Започват ли икономически промени в Северна Корея?

Ако такива има, почти сигурно тласъкът за тях идва от Китай
13 сеп 2012 19:10, Елка Василева
43
Започват ли икономически промени в Северна Корея?
Мъж оре нива северозападно от Пхенян. Снимка: архив, Reuters

Дълбоко в севернокорейската провинция, в отдалечени села, до които рядко достигат външни хора, както се съобщава, на фермерите ще се дава близо една трета от реколтата им, за да я продават на пазарни цени, пише Асошиейтед прес. Според слуховете колективните земеделски стопанства се преобразуват в нещо подобно на семейни ферми. Държавната пропаганда тръби за славни промени под ръководството на новия млад лидер на страната.

Може ли това да е първият предвестник на реформи в строгата планова икономика на тази сталинистка държава?

Мнозина наблюдатели, изпитвали дълго време съмнения, стават все по-убедени, че тези икономически промени вече се провеждат, подобно на първото заиграване на Китай с пазарните реформи преди 30 години.

Но те също така предупреждават, че това, което точно става, си остава мистерия. Не е известно външни хора да са посещавали селата в провинция Янган, откакто новите политики са влезли в сила, както се твърди. Няма външни хора, които да са виждали подробности от правителствената заповед от 28 юни - "За създаването на нова система за управление на икономиката в наш стил" - за която се предполага, че е поставила началото на програмата. Другите реформи, за които се съобщава - от промени в инвестиционното законодателство до новите правила за разпределяне на дяловете от печалбите в промишления сектор - са обвити в още по-голяма неяснота.

Все пак са налице безспорни признаци, че най-затвореното общество в света може да се заиграва с промени - от внимателно замислена кампания за подобряване на образа на младия лидер на страната Ким Чен Ун до очевидната чистка срещу твърдолинеен генерал и поредицата от често пъти неясни официални изявления, загатващи, че Пхенян е сериозен в намеренията си да либерализира икономиката си.

"Усещам, че нещо се променя", каза Маркъс Ноланд от базирания във Вашингтон Институт за международна икономика и водещ изследовател на севернокорейската икономика. Ким Чен Ун "се опитва да направи нещо ново". "Дали това ще е успешно или не, е съвсем отделен въпрос", добави той.

Подобно на много други анализатори Ноланд остава песимист. Икономическите реформи изглеждат доста ограничени, отбеляза той, и могат бързо да бъдат изоставени, ако Ким размисли или срещне съпротивата на твърдите си поддръжници.

КНДР и преди се е заигравала с икономическите промени. Седемнайсетгодишното управление на Ким Чен Ир - чиято кончина през декември отвори пътя за сина му Ким Чен Ун да вземе властта - включваше пазарни експерименти през 2002 г., както и унищожително обезценяване на валутата през 2009 г., което лиши милиони хора от спестяванията им. Почти всички реформи бяха връщани назад посред вътрешни противоречия и страхове сред управляващия елит, че те могат да доведат до искания за промяна, които пък от своя страна може като спирала да излязат извън контрола на държавата.

Тихомълком все пак бяха направени известни нововъведения. Изправен пред икономика на ръба на рухването, режимът на стария Ким в крайна сметка позволи да бъдат създадени някои пазарни елементи. След като, както се говори, той преживя удар през 2009 г. и посочи сина си за наследник, Ким Чен Ир обяви ново фокусиране върху икономиката и се опита да привлече чужди инвестиции и търговия, особено от Китай - най-близкият съюзник на КНДР.

Ако последните съобщения за реформи са истина, то почти сигурно тласъкът за тях идва от Китай. Пекин отдавна притиска Пхенян да въведе реформи, подобни на неговите първи стъпки към пазарна икономика.

От години "китайците предлагат настойчиво своята система и своите постижения , а севернокорейците учтиво им кимаха с глави и не предприемаха нищо на практика", каза Еванс Ревъри, бивш американски дипломат със сериозни контакти в двете Кореи и Китай.

Но имайки предвид, че Пхенян е изправен пред големи предизвикателства - икономика в ужасяващо състояние, международна изолация и преход към управление на третото поколение от династията Ким - представители на Пекин сега смятат, че КНДР е сериозна в намеренията си за промяна, каза той.

