Търговия в епруветка

Превърнаха ли се в стока яйцеклетките и спермата?
Обновена: 22 сеп 2012 09:52 | 21 сеп 2012 20:19,
46
Търговия в епруветка
Снимка: Ройтерс

Разрастването на репродуктивната индустрия превърна женските яйцеклетки и мъжката сперма в стока като всяка друга. Те могат да бъдат купувани и продавани.

Заедно с утробите под наем това е знак, че индустрията печели от тенденцията работещите жени да създават семейство на по-късна възраст, когато има по-голяма вероятност да се появят проблеми със зачеването, пише БиБиСи.

Ако една жена вече не може да произвежда собствени здрави яйцеклетки, тя може да отиде в клиника, която предлага донорски яйцеклетки, които могат да бъдат оплодени от спермата на съпруга й и след това имплантирани.

„Търсенето е огромно“, казва Аманда Сигъл от американски репродуктивен център близо до Вашингтон. „Макар и с донорска яйцеклетка, те използват спермата на партньора на жената, която пък после ще износи детето им“, допълва тя.

В някои страни законът позволява на жените, които стават донори на яйцеклетки, да бъде заплатено. „В центъра плащаме до 6500 долара“, казва Сигъл.

Донорите трябва да са на възраст между 21 и 31 години, а центърът се рекламира във Facebook и Google, за да привлече млади жени. „Понякога за месец имаме около 1000 желаещи. От тях само 5% успяват да дарят яйцеклетки“, обяснява Сигъл.

Купувачът може да плати общо до 25 000 долара, като в сумата влизат предварителните изследвания, медикаментите и таксата, която се плаща на донора.

Центърът обаче връща обратно всички пари, ако не се роди бебе.

Според Сигъл за някои хора може да е проява на лош вкус, че женските яйцеклетки, източникът на човешкия живот, са се превърнали в стока.

„Когато си от другата страна на оградата, веднага осъзнаваш какъв дар тази млада жена дава“, обяснява тя.

Голямо е и търсенето за донорска сперма. Според цифрите между 10% и 15% от всички хетеросексуални двойки имат проблеми със зачеването. Много жени без партньор в живота и лесбийки също искат да имат бебе, като използват сперма от донор.

Един от най-големите износители в света е „Cryo International” в Дания. Услугите на компанията позволява на клиентите да заобиколят строгите правила, с които се контролира даряването на сперма в клиниките в много страни, като хората получават продукта директно у дома.
Управляващият директо Олер Шоу казва, че 10% от клиентите им са лесбийски двойки, а 40% - жени без спътник в живота.

„Това е като лавина, цунами“, обяснява той. По думите му става дума за високо образовани жени, които са се концентрирали върху кариерата си и след като минат 30-те, започват да мислят за деца.

Вместо да получат сперма от репродуктивна клиника, където я взимат от банка за сперма, „ Cryos International“ дава възможност на клиентите си да изберат онлайн донор, който да отговаря на нуждите им – в общи линии могат да си „напазаруват баща“.  „Не обичам думата „баща“, наричаме ги донори. Но да, може да избереш между различни донори и различните им качества“, допълва управляващият директор.

В някои случаи клиентката знае чия е спермата, въпреки че правилата за разкриването на самоличността на донора варират в различните страни. Освен това спермата се изследва и подбира според различни правила.  Цените за 0,5 мл сперма варират от 50 до 500 долара.

Друг, още по-противоречив начин стерилните двойки да имат бебе е чрез сурогатна майка.
Сперма от мъжа може да се използва за оплождането на яйцеклетка на партньорката му или донорска яйцеклетка. След това се плаща на сурогатна майка да износи детето.

Практиката не е незаконна в Обединеното кралство, но е ограничена от различни законови правила, които в общи линии позволяват договорки за сурогатно майчинство само ако са с некомерсиална цел.

В някои страни обаче, включително Индия, това е законно и предлага на бедните жени възможност да припечелят доста пари. Повдига обаче и въпроса дали не става дума за експлоатация.

Средно една сурогатна майка в клиника в Ананд, щата Гуджарат, получава 7500 долара, а ако износи близнаци цената скача до 10 000 долара.

Освен това жената получава и обезщетение за това, че не работи през това време, плаща й се също храна и квартира по време на бременността.

През 9-те месеца сурогатните майки живеят в къща, която е собственост на клиниката, въпреки че им е разрешено да се приберат у дома за кратко. От клиниката обясняват, че предпочитат жените да са при тях, за да се грижат за здравето им.

Възниква и въпросът какви са психологическите ефекти върху сурогатната майка, след като вземат бебето след раждането.

„Никога не взимаме сурогатна майка, която няма собствени деца“, обяснява директорът на клиниката Найна Пател.
Докато са в къщата на клиниката, жените карат курсове по бродиране, шиене, говорим английски и разкрасителни процедури.

