Туркменистан – страната на позлатените палати

"Имаме всичко за ядене и у нас няма война. Какво повече искате?"
21 май 2012 17:00,
62
Туркменистан – страната на позлатените палати
Нощна снимка на президентския дворец Снимка: архив, Reuters

Палатите се нижат един след друг. Статуите си съперничат коя е по-позлатена и по-безупречно чиста. По улиците на Туркменистан е забранено да се пуши, а социалната мрежа Facebook е в черния списък. Добре дошли в Ашхабад, столицата на Туркменистан, една от най-потайните и най-изолирани страни в света.

Кацането на малкия самолет в Ашхабад дава първа представа за тази бивша съветска република с много авторитарен режим -  самолетите на летището са на държавната авиокомпания "Туркменистан еърлайнс". Малко са чуждите компании, които обслужват тази дестинация в Централна Азия. Когато човек стигне в центъра на града, се озовава сред безмерно изобилие от разкош - палати със златни куполи,  построени в по-голямата си част от френската строителна компания Бе Те Пе Буиг, министерства и учреждения от бял мрамор, петзвездни хотели, грандиозни фонтани и водоскоци, светофари последен писък на модата и пътища в отлично състояние.

Благодарение на огромните газови залежи на тази страна, която е с площ колкото Испания и 80 процента е пустинна, президентът Гурбангули Бердимухамедов продължава да строи палати в Ашхабад, като следва примера на ексцентричния си предшественик Сапармурат Ниязов, на когото викаха Туркменбаши, доживотния президент на Туркменистан, починал през 2006 г. Неговата златна статуя, кацнала на 75-метрова арка, се върти около оста си така, че лицето й да бъде винаги обърнато към слънцето.

Но зад привидното величие и красота, демонстрирани от режима, се крие една съвсем друга действителност, записвана от камерите за наблюдение, поставени на върха на множество улични лампи от ковано желязо из почти целия град. Контролът е строг, а свободите са ограничени. Нито едно опозиционно движение досега не е разрешено в тази страна, обявила независимостта си след разпадането на СССР през 1991 г., въпреки реформите, обещани от президента Бердимухамедов, преизбран през февруари с резултат, достоен за най-авторитарните режими на планетата /97,14 процента от гласовете на избирателите/.

Всякаква критика за политиката на правителството е смятана за опит за дестабилизиране на държавата и се наказва с присъда до 25 години затвор. Опозиционерите са в затвора или в чужбина, обобщава наблюдател. Предвид твърдостта на режима и тегнещите рискове,  жителите са недоверчиви към своите събеседници и още повече към чужденците. Малко хора, които се съгласяват да говорят, казват, че са доволни от живота си, като например усмихната продавачка със златни коронки на пазара в Ашхабад, където е забранено да се правят снимки.

"Тук сме добре, спокойно е", признава тя.

Същите чувства споделя и Мохамед, шофьор на такси, който обяснява, че природният газ и водата са безплатни за населението, че токът, телефонът и парното не струват почти нищо заради държавните субсидии. "Имаме всичко за ядене и у нас няма война. Какво повече искате?", пита този 44-годишен мъж в отговор на въпроса за ограниченията на свободите.

Сред забраните е тази да се пуши на обществено място, но също и на улицата и в колата с риск човек да си навлече глоба от 20 долара. Пушачите се приемат само в определени кафета и хотели. Оттам идва и желанието да се пуши скришом зад колата или зад колоната на някой блок. В тази страна с около 6 милиона жители, разположена на брега на Каспийско море, заобиколена от Иран и Афганистан,  ресторантите трябва да затварят в 23 часа, закусвални „Макдоналдс“ няма. Малкото дискотеки в хотелите за чужденци могат да останат отворени по-дълго.

Но центърът на града трябва да остане спокоен - забранено е да се надува клаксонът, полицейските и колите на Бърза помощ рядко използват сирените си, автомобилистите трябва да намалят децибелите на радиокасетофоните, за да не бъдат глобени. След като над Ашхабад се спусне нощта, осветление в най-разнородни цветове започва да облива дворците, кулите и фонтаните, но улиците и парковете са почти пусти.

Развлеченията са ограничени, въпреки че могъщият президент Бердимухамедов, чиито портрети са разположени покрай пътищата на Туркменистан, разреши отново операта, театъра и киното, които бяха премахнати от предшественика му. Медиите са контролирани от държавата, а международната преса отсъства от будките. Достъпът до интернет се развива, но мрежата е строго надзиравана от властите. В едно от малкото интернет кафенета в Ашхабад журналист на Франс прес се учудва, че не може да влезе във Facebook или Twitter.

"Тези сайтове са недостъпни в Туркменистан по технически причини", му казва шефът на заведението. Социалните мрежи са блокирани по нареждане на режима, смятат наблюдатели. Но чрез хитрина човек може да влезе в тях през руски сайт, при условие че познава добре маневрата. Невъзможно е също да се влезе в сайтовете на "Хюман райтс уоч" и "Амнести интернешънъл" - двете организации, които критикуват редовно погазването на правата на човека в Туркменистан, който им отказва всякакъв достъп.

Червеният кръст е една от малкото неправителствени организации с офис в Ашхабад. В тази страна, където е оскъдно издаването на визи, а журналистите, на които се разрешава, както се случи миналата седмица, да отразяват международна конференция, са придружавани неотлъчно от представители на властите, които ги разубеждават да пътуват където и да е без представител на режима. Или казано с други думи да вършат нещо, което не би се  харесало на режима, било то и снимка на бедното предградие на  Ашхабад, което контрастира с показното богатство в центъра на столицата.

