Не се прави така, господин президент

За "колорадския скандал", наказаната пиарка и указа за главен прокурор
11 яну 2013 19:06,
165
Не се прави така, господин президент
Росен Плевнелиев. Снимка: архив Булфото

Не се прави така, господин президент. Не и когато претендирате да сте модерен държавен глава, различен от предшествениците си, който има диалог с бизнеса и иска да обединява нацията.

На 10 януари от прессекретарията на президенството съобщиха, че прессекретарят на президента Росен Плевнелиев – Мария Иванова, е наказана за гафа със снимката от Колорадо с предупреждение за уволнение.

„Мария Иванова е предупредена официално по административен път съгласно Кодекса на труда“, гласеше краткото изявление на пиарите на институцията.

То не се появи на официалната страница на президентството, нито беше официално съобщено до всички медии. Датата вече я споменах – 10 януари.

Речта на президента по случай настъпването на 2013 година наистина предизвика широка дискусия, за съжаление с гафа със снимката на Скалистите планини в Колорадо, която илюстрираше българската природа.

Първото изказване на Плевнелиев по темата беше на 6 януари. Той обясни, че държавният глава не е техник, една снимка е подменила съдържанието на цялата му реч и заяви, че тези, които говорят за президентски гаф, не уважават самата институция. После хвърли горещия картоф към БНТ, която правила техническата част.

Не се прави така, господин президент.

Естествено, че не сте техник, естествено, че не ви е работа техническата част, естествено, че, както каза Иван Гарелов, гафът със снимката няма никакво обществено значение. Но вие сте лицето на тази институция и когато нещо в новогодишната ви реч се обърка, всички го посочват за ваша грешка.

Действията ви с Мария Иванова също доста закъсняха. Да, на 6 януари вие заявихте, че ще има наказани. На 7 януари тя получи “Златен скункс“ от “Господари на ефира“. На 10 януари решихте да я накажете. В изказването на президентството вчера се казваше, че тя е поела цялата вина.

 Мария Иванова трябваше да е изгледала клипа поне 10 пъти. Трябваше да е забелязала снимката. Наказанието й обаче остави впечатление, че е просто е изкупителна жертва, която трябва да удовлетвори очакването на обществото за наказание.

Някак покрай “колорадския скандал“ указът за назначаването на Сотир Цацаров, който Плевнелиев разписа на 21 декември в края на работния ден, остана незабелязан.

Не се прави така, господин президент. Коментарът ви по темата дойде твърде късно – отново на 6 януари.

Цацаров се ползвал с голямо обществено доверие, обясни държавният глава. То обаче явно остана незабелязано, доверието де, за всички, освен за президента и вътрешния министър Цветан Цветанов.

Укази за назначаването на спорни кандидати, избрани със спорни процедури, предизвикващи спорни реакции в обществото, не се подписват в последния работен час на последния работен ден преди празниците. Особено ако смятате да не се появите на клетвата за главен прокурор.  По закон не сте задължен, но щеше да е знак – знак, че действително подкрепяте Цацаров, а не сте подписали указа “тихомълком“.

Не се прави така, господин президент, защото заличавате впечатленията от силните постъпки, които несъмнено имате.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
3
 
! Отговори
fff преди 11 години
Мушморок, прилича на мистър Бийн, правещ се по-различен, а всъщност е ***
35
3
 
3
 
! Отговори
до автора : преди 11 години
...и кои са му "силните постъпки" на тоя *** ???
34
1
 
0
 
! Отговори
Mаузер преди 11 години
До Ь;Ама много си умен бе.Акъл море глава шамандура.Къде си учил ,къде си завършил бе?В СеСеРе ли?
33
1
 
1
 
! Отговори
май преди 11 години
МАЙ ЛИ БЕШЕ ИЛИ ЮНИ,КАКВО МУ Е НА НАРОДА,НЕ СТИГА ,ЧЕ НЯМА КАКВО ДА ЯДЕ,А СЕГА ПАК ЖУРНАЛИСТИТЕ ДЪВЧАТ ЕЛЕМЕНТАРНИТЕ НЕЩА,А НЕ СЪЩЕСТВЕНИТЕ,ЧЕ ХОРАТА УМИРАТ КАТО МУХИ,НА НЯКОЙ МУ Е ВАЖНО КАКВА КАРТИНКА Е БИЛА ПОКАЗАНА ЗЪД ГЪРБА НА ПРЕЗИДЕНТА,ГАФА Е В МОЗЪЦИТЕ НА УПРАВЛЯВАЩИ,***,ЧЕ БОЙКО И ТОЙ СЕ МЪЧИ ДА ПРОМИЕ МОЗЪЦИ НО НВЕ УСПЯВА.
32
1
 
4
 
! Отговори
Ь преди 11 години
А забравих да кажа,че това е човекът който ще вкара двете Кореи в реална война,поради непознаване на географските и културни особености на света и регионите!Плевньо не ходи в Корея ще умрат милиони!мбухахаха
31
0
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 11 години
Всъщност тази трябваше да я уволнят дисциплинарно заради допусната груба небрежност, но я пощадиха, за да не се раздухва политически скандал. Червените идио*и щяха да я обявят за светица.
30
1
 
4
 
! Отговори
Ь преди 11 години
Обаче наистина прилича г-н президентът на мистър Бийн само,че е с по-големи уши и почти толкова умен,и без женка до себе си.хаха
29
2
 
