(Не)очакваният финал

Италианският феникс и испанският гигант в битка за историята
Обновена: 1 юли 2012 09:42 | 1 юли 2012 09:35,
77
(Не)очакваният финал
Италия и Испания завършиха 1:1 в първия мач от група C. Снимка: Reuters

Едва ли са мнозина са тези, останали изненадани от присъствието на Испания на финала на Евро 2012. Въпреки редицата критики (били те и донякъде основателни), няма как да се оспори върховенството на „Ла Фурия” на европейската и световна футболна сцена.

Истина е, че иберийците вече не са толкова впечатляващи. Истина е и че играта им е все по-предвидима. Но това не ги прави по-слаб отбор. Не прави плетеницата от точни къси пасове по-малка наслада за окото. Гениите на Шави и Иниеста все още са налице.

Единственото, което липсва е централният нападател. Липсва онзи Торес отпреди 2-3 години. Липсва поразително ефективната машина за голове Давид Вия.

Но както се вижда, дори и изпадналият в „бездънна дупка” играч на Челси и тежко контузеният Вия могат да бъдат компенсирани. Не изцяло, но достатъчно. В крайна сметка Испания е на финал без допусната загуба, а топката е влетяла в мрежата зад Касияс един-единствен път.

Испанците изглеждат леко уморени, леко пренаситени от футбол, да не кажа леко апатични. Но предвид европейската и световната титли в рамките на 2 години (2008-ма и 2010-та г.) и успехите, които записаха основните стълбове в тима с клубните си отбори (Барселона и Реал Мадрид), да не си пределно мотивиран изглежда обяснимо.

И въпреки това футболна Испания изглежда готова да затвърди господството си. Остана само една крачка до вечно място в историята. Защото никой никога не е печелил 3 трофея от двата най-големи футболни форума (да ме прощават южноамериканците) за едва 4 години. И едва ли скоро ще има по-голяма вероятност това да се случи.

Германия беше на прага на подобно върхово постижение, но падна на финала на Евро`76 след пословичната дузпа на чеха Паненка.

Именно Бундестимът беше сочен и като отборът, способен да спре „Ла Фурия” по пътя към вечността. Немците наистина имат страхотни играчи. Имат и страхотен тим. Това, което нямат, е страхотен треньор. Макар и да звучи малко пресилено Йоаким Льов е фаворит за определението „главен виновник за липсата на канцлера Меркел на стадиона в Киев за големия финал”.

Селекционерът заложи на един и същ състав в мачовете от групите. Най-добрият или не, този състав спечели почти безапелационно и 3-те двубоя в “Групата на смъртта”. Марио Гомез пък почти обезсмисли залозите за голмайстор на шампионата.

И тук започнаха леко странните експерименти на Льов. Той извади титулярната нападателна тройка от отбора за четвъртфинала с Гърция. Целта била да играят най-добрите. Но същите тези най-добри – Клозе, Шюрле и Ройс останаха на пейката за полуфинала с Италия.

В сблъсъка с адзурите дойде и генерална промяна в стратегията. Германия, която играе с трима в нападение през целия турнир (а и доста преди това) излезе с подсилена халфова линия и отслабена атака. Уж така трябвало да бъде неутрализиран Пирло. Само че единственото неутрализирано беше потентността на маншафта в атака.

След злополучния експеримент Йоги имаше време да се поправи след почивката. Но той продължи да държи на своето – схемата остана същата, само бяха сменени част от изпълнителите.

Резултатът от треньорската мисъл беше плачевен – рядко може да се види обезверен, предал се далеч преди края на двубоя германски национален отбор. Прословутият германски дух остана скрит. А огромният потенциал на това наистина много талантливо поколение германски футболисти – недоразвит.

Да, Германия подобри едно върхово постижение – имаше рекордните за Европейско първенство 8 различни голмайстори. Но какво от това? Германия изравни рекорда си за най-много отбелязани голове на Европейско първенство – 10. Но какво от това? Със същите 10 гола поколението на Замер, Клинсман и Бирхоф вдигна титлата през 96-та година в Англия (което към момента е и последният голям триумф на Бундестима).

