Човек не е неспособен заради дефектите си, а е способен заради уменията си!

Най-бързият атлет без крака Оскар Писториус пред Dnes.bg
Обновена: 24 сеп 2012 10:20 | 22 сеп 2012 19:28,
27
Човек не е неспособен заради дефектите си, а е способен заради уменията си!
Снимка: Reuters

Оскар Леонард Карл Писториус е южноафрикански спринтьор и първият в света атлет с два ампутирани крака, който се състезава на Олимпийските игри. Той взе участие на Олимпиадата в Лондон това лято.

Известен като „най-бързия човек без крака“, Оскар спечели два златни и един сребърен медал на тазгодишната Параолимпиада в Лондон.

Оскар е световен рекордьор на 200 и 400 м и бивш рекордьор на 100 м.

Краката са му ампутирани под коляното още когато е на 11 месеца, тъй като се ражда без фибула и на двата крака (дългата кост между коляното и глезена). Това обаче не му пречи да се занимава с най-различни видове спорт от ранна възраст.

На 11 години вече играе ръгби, водна топка и тенис. В университета играе усилено ръгби, но получава сериозна контузия, която става причина да започне да тича като част от процеса на рехабилитация.

През 2007 г. за пръв път се състезава в надпревара за здрави атлети, но световна комисия решава, че протезите му дават предимство пред останалите, след което е дисквалифициран. Оскар обаче не е стигнал дотук, за да се откаже лесно. След продължителни тестове и съдебни битки той печели правото да се състезава наравно с останалите, в резултат на което той се класира за Олимпиадата в Лондон като първия атлет без крака.

В това ексклузивно интервю за Dnes.bg Оскар говори за своята страст към спорта, архитектурата и своята стара любов – ръгбито.

Как се чувствате, след като влязохте в историята с участието си на Олимпийските игри в Лондон?

За мен бе истинска чест да представя отбора на Южна Африка в индивидуалните състезания на 400 м и щафетата на 4х400 м на Олимпийските игри в Лондон 2012 г. Много се радвам, че годините на усилен труд, решителност и жертви дадоха резултат.

Неописуемо чувство е да бъдеш избран от името на твоята родина и Олимпийските игри в Лондон бяха незабравим спомен, който ще пазя завинаги.

Как започнахте да се занимавате със спорт?

Винаги съм бил много активно дете. Интересувах се от всичко и обичах да играя всякакви различни спортове. В училище играех ръгби и това беше спортът, който харесвах най-много и все още ми харесва да го гледам.

Именно на ръгби игрището се контузих и част от моята рехабилитация бе да правя обиколки на пистата. Ето как открих страстта си към тичането и оттогава не съм поглеждал назад.

Мислите ли за себе си като за жив пример, че нищо не е невъзможно? Всъщност какво означава „невъзможно“ за вас?

Избрал съм да вярвам, че нищо не е невъзможно. Ако сте склонни да се отдадете изцяло на идеята, да се трудите неуморно и да правите жертви, то тогава можете да постигнете наистина страхотни неща.

Как може да се постигне вашият начин на мислене, който „се противопоставя на гравитацията“?

Винаги съм го имал. Още от малък са ме окуражавали да се захвана с това, в което вярвам, и този стремеж не ме е напускал през целия живот. Живея живота си с положителни очаквания и винаги съм повтарял, че човек не е неспособен заради недостатъците си, а е способен заради уменията си.

Какво означава „провал“ за вас и коя е правилната реакция при него?

Преминал съм през много затруднения в живота си, но всяко затруднение просто ме прави още по-решен да успея и да постигна това, което съм решил. Тренирам и се състезавам, като давам всичко от себе си, така че ако се проваля в нещо, то поне ще знам, че съм направил за него всичко, на което съм способен.

Какво бихте казали на хората, които нямат никакви видими пречки, за да израстват и да се развиват, но въпреки това не се и опитват?

Хората трябва да се борят за позицията си и да правят всичко, което правят, според своите виждания. Защото накрая ще пожънете единствено това, за което сте се потрудили. В спорта няма лесни пътища.
За да се състезаваш и тренираш на най-високо ниво, се изисква цялото ти внимание и енергия. Това е начинът,  по който съм избрал да живея, но всички са различни и всички имат свой собствен поглед към живота.

Как протича един типичен твой ден? Имаш ли някакви ритуали, обичаи и т. н.?

Тренировка, хранене, спане и пак тренировка. Това е моят типичен ден. Нямам някакви специални ритуали.
Опитвам се да отделям време за себе си, когато мога, но обикновено програмата ми е запълнена, но всичко това си струва.
Възможността да се състезаваш за страната си на олимпийско ниво не се пада на всекиго и смятам да се възползвам от него и да му се радвам докрай.

Спечелили си много битки както на пистата, така и в живота. Коя от тях е най-важната за вас и по какъв начин спортът ви помага да се справяте с трудностите в живота?

