Мераците на Ердоган

"Очаква ни светло бъдеще, имаме потенциала да станем велика сила"
Обновена: 4 окт 2012 15:02 | 4 окт 2012 14:52, Елка Василева
322
Мераците на Ердоган
Ердоган влиза в залата, в която се провеждаше конгресът на партията му. Снимка: Reuters

"Очаква ни светло бъдеще. Имаме потенциала да станем велика сила" - тези думи са на турския премиер Ердоган. Докато ги произнасяше, зад гърба му беше опъната голяма географска карта. Карта не на Турция, а на целия свят, пише Дойче веле.

Турската демокрация е половинчата, а между Ердоган и партията му на практика няма разлика. В Турция противоречието между напудрени думи и безогледни политически действия е огромно, а Ердоган се чувства като султан. Така звучат някои от коментарите след конгреса на турската управляваща партия.

На конгреса на управляващата партия премиерът Ердоган дръпна завладяваща реч, която грабна публиката му, макар че беше пълна с баналности. Той изгради и стратегия с прицел към две дати от бъдещето: 2023 г. и 2071 г. Тези дати, разбира се, са натоварени с огромна символична тежест, защото на едната се навършват 100 години, откакто Ататюрк основава съвременната република Турция, а на другата - 1000 години от победата на селджуките срещу византийския император Роман Четвърти Диоген. Отличният познавач на региона Михаел Мартенс щрихира по този повод един много интересен портрет на турския лидер.

Велик държавник и почтен човек - не става

Навремето, когато високопарните обозначения още вървяха, Ердоган сигурно щеше да бъде обявен за голям държавник. Не, нямам намерение да го хваля невъздържано. Защото и за него със сигурност важи мисълта на Томас Ман, че всеки държавник, извършил велики дела, навярно се пита дали все още е почтен човек.

Ердоган без съмнение извърши велики дела. Дори ако начаса слезе от политическата сцена, той вече ще има запазено място в турската история на ХХ век - непосредствено след Ататюрк. Партията на Ердоган вече от едно десетилетие управлява Турция - сама. На парламентарните избори миналата година Партията на справедливостта и развитието (ПСР) получи почти 50% от гласовете.

Въпреки че демокрацията в Турция е половинчата, този успех прави голямо впечатление. Разбира се, главна причина за него е бурният растеж на турската икономика през последните години. Но партията на Ердоган разчита изключително много и на харизматичната личност на своя лидер.

Ердоган умее да възпламенява масите и често създава впечатлението, че партията почти напълно съвпада със собствената му личност. Вярно, че има важни съратници, но въпреки това си остава централната звезда на небосклона. Това особено ясно пролича по време на дългата му болест в началото на тази година. Седмици наред турските вестници се губеха в догадки дали ПСР може да оцелее без Ердоган и на колко части евентуално ще се разпадне.

Напред и нагоре!

Ала Ердоган се завърна. И дръпна мощна реч на последния конгрес на партията си. Неповторима е интонацията, с която той умее дори на най-банални изречения да придава особена тежест. В същото време противоречието между напудрения език и безогледните политически действия е огромно.

„Нас ни очаква светло бъдеще. Нашата страна има потенциала да стане една от великите сили в региона и в света”, каза Ердоган в неделя под бурните овации на хиляди съпартийци. Зад гърба му беше опъната голяма географска карта. Карта не на Турция, а на целия свят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"икономически растеж и демографски бум"-демографският бум е съсредоточен в Югоизточен Анадол , а икономически растеж имаха доскоро .Българите за разлика от управляващите ги *** ,мързеливци и некадърници няма да продадат държавата историята и бъдещето си за една паница леща.Конюнктурата е едно,добросъседството друго ,социално-икономическите контакти трето,но няма да допуснем вчерашни "народи" да определят българската политика и идентичност.Всяко нещо с мярата си.
235
1
 
3
 
! Отговори
БАЙРАКТАР преди 11 години
СЛЕД КАТО НАШАТА ПРОДАЖНА ОЛИГАРХИЯ УНИЩОЖИ ПО НАРЕЖДАНЕ НА АМЕРИКАНСКИТЕ ЕВРЕЙЧЕТА ЕДИНСТВЕННОТО ОРЪЖИЕ КОЕТО МОЖЕШЕ ДА НИ ПРЕДПАЗИ ОТ ВСЯКАКВИ МЕРАЦИ НА ЕРДОГАНЧЕТА И ДРУГИ ЗАВОЕВАТЕЛИ,КОЕТО НИ ОСТАВИХА ДАРОМ ЛОШИТЕ РУСНАЦИ-РАКЕТИТЕ НА ВЪЗМЕЗДИЕТО-СС И ФРОГ,НЕ НИ ОСТАВА ДРУГО ОСВЕН ДА СИ ТЕГЛИМ САМИ КУРШУМА,НО ПРЕДИ ТОВА ВСИЧКИ ДЕПУТАТИ УЧАСТВУВАЛИ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ КОЕТО ВЗЕ ТОВА РЕШЕНИЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ УБИТИ С КАМЪНИ НА МЕГДАНА ПО МИСИЛМАНСКИ!!!НАЛИ НА ТАКИВА НИ ПРОДАДОХА!!!
234
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ердоган е турския Хитлер !
233
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименМръсен про-турски и про-натовски манипулатор
232
4
 
