Руснаците се връщат на първа линия срещу джихадистите

Опасността може да нарасне след изтеглянето на САЩ и НАТО от Афганистан
11 окт 2012 21:33, Елка Василева
60
Руснаците се връщат на първа линия срещу джихадистите
Путин иска да консолидира политическите и военните позиции на Русия. Снимка: архив, Reuters

Американците и НАТО ускоряват изтеглянето си от Афганистан, а Москва се подготвя да се изправи - сама или заедно с регионалните си съюзници, срещу джихадистките движения, които са много активни и в бившите съветски републики. Това е заплаха, която може да нарасне, да разшири обхвата си, да стане по-интензивна, ако се потвърдят прогнозите на някои мозъчни тръстове, че след изтеглянето на съюзническите сили от Афганистан страната отново ще падне в ръцете на талибаните, пише вестник "Соле 24 оре".

В последните седмици инициативите на руския президент Владимир Путин потвърждават неговото желание да консолидира политическите и военните позиции на Русия с оглед на този високорисков сценарий, който може да дестабилизира централноазиатските републики и да застраши южните части на Русия, населявани от мюсюлмани.

В края на септември руският президент се срещна в Бишкек с президента на Киргизстан Алмазбек Атамбаев, с когото подписаха споразумение, гарантиращо на руските военни контрола на военновъздушната база Кант до 2032 г. Така договорът, който изтичаше през 2017 г., беше подновен за още 15 години в замяна на заличаването на 380 милиона евро дългове и на отпускането на 1,3 милиарда кредити за изграждането на две водноелектрически централи.

"Даваме си сметка за настоящата обстановка в Афганистан и за това, че присъствието на руски военни както в Таджикистан, така и тук, в Киргизстан, е важен фактор за стабилност и за противопоставяне на терористичната заплаха", подчерта тогава Путин.

Споразумението за използването на базата в Кант, където са разположени 700 руснаци от военновъздушните сили заедно с хеликоптери Ми-8, изтребители Су-27 и бомбардировачи Су-25, предвижда още едно удължаване до края на 2037 г. То е доказателство, че малката бивша съветска република иска да запази руското военно присъствие, което да не бъде само символично, заради опасността от възможно напрежение от ислямистки характер, подобно на това, което вече възникна в Узбекистан.

Споразумението между Русия и Киргизстан предвижда, че руснаците ще се грижат за обучението и за оборудването на киргизстанските войски и ще запазят контрола и върху телекомуникационен център. Според споразумението руснаците преди всичко ще подпомагат армията на Бишкек да защитава националния суверенитет и националната сигурност. Тази клауза на договора превръща де факто Киргизстан в нещо като протекторат на Москва.

Докато киргизстанските власти подновяваха договора за руската база, те потвърждаваха пред Вашингтон, че концесията за използването на летището в Манас ще изтече през 2014 г., лишавайки по този начин САЩ от една от най-големите им логистични бази, нужна им за подкрепата на силите, разположени в Афганистан. Тази военна база ще бъде широко използвана във фазата на изтегляне на съюзническите сили от Афганистан. Неотдавна там беше разположен и италиански товарен самолет С-130.

Москва поднови също и военните споразумения с Таджикистан, където 201-ва руска моторизирана дивизия контролира от години афганистанската граница, опитвайки се да пресече трафика на оръжия и на опиум и да блокира проникването на терористи. Подновяването на споразумението за три военни бази беше подписано в Душанбе от Путин и от таджикистанския президент Емомали Рахмон.

Руското военно присъствие беше удължено до 2042 г. с опцията за още едно удължаване до 2047 г. В замяна Москва гарантира да достави руски газ на вътрешния таджикистански пазар, без да налага мита върху него, както и да подкрепи с първоначалната сума от 5 милиона долара службата за борба с разпространението на наркотици на Таджикистан, за да пресече трафика на дрога към Русия. Само през първите шест месеца на 2012 г. тази служба на Таджикистан конфискува почти 3400 килограма наркотични вещества.

Путин освен това обеща на таджикистанските работници да получат разрешителни за работа в Русия за срок от три години и да удължи периода им на престой до 15 години, подпомагайки по този начин бюджета на Душанбе, силно зависим от парите, изпращани от 1,3-те милиона таджикистански емигранти в Русия. През 2011 г. тези постъпления достигнаха три милиарда долара.

