойче веле.

За затвърждаване на образа си на регионална сила Турция залага на засилено медийно присъствие. Турският арабскоезичен телевизионен канал, пуснат миналата година, очевидно е част от по-мащабен план, чиито контури се очертават все по-ясно.

Сред първите пет в света

Този план предвижда не само обогатяване на палитрата от чуждоезични емисии, но и разширяване на периметъра на действие на държавната информационна Анадолска агенция. Високи цели преследва сравнително новият й директор Кемал Йозтюрк, който е на поста от август 2011 г. 100-годишния юбилей от основаването си агенцията ще посрещне през 2020 година като петата най-голяма информационна агенция в света, обеща Йозтюрк при представянето на новите проекти. Дотогава Анадолската агенция ще предлага продукт на 11 езика, сред които руски и дори кюрдски, а броят на абонатите трябва да се увеличи от 1 121 в момента на 7 000 през 2020 година.

Първа стъпка в начертаната посока беше направена през март т.г., когато Анадолу Ажансъ разшири своя уеб продукт със съдържания на босненски език. И няма нищо чудно в това, че една от първите цели на турската експанзия са доминираните от мюсюлмани райони на Балканите, попадащи в състава на някогашната Османска империя.

До голяма степен това е свързано и със съвременния турски неоосманизъм, пропагандиран лично от премиера Ердоган, който се стреми към връщането на Балканите в турската сфера на влияние. Анкара е принудена да действа така и поради една друга причина - малко изненадващо през ноември м.г. катарският канал Ал Джазира започна да излъчва програми и на няколко южнославянски езика.

Мюсюлманско побратимяване

Включително и заради арабската конкуренция върховната повеля на Анкара е да сигнализира готовност за мюсюлманско побратимяване. Така например Анадолската агенция отрази много широко разговорите на директора си Йозтюрк в Доха с катарската информационна агенция и телевизия Ал Джазира за разширяване на сътрудничеството в Арабския свят. А този месец Анадолската агенция открива свое бюро в Кайро, което ще отговаря за арабскоезичния продукт на турската агенция.

Още по темата

На босненския си сайт Анадолската агенция пропагандира съдържания, които имат особено символично значение за връзките между Турция и мюсюлманските народи на Балканите. Така например при посещението си в Сараево за получаване на наградата "Лидер на 21 век" турският външен министър Ахмет Давутоглу не пропусна да отбележи турския ангажимент за косовските албанци. Малко преди това първият турски дипломат беше организирал за шефа на косовския парламент топло посрещане в Анкара.

Освен че внушава процес на сближаване между Турция и мюсюлманските райони на Балканите, босненският сайт на Анадолската агенция е използван и за индиректна антиизраелска пропаганда. Очевидно управляваната от ислямисти Турция, която демонстративно се прегръща с победилите на изборите в Тунис и Египет мюсюлмани, на всяка цена иска да внуши, че в района на арабското Средиземноморие антиизраелските настроения се засилват все повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1001
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
17
 
! Отговори
До 7 преди 11 години
Кво му е на народа бе нещасник? Това че ни управляват марионетки нищо не означава сега като си започнат скалъпената война да си оправят кризата и ние ще живнем !
13
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Целта на Турция е да обедини турците, албанците и *** от България, Македония, Албания, Гърция, Румъния, Сърбия, Босна и Косово в нова османска империя.
12
1
 
23
 
! Отговори
безпартиен преди 11 години
И ако не се стегнем, ще стане!!!Не знам кой турски политик беше казал(може би Ататюрк): "Което не сме го постигнали с ятаган, ще го направим с политика"
11
5
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Турците отдавна пробват да се припознаят като водачи на ислямския свят, но арабите им се смеят на акъла. Истинските мюсюлмани са арабите, а ислямът е религия създадена за арабите и пустинята, съобразена с кодекса на семейната чест и няма нищо общо със смешните издънки на рода на незаконородения Осман. Турците никога няма да бъдат истински мюсюлмани и го знаят.
10
2
 
52
 
! Отговори
1 преди 11 години
1, И Гърция беше в НАТО, но американците не се намесиха, когато *** я нападнаха ! За нас дори няма да се правят, че ни защитават.
9
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те да внимават, че при евентуална война между Израел и Иран, турците първи ще го отнесат от аятоласите
8
3
 
46
 
! Отговори
Голяма хапка преди 11 години
Ердоган иска Османската империя в най-широките й граници. Това в началото може частично и да успее, но в крайна сметка ще унищожи турците като нация. Една нация е млада докато има жива национална идея. Мустафа Кемал им създаде нацията, а Реждеб Ердоган ще я закопа, защото иска да подмени мюсулманин с турчин.
7
9
 
44
 
! Отговори
tosh преди 11 години
аз турската телевизия бтв не я гледам, пък и ще взема по-рядко да влизам в глупавия ви сайт.Хайде да видим тогава отоманска експанзия.
6
12
 
72
 
! Отговори
Кофти тръпка преди 11 години
Гърция се клати, Западна Европа вдигна ръце от Балканите, Щатите поддържат 100 процентово Турция и засилват влиянието си, в БГ управлява васално "правителство".България не я чакат добри времена ! Но с такъв народ, може би наистина не заслужаваме по-добра съдба.
5
4
 
17
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Sas takiva politici prodaznici nisto cudno pak da padnem pod Tursko robstvo,i vnucite ni cakat pak Djdo Ivan
4
10
 
74
 
! Отговори
Винету преди 11 години
Неискам да го повярвам ,но май *** иска пак да претопи Балканите и да стъпи отново тук където не и е мястото на *** ! Долу турците и техните слуги с интерес България и околни държави пак да са част от 1 *** държава !
3
7
 
56
 
! Отговори
Chikatilo преди 11 години
Той може и на луната да иска да иде ама цък.....да си клюма на изток и да не дума !
2
45
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те, Балканите, са си в турска орбита отдавна.
1
20
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нещо закъсня - ние сме в ЕС и НАТО