BG мафията няма търпение да наводни Острова с просяци

Престъпниците вече потриват ръце, пише "Дейли мейл"
18 фев 2013 22:00,
93
BG мафията няма търпение да наводни Острова с просяци
Снимка: архив, Reuters

За хиляди българи пътят към Обединеното кралство започва на третия етаж на сива сграда на метри от националния стадион в центъра на София. Там е офисът на Даниел Калинов, приветлив бизнесмен с подстригана коса, голям часовник и бюро, отрупано с писма от вътрешното министерство на Нейно Величество.

30-годишният Даниел е изпълнителен директор на агенция „Aнонс“ - компания, която всяка година помага на стотици граждани на най-бедната страна-членка на ЕС да намерят нова работа и да започнат нов живот във Великобритания.

„Аз осигурявам мечта“, казва той, отпивайки от чаша инстантно кафе. „За някои клиенти тази мечта е да заживеят във Великобритания завинаги. За други е да отидат там, да останат няколко години и да се върнат богати. Тези мечти се сбъдват и ние помагаме за тяхното начало“, обяснява той. 

В една добра година Даниел, който е започнал бизнеса си през 2005 г., може да заведе около 1000 българи в Обединеното кралство. Той взима такса от британския им работодател и печели още, като организира пътуването, настаняването и имиграционните документи на клиентите.  За едно успешно прехвърляне компанията той печели между 100 и 300 британски лири.

„Намираме на хората работа във Великобритания – чистене, поддържане на къщата, работа в барове и хотели“, разказва Даниел. „Наемат ги, за да се грижат за възрастни хора и да берат зеленчуци. С други думи, вършат неща, които британците не искат да вършат“, допълва той.

Това са добри времена за Даниел. Откакто през 2010 г. на власт дойде Дейвид Камерън и обеща да ореже имиграцията до под 100 000 души, Граничната агенция на Хоум офис се опитва да затрудни идването на работа на българите в Обединеното кралство. 

Да получиш „жълта карта“ - документът, който позволява на клиентите да работят, става все по-трудно и може да отнеме на Даниел до 18 месеца.  В резултат на това агенцията му очаква да изпрати скромна група от 300 клиенти в страната тази година. Следващия януари обаче всичко ще се промени. 

„Според законите на ЕС за свободата на движение всички 29 милиона граждани на България и съседна Румъния най-сетне ще получат неограничени права да живеят и работят във Великобритания“, пише „Дейли мейл“. Очаква се да пристигнат стотици хиляди при вълна, подобна на онази, която последва присъединяването към ЕС на Полша, допълва изданието. И Даниел ще е насреща, за да се възползва от ситуацията. 

„Познавам работодатели във вашата страна, които искат да наемат само източноевропейци на работа. Не наемат англичани. Казват, че вашите млади хора са мързеливи и не искат да работят усърдно. Това е добре за бизнеса ми“, казва Даниел.

„Британците могат да взимат по 500-600 лири на месец само от помощи. Така че се питат: Защо да работя и да печеля по 1000 лири на месец. Българите мислят различно. Усърдната работа е част от културата ни. Това ни дава самочувствие“, смята Даниел. 

Но работягите не са единствените българи, които искат да се заселят на Острова. Все пак страната им е гнездо на организираната престъпност, където престъпни групировки имат „уникално“ влияние, както го описа Европол. 

За да докаже това твърдение, миналия месец Златомир Иванов – 44-годишен престъпен бос, известен като Баретата, беше прострелян посред бял ден на стълбите на Съдебната палата в София. 

Днес бандите упражняват значително влияние върху икономическите дейности в страната, се посочва в скорошен доклад на Европол.  „Дейли мейл“ посочва, че групировките в България се занимават с трафик на наркотици, трафик на хора, измами с кредитни карти и др. 

Каквато и да е престъпната дейност, свободата на движение в ЕС е като манна небесна за българските мафиотски босове. А когато граничният контрол бъде занижен през януари догодина, работата им стават все по-лесна. 

„Когато създаваш система, където границите са отворени и не се нуждаеш от виза, за да влезеш в друга страна, трафикантите ще се възползват от това“, казва Габриела Чирои от организация „Каритас“, която се бори с трафика на деца. 