В руската стратегия републиките, които едно време бяха част от СССР, сега представляват зона, от която Москва се интересува изключително много и в която винаги се е стремила да не допусне американците. Републиките същевременно са и на първа линия в сблъсъка с ислямистките движения, окопали се в Афганистан и в
пакистанските племенни райони. Поради тази причина руснаците имат същия интерес като западняците да поддържат афганистанското правителство, на което Москва доставя стотина хеликоптери, платени от Вашингтон. Москва обеща на афганистанското правителство и военна помощ след изтеглянето на силите на НАТО.

Освен това ислямистката заплаха тегне директно над Русия в Кавказ, където шест години след края на военните операции от няколко месеца насам се завърнаха подразделения на армията, на руското цивилно /ФСБ/ и на руското военно разузнаване /ГРУ/. Те ще трябва да се справят с увеличаващите се терористичните актове от ислямистко естество, които миналата година отнеха живота на 187 души и раниха 440 души, сред които полицаи и военни. Всичко това накара Москва да реши да прати отново военни там.

"Руските военни вече започнаха да участват в антитерористичните операции в някои райони на Северен Кавказ, където обстановката продължава да е напрегната. Военните действат съгласно свои собствени програми, но в много тясно сътрудничество с оперативната група на местното министерство на вътрешните работи и с тайните служби", заяви неотдавна руски военен източник пред руската агенция Интерфакс. Специалният режим за борба с тероризма в сила от 1999 г. в Кавказ беше отменен през 2006 г. след 10 години на война, отнела живота на 50 000 души. Москва изтегли 20 000 военни, но сега източниците, цитирани от Интерфакс, говорят за завръщане на специалния режим в различни региони на Северен Кавказ. Там вече има четирима убити военни в провеждащите се в момента операции в Дагестан и в Ингушетия.

"В последно време обстановката се влоши, по-специално в Дагестан, където нещата вървят зле", коментира Павел Фелхенхауер, анализатор към фондацията Джеймстаун. Той изтъква недостига на местни сили, но и загубата на опит в последните години от военните в операциите срещу бунтовниците и терористите.
 

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До kirezaТурбокретен си ти бате, пий си хапчетата...
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Джихад е дума,използвана от журналята, когато не знаят как да коментират даден ход в политиката.Путин много добре знае какво прави и изобщо не го е*е за няк'ъв си джихад.Заема важни стратегически позиции в предстоящия "конфликт".Киргистан, Таджикистан и Афганистан са съседни държави на Иран, където той разполага свои или Ирански части, ако не и центрофуги.Ще го гълтат целия евреите ми се струва
40
1
 
5
 
! Отговори
kireza преди 11 години
САЩ имат за цел да подтикнат мюсюлманите да нахлуят в Европа е те да останат единственните управляващи света!Англия им помага защото Ламанша е пречка за арабите,но се чудя на тъпите франсета...Марсилия е с най много мюсюлмани,а и Нострадамус е предсказал че нашествието ще започне през пристанището на този град!После САЩ ще ни "помогнат" с ядрени,бактериологически,химически и климатични оръжия и ще превърнат Европа в безжизнена пустиня!Ха сега ръкопляскайте на нашите "съюзници",СЛУГИ НА САТАНАТА!
39
1
 
5
 
! Отговори
Онзи преди 11 години
Та той се дистанцира от терористите и попита защо 500 000 души (американци, съюзници и афганистанци) не могат да унищожат 30 000 талибани? Дрогата естествено. Годишно се въртят ок 80 млд долара за наркотици...Но това на страна. Какви афганистански манекенки имаше на пресконференциятааааа! Припаднах!Освен това чух и познати думи на пресконференцията: диване, шест, геран, софра, душманинАре честито! *** били!
38
1
 
4
 
! Отговори
Онзи преди 11 години
Миналия ден бях на пресконференция на министъра на финансите на Афганистан от правителството на Карзай. Имаше една група араби, която свири арабска музика с религиозни текстове с припев "Аллах нещо си там...". Горкия човечец! Така ги гледаше, сякаш му идеше да стане и да ги зарита.После дойде един немец, който пя и свири на афганистански музикални инструменти. Министърът засия!какво искам да кажа? Този човек е завършил право в Париж и сега прави международни совалки за мир в Афганистан.
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До we до 43Ти си тотално смъркан! Или си пълен дилетант по отношение на историята, или съвсем съзнателно лъжеш. По- вероятно е да си *** като кокоши ***.Само един факт ще дам, за да ти докажа, че си ***: Руско- японската война е през 1905 година, а не през 1877/78.
36
4
 
5
 
! Отговори
Мусолини преди 11 години
Всички мюсулмани,***, *** и евреи на дръвника, да не пропусна и ***, може и на бесилката, където си изберат, защото това са по- безболезнените варианти.Да не пропусна и либералите,толерастите и глобалистите и те са за там. Сигнализирахте за неуместен коментар
35
5
 
