Валъри Джарет - съвестта на Обама

Тя е най-влиятелната съветничка в администрацията на президента на САЩ
28 ное 2012 07:08,
22
Валъри Джарет - съвестта на Обама
Валъри Джарет Снимка: Reuters

Изцяло предана, свръхгрижовна, истински Пигмалион - Валъри Джарет, съветничка в Белия дом, е една от най-влиятелните жени отвъд Атлантика. Архитект на победата на Барак Обама на изборите, тя има намерение да увеличи властта си по време на втория му президентски мандат, пише в материал сп. "Мадам Фигаро". 

С черен костюм, съчетан със сребърно колие, и с непроницаемо изражение Валъри Джарет натиска бутоните на
мобилния си телефон зад кулисите на огромния конферентен център Маккормик в Чикаго. Откъм сцената хиляди привърженици очакват трескаво и с радостна глъч пристигането на Барак Обама, за да отпразнуват заедно нощта на 6 ноември, в която той победи на президентските избори. Тази победа е също до известна степен победата на Валъри Джарет, смятана за най-влиятелната съветничка в администрацията на Обама.

"Да, ние можем и сме твърдо решени да докажем, че ще се справим", не спираше да повтаря Джарет по време на президентската кампания. Тя никога не се усъмни в изхода на изборите, въпреки че битката беше тежка. Политически митинги, телевизионни дебати, всекидневни срещи в Белия дом, пътувания, официални и неофициални вечери - 56-годишната Валъри беше неизменно на всички тези места. Винаги близо до Обама. Даже прекалено близо, защото разстоянието, което отделя тази адвокатка от Мишел и Барак Обама, е толкова незабележимо, колкото цигарена хартия.

За 20 години В.Дж. /така се подписва Валъри Джарет под докладите си и становищата си/ се наложи като майка, сестра и приятелка, според признанието на самата Мишел Обама. Заради различия или заради изтощение от властта, или пък за да преследват политически амбиции на местно ниво, най-близките съветници на Обама от началото на първия му мандат в Белия дом го напуснаха. Но не и Валъри. Тя остана доверено лице на първата американската двойка.

Джарет е единствената от антуража на Барак и Мишел Обама, която се обръща към тях с малко име. Тя може дори да стане следващия началник на кабинета на Белия дом /тоест главен секретар на президентството/, ако настоящият титуляр на най-важния пост след този на президента, Джейкъб Лу, приеме да смени Тимъти Гайтнър начело на министерството на финансите. Според много политически наблюдатели Валъри Джарет, чийто прадядо е цветнокож, е една от най-влиятелните личности в историята на САЩ, свързана генетично с черната раса. В. "Вашингтон пост" дори я нарече Третия Обама.

През 1991 г. Валъри Джарет, по онова време близка сътрудничка на кмета на Чикаго Ричард Дели, интервюира за работа млада и симпатична адвокатка на име Мишел Робинсън. По време на интервюто последната се колебае, иска известно време за размисъл и накрая се престрашава да я покани на вечеря с годеника си, някой си Барак Обама. Непоклатимото им приятелство се заражда още същата вечер.

Валъри Джарет, която произхожда от цветнокожата аристокрация на Чикаго, защото прадядо й е първият цветнокож
американец, приет в престижния Масачузетски технологичен институт, отваря вратите на местната интелигенция пред младата по онова време двойка Обама. После Валъри помага на Обама да влезе в Сената и накрая го съпровожда стъпка по стъпка до изкачването му до Белия дом.

Днес Валъри Джарет заема в Западното крило на Белия дом кабинета на Карл Роув, бившия сив кардинал на Джордж Буш-младши, и оттам дърпа конците под прикритието на неясно формулираната й длъжност на съветник по обществените ангажименти и междуправителствените дела.

Валъри Джарет е натоварена със задачата да осигурява връзката между понякога стерилната атмосфера в Белия дом и външния свят.

"Има само двама души, които могат да кажат на Барак Обама, че греши или да му се противопоставят, и това са Мишел и Валъри", сподели неотдавна пред в. "Ню Йорк таймс" неназован президентски сътрудник.

Валъри Джарет е ухото на президента. Според неин приближен тя е интелигентна, лоялна и с труден характер, но в добрия смисъл на думата. Джарет бди официално над връзките на президентството с малкия бизнес, с жените, с някои бизнес среди, с асоциациите. Това са само официалните й задължения, защото ролята й се простира отвъд тях.

Защо ли президентът Обама отложи три пъти операцията по ликвидирането на Осама бин Ладен? Защото Валъри смяташе, че моментът не е подходящ. Когато Джордж Сорос, щедър дарител на кампанията на Обама, поиска да говори на четири очи с президента, Валъри му отказа, но направи тази услуга на Уорън Бъфет и му уреди обяд с президента, като добавя още един куверт на масата - нейния. Когато Мишел Обама иска отиде на пазар, то тогава Валъри обезопасява периметъра, в който първата дама ще пазарува.

"За да разбере човек тази жена, той трябва да знае, че тя ще му пререже гърлото и това на децата му, за да предпази президента, ако се налага", заяви неотдавна журналист пред сайта Бъзфийд.

Имиграция, хомосексуални бракове, възстановяване с държавни средства на разходите за противозачатъчните - Валъри брани всички най-леви идеи в демократическия лагер. Консерваторите я ненавиждат и не намират достатъчно остри думи да я опишат. Неотдавна един от тях я нарече "съчетание от отровна идеология и корупция". Крайната десница превърна Валъри в свое любимо плашило, а откакто откри, че тя е родена в иранския град Шираз, започна да я нарича "комунистка, финансирана от ислямистите". А непоклатимата Валъри изобщо не обръща внимание на тези приказки и се готви да работи усърдно още четири години.