Това, което не е ясно, добави Ревъри, е дали Ким Чен Ун просто не казва на китайците това, което те искат да чуят, или наистина възнамерява да направи това.

Ами самият Ким? Откакто дойде на власт, той и вътрешният му кръг му създадоха образ, който внимателно разграничава новия лидер от баща му - студен човек, който направи КНДР ядрена сила и съсипа държавата, след като нейните граждани изпаднаха в ужасяваща бедност.

Младият Ким се появи по телевизията със съпругата си и показа своя снимка, направена при разходки в увеселителни паркове. Прическата и облеклото му имитират тези на дядо му - основателят на КНДР Ким Ир Сен. Той посети домовете на обикновени севернокорейци и поздравяваше млади войници.

Ким Чен Ун също така съвсем повърхностно загатна за икономическите проблеми на страната, заявявайки в своята първа реч през април, че севернокорейците никога повече не трябва "да затягат коланите".

Но когато през последните седмици започнаха да изтичат съобщенията за земеделските реформи, правителственият отговор не хвърли яснота върху почти нищо.

Ненезован правителствен представител каза за държавната Корейска централна телеграфна агенция, че очакванията за реформа "не са нищо повече от смешни и глупави илюзии", но допълни, че КНДР "прилага нововъведения и нови модели, за да направи така, че хората да се радват на модерен и изключително цивилизован живот и да живеят в лукс и комфорт".

Някои от опроверженията може да се дължат на чисто семантични причини, като КНДР да се противопоставя на думата "реформа", защото употребата й може да се изтълкува като отхвърляне на политиките на бащата и дядото на Ким Чен Ун – и двамата почитани като полубожества.

Но предполагаемите земеделски реформи, за които съобщават предимно южнокорейски издания, позоваващи се на анонимни източници вътре в КНДР, са най-явният знак, че на хоризонта може да се задават икономически промени.

Земеделието е крехкият гръбнак на севернокорейската икономика. Макар по-малко от 20 процента от тази планинска страна да са годни за оран, почти всяко късче земя, което може да се обработва - включително някои части от столицата – са засети с ориз, царевица, домати, зеле и други. Тракторите и горивото за тях си остават лукс, така че повечето от работата се върши на ръка и с помощта на волове.

В типичното колективно стопанство стотици семейства живеят в малки еднотипни селски къщички с дворове, където всяко семейство поддържа градина. По селските пътища из страната могат да бъдат видени земеделци, каращи реколтата си към пазара - някои я превозват с теглени от волове талиги, други с велосипеди.

Според съобщенията на земеделци от колективни стопанства в определени села сега се дават по 30 процента от реколтата им, за да я продават на открития пазар - три пъти повече, отколкото им беше позволено преди. В добавка т. нар. трудови екипи на земеделците, както се говори, са били намалени - от 10-25 души на едва четирима.

Ако това изглежда като регулаторна техническа подробност, според познавачи съчетанието от тези две промени може да има огромен ефект, драстично увеличавайки земеделската продукция. На практика това ще даде на отделните семейства контрол над части от колективните стопанства и ще ги поощри да произвеждат колкото може повече заради печалбата.

Малцина наблюдатели обаче виждат каквито и да са политически реформи.

КНДР си остава полицейска държава, където контактите с чужденци без официално разрешение са забранени и където според правозащитни организации повече от 100 000 политически затворници са хвърлени в огромен брой лагери.

И посред пиар кампанията за новия лидер и слуховете за икономическа реформа правозащитни организации отбелязаха още една промяна - откакто Ким Чен Ун пое властта миналата година, според тях КНДР драстично е засилила мерките за сигурност по границата с Китай. Вследствие на това броят на севернокорейците,
успели да избягат в съседната държава, е спаднал наполовина в сравнение с година по-рано.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
2
 
! Отговори
до анти комунягата преди 11 години
До До 7 и всички видяхме как балона се спука.А защо ли??????
18
7
 
14
 
! Отговори
хаха,гейбери преди 11 години
там поне човека има кравичка,за да оре,и хора имат РАБОТОСПОСОБНИ по селата,и рабо,а тука вашите електорати *** отмъкнаха и кокошките,обраха ЖЕЛЕЗОТО от ралата,а за крави да не говорим....я виж булката ква е дебелка-на вашта фидоска мяза,а я идете по селата да видите кво е
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами техните ръководители им създават тези трудности.
16
5
 
