В България крадат ток, за да свързват двата края

Ройтерс за управлението: на много ниско ниво и пропито от корупция
Обновена: 7 мар 2013 10:47 | 6 мар 2013 19:17, Елка Василева
104
В България крадат ток, за да свързват двата края
Хората крадат ток, рискувайки живота си. Снимка: Reuters

Жители на западнал квартал на София крадат електричество, рискувайки да загубят живота си и да си навлекат гнева на своите съседи, съобщава Ройтерс в репортаж от страната ни.

Крадците заобикалят измервателните уреди или ползват ток за сметка на някой друг, борейки се да свържат двата края в най-бедната страна в Европейския съюз. Миналия месец съпроводени с насилие протести доведоха до оставката на българското правителство, отбелязва агенцията.

"Те измислят хитрини - поставят клечки за зъби в ключовете за осветлението, така че електричеството във входа да може да тече и те да могат да се прикачат към него", каза Лора Тодорова, домоуправител на жилищен блок от времето на комунизма в "Модерно предградие" - квартал, където реалността няма нищо общо с това, което предполага неговото име.

По думите й изглежда никой не прави нищо за справяне с проблема - нито полицията, нито електрическите компании.

Шест години след влизането на България в ЕС управлението й продължава да бъде на много ниско ниво и пропито от корупция.

Според организацията "Трансперънси интернешънъл" страната е на второ място по корупция в общността.

Населението на България намаля със седем прицента в рамките на десетилетие до 7,3 милиона. Жителите бягат от корупцията, от слабото управление и слабата инфраструктура. Много от ЕС  и особено Великобритания са притеснени за емигрантите, които напускат България и Румъния. Но и двете страни остават блокирани от Шенгенската зона за путъвания без паспорт заради корупцията и организираната престъпност.

Няколко правителства не успяха да решат и разкрият стотиците поръчкови убийства, които се случиха в София и други български градове от 1990 година насам.

„Живеем във време, в което корпуцията диктува действията на политиците“, казва студентът Григор Радков, разхождайки се из центъра на София.

Всекидневният живот е борба, утежнявана от честите прояви на корупция на ниско ниво. Дори пациентите в болниците трябва първо да дадат пари, защото лекарите и медицинските сестри настояват за допълнително заплащане заради ниските заплати.

Всичко това доведе до протести, продължаващи почти месец. Трима демонстранти даже се самозапалиха в знак на протест срещу високата цена на тока и ниския стандарт на живот.

„Нашите сънародници искат прости неща – искат достойни политици, не искат да бъдат ограбвани, не искат да бъдат лъгани и искат по-добър живот“, каза президентът Росен Плевнелиев в реч миналата седмица.

Лора Тодорова е обнадеждена от наближаването на пролетта, когато сметките за електричество трябва да станат по-ниски, а семействата, които крадат ток, ще имат по-малка нужда. По думите й други жители на квартала имат необичайно високи сметки, а инспектори на електрическата компания ЧЕЗ са потвърдили, че има кражби.

Хората изглежда не се срамуват да крадат ток от своите съседи. Местни жители са станали свидетели на празненство със силна музика и светлини в апартамент, на който е било спряно електричеството заради неплатени сметки. Някои палят огън на открито, за да се топлят, тъй като не могат да плащат за електричество и все пак получават сметки за по 150 лева, равняващи се на повече от половин редовна пенсия.

„Всяка сутрин проверявам дали няма кабели, които са свързани на непозволени места. Но те крадат и през нощта, а няма как да си позволиш охрана за 24 часа“, казва Тодорова.

Електрическите компании казват, че губят около 15 процента от доставките на ток при разпределението. За сравнение в други бивши комунистически държави в ЕС загубите са под 10 процента.

Няма официални данни за общия размер на кражбите, защото голяма част от тях остават неразкрити или загубите се понасят от невинни потребители, а не от компаниите, отбелязва Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
5
 
14
 
! Отговори
Монтана преди 11 години
ГЕРБ и ББ се опитват да избягнат отговорност за високите цени на тока.Цената на тока е висока и тя се определя от ДКВЕР-ГЕРБ-БойкоБорисов, а не от ЕРПтата. От юли м.г. именно ДКВЕР-ГЕРБ-БойкоБорисов я увеличила с 13.5%.На гърба на всяка фактура на ЧЕЗ /за другите ЕРПта не знам/От 100 лв. платени за ток:9 лв. отиват в ЕРПто20 лв. за ДДС71 лв в НЕК!!!!НЕК е държавна,ДДС-то отиват при Дянков.От 9-те лв. ,които отиват в ЕРП-то, Дянков пак взема данък печалба...така ,че ...
52
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ток крадът ***, дето хамериканците ги покровителстват. Българите си плащат!
51
1
 
7
 
! Отговори
ЕНЕРГИЕН ЕКСПЕРТ преди 11 години
В България крадат ток, за да свързват двата края ?! МИ ТО НЕ СТАВА ЛИ КЪСО СЪЕДИНЕНИЕ ?
50
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
няма страшно , ще им пратим тези българи с ромски произход , да ги облагородяват в западна европа , а ЧЕЗ да не реват като ощипана девица , защото на *** не му искат нотариален акт , а директно ги свързват , като *** махала в Орландовци , всички не плащат ток , а са свързани от ЧЕЗ , така че тия да се прибират в чехия и да си вземат и *** , и там да ги остават да им плащат сметките чехите.
49
1
 