19
 
! Отговори
zuio преди 11 години
Русофобите са турски и американски *** !
34
9
 
5
 
! Отговори
.. преди 11 години
Руснацитв са империя , мюсулманите са неандерталци ... и двете са годве , да се оправят
33
4
 
17
 
! Отговори
до 33 преди 11 години
До АнонименТи добре ли си бе?! Петстотин години сами не успяхме да се осободим от турците. Добре че бяха руснаците да ги натирят. А ти плюеш върху собствената си Родина. Още малко им трябваше на турците и сега щяхме да ходим с *** или другият вариант - положението щеше да ни бъде като това на кюрдите.
32
4
 
5
 
! Отговори
История преди 11 години
До ьнонимника, където е написал ".../че ви освободи безплатно от турското робство, ...".Колега не познаваш българската история, не е било безплатно.
31
2
 
7
 
! Отговори
hmm преди 11 години
Де-факто: американците пак въоражиха и обучиха талибаните. Този път - под формата на създаване на 'официална власт'.
30
16
 
8
 
! Отговори
666 преди 11 години
След оттеглянето на НАТО в Афганистан идват ТАЛИБАНИТЕ.За отрицателно време ще наложат шириата.С Карзай и неговите подръжници е свършено. Те нямат никакви шансове.Ще пламне и Пакистан - държава която има атомно оръжие.АКО ДО ТОГАВА АМЕРИКА НЕ СЕ СПРАВИ С ИРАН, С НЕЯ И С УПРАВЛЯВАЩИТЕ РУСИЯ ХАЗАРИ Е СВЪРШЕНО.
29
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До анкета 29А сега нека, който е за България независима от Русия и САЩ, да вдигне ръка.
28
5
 
1
 
! Отговори
Горкият Афганистан преди 11 години
Разсипаха го тоя Афганистан и от двете страни и още точат зъби. *** работа е световната политика.
27
27
 
33
 
! Отговори
АЛАХ ШИШЕВИЧ преди 11 години
Слава на нашите руски братя!Не слушайте глупости ние винаги ще сме със нашите братя!Кои ни освободи от бармалеите турци!Бил съм в Америка много обичам американците но те са далеч и на тях не сме им интересни!Ребята слава Росии,мьй вместе будем воеват с арабав!
26
20
 
24
 
! Отговори
до 33 преди 11 години
О евреина от еврейската пропаганда пак е на линия. Този дето си цъка много плщсчета сам.Ако някой се почуди, защо на антируските коментари и тези: "колко сме *** българите" има много плюсчета, знайте, че еврея може да цъка повече от един плюс или минус.Евреин, що не си седиш в концлагера Израел.Шапка им свалям на руснаците, че не правят такива долнопробни интриги като евреите. Най-искренното ми уважение. А евреина на заплата, долно и подмолно същество.
25
12
 
16
 
! Отговори
до 24 17 преди 11 години
Като ти обяснявам евреине, че не познаваш българската история, сериозно го казвамНа територията на България никога не е имало руски военни бази.Ходи и чети. Не може все пак да очакваме евдин еврейски пропагандатор да е запознат с историята ни.Но може поне да я уважава и да не се изказва като българин, когато това мнение засяга трети страни.То за това явно Хитлер ви е слагал по една звезда, та всички да ви различават и да се пазят от вас и интригите, които постоянно създавате.
24
15
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кво се радвате на САЩ, нато и ес, това са едно и също нещо.радвате се на планът "Ран-ът" който е пълно унищожение на нацията или може би че ни крадат ресурсите /шистов газ- правят си огромните печалби и изсират 1 вонящо с векове *** -водата подпочвена надпочвена всякаква след такъв добив fracking, който е единствения н-н да се добие не става не само за пиене ама за нищо.Или щото ни крадат с напечатани доларчета без абсолютно никакво обезпечение. дават си хартийки а получават реални активи !!!
23
22
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КЪМ РУСОФОБИТЕ.Кво лошо видяхте от Русия, че я обиждате /че ви освободи безплатно от турското робство, ако не бяха те сега въобще нямаше да я има България, а 1 по-голяма *** държава нар.Турция/, а хвалите долнопробните грабители и поробители на днешна България Сащ, НАТО, ТУРЦИЯ, а сега и ЕС.Кво добро видяхте от тях -сащ и турция, че сащ са ни харизали на *** затова се строят ракети /минарета-джамии/ от път и над път и вече сме замязали като 1 - 111 000 кв км Байконур космически център.