Трафикантите вече имат присъствие в Обединеното кралство. Според тамошната полиция расте броят на децата от ромски произход от България и Румъния, които работят като проститутки, джебчии и просяци в Англия. 2000 такива деца работят като джебчии по британските улици. Според Скотланд Ярд сръчните малчугани „печелят“ по 2000 лири на седмица.

„Няма съмнение, че всяко дете от Източна Европа, което проси, е станало жертва на трафик. Британците трябва да знаят, че когато дават пари на такова дете, подхранват система, която прави трафикантите много, много богати“, допълва Чирои.

Ромските деца не са единствените – в бедните квартали на България млади жени от средната класа се продават сексуално в чужбина заради особена порода престъпници – т. нар. „ловърбой“.

Тези млади бляскави господа срещат жертвите си в барове и кафенета и започват връзка с жените, като ги отрупват с подаръци и цветя.

Седмици по-късно, след като вече жената е влюбена и са започнали връзка, ловърбой кани жертвата си на екскурзия в чужбина.

„Обикновено става дума за голяма романтика. Но мъжът е престъпник, който знае как да манипулира. В момента, в който заминат в чужбина, картината рязко се променя“, казва Надя Кожухарова от фондация „Анимус“.

Т. нар. ловърбой, у който е паспортът на жертвата, обявява, че тя му дължи пари за пътуването. Далеч от дома и невладеейки чуждия език, тя е принудена да проституира, за да изплати дълга си.

Една наскоро спасена жена, която е била под такова робство цели 8 години, е заработила 4 млн. лири за трафикантите си, обяснява Кожухарова.

Секс трафикът е продукт на бедността, а в България бедност не липсва. Две десетилетия след падането на комунизма страната е в икономическо блато, пише вестникът, като допълва, че средната заплата е около 350 лири на месец.

Тъй като имиграцията се очаква да нарасне от януари догодина, криминалните банди също започват да пъхат пипалата си в доходния бизнес, който осигурява работа в чужбина.

Има стотици агенции, които рекламират хиляди работни места – най-вече във Великобритания, Франция и Германия, но повечето от тях са незаконни, пише „Дейли мейл“.

Някои нелегални агенти са просто дребни измамници, но други са фронтмени на зловещ трафик на хора. 

При типичната схема жертвите се убеждават да кандидатстват за доходна работа в сферата на услугите, селското стопанство или строителството във Великобритания. Дни по-късно им се казва, че ще бъдат наети, след като платят предварителна такса от няколкостотин лири. Ако са късметлии, ще дадат парите и повече няма да чуят за агента. Ако обаче не са, ще похарчат още стотици лири, за да стигнат до чуждата страна и да разберат, че няма никаква работа.  В най-лошия случай агентът е лидер на банда, която ще транспортира жертви в чужда държава и ще конфискува паспортите им. 

След тежък труд месеци наред с аргумента, че ще им се плати след свършването на работата, на работниците се казва, че всъщност получават само завръщане у дома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
3
 
! Отговори
bai mangal преди 11 години
O6te 10 meseca i otivam v raq...
62
0
 
3
 
! Отговори
cecko преди 11 години
И само си викаааам,даноооооо ...
61
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
така е от догодина - всички просяци,*** и престъпници на острова! техните уста в божиите уши!
60
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко Борисов е поръчвал убийства, той е мафиот, твърди сръбския вестник Курир Чисти мафиотски бос е застанал на кормилото на властта в България. Това съобщава от страниците си сръбският вестник Куриер. Журналистите от западната ни съседка предупреждават Европейския съюз за заплахите, които носи премиерския пост на Бат Бойко. Сръбските журналисти обвиняват министър-председателя ни в една кола престъпления, че даже и в множество убийства.
59
0
 
10
 
! Отговори
възмутена преди 11 години
Божееееееееееее, станахме роби на западняците ,вършим най- черната им работа.Докаде ни докара криминалния преход в хубавата ни" татковина".ВСИЧКИ МИЛИОНЕРИ И МИЛИАРДЕРИ ЗАБОГАТЯЛИ В БЪЛГАРИЯ НА СЪД.
58
0
 