(БТА по материал на Франс прес)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: Туркменистанпалати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички проблрми в Света идват от Мека-Саудитска Арабия.
51
1
 
4
 
! Отговори
Валентина преди 11 години
Туркменистан бледнее в сравнение със Саудитска Арабия. За нея обаче никога не се пише като за проблемна страна, а по-скоро като за нещо любопитно. Като нарочат някоя бивша съветска република за преден пост в борбата за демокрация, и всички агенции започват да повтарят като папагали. Че те 70% от държавите в света са много далече от демокрация! България да не е много по-демократична от Беларус например?! Медиите тук са същите. И тук полицията бие невинни. Но сме верен васал и това ни спасява.
50
0
 
3
 
! Отговори
Найденов преди 11 години
Тази статия от началото до края,дословно,дума по дума може да се пренапише като само се сменят имената на държавата и лидера и,например Катар,или Саудитска Арабия,или Йордания,или Бахрейн!Туркмения обаче е авторитарна и диктаторска държава,а горепосочените не са! Е как може да се помисли такова нещо???Щом са стратегически васали на САЩ, и дума не може да става за такова нещо!
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До -58.Симеоне какво значи научно доказно бе професоре? в лаборатория или с математическа формула? Чърчил казва Демокрацията е най-лошата форма на управление, но по-добра не е измислена. За вещомана, за който няма други ценности в живота най-добрата форма на управление е тази която му дава свободен достъп до всички материални блага и той е щастлив, като индианец, който вижда блестящо огледалце...дай на селянина IPhone и западна кола и той ще ти е предан до гроб и ще го управляваш лесно
48
5
 
1
 
! Отговори
someone преди 11 години
научно доказано е - по-хубаво от демокрацията НЯМА!
47
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
i tuk da se zabrani taziprostotiq facebook
46
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Та ние тук като имаме свободата да говорим каквото си искаме, та сме цъфнали и вързали. На политиците изобщо не им пука каквото и да говорим, важното е да не правим революция. Щом като ровенето във facebook и гледането на порно е за предпочитане от това да си сит, добре облечен и да се чувстваш комфортно и сигурно в собствената си страна, значи демокрацията не е за мен.
45
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От тази статия ми се прииска да съм гражданин на Туркменистан, вместо на ***.
44
8
 
32
 
! Отговори
ддддд преди 11 години
така трябва да бъде за да има държава и ред....
43
12
 
13
 
! Отговори
ален делон преди 11 години
и с всичките пари на света пак са си катъри
42
1
 
11
 
! Отговори
И друго преди 11 години
Пълниш резервоар бензин за един долар и ти връщат ресто... Сутийка он 50 гр. черен хайвер - 10 долара... Но иваче е предтъпление да изнесеш например килим - държавна тайна е технологията им.И заплата от 100 долара е много висока...Центъра на града /Ашхабат/ и на юг /към планината Капеттаг/ е строено с много пари, но изпълнителите не са френски фирми, а турски... Иначе езикът им е съвсем близък д турците - всъщност - от тези места турците идват към Европа, тоест - там е тяхната прародина...Оби
41
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"...закусвални Макдоналдс няма..." Откога липсата на този "проблем" за правилното хранене е проблем на демократичните свободи.
40
2
 
46
 
! Отговори
Lekar преди 11 години
Завиждам им за това, че нямат Макдоналдс!
39
0
 
12
 
! Отговори
до 40 преди 11 години
Какви турски държави са те пасли? Или искаш да кажеш мюсюлмански? Те по презумция са винаги съюзени срещу "неверниците", така си е по военния устав, наречен Коран.
38
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мале мале.. позлатени куполи, улични лампи от ковано желязо.. Защо не вземем да пратим малко *** на специализация в Туркменистан. Така 300- 400 хиляди ***. Пък ако на родните ни политици им домъчнее, нека да ги върнат за изборите и после пак да ги изпратят там. :)
37
5
 
17
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Човек така е направен, че ако не може да приеме диктагурата като по малко зло - все пак диктатора може да се окаже добър, а и да е лош, възможностите му са ограничени от страх да не си загуби власта, - получава демокрация. Това вече е диктатура на тълпата, в която на повърхноста винаги е измета. Тогава всеки може да си говори каквото си иска защото е без значение, даже измета стимулира тази говорилня, за да се краде по лесно.
36
14
 
38
 
! Отговори
ZSZS преди 11 години
Защо всички държави напредватсамо ние буксуваме на едно и също място?
35
24
 
32
 
! Отговори
aaa преди 11 години
Пък ние сме си бедни, но свободни. Може да няма какво да ядеш утре ама ще можеш да вървиш по улицата и да си говориш каквото си искаш- гладен.
34
25
 
47
 
! Отговори
Соня преди 11 години
Описанието на живота в тази страна ми изглежда като живот в рая ! Почти всичко безплатно,спокойствие - без стреса на пушачи около тебе и силна музика ! В сравнение с България си е направо мечта...Е,само да не се противопоставяш на властта,да не искаш да напускаш страната и да имаш връзка със света... Горе - долу като нашата страна преди 30-тина години,само дето газ нямахме в такива количества...
33
3
 
9
 
! Отговори
Не! преди 11 години
Американците нищо не могат да правят иначе ще се съединят турските държави там.