„Да, може да кажете, че тук е фабрика за бебета. Можете обаче и да кажете, че това е начин да помогнем на тези жени да променят живота си“, обяснява Пател. „Парите са достатъчни, за да си купят къща или да образоват децата си“, допълва тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
до 37 и 38 преди 11 години
Така е! Някой да е виждал ром с очила?!?
35
1
 
1
 
! Отговори
до 39 преди 11 години
Не се взима материал от роми.. Използва се такъв само от студенти с определени качества и изискванията са високи.
34
0
 
0
 
! Отговори
до 41 преди 11 години
Точно ти ли,ти най-много още повече да я убедиш
33
3
 
5
 
! Отговори
ааа преди 11 години
"лесбийки също искат да имат бебе, като използват *** от донор." а не искат ли да ги върна към нормалния полов живот ?
32
1
 
4
 
! Отговори
Скалата до 36 преди 11 години
това е великия девиз на българина "ОТ УТРЕ ПОЧВАМ" ,а днес ще си чеша топките пред компа хахаха страшни сме
31
0
 
3
 
! Отговори
до 33 преди 11 години
Всъщност мъката, нещастието изобщо не се оспорва. Никой не е засегнал чувствата на хората. Въпросът е в производството на все повече човеци с ген от типа "ром". Тъй като не е тайна кой е най/ големия отбор дарители на *** в България.
30
1
 
10
 
! Отговори
Ж.С преди 11 години
Да 37 и аз се замислям! Но колкото и да мисля, не мога да се сетя да съм виждал притеснен или стресиран ***! Българинът обаче започва да се притеснява и стресира от детските си години:училище, университет, работа,дали ще може да си плаща сметките и т.н. А както знаем стресът е в основата на всички здравословни проблеми и заболявания. И да не ми говорят,че стерилитета бил заради пушене,пиене и т.н защото тази теория отнесена към *** ИЗДИША отвсякъде!
29
2
 
9
 
! Отговори
vivian преди 11 години
замислям се по въпроса с ***, дето родила близнаци 9-т0 и 10-то дете и ги изоставила....много е странно, но при тях почти няма репродуктивни проблеми.Не зная защо природата го е измислила така, дали гените им са силни, знам ли...но е факт, множат се като *** и оцеляват.А при нас белите, безплодието е голям бич, и то не заради аборти. В огромния процент от случаите стерилитета е следствие от заболявания.
28
2
 
4
 
! Отговори
Чекист преди 11 години
От утре почвам да се празня яко и пускам обявите
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А може да се каже и обратното - хората получават проблеми със зачеването, за да има търсене за репродуктивната индустрия.
26
3
 
12
 
! Отговори
муспи преди 11 години
И това е в плана по ликвидацията на българския народ.
25
3
 
25
 
! Отговори
до уъ преди 11 години
Не можеш избощо на си го представиш нещастието. Понеже аз минах през този ад-да не мога да зачена./мъжки фактор/ ти казвам, че всички простотии написани от разни злобари просто няма да ги чета. Първото ми дете е ИКСИ, а второто заченах по нормален начин, защото се оказа, че има ефект от 7 годишното лечение на мъжа ми.. Е няма по-голямо нещастие да не можеш да имаш дете, а като гледам всичко се купува.Много познати с такъв проблем не успяха да осиняват заради пари, но вече си имат деца ...
24
2
 
6
 
! Отговори
ха ха преди 11 години
",бъди готов да теб нарекат в(Б)улгар."ААААА нямам нищо против, чакам само да узреят крушите и хващам трена за Европата!!!(а и ми тъкат дисагите)
23
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Извън темата: Всеки,който нарича *** роми е ЛИцемер! Дори самите те не харесват определението"роми"! Колкото до данъците всеки НОРМАЛЕН човек би искал данъците му да отиват за смислени неща!По темата: Както във всяко човешко начинание и достижение така и в това неминуемо започват злоупотребите, движението по ръба на закона! Но това не означава ,че Репродуктивната медицина и пациентиете й трябва да се натикат в миша дупка и да се анатемосат!
22
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Людмила Филипова е написала доста интересна книга по темата - Стъклени съдби. Препоръчвам я на всеки, защото каквото и да се изпише под тази статия, проблемът е факт и репродуктивните проблеми засягат все повече млади хора, не говорим само за 40 + .
21
0
 
17
 
! Отговори
*** преди 11 години
"мъжка ***"...интересно ми е има ли "женска ***"?!?
20
1
 
11
 
! Отговори
ха ха преди 11 години
Къде точно видя расизъм? В това,че днес 30-годишна *** е изоставила близнаците си на твоя и моя издръжка (апропо),които са 9 и 10 дете в семейството ( а и миналата година родила пак близнаци) или в това,че заради далавери в МЗ ще спрат парите на ФАР и на други фондове за лечение! Аз ако съм расист ,то на тия по-горе аферим им кажи и ходи си лягай!(и не смятам да превръщам форума в чат)!
19
2
 
9
 
! Отговори
до Pra Se преди 11 години
Ясно, ти т.п ли си,бе? 99% от хората с репродуктивни проблеми ,НЯМАТ генетични! Това обаче не мога да кажа за много от нормално размножаващите се!!Казах ЧЕТИ и после гръди!
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Казвам си мнението - Лошото на яйчниците е, че веднъж възникне ли проблем, не можеш да го решиш като ги "стимулираш". Това не е развалена печка, която да ремонтираш!
17
3
 
13
 
! Отговори
заза преди 11 години
16, беСплодния може да има чисто елементарен физиологичен проблем, а съвсем здравия може да има сбъркани гени и да създаде "***"! А почети малко по темата пък тогава се изхвърляй.......