6
 
! Отговори
Кубрат преди 11 години
Марибор ...аз ти сложих минуса,но не за това че не си в известна степен прав,ами защото не мислиш в правилна посока,първо ако развалим договорите,ще плащаме всички ние доста милиони,второ кой е виновен,ЧЕЗ или тези дето му дадоха зелника и затова ти предлагам да изгоним тези дето взеха рушвета и такива като тях,обаче те са стотици и много богати,така ще се принудят да платят неустойките ссъс крадените пари и ЧЕЗ сама ще си тръгне.Въпроса е коя ще дойде на нейно място после,да не е по алчен ?
48
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
София гласува постоянно за СДС или ГЕРБ и краде най-много ток и парно в България.
47
10
 
0
 
! Отговори
Марибор преди 11 години
Най-големите нещастници на балканите сте вие татарски роби и ***, едни албански арнаути излязоха по-големи мъже и патриоти от вас (примера с ЧЕЗ), *** сте, все големи ги вадите и никой не ви бръсне за нищо
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Мистър Сенко - То пак си има бизнес на ***, Мим, Пим, и тям подобни. Пък и политиката си е голям бизнес също. Виж заплатите на тия *** в народното събрание и в министерски съвет, и средната (да не казвам минималната заплата) в страната. И разправят че сме били стабилни.
45
0
 
8
 
! Отговори
валю преди 11 години
Във цяла европа *** не плащат ток,виждал съм ги лично в италия и испания,и най интересното е че никой не ги закачаи така си живеят с години.
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
KVO STANA S EVROPA SHTO NE NI UDARI EDNO RAMO V TEZI TRUDNI MOMENTI A SAMO GLEDA DA NI BIE SHUTA OT ZAD NIAMAT INTERES OT NAS VIJ NA RUSIA I KITAI SVIRKI IM PRAVIAT
43
0
 
17
 
! Отговори
пенсионер преди 11 години
150лв не половина пенсия ,а цяла.
42
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
самата истина ,нищо не е измислено ,срам за политиците ни ,но те са нагли с тенекиени очи
41
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нека да ги бойкотираме и всички да не плащаме..че не сме стояли без ток ли? Ако това ще накара нашите управници да направят нещо за нас..
40
4
 
10
 
! Отговори
варненец преди 11 години
Всеки които може да краде.*** мръсни само това заслужават.Лошото е 4е го плащаме вси4ки но това скоро ще отпадне.Удри ги гадовете!!!!!!!!
39
1
 
3
 
! Отговори
??? преди 11 години
ГИ СЪЗДАВАМЕ НИЕ,КАКТО И КОНТРОЛА ЗА СВЪРШЕНА РАБОТА.Абе,хора,вие като викате електротехник,или дърводелец,така,безхаберно и безконтролно ли ги оставяте да си правят,каквото си искат.Даже и да не разбирате от тяхната работа,не питате ли хора,които разбират.Не търсите ли самите техници чрез близки и познати.не ги ли питате,как работят,колко вземат и т.н.А на онези главочи,които ви ръсят обещания и какво ли не,им поверявате държавата си,без да се замисляте и съвсем безконтролно.ЗАМИСЛЕТЕ СЕ!!!
38
2
 
7
 
! Отговори
Росен преди 11 години
От крадец да крадеш не е престъпление а право дело Краденото пак ние го плащаме
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
значи всеки чужденец дойде тука и след това си хвърли помията върху нас. явно на онези им харесва да четат помия. всичко което пишат са полу истини. защо не пишат за нормалните хора които все пак са все още мнозинство а пишат за ***. а ми те където и да са все едно и също правят. но когато го правят във франция говорят за роми а не за французи. жалки човечета.
36
1
 
4
 
! Отговори
??? преди 11 години
Журналята ще ни заглавичкват с такива неща,за да ни отклонят от важните за решаване въпросикоито няма кой друг да реши,освен ние самите.НИЕ САМИТЕ И НИКОЙ ДРУГ!НЯМА НИКАВИ ДРУГИ СПАСИТЕЛИ.ИЛИ ЩЕ СПАСИМ СЕБЕ СИ,ИЛИ,СИ ОТИВАМЕ.НИТО ЕВРОПА,НИТО АМЕРИКА,НИТО ОТ МАРС ЩЕ НИ ПОМОГНАТ.НЯМА ЛИ.НАЙ-ПОСЛЕ.СЛЕД ТОЛКОВА ГОДИНИ БЛЪСКАНЕ ПО *** НИ КРАТУНИ,ДА ГО ПРОУМЕЕМ.СТИГА СМЕ ТЪРСИЛИ И ЧАКАЛИ НЯКАКВИ СПАСИТЕЛИ.КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА РАЗБЕРЕМ,ЧЕ ПОЛИТИЦИТЕ СА САМО НАЕТИ ЗА РАБОТА,А ПРАВИЛАТА ЗА ТАЗИ РАБОТА
35
2
 
1
 
! Отговори
bsp=gerb преди 11 години
kato gledam gerberastite kak ne obi4ali komunistite mi stava tajno kakvi *** e rajdala,rajda i prodaljava da rajda majka Balgaria,idolite im o6te si pazjat partijnite knijki vka6ti te mrazeli komunisti hahah,***.Sorry za latinicata njamam kirilica
34
2
 
1
 
! Отговори
681 преди 11 години
До mlad6ito Е НЕ СТАТИЯ ОТ ТАСС ИЛИ ПРАВДА,КАКТО ВИ СЕ ИСКА ***,НО ВЕРОЯТНОСТА ДА СПЕЧЕЛИТЕ НЕЩО Е РАВНА НА АБСОЛЮТНАТА НУЛА.....