Турция - регионалната сила с евроамбиции

Тя е много важна за европейците по различни геостратегически причини
1 ное 2012 20:06, Елка Василева
304
Турция - регионалната сила с евроамбиции
Ангела Меркел ще посети Турция през февруари 2013 г. Снимка: архив, Reuters

Европа е толкова важна за Турция, колкото и Турция за Европа. Анкара знае, че без Германия няма да влезе в ЕС. Но само ако Турция запази своите евроамбиции, към нея ще могат да се предявяват претенции за още реформи, пише Дойче веле.

Турският премиер Реджеп Таип Ердоган винаги може да те изненада. При предишни свои посещения в Германия той редовно критикуваше политиката за интегрирането на чужденците. Нещо повече, Ердоган повтаряше, че "асимилацията" била престъпление срещу човечеството. И ето, че този път той смая всички с кроткия си тон. На какво ли се дължи този положителен обрат? Защо ли Ердоган изведнъж призова турците да се интегрират в «Алмания»?

Не и без Германия!

Турция амбициозно си присвоява ролята на регионална сила. Страната се гордее с нечуван в Европа икономически растеж и все по-често поема отговорността да посредничи за стратегиите на западните държави, когато трябва да се решава поредният конфликт на юг от Турция. Анкара естествено желае да продължи и усили тази тенденция, която превръща страната от периферен и незначителен играч във важен регионален фактор.

За целта обаче не стига само едно членство в НАТО – Турция има нужда и от непрестанната подкрепа на ЕС и най-вече на Германия. Цели 37 процента от турската външна търговия се осъществява с държави от ЕС. Самата Турция много иска да влезе в Евросъюза, а тази цел не може да се постигне без подкрепата на Германия. И Ердоган добре знае, че напреженията в германо-турските отношения вредят на сближаването с ЕС.

Германия пък е убедена, че като страна, която се намира на самия кръстопът между Европа и Близкия Изток, Турция непременно трябва да запази амбициите си за еврочленство. Турция е изключително важна за европейците по различни геостратегически причини, например за да се гарантира задоволяването на европейските енергийни потребности. Ако Анкара реши наново да дефинира политиката си и да обърне гръб на Европа, това ще донесе неприятности на европейците, и то не само политико-икономически.

Кой какво очаква от другия?

Колкото до проблема, който винаги излиза на дневен ред: да, положението на немюсюлманските малцинства в Турция бавно се подобрява, но все още е далеч от очакваните стандарти. Големи групи от населението, например алевитите, протестират срещу тежките посегателства върху правата им, срещу преследванията и произволните арести. Същото се отнася и до журналистите и интелектуалците. Към Турция могат да се отправят претенции за провеждане на наложителните реформи – обаче единствено, ако тя запази своите евроамбиции.

Германският канцлер Ангела Меркел ще посети Турция през февруари 2013 година. Това решение е доста смело в годината, когато в Германия предстоят избори. Преди тази визита правителството на Меркел има доста работа за вършене в областта на двустранните отношения. На дневен ред са наложителните облекчения на визовия режим за бизнесмени, хора на изкуството и студенти. Турците в Германия очакват също да им се разреши двойно гражданство.

Друга много мъдра политическа стъпка би било решението Турция отново да участва като гост на срещите на високо равнище на Евросъюза. Защото става дума не за коя да е държава, а за една страна, която отдавна заслужава да бъде третирана като пълноценен европейски партньор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
6
 
0
 
! Отговори
do 203 преди 11 години
Не знам в какво вярва Българина ,но вярно ли си вярваш ,че си Турчин?
152
17
 
7
 
! Отговори
Юдеин преди 11 години
Регионална сила ли? Не ме разсмивайте.Турската армия не е превъоръжавана от двадесет и повече години с модерни оръжия, а цивилното и военното им производство си служи с технологии, които Европа например прилагаше преди 50 години.Турция вече преминава икономическия си и военен зенит и политиците им в Анкара много добре го осъзнават, защото Турция направи фаталната грешка да развали отношенията си с Израел и то доста непоправимо, което коства значително отслабване на международните й позиции.
151
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Турция е тумурът на Европа!
150
2
 
10
 
! Отговори
9667 преди 11 години
192 - Гръцки физик и български коЗмонаФт! Да, странно място са Балканите, и в странни места стават странни неща!
149
1
 
5
 
! Отговори
9667 преди 11 години
198 - Да не те излъже предчувствието ти, че ще те излъжа - да, обичам!
148
6
 
7
 
! Отговори
АРИСТОТЕЛ преди 11 години
Турция е една държава, възникнала от пожари и пепелища на стари народи - арменци, гърци, сирийци, българи... Логична е всеобщата омраза на тези народи към този примитивен вид, лишен от вътрешна ентропия и хуманизъм! И още по-лошо и неразбираемо е, че този синдром е доминиращ не само в миналото... той съпътства и настоящето! Това е неразбираемо и непростимо, то визира тъмни нечовешки страсти и исторически сомнамбулизъм със зловещия образ на Франкенщайн...Кой е създателя и футуристичния му ментор?
147
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
каква Европа за турция , я да си стоят при другите *** от , то първо има над 20 милиона кюрди , на които трябва да им се даде автономия , за да се види че им се спазват правата
146
6
 
