Бунтът срещу богатите

Реакцията срещу заможните променя политиката от Европа до САЩ и Китай
Обновена: 9 авг 2012 20:45 | 9 авг 2012 20:45, Стела Стоянова
213
Бунтът срещу богатите
Напрежението между бедните и богатите расте. Снимка: архив, Reuters

Никога не е добър знак, когато политиците започнат да апелират към патриотизма на данъкоплатците. Защитавайки неотдавнашното решение на френското правителство да повиши максималната ставка на данъка върху доходите до 75%, министърът на финансите Пиер Московиси заяви пред в. "Монд": "Това не е наказателна мярка, а мярка на патриотизъм".

На богатите, обясни той, се дава възможността да направят "изключителен принос" за разрешаване на финансовите проблеми на Франция. Те със сигурност са много благодарни. Франция определено поема голям риск, увеличавайки данъците до много по-високо равнище, отколкото е в съседните държави. Грешка би било обаче да представяме правителството на Оланд като група социалистически динозаври. Истината е, че френското правителство е в радикалния край на нова глобална тенденция - международна реакция срещу богатството, която променя политиката от Европа до САЩ и Китай.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън предложи да разстели червения килим за данъчните изгнаници от Франция. Дори във Великобритания обаче, където максималният данък е 45%, се усеща ново настроение на враждебност срещу богатите. Дори консервативните политици не се осмеляват да защитават възнагражденията на банкерите.

Междувременно в САЩ Барак Обама води кампания за вдигане на данъците на "милионерите и милиардерите". Вярно, данъчните увеличения, за които настоява президентът, по френските стандарти ще бъдат смешно малки. Обама иска само данъчната ставка да нарасне от 35% на 39,6%, както и да повиши данъците върху капиталовите печалби и дивидентите. Част от реториката на президента обаче определено е повлияна от успешната кампания на Оланд във Франция.

Френският социалист разигра страхотна партия около "безразсъдния" начин на живот и приятелствата на Никола Саркози със свръхбогатите. В подобен стил Обама атакува Мит Ромни като представител на "единия процент", който избягва данъците, и се подигра с коня на съпругата му, участвал в олимпийските състезания по обездка. Тези тактики изглеждат рисковани, тъй като традиционно американците са по-склонни да се възхищават на своите богаташи, отколкото да им завиждат.

Лагерът на Обама обаче може да разчете резултатите от допитванията до общественото мнение. С марж от 64% до 33 % американците одобряват по-високите данъци за хората с доходи над 250 000 долара. Политическата чувствителност към пропастта между богатите и останалите не е типична само за Запада.

Начинът на живот на богатите и могъщите сега е най-чувствителната и опасна тема в китайската политика. Сайтът на агенция Блумбърг в Китай неотдавна бе блокиран, очевидно като наказание за публикуването на статия за семейството на Си Цзинпин, който вероятно скоро ще стане новият президент на страната.

Преди няколко седмици бунтовете срещу замърсяването в град Циндун взеха неприятен обрат, след като демонстрантите настояха да научат каква марка дрехи носи местният партиен секретар. "Твърди се, че след разкритието, че става дума за скъпа италианска марка, са го съблекли до кръста", съобщава Би Би Си.
Защо се случва всичко това? Както неотдавна писа Зани Минтън Бедоус в есе за списание "Икономист", "мнозинството граждани на света сега живеят в страни, в които пропастта между бедни и богати е много по-голяма, отколкото преди едно поколение".

Тенденцията е най-силна на Запад. Както посочва г-н Минтън Бедоус, в САЩ "делът от националния доход, отиващ при най-богатия 1% от населението се е утроил от 8% през 70-те години на миналия век до 24% през 2007 година". В крайна сметка подобна промяна вероятно ще разпали  политическо недоволство. "Спусъкът" за тази реакция бе Голямата рецесия, която засили натиска върху жизнения стандарт на обикновените хора, разкривайки в същото време неморалното поведение по върховете.

Западни политици, от Барак Обама до Франсоа Оланд, се опитват да овладеят и насочват това ново настроение. В Азия, където ударът на Голямата рецесия бе по-лек, вероятно действат други фактори. Интернет и засиленото използване на микроблогове улесниха разпространяването на информация и надигането на възмущение заради пропастта между работниците, които са подложени на силен натиск, и свръхбогатите.

Ако това ново настроение се затвърди, то би могло да доведе до края на ерата на по-ниски данъци, дерегулации и увеличаване на неравенството, което започна в края на 70-те години на миналия век с възхода на Маргарет Тачър и Роналд Рейгън на Запад и Дън Сяопин в Китай. Когато лейди Тачър дойде на власт през 1979 година, максималната данъчна ставка във Великобритания бе 83%. Тя понижи това равнище - първо до 60%, а след това и до 40%, колкото и остана до финансовата криза. Рейгън наследи максимален данък върху доходите от 70% и го понижи до 50 %, а накрая - и до 28%. В Китай Дън Сяопин улови духа на времето, отбелязвайки, че "да забогатееш е божествено".

Сега се утвърждава нова глобална нагласа. В Китай политическите лидери избягват откровената демонстрация на богатство. В западния свят финансово затруднените политици са нетърпеливи да повишат данъците на непопулярните напоследък богаташи. Големият въпрос е дали това все още е възможно в глобализирания свят. Както показват нетактичните забележки на Камерън за червените килими, всяко правителство, което твърде много и твърде бързо увеличава данъците, рискува да предизвика бягство на капитали и компании. Свръхбогатите са мобилни и имат добри съветници.