На другия полюс (както почти винаги, когато тези два отбора се срещнат на голям футболен форум) беше Италия. Една мотивирана, дисциплинирана, атакуваща, безстрашна Италия. Един отбор, който се изолира от поредните скандали с черно тото в родината си и се доказа като истински турнирен борец.

"Скуадра адзура" има невероятният лукс да разполага с неповторим плеймекър като Андреа Пирло. Отписаният от Милан Пирло, който всъщност е един от най-добрите халфове в света. Нищо, че е на 33 години.

Маестрото на италианския триумф правеше каквото си поиска по време на цялото първенство. И когато към него добавим вратар като Буфон, здрава защита, борец като Де Роси и непредвидими, но способни на всичко във футболната игра нападатели като Балотели и Касано, не е трудно да се види как отписаната преди турнира „Скуадра” на практика е напълно логичен финалист.

Сега предстои и най-трудното – преодоляването на испанската стена. Иберийците са фаворит, но след случилото се с Германия никой няма да си позволи да отпише италианците. Така че червено-синият финал обещава да е наистина интригуващ. Наистина...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 71Пич,да говориш за късмет при играни най-много финали и спечелени най-много такива от Германия е същото,като Борисов да говори за това в какъв рай е превърнал той лично България.Просто чисти глупости на кило...
64
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Оф, като почнете с митовете за "немската машина" и прочее глупости, страхотни футболисти имали фрицовете и т.н.Чисти коне са, а и резултатите им такива като играта.Повечето им успехи са рейултат на луд късмет - като почнем от първата им титла, т.нар. "Чудото от Берн" и свършим с последната им от 1996, когато чехите просто ги смачкаха, но швабите биха със съдийско подпиране, лудия късмет на Бирхоф и малоумното хокейно правило за "внезапна смърт", което после веднага беше отменено.
63
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
72-и, ти нещо си здравата мръднал. ИСПАНЦИТЕ ДА ИГРАЯТ ГРОЗЕН ФУТБОЛ?Че от това по-красив футбол здраве му кажи. Бърз, комбинативен, техничен, смазващо прецизен.Явно гледаш състезания по някой друг спорт.
62
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***!
61
19
 
11
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! преди 11 години
Жалко че посредствена Испания е пак на финал- сънували ли са тези посмешища до преди 4 години, че ще имат такива успехи - наистина не проумявам кой льольо харесва играта им !!!!Това с Испания е фарс - ако всичко е прозрачно не зная какъкв късмет трябва да имаш , за да си на 3 поредни финала за 4 години - това е парадокс !След като Германия не е на финала то поне Италия нека да успее да се противопостави на отваратителното и грозното във футбола, а именно на Испания!
60
1
 
0
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 11 години
Цолламта ако го изпращаш кажи и да донесат някоя бира да пия докато чакаме да докарат преводача )
59
1
 
0
 
! Отговори
гурбетчия преди 11 години
Разбрах ,че работиш на черно и нямаш никакъв немски аусвайс ! Но не бъркай полицията с Цолламт ! Полицията наистина не се интересува от това дали работиш нелегално или не ,важното е да не крадеш ! Но гепат ли ви от Цолл ,жална ви майка ,страшно големи глоби има !
58
0
 
0
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 11 години
Абе 2 пъти идваха цола тоя месец екстрадираха 2 Сърби. Ако искаш да ти дам кординати? Казах ти че имам дойчаусваис.
57
0
 
0
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 11 години
Не ни викай момче че съм на 38 години, с две деца. Всички мои хора вземат повече пари от нормалния немец на същата работа, не се майтапя. Друг е въпроса, че да работи желязо във Германия немец рядко можеш видиш. Наистина не повече от 4 часа, ама самата полиция си прави оглушки защото ако стане провал със сроковете няма да тръгне аутобана а плаща държавата ферщеин?
56
1
 