Гордея се изключително много с постиженията си, но те са резултат от усилена работа.
Спортът може да направи велики неща за една страна и една общност. Той може да обедини цяла една нация. Спортът те учи на респект, екипност и отдаденост. Това са все качества, които можеш да ползваш в живота, за да преодолееш всякакви трудности, които срещаш.

Каква е вашата мисия, освен да сте най-добрият атлет във вашата дисциплина?

В момента съм толкова концентриран в спорта, че нямам време за почти нищо друго. Надявам се, че мога да вдъхновя хората, особено младите, да се занимават със спорт и да му се наслаждават по какъвто и начин да решат.

Какво бихте правили, ако не бяхте атлет?

Мисля, че вероятно щях да бъда архитект. Винаги са ме интересували сградите и архитектурата. Това е един от бонусите да пътуваш много – виждаш толкова много страхотни места. Кой знае, след спорта може да се захвана с това.

Играли сте много спортове. Кой от тях ви е любимият?

Мисля, че е ръгбито. Все още много се интересувам от него и обожавам да гледам ръгби. Разбира се, обичам и атлетиката, но ръгбито определено е моята страст и понякога ми липсва отборната игра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
oscar fan преди 11 години
Ne moje li i na6ite politizi da sa kato Oscar- bez kraka i pak se opravja! Na6ite politizi s tri kraka i pak ne moje da se opraat!!!!Ina4e Oscar e primer za vsi4ki detza i vsi4ki bulgari,zna4i ako iska6 da postigne6 ne6to vinagi moje da go izpulni6 kato vjarva6 samo na sebe si!!!Mersi
24
0
 
2
 
! Отговори
пфффффффффффф преди 11 години
*** вече има неграмотни имитатори които се опитват да копират дебилските му коментари.
23
0
 
0
 
! Отговори
do 21-ALOV преди 11 години
AKO NA TEB TI ODREJAT KRAKATA SHTE POTANESH V LOY.
22
4
 
1
 
! Отговори
221 преди 11 години
Браво на човека за силната му воля! Не можем обаче да не забележим на каква цена се постига това, както и той отбелязва. Трябва да отдадеш цялото си внимание и енергия. Искате ли да сте шампиони на такава цена? Спортите само тренират, ядат и спят и жънат успехи при това някои от тях! Особено смислен живот :) Каква е стойността на подобни успехи?
21
2
 
16
 
! Отговори
някоя си преди 11 години
Браво!Силен дух и пример за подражание!!
20
46
 
1
 
! Отговори
Алов преди 11 години
Ами и на Лалова да и отрежат краката та да стане изжестна.Няма само тоя сакат *** да се прав.и на мъж
19
1
 
5
 
! Отговори
BYANOV преди 11 години
ABSOLIUTEN 4OVEK .ZA TOVA VI PITAM.IMA LI NYAKOI KATO NEGO V BALGARIYA ZA KOITO DA GLASUVAME I DA POMOGNE DA SE OPRAVIM OT TOYA KU6MAR
18
0
 
28
 
! Отговори
байо от село преди 11 години
Поклон , пред силата на духа у човека !
17
0
 
21
 
! Отговори
bgseo.eu преди 11 години
Това е величие и пример за подражание!
16
2
 
0
 
! Отговори
Месия- жена преди 11 години
Благодаря! Всеки, който Го прави щастлив! ~
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** търпи неприлични коментари.Вероятно самия *** ги пише.
14
0
 
23
 
! Отговори
гледах го по tv. преди 11 години
Пише историята - не само без крака, но е и бял !!!
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нямат място и хормонално променените--------------- Е, представи си, че на хормонално променения мозъка му се е променил така, че е 20 пъти по-умен от тебе, само дето е без крака? И като го предпочетат пред тебе за някоя умствена работа, за тебе остане разнасянето на весници, щото си много здрав у краката... Справедливо ли е или не?
12
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как е възможно някой да нападне човека и да каже, че едва ли не е лъжец и ***? Трябва да имаш невероятна воля, за да спортуваш, да излезеш през милиардна публика от целия свят без да се притесняваш! Има здрави хора, които са като тюлени по 200 кила и нагоре, умират преди да са навършили 50-60 години, но ги мързи да се разходят с децата си в борисовата примерно! Евалата на човека!
11
0
 
49
 
! Отговори
rainbou1 преди 11 години
Едно е ясно - не е тренирал мрънкинг :))))
10
0
 
50
 
! Отговори
ДИДО преди 11 години
Шапка му свалям на този пич, на негово място аз най-вероятно бих се отчаял,такива като него са наистина силни хора!
9
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дано интервюто бъде прочетено от нашите спортисти, а и от колкото се може повече хора.
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хората трябва да се борят за позицията си и да правят всичко, което правят според своите виждания. Защото накрая ще пожънете единствено това, за което сте се потрудили.
7
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Избрал съм да вярвам, че нищо не е невъзможно. Ако сте склонни да се отдадете изцяло на идеята, да се трудите неуморно и да правите жертви, то тогава можете да постигнете наистина страхотни неща.
6
27
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да бехме видели и другите без крака,конкуренцията,иииии....това някаква нова космическа система на маратонки Nайк ?Патент Nike jump -2