Защо Елизабет Втора никога няма да абдикира?

Британската кралица вярва, че "работата" й е дадена от Бога
3 фев 2013 09:11,
90
Защо Елизабет Втора никога няма да абдикира?
Кралица Елизабет Втора Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Принц Чарлз със сигурност нерядко е имал силно желание да е холандец, отбелязва авторитетното британско издание „The Telegraph”. На 74 години холандската кралица Беатрикс сдаде трона доброволно в полза на сина си принц Вилем-Александър.

Докато във Великобритания 86-годишната Елизабет Втора няма никакво намерение да стори същото и да отстъпи короната на 64-годишния престолонаследник Чарлз, който влезе в историята като най-възрастния принц на Уелс.

Приближени до кралския двор и експерти по монархическите традиции на Острова са единодушни – холандската случка не може да се случи в Обединеното кралство. Това показва историята.

В Холандия абдикирането постепенно се превръща в нормална практика (3 пъти за последните 65 години), но не и отвъд Ламанша. Там короната се носи до сетния дъх.

Според източници на „The Telegraph” кралица Елизабет Втора няма никакви съмнения относно способностите на сина си Чарлз да бъде крал. Тя просто приема кралската отговорност като свое задължение.

Всъщност кралицата е пряк свидетел на единственото доброволно отказване от трона в британската история и това със сигурност допълнително я мотивира да държи здраво короната. Абдикацията на чичо й Едуард VIII през 1936 година предизвиква сериозна криза в страната, кралския двор и църквата.

Предопределя и бъдещото на самата 10-годишна Елизабет, която от изключително малко вероятен приемник на трона се превръща в една от най-известните жени в света.

Освен това абдикацията на Едуард е сочена и като причина за преждевременната смърт на брат му и баща на Елизабет – Джордж VI (56 години). Напрежението било твърде голямо за човека, оказал се ненадейно крал на Великобритания.. Това също води на мисълта, че кралицата не таи особени симпатии към думата, започваща с „а”.

Британската традиция за дългогодишно управление на един владетел не е популярна не само в Холандия, но и на целия контитент. Великият херцог на Люксембург Жан абдикира в полза на сина си през 2000 година.

Като цяло съвременна Европа няма особени симпатии към синята кръв. Последният монарх на Франция – Наполеон III, е свален от власт през 1870 година. Португалската монархия рухва през 1910 г.

Втората световна война слага край на монархиите в редица държави, сред които България, Югославия, Италия, Румъния. През 1973-та година към тази група се присъединява и Гърция.

По света Елизабет Втора също няма особена конкуренция по дълголетие на трона. Само тайландският крал Рама IX (85 години) е носил по-дълго корона от британската кралица. Той седна на трона през 1946-а година или 6 години преди Елизабет.

Британците по принцип не харесват особено промените и революциите. И в общи линии (с някои малки изключения) си държат на кралете и кралиците, докато смъртта ги раздели.

Неслучайно липсата на революции на Острова понякога дори шокира хората от континентална Европа. Германският историк от началото на 20-и век Ото Хинце определя Англия като страна, населена от живи изкопаеми, силно зависими от феодална система, която отдавна е преборена почти навсякъде другаде.

Принц Чарлз например е владетел на Херцогството на Корнуол – 160 мили крайбрежна ивица, реки, островите Сили и повече от 54 хиляди декара земя. То се предава по наследство още от 14-и век и Едуард III.

Тази приемственост в земевладението е особено характерна за Обединеното кралство. Придобивките на други монархии се губят безвъзвратно при икономически кризи, инвазии, преврати, войни и цивилни войни.

Но британските монарси почти винаги оцеляват. Оцеляват и техните богатства.

И основната причина е, че са склонили на парламентарна демокрация. С други думи – предават голяма част от власт, но запазват голяма част от привилегиите.

За разлика от Луи XVI, който плаща с главата си за опита да установи абсолютна монархия. 

Разбира се, кралица Елизабет Втора не е безгласна буква в управлението на Великобритания. Но основната й сила идва от огромното обществено одобрение, с което се ползва след 60 години на трона. Именно това одобрение ще я задържи там до сетния й дъх.

На теория Елизабет може да абдикира още утре, стига да поиска. Но просто самите британци не желаят това.

Нейното постоянство и непоколебима отдаденост на службата се пренасят и върху самите британци, дават им увереност и спокойствие.