3
 
! Отговори
ники преди 11 години
БРАВО dnes.bg!!!!!!!Тая кукла не може да е президент!
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Уникалното на Герберите е че дойдоха на власт - яхвайки вълната на народното недоволство от предишните обещавайки да са различни (и с обяснието да ги пратят където им е мястото).Вместо това (не пратиха никой 'там') се обясняват постоянно че са маскари ама по малко от предишните!И в същото време - правят още по големи золуми! Няма по нагло племе!
27
3
 
7
 
! Отговори
schmatko101 преди 11 години
РОСЕН ГАФА ми е под достойнството да го коментирам ! Искам обаче съпругата му да я но минираме за ЖЕНА НА ГОДИНАТА ! Сигурно ще питате защо ? Отговорът е защото тази жена е майка на три деца И ЕДИНСТВЕНА ОПРЯ НА БОРИСОВ И НЕ ИГРАЕ ПО СВИРКАТА МУ
26
2
 
1
 
! Отговори
До Педераса на смяна преди 11 години
Скопеняка дето изтрива коментарите за Мария Папазова знае ли,че всички ние се празним в устата на майка му,до като той лъска бастуна на някой за жълти стотинки.
25
3
 
3
 
! Отговори
До автора! преди 11 години
До автора на статията: нищо не ти разбрах от статията бе мен!Вземи си отпуска и си почини известно време,може да ти се отрази добре!
24
1
 
2
 
! Отговори
Лука Брази преди 11 години
ТАЗИ КУКУМЯВКА , КАТО Е ТОЛКОВА OPEN , ЗАЩО НЕ СЕ КАНДИДАТИРА ЗА ПРЕЗИДЕНТ ???? ХЕМ НЯМАШЕ ДА ПРАВИ ГАФОВЕ , ХЕМ ЩЕШЕ ДА РАЗДАВА АКЪЛ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ , ХЕМ НИКОЙ НЯМАШЕ ДА Я ПЛЮЕ .....
23
4
 
2
 
! Отговори
АРХАР преди 11 години
До Анонимен 22 ... ТОВА Е ПОРЪЧКА ОТ БКП /БСП ..... ДА СЕ ОПЛЮЕ ПРЕЗИДЕНТА ЗА ДА НЕ СЕ КОМЕНТИРАТ ТЕХНИТЕ ДАЛАВЕРИ - НАПРИМЕР КАК ЛИЦЕТО Р.*** Е ИЗТОЧИЛ 350 000 000 ЛВ. ОТ КОЗЛОДУЙ ....И ОЩЕ 3 ПЪТИ ПО ТОЛКОВА ОТ БЕЛЕНЕ ....ЗАЩО НИЩО НЕ СЕ КАЗВА ЗА ГАФОВЕТЕ НА БРАКОНИЕРА ????
22
1
 
2
 
! Отговори
Do 11 преди 11 години
Уникално умотворение, наистина добро !
21
0
 
1
 
! Отговори
Атанас преди 11 години
Не се прави така Мария! От една грешка на други,журналисти като теб направиха "ГАФ"!КАТО НЕ МОЖЕ ДА ИЗМИСЛИТЕ ПО-СЕРИОЗНИ ТЕМИ,НЕ СЕ ЗАХВАЩАЙТЕ С ЖУРНАЛИСТИКА!
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
за първи път, се гордея с нашия президент!
19
2
 
4
 
! Отговори
SyS преди 11 години
Просто това управление от горе до долу пращи от некомпетентност.Калинки, Румянки ...
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЕ ВИ ЛИ ОМРЪЗНА, БЕ, УЖАС. КЪМ ОНЯ ДЕТО УБИВАШЕ ЗАЩИТЕНИ ЖИВОТНИ БЯХТЕ ДАЛЕЧ ПО МИЛОЗЛИВИ, ИМАШЕ ТРИ ЧЕТИРИ СТАТИЙКИ ЗА ТОВА. А ТОВА НИ ЗАЛИВА ВЕЧЕ 10 ДНИ, ВСЕ ЕДНО ПРЕЗИДЕНТЪТ ГОЛ Е КАЗВАЛ РЕЧТА СИ, ТО БИВА ЖУРНАЛИСТИ КУХИ ЛЕЙКА, АМА ЧАК ТОЛКОВА.
17
2
 
1
 
! Отговори
Democracy $! 2013! преди 11 години
Човекът е Обществено животно.Обществото е Изобретило три способа да се държат хората в робство: Насилие, Пари и Свобода. Цялата власт произтича от Народа и никога не се Връща към него.ПолитициТЕ умеят да говорят дълго без да кажат Нищо, служейки си с много Лъжи, които представят за Истина.В парламента половината от депутатиТЕ Говорят за неща, които не разбират, а другата половина не разбира за какви неща се Говори.Обещават ли Ви да превърнат Мечтите Ви в действителност, очаквайте да превърнат действителността Ви в Мечта.По-добре е да Паднеш на лешоядите, отколкото на политици.Първите ядат мъртвите, а вторите Живите.В Индия никой Не Знае броя на свещените крави, а У НаС броят на свещените ***.Който Изгуби Честността си, не може повече Нищо да изгуби.Каква полза могат да донесат Само законите там, където няма Нравственост? Отначало ли е нищо - и нататък Нищо.Всичко само се Изменя и нищо не се Губи.Усмихвайте се...Утре ще бъде по-зле.Докогато това е истина,това ще е Истината!