Валъри Джарет е родена през 1956 г. в Шираз, в Иран. Баща й е лекар, произхождащ от цветнокожата аристокрация на Чикаго. В Шираз той е ръководил педиатрична клиника в рамките на програма за подпомагане на страните в развитие. През 1981 г. Валъри се дипломира по право в университета на Мичиган, след това получава бакалавърска степен в Станфорд. През 1987 г. Джарет дебютира в политиката на Чикаго в кабинета на кмета Ричард Дели. През 1991 г. тя е генерален директор на Хабитат, компания за недвижимо имущество. През 2000 г. Джарет влиза в административния съвет на Чикагската борса, а през 2004 г. става негов председател. През 2008 г. е назначена за специален съветник на президента Барак Обама.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
5
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 11 години
Каквото и да се приказва , тази жена е направила истинска кариера . Жалко за грозните , дебели, прости и алчни власт имащи дами в сегашното управление . Някои от тях тези дни поемат и дългия път на съдебната система , защото са прекалили с вземанията !
17
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Възходът на планетата на маймуните ;)
16
2
 
4
 
! Отговори
Люлински преди 11 години
Главната причина начело на САЩ да е *** се състои в това че Бил Клинтън и Джордж Буш-м. трябва да получат нобелова награда за *** на хилядолетието!!!...СТЦ,т.н. близнаци бяха нарочени за пълно унищожение още през 1993 когато бе първия неуспешен атентат срещу тях!!!...Вместо да вземат мерки да предпазят очевидно нарочените за пълно унищожение "близнаци",Бил Клинтън си размахваше оная работа и дори създаде ситуацията с която нарочените "близнаци" бяха напълно унищожени и то от втори опит!!!..
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Винаги едно и също - едни плюят по сащ, други лижат, едни плюят други лижат - не се ли уморихте бе хора? А странното е, че се предполага и плюещите и лижещите да са българи - как така?!? :)
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
12 бързам и бягам , не чета , а и с тази фонетика на клавиатурата понякога се объркват нещата . само че освен лични нападки , не прочетох нищо съществено от теб .
13
0
 
1
 
! Отговори
муню преди 11 години
ДО 10не че нещо ама АВганистан....и неграмотници уеко жалко изглежда!
12
0
 
5
 
! Отговори
До: 10 преди 11 години
Всички сме неграмотници, та добре си ти, дето дори Афганистан не знаеш как се пише, че да ни просветиш поне малко за международното положение. Написали са хората за другарката Джарет, прочиташ и някоя друга статия в американските вестници, за да си наясно, че американците не я долюбват кой знае колко и това е. Определено хората, които наистина знаят как стоят нещата, не са сред коментиращите в днес.бг, та седим си тук без Обамовото образование и си пишем. Четеш за обща култура и толкоз.
11
1
 
6
 
! Отговори
пфф преди 11 години
След Сара Пейлин ще има ли порно сега посветено и на тази?
10
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
7 загрижения и с какво е опорочил наградата , не изтегли ли американците от Ирак , няма ли пътна карта за Авганистан ,а червено джудже тресящо се от злоба интересно , аккаво щшяхте да пишете ако Обама не беше станал президент сигурно щяхте да обвините Щатите в апартейд а сега като стана не спирате да го обиждартте заради цвета на кожата му , пълни *** изтъкани от комплексарщиана, вие само на малкия пръст образованието му не можете да стъпите , неграмотници.
9
1
 
0
 
! Отговори
benevolent преди 11 години
От картелът на банките регистрирани около Австрия: Райфайзен, Уникредито. ДСК и Телеком Австрия се опитаха да ме отровят и сплашът защото разкрих публично картелите в банките и телекомуникациите, и че контролират съзнанието на централни банкери и правитество с импланти на мрежата на Мтел. Участват Стати Статев, Калин Христов, Мариела Ненова, Андей Василев, Росен Розенов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, Цветан Цалински ... Така изчезнаха 20 млрд от фондова борса, 10 млрд лоши кредити ...
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е ли последовател на Мехмед? ама тайно.
7
2
 
7
 
! Отговори
Загрижен преди 11 години
Тоя бауш кога ще му отнемат нобеловата награда за мир, която той собственоръчно опорочи и опошли и кога най-сетне ще го изправят пред международен трибунал за престъпления срещу човечеството!?
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лелееее, изтриха коментара на равито! Антисемити!!!
5
4
 
5
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Блазе му на Бараката;ако и аз имах такава...съветничка,щях да...стана кмет на Кривунделово,или поне...клисар при поп Ставри,че вече...бърка светената вода и ръси,със...грозданка.
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Скоро гледах снимка на семейството му - Даже и кучето е черно ;) с леко бели лапи. Трябваше и жълто да му мацнат за да не обиди някоя нация ;)
3
4
 
7
 
! Отговори
Бивш шеф от ЦРУ преди 11 години
Аз сега ще видиш как ще си го върна маймунке черна! Такива пикантни истории ще измисля че тая таралежи ще роди от тебе!
2
9
 
10
 
! Отговори
Hari преди 11 години
УСА са заплашени от помаймунчване !
1
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каква е тази помийно-поетична статийка рано сутрин?С черен костюм, съчетан със сребърно колие, и с непроницаемо изражение Валъри Джарет натиска бутоните на мобилния си телефон зад кулисите на огромния конферентен център Маккормик в Чикаго....... Направо потръпнах!