Както пише „The Telegraph”, колкото по-дълго кралицата запази короната си, толкова по-сигурно ще се чувстват поданиците й.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 71ти наистина нямаш идея какви глупости си написал. или си *** или фашист
70
0
 
2
 
! Отговори
mglishev преди 11 години
До mglishev... В Холандия - да. Но в Обединеното кралство абдикациите винаги са били по силата на необикновени обстоятелства и досега са били знак за криза или направо за преврат. Така че ето ви го отговорът - традициите в управлението на Холандия и на Англия са различни. Включително в монархическата институция. Значимостта на тези традиции може трудно да бъде разбрана тук, където на всеки петдесет-шейсет години става огромна политическа промяна.
69
1
 
2
 
! Отговори
mglishev преди 11 години
Монархията не е отживелица там, където си е намерила мястото. Днес във Великобритания това е рамката на така наречената им конституция - съд, полиция, кметове, на теория всичко минава и през избор, и през назначение, и през одобрението на монарха. На практика - през министър-председателя и Парламента, но пък монархията е гарант за спокойния преход от кабинет към кабинет. А абдикацията във Великобритания никога не е била обикновен инструмент на управлението. В Холандия - да.
68
1
 
3
 
! Отговори
yara преди 11 години
Като гледате Европа дали монархията е отживелица? - Великобритания, Дания, Холандия, Белгия, Норвегия, Швеция, Люксембург, Монако, Испания. И всички тези страни са си съвсем добре, така че не се заяждайте, нищо й няма на монархията. Ако при нас комунизма не беше дошъл, със сигурност щяхме да сме светлинни години напред.
67
3
 
7
 
! Отговори
Какво направи Англия преди 11 години
1) Те имигрираха в Америка и избиха индианците, а останалите живи - в резерватите2) Индия - колко века бе тяхна колония и изсмукваха всичко от нея3) Австралия - Избиха местното население - аборигените, съсипаха им културата4) Масовото превръщане на чернокожото африканско население в роби, избиването им и разселването им по света5) Агресивно военно вмешателство в суверинитета на много страни6) Винаги са били поддържници на султана и турското робство в България. Ако то е продължило толкова време, до голяма степен е било заради тях.Ето така трябваше да отговори Волен Сидеров на англий
66
0
 
2
 
! Отговори
Хм преди 11 години
глупости - традицията е второстепенна причина - най-важната причина е, че простия и син взе оная камила за жена... що да му дава кралството - големия внук ще е крал - ей ся живи и здрави и наследник ше си имат...
65
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За6то Елизабет Втора никога няма да абдакира ? Еми за6тото кл... и е станал като ягода и е залепнал за кралският трон и не може да се отлепи !
64
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*ати и мумията е тази бабичка!!!!*** английска бабичка!!!
63
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако някой ингилизин види как им ругаете кралицата....После не се сърдете, че ни имат за животни.
62
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само шотландците ще ги оправят тея имбрийдинги гадни. После са ирландците...
61
8
 
10
 
! Отговори
pepo преди 11 години
Що не се съберат сите британци да я изгонят тая дърта вещица - е това не мога да проумея. Не стига, че хрантутят парламент, министри, съд и корпорации, ами и цялата тая *** фамилия им се натресла за режийни. Я ги фанете тия па ги мадърсайте здраво, както казват в Западна България...
60
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
работата не и е дадена от бога, а от луцифер
59
4
 
6
 
! Отговори
Kurzavas преди 11 години
До Баба ЛизиМожеш само да й *** на Лизито изкензаното и да казваш ,, Давай още,,.За друго не ставаш.
58
10
 
14
 
! Отговори
shrek преди 11 години
Въпреки, че не съм комунист по никакъв начин не виждам защо едно котило *** ще трябва да се облажва доживотно от привилегии!!! Монрхията е отживелица и когато съм в Лондон - направо ми се повръща от "Кралски"- еди какво си - от оркестър за симфонична музика та чак до железници. Отвратително и архаично!
57
6
 
16
 
! Отговори
Баба Лизи преди 11 години
Баба Лизи ше седи на трона докато не започне да се накендзва и да й слагат памперси!Пък после може да седне на трона оня *** Чарлз барабар с неговата камила...
56
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо Елизабет Втора никога няма да абдикира? Ха, че да не очаквате да иде на трудовата борса бабишкерът?
55
2
 
20
 
! Отговори
ha ha преди 11 години
в 21 век, а още си играем на кралици принцове, принцеси, дворци, замаци и просттия до шия, те и затова ще правят референдум тази година Шотландия да се отцепи от кралството за да не им пълни хазната с допълнителни данъци към кралския двор, и дано спечелятт да видите тогава как всички ще се ориентират мъм северната част.
54
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
''...предават голяма част от власт, но запазват голяма част от привилегиите.''........ ''Нейното постоянство и непоколебима отдаденост на службата ...''значи, службата и е основно да си ползва запазените големи привилегии. много хитро - правителство - пионки, които да обират недоволството, а търтеите само се контят и живеят в лукс. През вековете колко народ е бил изтровен и колко глави са паднали на дръвника за да са тия сега на трона - правешкият диктатор е можел само да си мечтае за това
53
2
 
6
 
! Отговори
boby_83 преди 11 години
Angliskata kralica e v organizaciqta na Masonite. Neka angliskiqt narod i ostanalite da ne se zablujdavat, Angliskata kralica ne e nqkakva si nabojna a naprotiv, tq e na visoko nivo v ierarhiqta na Masonite.
52
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Английската кралица работи най-скъпоплатената реалити звезда в света.