Градът със 180-километрови задръствания

Къде е най-големият кошмар за шофьорите?
Обновена: 30 сеп 2012 09:09 | 30 сеп 2012 09:09,
113
Градът със 180-километрови задръствания
Снимка: Reuters

Следващия път, когато се оплаквате от трафика в града си, трябва да знаете, че не сте във възможно най-лошата ситуация, посочва Би Би Си. И се аргументира на мига – защото едва ли задръстването, в което сте попаднали, е сравнимо с тези в най-големия бразилски град Сао Пауло.

Там петъчните задръствания от и към града често водят до колони от превозни средства с обща дължина 180 километра, а в наистина натоварени дни – цели 295 километра. Червените светлини на стоповете се виждат, докъдето може да стигне човешкият поглед, а „пътешествието” продължава часове наред.

„Това е море, море от коли”, казва Фабиана Креспо, докато се придвижва с колата си в компанията на 10-месечния си син Родриго. Непоносимият трафик кара Фабиана да смени местожителството си: „Цял живот съм живяла в южната част на Сао Пауло, но работех в другия край на града. Когато се ожених, преместването на север стана неизбежно. Задръстванията щяха да превърнат ежедневието ми в истински ад”.

Но ето, че животът изправя бразилката пред ново предизвикателство – налага се да ръководи семейния бизнес на родителите си и сега пак трябва да прекосява целия град. Това й отнема общо по 4 часа на ден.

Задръстванията са сериозен проблем в целия свят – Мексико, Пекин, Найроби и Йоханесбург са сред градовете, където за шофьорите е най-тежко. В Европа „първенството” се държи от Варшава, Марсилия и Рим.

Но в Сао Пауло трафикът е нещо повече от досадно неудобство. Той е неделима част от живота и културата на 11-милионния мегаполис. „Ние се превърнахме в роби на задръстванията и трябва да планираме живота си спрямо тях”, споделя Фабиана Креспо пред Би Би Си.

Конкретно за нея трафикът носи и щастие. Именно в поредното задръстване Фабиана се среща с бъдещия си съпруг. Часове наред тя е ухажвана от настойчивия Маурисио, който в крайна сметка успява да я убеди да му даде телефонния си номер.

„Мисля, че това е единственият случай, в който не съм се оплаквала от трафика в Сао Пауло”, признава бразилката.

Романтиката обаче трудно пробива в напрегнатото чакане и изнервящо бавното придвижване. В града дори има радиостанция, изцяло посветена на трафика – сведения за пътната обстановка слушателите получават 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

От своето създаване преди 7 години „Sul America Traffic Radio” натрупва солидна база от слушатели, които изпълняват функцията на репортери – постоянно се включват на живо, за да предават промените в движението по пътищата.

По време на пиковите часове станцията праща и хеликоптер, от който се добива по-мащабна представа за размера на задръстването.

Ситуацията с трафика се усложнява и от бързото развитие на бразилската икономика, нарастването на доходите на милиони бразилци и последващата възможност за сдобиване с личен автомобил. Да имаш своя кола е символ на благосъстояние, но и крайно необходимо удобство предвид кретащия градски транспорт в Сао Пауло.

Но повишаването на нивото на „морето от коли” води до промяна в поведението на хората. „Движението по улиците е като война – всички се превръщат в големи егоисти, щом застанат зад волана”, жалват се жителите на мегаполиса.

За по-заможните има изход – транспортирането с хеликоптери. „Ако си наема хеликоптер за няколко часа, мога да присъствам на 4-5 срещи на ден. Това би било невъзможно, ако се придвижвам с кола”, посочва пред Би Би Си правният консултант Серхио Алсибиадес. „В случаи като моя разходите за „въздушно” такси са изцяло оправдани”, убеден е Серхио.

Собственик на компания, която предлага превоз с хеликоптери, разкрива, че бизнесът му процъфтява – 16-те хеликоптера на фирмата почти не се задържат на земята. ”Когато става въпрос за трафик, колкото по-лошо става положението, толкова по-добре за нас”, разкрива предприемачът.

Като изключим въздушният транспорт обаче, икономическият ефект от големите задръствания със сигурност е негативен, пишат от Би Би Си.

Транспортният експерт Клаудио Барбиери счита, че най-разумното решение на проблема е да се гледа в дългосрочен план, да се планират възможности за облекчаване на трафика за години напред.

На първо време за Барбиери има само един изход – да се инвестира сериозно в градския транспорт, който да се превърне в предпочитана алтернатива за придвижване и хората да оставят колите си у дома през работните дни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: задръстванияСао Пауло
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
5
 
! Отговори
до 99 преди 11 години
Развитата държава е тази в която няма бедни ...
70
0
 
18
 
! Отговори
Candy преди 11 години
Много хубаво, статията беше интересе, нека само да ви кажа, че българската дума за "трафик" е движение или задръстване, според контекста. Не разбирам каква е тази мода, която налагате, да вкарвате чуждици, там където си има чудесни български думи...
69
1
 
8
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Тука в Кривунделово със селскостопанския саломет пръскахме Виагра над селото.......за да растат по-големи краставиците и дините. Но един ден конят на бай Манол да вземе да посегне на баба Злата, докато копаела в градинката.
68
0
 