9
 
! Отговори
Анти-комунист преди 11 години
Много модерно земеделие имат в Северна Корея, видно е от снимката.Изобщо много напреднала държава.
15
13
 
8
 
! Отговори
До 15 преди 11 години
Да,да да, слушали сме ги тия. Типичен комунист. Трябва да ви съберат в резерват и там да си викате. Видяхме кой беше затънал в дългове, кой строй падна и кой плати след това тия дългове. На Северна Корея точно Щатите или друго казано ООН им дават постоянно помощи под формата на храна,защото тия ненормалници влагат всичко в атмомно оръжие, а не за храна на робите си.
14
9
 
4
 
! Отговори
алоооооооо преди 11 години
абе тикви ли сте,*** ли сте,при тая посрана ситуация тука,НАЙ *** БОЛИ НЕЩО за СЕВЕРНА КОРЕЯ!!!!!!!!!!!АРЕ СТИГА ВЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
13
14
 
18
 
! Отговори
До номер 8 преди 11 години
И къде е САЩ и Япония и Великобритания например?!?След като външните им дългове надминават Брутния им вътрешен продукт.......и са затънали в дългове?! Тооо и аз мога да тегля кредити и да живея в лукс и да викам ааа аз съм по добър от вас.....и да оставям децата и внуците ми да плащат, ама това е до време!Мога да кажа, че Северна Корея ще я има доста време, ама САЩ така ще се сринат, чее и след 200 години ще връщат пари заети от Клинтън, Буш, Обама и така нат.и то на комунистите от Китай!!!!!
12
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За какви пазари, за какви икономически промени говорите? Всичко е само една вероломна политическа върхушка и един смачкан безумен народ. Ако този техният Тато реши да пусне нещо, то ще е само заради смъртен страх от подлите му приближени.
11
2
 
11
 
! Отговори
Pin преди 11 години
"на фермерите ще се дава близо една трета от реколтата им" ..."славни промени под ръководството на новия млад лидер" - Добре де, в учебниците по история тези реформи са описани при прехода от робовладелски към феодален строй.
10
8
 
1
 
! Отговори
до 10 преди 11 години
Щото може би сега не са, така ли?
9
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде на бас, че тези ако отворят пазарите по китайския модел за 3-4 години ще дръпнат и ще са по-добре от нас?
8
9
 
6
 
! Отговори
шах преди 11 години
Последното социологическо проучване - ГЕРБ абсолютно мнозинство, втори Кунева,трети БСП и четвърти ДПС - други нямааа,айде да ви е честито.
7
14
 
19
 
! Отговори
До 7 преди 11 години
Иска ти се ,***! Това комунистите го говорят от 1918 година. Видяхме къде е СССР и къде е САЩ. Къде е Северна Корея и къде Южна. Къде е източна Германия и къде западна. Всички анти-комунисти знаем много добре,че без западните пари Китай е едно нищо. Най-евтината работна ръка в Китай и Виетнам. Защо е евтина се пита. Отговаря се- нисък стандарт. Няма как да заместиш САЩ с мотиките и рикшите.
6
16
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Краят на Американската хегемония! Просто Китай ще я замести ...
5
6
 
4
 
! Отговори
do 4 преди 11 години
прав си, това в северна корея не може да продължава вечно. обаче интересен е въпроса дали юга (респективно американците) ще искат такова нещо, все пак става въпрос за МНОГО пари.
4
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
....остана и тези да ни изпреварят...
3
16
 
25
 
! Отговори
до 1 преди 11 години
Можеш да си сигурен, че Северна Корея с помощта на Юга и Китай много бързо ще влязат в 21ви век(и от към технологии и от към манталитет), а бай ти *** все още ще си плюва по предишните и ще си реже лентичките през 100м построена магистрала, едва ли не е някакъв национален празник.
2
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
VIVA NORD KOREA!!!
1
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АКО СЕ ОТВОРЯТ ПОНЕ МАЛКО КЪМ СВЕТА МОЖЕ БИ ХАХ