6
 
! Отговори
ъ преди 11 години
Така България ще запази външнотърговския баланс: те ни внесоха Дянков, ние ще им изнесем просяците, които той прозведе.
57
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Аз осигурявам мечта, казва той, - Е"ати и мечтата, казвам аз!
56
0
 
5
 
! Отговори
bg преди 11 години
Surbia e ve4e po-malka ot Bulgaria,Anglia sushto trebva da stane po-malka ot Bulgaria.
55
2
 
2
 
! Отговори
swe преди 11 години
vreme e ostrova da zatvori granicite ina4e virvi na lo6o
54
0
 
4
 
! Отговори
пикчу преди 11 години
дейли мейл и сън - стожерите на журналистиката. съвет към ядосващите се - погледнете един от тези парцали по-внимателно и ще разберете какво качество журнализъм се прави в тях. вижда как грухтят по собствения си народ и после се сърдете..
53
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айде стига с тази Велика Британия.....Времената малко се поизмениха....Българите ще ходят навсякъде където си поискат!!!!!!Българи бъдете горди ,че сте БЪЛГАРИ и не се поддавайте на тази евтина пропаганда.....Нарочиха българският народ защото е кадърен!!!Завистливи западняци много...и двулични ....и използвачи....много има от тях.Слава Богу много са и свестните сред тях.Ей Българино и запомни :НЕ СЕ ПРОДАВАЙ ЗА ЖЪЛтИ СТОТИНКИ колкото и трудно да е в момента!!!!!Да живее БЪЛГАРИЯ!!!!!
52
10
 
6
 
! Отговори
прост булгаристанец преди 11 години
британците на трябват да позволят на *** да им прецакат държавата
51
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
как да ни искат хората, ние сме цял народ само тарикати и хитреци..В културата на българина е заложено да мисли постоянно как да прецака системата и да прави лесни пари.Ами няма да ни искат.. :-).
50
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Когато ни разбивахте системата и икономиката, трябваше да се сетите ,че така ще стане. Сега ще си понесете негативите.
49
3
 
35
 
! Отговори
ПРОТИВ преди 11 години
ТОЗИ НАМИРАЛ РАБОТА ДА СЛУГУВАМЕ НА АНГЛИЧАНИТЕ.НЕДЕЙТЕ ДА ХОДИТЕ ДА СЛУГУВАТЕ НА ТЕЗИ ,КОИТО НИ ИМАТ ЗА АБОРИГЕНИ,А ТОЗИ ПЕЧЕЛИ НА ВАШ ГРЪБ.ДАЙТЕ ДА СЕ НАПРАВИМ НАШАТА РОДИНА ,КАКВАТО Е ХУБАВА И ХОРАТА СА И УМНИДА МОЖЕ ДА СИ ЖИВЕЕМ В НЕЯ.ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ КРАДЦИ ДА ГИ МАХНЕМ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО И ДА ИМА ЕДНА СТАБИЛНА ПОЛИТИКА ,СТАБИЛНА ИКОНОМИКА,И СТАБИЛНА СИСТЕМА,КОЯТО ПОШЛИТЕ ПОЛИТИЦИ ДА НЕ МОГАТ ДА Я ДЕСТАБИЛИЗИРАТ.
48
5
 
14
 
! Отговори
Едно добро дело преди 11 години
Най-доброто, което може да направи мафията е да изсели крадливата и свадлива част от *** - поне 300 хиляди, както направи Тодор Живков през 1989 год. Само с тази голяма разлика, че тогава се изсели интелегентната част от Турците. Време е и пошлоста да се изсели.
47
1
 
17
 
! Отговори
vfg преди 11 години
Това е тъпо!На измамниците и крадците не им трябва работна виза,те не работят!Нищо не ги спира и сега да си ходят в Англия!
46
1
 
6
 
! Отговори
муняс преди 11 години
До Да, Бай *** съмненавиждам топ гиър. джеръми е претенциозен но солно посредствен арогант, абсолютно заблуден за мястот си във вселената.
45
2
 
8
 
! Отговори
bg преди 11 години
Rusnacite likvidiraha somaliiskite pirati,na angliiskite varvari losho im stana.
44
2
 
9
 
! Отговори
bg преди 11 години
BG mafia pravi kinti ot prosjaci,a Anglia pravi kinti ot somaliiskite pirati.