Не се прави така, господин президент

За "колорадския скандал", наказаната пиарка и указа за главен прокурор
11 яну 2013 19:06,
165
Не се прави така, господин президент
Росен Плевнелиев. Снимка: архив Булфото

Не се прави така, господин президент. Не и когато претендирате да сте модерен държавен глава, различен от предшествениците си, който има диалог с бизнеса и иска да обединява нацията.

На 10 януари от прессекретарията на президенството съобщиха, че прессекретарят на президента Росен Плевнелиев – Мария Иванова, е наказана за гафа със снимката от Колорадо с предупреждение за уволнение.

„Мария Иванова е предупредена официално по административен път съгласно Кодекса на труда“, гласеше краткото изявление на пиарите на институцията.

То не се появи на официалната страница на президентството, нито беше официално съобщено до всички медии. Датата вече я споменах – 10 януари.

Речта на президента по случай настъпването на 2013 година наистина предизвика широка дискусия, за съжаление с гафа със снимката на Скалистите планини в Колорадо, която илюстрираше българската природа.

Първото изказване на Плевнелиев по темата беше на 6 януари. Той обясни, че държавният глава не е техник, една снимка е подменила съдържанието на цялата му реч и заяви, че тези, които говорят за президентски гаф, не уважават самата институция. После хвърли горещия картоф към БНТ, която правила техническата част.

Не се прави така, господин президент.

Естествено, че не сте техник, естествено, че не ви е работа техническата част, естествено, че, както каза Иван Гарелов, гафът със снимката няма никакво обществено значение. Но вие сте лицето на тази институция и когато нещо в новогодишната ви реч се обърка, всички го посочват за ваша грешка.

Действията ви с Мария Иванова също доста закъсняха. Да, на 6 януари вие заявихте, че ще има наказани. На 7 януари тя получи “Златен скункс“ от “Господари на ефира“. На 10 януари решихте да я накажете. В изказването на президентството вчера се казваше, че тя е поела цялата вина.

 Мария Иванова трябваше да е изгледала клипа поне 10 пъти. Трябваше да е забелязала снимката. Наказанието й обаче остави впечатление, че е просто е изкупителна жертва, която трябва да удовлетвори очакването на обществото за наказание.

Някак покрай “колорадския скандал“ указът за назначаването на Сотир Цацаров, който Плевнелиев разписа на 21 декември в края на работния ден, остана незабелязан.

Не се прави така, господин президент. Коментарът ви по темата дойде твърде късно – отново на 6 януари.

Цацаров се ползвал с голямо обществено доверие, обясни държавният глава. То обаче явно остана незабелязано, доверието де, за всички, освен за президента и вътрешния министър Цветан Цветанов.

Укази за назначаването на спорни кандидати, избрани със спорни процедури, предизвикващи спорни реакции в обществото, не се подписват в последния работен час на последния работен ден преди празниците. Особено ако смятате да не се появите на клетвата за главен прокурор.  По закон не сте задължен, но щеше да е знак – знак, че действително подкрепяте Цацаров, а не сте подписали указа “тихомълком“.

Не се прави така, господин президент, защото заличавате впечатленията от силните постъпки, които несъмнено имате.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Justy преди 11 години
Музика преди лягане youtube/watch?v=SU-PtJlpOAU
15
1
 
3
 
! Отговори
Росен - Президента преди 11 години
Автора на статията е Мария Папазова (виж горе в дясно) и ако не публикува официално извинение до мен, ще я накажа с предупреждение за уволнение.:)) Егати смеховете.
14
1
 
4
 
! Отговори
АНАЛизатор преди 11 години
Автора на статията е Мария Папазова.Чел съм и всичките теми и отдавна знам,че щом тя е автора значи някак си странно истините са заменени с личности пристрастия подкрепени с финикийски знаци.Подобни безкрупулни ***,като тази омерзяват журналистите в България.
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много точна статия и си има автор - горе в дясно!
12
2
 
3
 
! Отговори
Приветстван преди 11 години
Прав е автора на статията - и мене ме е срам този президент да ме представлява пред света.Но и той е завъшил школата на Б.Б за калинки и сам вече създаде своя за колорадски бръмбари."Длъжността президент е само протоколна, какво зависи от него, той може само да говори"- беше казал Цецко апартаменчетата, което значи и от свои не е приет та камо ли от нас...Но прослушайте приветствието и кажете коя година изпращаме и коя посрещаме? - няма дата, тази реч може да я ползва до края на мандата.
11
2
 
5
 
! Отговори
Смях.... преди 11 години
Какво искате от папагалчето на пожарникарчето....Все пак е доста над нивото на простащината на Пъдарчето от Банкя !
10
2
 
6
 
! Отговори
Makarov преди 11 години
Пародия на президент
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вожд. Харизма. Път. Прогрес.Банско. Писти. Интерес.Дюни. Бонуси. Кумец.Референдум. Ток. АЕЦ.Колорадо. Аспен. Гаф.Изявление. Масраф.Ролекс. Линкълн. Кръст. Синод.Литургия. Храм. Възход.Дянков. Доходи. Числа.Приходи. Бюджет. Тесла.Босфор. TB. Листопад.Рейтинг. Медии. Диктат.Мечки. Рожен. Стадион.Мач. Победа. Шампион.Тигри. Футбол. Еърбъс.Перник. Мъка. Земетръс.Криза. Майчински. Позор.Цаца. Избор. Прокурор.Гаф. Принуда. Прецедент.Клетва. Хумор. Президент.Инфраструктура. Тръба.Газ. Печалба. Веселба.Път. Обама. Интервю.Слава. Блясък. Дежа вю.Урни. Битка. Мат'риал.Яне. Марешки. ***.Лято. Избори. Сефте.Бюлетина. Ром. Кюфте.
8
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
автора на тая статия е някой червен ***
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пълна карикатура, ***
6
1
 
4
 
! Отговори
awtor преди 11 години
А кой е авторът на тази статия?не се прави така- анонимно!!
5
2
 
4
 
! Отговори
darcas преди 11 години
Защо сега го пишете това, и защо няма автор тоя пасквил?
4
1
 
2
 
! Отговори
Спрете се преди 11 години
Държавата се клати от всъкъде, а вие ни занимавате с една снимка...Как се промени живота ни след показването на Колорадската планина? Може би за вас са по-важни такива елементарни гафове от стопяващата се българска нация, ширещата корупция на всяка крачка ( от люлка до гроб), геноцид в здравеопазването, погром над образованието, обезлечената ( да не кажа скопена ) журналистика и върха на сладоледа - съдебната система!
3
1
 
3
 
! Отговори
милко преди 11 години
Много *** остана в Бг радвам се че се махнах преди 22 години. Само скандали и обиди останаха никой не се интересува за бъдещето на нацията а само лични интереси . Дори повечето от пишештите коментари тук са *** а интелегентните хора са изчезнали ..срам ..срам ...срам
2
2
 
2
 
! Отговори
брат МУ на винету преди 11 години
ми честито ви пак
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Още малко остана на ГЕРБ