5
 
! Отговори
АРИСТОТЕЛ преди 11 години
Скъпи 189,Едни се славят с количество на аскера, а други с компютри, образованост, нанотехнологии, ядрена енергетика, Браунов газ, ксерокса, алероните и прочие...Кой с каквото може! Но количествените характеристики са измамливи понятия, не им се връзвай! Да не говорим за 300-та спартанци на Леонид и милионната сбуна на Ксеркс...
145
13
 
6
 
! Отговори
до ястрее б преди 11 години
самия факт че говориш на български, означава че сме започнали да те облагородяваме в културно отношение.Жалкото (само за теб) че биологично си оставаш продукт на кръвосмешение
144
6
 
9
 
! Отговори
АРИСТОТЕЛ преди 11 години
Уважаеми Ястреб,Това "по 5 на нож' си е една мъжкарска поанта, валидна за героичните ни деди, които дори пред лицето на смъртта, презирайки я, са намирали и подобен хумор. Знаеш ли, че командирите на подразделения и висшите командуси с голям зор са спирали редовите войници от вихрени и безпримерни атаки срещу османлийте! Това да ти навява асоциации?
143
8
 
8
 
! Отговори
грък-ядрен физик преди 11 години
България е енергетичен център на Балканите! Факт! Има много и елитни кадри в ядрената енергетика и богат опит! По този дълъг път Турция сега прохожда! За Космоса да не говорим! Може да се злобее и да се назовава разходка, но в Космоса, не в Диарбакър!!!
142
8
 
17
 
! Отговори
9667 преди 11 години
190 - Не се и съмнявам, че си вярваш на това, което си написал! Народ, който вярва на дивотия от рода на "По 5 турски войника на щик!", може да очакваш да вярва на всичко! Дори, че компютъра е българско изобретение и АЕЦ'ът в България е построен от българи! Че и коЗмонаФтче си изстреляли в КоЗмоЗа!
141
12
 
5
 
! Отговори
АРИСТОТЕЛ преди 11 години
аконтрарио пилешкия дял на орнитологията...Не сме се натръшкали от глад, щом за Байряма имаше 20 километра опашка от турски коли на Капитан Андреево и всеки носеше месо от България. Интересното е в случая, че вместо овнешко, шилешко и агнешко, повече от турците бяха награбили свинско!
140
2
 
8
 
! Отговори
baihui преди 11 години
mnogo se barkate za turtsianezavisimo ot strashnata koruptsia i nastapvashtia islam, Turtsia ima dobre vaorajena i po4ti fanati4na armia, koiato e 4-tata po golemina voenna sila v sveta, nared s ujasiavashtata divashtina Turtsia ima industria i selsko stopanstvo. Nikoi tam ne e zarital za Evropa - turtsia prosto iska dostap do Evropeiskite pazari i e saglasna da plati dobra tsena za da gi polu4i - Turtsia e edinstvenata zashtita sreshtu Islamskia fundamentalizam za nas i Evropa
139
0
 
5
 
! Отговори
Едмундович до 165 преди 11 години
Приятелю, научи се да разпознаваш представителите на различните агентури: МИТ, МИ-5, Мюсулмански братя, Контрагериля, МОССАД и прочие...Само 3-4 изречения и трябва да си ориентиран кой кой е! Начина на изказ, селективността към проблемите, реакцията, формата на високомерие или съпричастност, "изгодната" гледна точка, елемента на пропаганда и прочие! Това е цяла наука! А понякога "обекта" е прозрачен и нивото-ниско, както е случая!
138
4
 
23
 
! Отговори
9667 преди 11 години
184 - Вие сте в ЕС, но пак се изпотръшкахте от глад! Защото вече ги няма *** да ви работят, както беше преди 89 година. За това сега си ръфате ноктите на краката от глад, и научният свят се диви, как така, най-умните и интелигентни хора на света - българите! - са и най-гладни!
137
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Турция от 30г. насам е водеща икономическа сила ! Затова българите са отровили Тургут Йозал ,от завист !
136
4
 
18
 
! Отговори
9667 преди 11 години
182 - АЕЦ'а го построиха руснаците. КоЗмонаФтчето Какалов го повозиха руснаците. Може да си забравил, че преди да ви возят ам'риканците, ви возеха руснаците! Преди тях - германците! Преди тях - ... хайде да не казвам кой! А бе, по цивилизования свят като кажеш "балканско возило" се разбира или волска каруца или велик българин!
135
7
 
3
 
! Отговори
АРИСТОТЕЛ преди 11 години
Миячите на чинии и носачи на кашони видяха малко Европа и се взеха за голямата работа! Абе, неграмотници, като ви спрем кранчето от ЕС и ще изпукате от глад! От 70 млн. ще останете толкова, колкото сте били и в Османския бейлик - 10000 ***...
134
2
 
14
 
! Отговори
9667 преди 11 години
178 - Турчин.165 - Кажи му на този твой познат, че програмистите, написали кода на уебстраниците на Днес.бг са пропуснали да добавят турската азбука към поддържаните азбуки. За това, Ш и Ч са без камшик, та се налага аз на ръка да го размахвам камшика из форума!