0
 
! Отговори
гурбетчия преди 11 години
И не бъди толкова наивен ,че Цолл не ги интересува колко часа работиш ,и дали всичко ти е наред ! Имаш късмет ,че не ти знам координатите за да пратя на работното ти място гости от Цолламт !
55
0
 
2
 
! Отговори
do 56 преди 11 години
Що глупости изчетох тук. На семкаджията му дай тема да ходи из форумите са си избива комплексите... Коментар 56 е от малкото смислени тук, а и е по темата. Нека довечера победи по-добрият.
54
0
 
1
 
! Отговори
гурбетчия до 63 преди 11 години
Абе момче ,що не искаш да разбереш ,че гевербето не ти дава право да работиш като номален работник със сключен трудов договор ! А върви при немци да работиш с гевербе ,ще работиш ама когато ме хванеш за онази работа и ме поразходиш ! С гевербе ще работиш само на черно при турци ,сръбски *** / те точно се занимават с железата/ , при араби и пр. , но при всички случаи по закон нямаш право да наемаш от тях работа за повече от 4 ч. на ден ,останалото е нелегален труд !
53
1
 
1
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 11 години
Не съм чак толкова зле. Работим за 180 Е на тон желязо. 5 човека обикновенно хвърляме 6 на ден. Колко часа се работи не ги интересува цола от марс ли падаш?
52
0
 
1
 
! Отговори
гурбетчия преди 11 години
И още , с гевербе нямаш право да наемаш работа от друга фирма за повече от 4 часа на ден ! Друг е въпросът ако не взимаш работа от посредническа фирма , а цялата дейност е на твоята фирма ! Много си зле ! Не те знам от колко г. си в Германия ,но хабер си нямаш от нищо !
51
0
 
2
 
! Отговори
гурбетчия до 59 преди 11 години
Може и 10 немски аусвайса да имаш ,но си мноого зле ! Гевербето не е разрешение за работа ,а е откриване на лична фирма ! С такова гевербе немец не те взима на работа , а можеш да работиш при турци ,които те наемат защото с гевербе не са длъжни да ти плащат осигуровки ,и ти дават някаква сумичка ,а ти се чудиш квартира ли да платиш с тези пари ,кранкен или рентен ферзихерунг ,и накрая нищо не плащаш защото парите са малко и пак оставаш нелегален !Алес клар?!
50
5
 
4
 
! Отговори
гурбетчия в ИТАЛИЯ преди 11 години
ФОРЦА ИТАЛИЯ ,НАИ ДОБРИТЕ СТЕ.СМАЖЕТЕ ГИ ТИЯ ИСПАНЦИ КУПАТА Е ВАША
49
0
 
0
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 11 години
До гурбетчиятаАз имам немски аусвейс, ама няма никакъв проблем за никой българин да работи в Германия. Просто да си извади един гевербеанмелдунг, става за половин час в общината на съответния град. От там нататък се изисква само да не краде и да спазва законите.
48
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз работя на Wall Street и по време на мача ще играя голф с вицепрезидента на щатите.
47
1
 
8
 
! Отговори
гурбетчия до 55 преди 11 години
А ,още по-хубаво ,че си в Германия , аз съм в Берлин ! Тогава много добре ти е известно как българите могат да започнат работа в Германия ! Само със спец. разрешение ,това не е ли дискриминация ? А испанците въпреки ,че имат от години наред висока безработица ,пак отвориха трудовите си пазари за българите ,това не е ли уважение ?! Но вашето си е българска работа ,наричате *** хората ,които ви уважават и ви дават достъп да влезете в домът им и да се възползвате от всички права както местните!
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Традиционно съм за Испания, ама ако и на финала играят толкова дървено (50 паса за да минем центъра), май жабетата ще заслужат титлата повече. В момента Испания играе като Италия едно време, а Италия - като Испания.