5
 
! Отговори
До 99 преди 11 години
Изключително вярно и точно казано.В Женева съм постоянно свидетел на потвърждението на тези думи.По-бързо стигаш от точка А до точка Б с градския транспорт.
67
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Развитата държава е не тази, където бедните имат коли, а тази където богатите се движат с градски транспорт! Кметът на Богота
66
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
81. Ами пръскат си .След като съм и дали въздушното пространство . Трябва да запитате журналистите и бълг . Правителство с какво пръскат . Защото раковите заболявания ще се утроят.Те са си пръскали собствените сиб войници по време на Кувейската (войната в залива ) . След това децата на войниците са се раждали без ръже и крака. Даваха по Америк.ТВ. Хубав мъж с униформа и неговото момченце ... Ужас !
65
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
При бързо развитие на Бразилската икономика ? Задръствания . Използване на въздушни таксита ?България не може да се похвали с бързо икономическо развитие , всички го направиха за последните 20 год . Но не и в БГНо като гледаме Борисов как се прехласва на нереални постижениа ,да ти се дореве. Защо не хвръкне с един хеликоптер да помогне на трафика там,, защото в БГ няма спешни случай да се използват . На запад хващат престъпници и охраняват гранищите с въртолетите. Сега са и таксита в Латинс.
64
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Третата Световна ще реши и този проблем, спокойно. Къпете се в изобилието от нефт, докато има. После, когато дойде гладът, да си спомняте с добро времето, когато задръстванията са били най-големият ви проблем.
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
на тея им трябва една фандъкова и ще ги тури на мястото им
62
0
 
6
 
! Отговори
До 92 преди 11 години
Не ти издържаха нервичките а?!?Ами те пръскат в цял свят бре умен! :-DКато ти писне окончателно и обиколиш целия свят, пак тук ще кацнеш ;-)
61
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами тези които ви ПРЪСКАТ от НАТО,от Варшавския договор и от къде ли не--ами махайте се от България!И ни оставете другите на мира!*** простотията днес у тоя форум!Ай сиктир!
60
1
 
4
 
! Отговори
дО 90 преди 11 години
Който може да вижда да погледне небето сега. 14:15 е в момента.Е нама как да не хапнеш гъби после!!!И не лъжете себе си! Удобно е да са нормални следи, но уви...Иначе ни отклоняват вниманието с АЕЦ, БаЕЦ и други политиканствания ;-)
59
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То и в момента небето посока Витоша е нашарено като кръстословица!
58
2
 
2
 
! Отговори
До гъбарите преди 11 години
В "тубата" може да намерите гъбки. Само напишете "LAST CHANCE" Един пилот с неизвестна съдба изписва над Ню Йорк със военен самолет "LAST CHANCE"Сега дали и той е бил на гъби не е ясно!Интересното е как на места оставят следи, а на други не?!?!Как започва да пръска над едно място, прави следа и после спира?!?Как така и другите го правят успоредно или на X?!?!Кви са тези гъби бе, много реално ми изглежда всичко?!? ;-)
57
2
 
6
 
! Отговори
До 87 преди 11 години
Заиграваш се и ти с гъбките ;-)И кво изсипват си горивото над БГ, щото им трябва в Афганистан?!?!Или това е удобно обяснение за гъбясалите?
56
0
 
4
 
! Отговори
Aman преди 11 години
ЕТО ВИ САМОЛЕТИТЕ - ПРЪСКАЧКИ (днес в София - БЛИЦ)Самолети на Американските военно-въздушни сили са базирани в момента на летище Бургас. Това притесни жителите на града, които след терористичния атентат на 18-ти юли са особено чувствителни на тема сигурност, съобщи БНТ. Самолетите не са бойни, а машини - цистерни, обясниха от Министерството на отбраната. Те ще изпълняват операции по презареждане във въздуха на коалиционни самолети, които поддържат сигурността в Афганистан.
55
0
 
4
 
! Отговори
До 85 преди 11 години
Те се учат всеки ден :-DТи откъде намери гъби? ;-)На мен ми е чудно, защо хората ядат гъби и не погледнат към небето?Абе аз гледам едни линии се пресичат, други са успоредни... ама много бре... а май няма толкова въздушни коридори за гражданската авиация?!? Обаче колкото следи виждам, явно толкова гъби съм изяла :-*
54
2
 
10
 
! Отговори
Aman преди 11 години
До всички които се подиграват по темата за ръсенето от самолети.... сутринта около 8 пиейки си кафето на терасата проследих едно такова "поръсване" - беше мнооого странно...самолетът направи Х-образна огромна фигура... повече от 40 мин следите не можеха да се разсеят... Определено е доста различно и правещо впечатление в сравнение с обичайните пътнически самолети.... НАТО пак е имало учения
53
4
 
8
 
! Отговори
Ей сега бе преди 11 години
На гъби съм явно!Излезнах на вън и кво да видя над Витоша в небето?!? 8 самолета си чертаят в небето, а на един друг му изчезва следата!И се запитах, е колко въздушни коридора имаме?И ако тези дъждовни облаци над планината изчезнат и не падне и капка...? Ех тези гъби скоро всички ще ги ядем май?
52
0
 
2
 
! Отговори
До 81 и 82 преди 11 години
Внимавайте с гъбите!!!Щото не консумираме гъби само в БГ!!! Май в цял свят се консумират гъби! И Умберто Еко е бил на гъби ;-)