На "просто богатите" обаче вероятно ще им бъде по-трудно да избегнат новия натиск за по-високи данъци в западните държави. Джеймс Калахан, премиерът, победен от Тачър през 1979 година, каза мъдро: "Има времена, може би веднъж на 30 години, когато в политиката настъпват основни промени". Близо 30 години след началото на ерата Тачър-Рейгън ни застига нова основна промяна.

(в. "Файненшъл таймс", БТА)


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
4
 
! Отговори
светкавично преди 8 години
светкавично да се национализират-асарел медет,елаците мед ,челопеч,кцм,мдк пирдоп-светкавично-това е националното богатство
105
1
 
20
 
! Отговори
някой си преди 8 години
явно много хора не знаят за какво става дума,но все пак,цорпорацията която по цял ден ни втълпява,че е отговорна КЪМ обществото си заработо 10 МИЛИАРДА ДОЛАРА за 6-8 години от добив на Българско злато,без да плаща данъци и такси.ако това не е добър повод да ги ощопят с поне 55-60% таксиза износ,незнам защо се пънем,че сме европейци.ние сме ЕДИНСТВЕНАТА страна в целия свят,която взима по малко от 35%,а в нашия случай по малко от 1%.а честито,ако това не е повод за ГОЛЯМпротест.ББнякой те съботира
104
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
просто не е честно, всички сме хора, всички ще умрем един ден.
-------------------
А не ти ли е хрумвало, че си много по-безполезен от някой, който получава повече от тебе?
Защо смяташ, че е несправедливо да бачкаш за 400 лева?
103
4
 
26
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Не може едни да мизерстваме с някакви смешни доходи от 300-400 лева по цял ден да работя и после даже не мога да си купя това, което ме се яде, пък други си купуват яхти, коли и какво ли не, просто не е честно, всички сме хора, всички ще умрем един ден.
102
5
 
11
 
! Отговори
К. Маркс преди 8 години
Пролетарии от всички страни съединявайте се! Да живее новата комунистическа революция срещу буржуазията! Моментална национализация и равни права за бедни, богати, умни и глупави. Всички частници в концлагер!
101
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя природен закон сега ли го измисли? :)))
100
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нов световен ред ще има, но ще издържи две-три години и ще рухне
99
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Природните закони какво изискват?Както кръвта се движи из целия организъм,така и богатствата да са достояние за всички.А то сега какво е? Свръхбогати и много бедни.Там ,където има сиромашия,няма общо благо.Един ден природата сама ще наложи своите закони.
98
1
 
5
 
! Отговори
Данчо преди 8 години
Чета и се смея,толкова интелект,а просия и простотия накуп тук!Дреме им на богатите какво казват марионетките на простолюдието.Много станаха ненужните гърла на земята и до златния милиард,ратаи и проститутки,много скоро ще се получи каквото са замислили кукловодите!Тотална инфлация на ценности,тотален геноцид и нов световен ред!Плявата плува на повъхноста на пороя последните 30години.Ще го духаме всички таратора!
97
0
 
0
 
! Отговори
до 115 преди 8 години
Аз пък мисля, че са 499 млн
96
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че то ако се се остави на вас, бедните, ще се размножите до 20 милиарда и ще изпукате от глад и канибализъм. Каква ще е файдата?
95
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви 5 милиона ви гонят? По план на цялата планета трябва да останат не повече от 500 милиона - иначе се контролират трудно... и само харчат природните ресурси на богатите и им дишат въздуха, пият им водата и им замърсяват планетата, която те си мислят, че им принадлежи
94
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 113.

А дано ти и твоите роднини сте едни от тези 2 милиона.
93
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
в България няма да живеят повече от 5 000 000 души!Има си квота за всяка държава.Сметнато е!
----------------
И по моите сметки така излиза, супер ще си живеем като изморим излишните 2 милиона мрънкачи.
92
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В:
А какво ще кажете за световната икономика?
О:
Едно от нещата, в които конспиративните теоритици са прави, е че тя се базира на пари, които не съществуват, никога не са съществували и няма да съществуват.
Тези, които притежават банките, притежават също медиите и политиците,така че можете да си представите начина, по който те искат да ви убедят да повярвате.
91
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
108
Бръкни си в празният джоб утрепко и веднага ще се приземиш,!
,
90
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
105
Да.Няма да има бедни и богати.
Няма да има ден и нощ а земята ще е плоска.
А ти ще се преродиш в принцеса която ще я опъне краставата жаба.
***.
89
5
 
1
 
! Отговори
Дао Дъ Дзин преди 8 години
до 106
Здрасти наборе,Не мислех,че има още живи от преди 3000 години.
Някой гледа и не вижда.
Други слуша и не чува.
На трети му казват и не вярва.
Хайде измий си млякото от устенцата и бързо у леглото пикльо!
88
1
 
2
 
! Отговори
до 96 преди 8 години
Голямо БРАВО! АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ! Но промитите мозъци никога няма да го проумеят.
87
1
 
2
 
! Отговори
? преди 8 години
до 102

ако това е истина?

не е ли скандално