2
 
! Отговори
азаз преди 11 години
Този човек не е умен просто се учи от най-добрите лицемери за да просперира Турция.
231
2
 
6
 
! Отговори
kireza преди 11 години
Дааа Ататюрк....."Враговете на България са врагове и на Турция".....Вече 99 години,почти цял век без войни между нас,но това Ердоганчо май ще го промени,новата Османска империя може да започне от България и да продължи на запад,кой знае....Може да започне точно на датата на подписването на мирният договор,30.05.2013 година?????Дано ни отмине,защото нямаме армия,нямаме офицери а само шепа наемници,както през 1394 година.....зловещо съвпадение.....БОЖЕ,ПАЗИ НИ ОТ НАТОВСКИТЕ НИ ЗАЩИТНИЦИ!!!
230
8
 
8
 
! Отговори
Toronto преди 11 години
На Ердоган не му трябва Европа!С тази икономика Турция ще изпревари всички от фалшивата Европакъдето балона се надува,надува и....БУМ.Гърция,Португалия,Испания,Румъния,България без това винаги е в криза,ЕС е почти бита карта!!!
229
6
 
10
 
! Отговори
ani преди 11 години
Ердоган , е симпатяга има харизма , ама виште жена му със забратката , каква първа дама , каква Европа бе Ердогане ?Това говори много , далече е от Ататюрк - Велик държавник !
228
12
 
17
 
! Отговори
реалист преди 11 години
до 2021 за 100 годиишнината турция ще е 50:50 турци и кюрди а за 2071 на картата ще има само кюрдистан хахахаха :DDD
227
17
 
18
 
! Отговори
breneke преди 11 години
И Турския балон ще се спука,както Гръцкия.Така,че прогнозите на Ердоган са за пред неграмотния електорат.Как ще се оправят с кюрдите не ми е ясно.Хората си искат територията,която им принадлежи,но фесовете не отстъпват.Имперските мераци на Ердоган са явни.Е кюрдите ако си извоюват азиатската част и се отцепят,ако ни се помолят тия от Европейската част,може и да ги приемем да се включат към България.Та Цариград нали е наш.
226
15
 
10
 
! Отговори
Do 270 преди 11 години
*** ako te nabaram shte proklinash i alah i mohamed 4e si tur4in da znaesh..*** skapan.... turcia e pravila tolkova zlini na Bulgarite kolkoto nikoq druga durjava vzeta zaedno...i it otrepko si posledstvie ot tiq mizerii...
225
4
 
11
 
! Отговори
до 270 преди 11 години
Ами оставете ни намира, защо само ни се бутате, ти му казваш , че никакъв не го искаш, то ти разправя колко е велико!!!
224
13
 
20
 
! Отговори
Ердогне, ешек такъв преди 11 години
Свобода за Одринска Тракия!
223
15
 
20
 
! Отговори
Yordan преди 11 години
Карам кола Рено от Турция и съм много доволен от това което са направили комшиите.
222
40
 
21
 
! Отговори
абе я фак преди 11 години
Кой на кого да се извини? а кога ще се извините вие мухлювците за убитите и "изчезналите" турци по време на соца ,вашия геноцид над турци през89-та. све още продължаващата дискримицация . Я си е.ете майката све някой да ви се извини вие сакън да не направите нещо ,мъзеливи *** такива. и управниците ви са такива и хората са ви ***. сами ще се изядете и ще умрете от мизерията,която я съдавате.българин=чист ***
221
17
 
23
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 11 години
Днешна Турция е еврейска, а Ердоган радикален ислямист, неоосманист. Той спря светското развитие на мустакатите бъчви. Да го махнат, да се извинят на България и признаят геноцида, да платят на Тракийските семейства за 1913 и България прощава и почваме на чисто ...
220
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** нещо са разпасали поясите-***-вървете си в анадола-смрат скапана....да живее БЪЛГАРИЯ!!!!!
219
9
 
18
 
! Отговори
нормални ли сте преди 11 години
Нормални ли сте всички, които говорите за предубеждения към "турското робство" и че Русия ни "насадила" представи за турция! Ако сте грамотни вижте изворните текстове за българската история и култура, описанието на турските зверства от Цамблак още през 14 в., спомените на участниците в националосвободителните борби,на френския проф. Бланки през 19 век. Спомените на тракийските българи в началото на ХХ век за турските зверства, прочетете книгата на проф.Милетич Разсипването на тракийските българи
218
6
 
4
 
! Отговори
муспи преди 11 години
До 261. Всички сайтове в света са ***, но ние още не убиваме, макар че ни е обявена война, и вече са унищожили 1/3 българи!
217
2
 
8
 
! Отговори
до 255 преди 11 години
едва ли пра-пра-пра-пра-баба ти е разсъждавала като теб, когато са й вземали сина за кръвен данък