Ким Чен Ун - баща и вожд на нацията или пълководец

Какви са маските на севернокорейския лидер
10 апр 2013 18:52,
206
Ким Чен Ун - баща и вожд на нацията или пълководец
Ким Чен Ун Снимка: Reuters

От баща и вожд на нацията до пълководец, предизвикващ Голиат - севернокорейската пропаганда променя имиджа на младия ръководител Ким Чен Ун в полза на все по-войнствените провокации на режима към Сеул и Вашингтон, пише Франс прес.

През последните седмици контролираните от държавата медии видоизмениха обичайните образи, в които представят "върховния вожд" с ясно изразеното желание да "втвърдят" имиджа на този мъж с румено лице и тромава походка.

Откакто пое властта след смъртта на баща си Ким Чен Ир в края на 2011 г., младият, трети поред Ким присъства изобилно в публичното пространство във военен контекст, в компанията на висши офицери, строги и сковани в бомбастичните си униформи.

Целта е светът да бъде убеден в успешния преход, в предаността на въоръжените сили на новия, неопитен лидер, който още няма 30 години, накратко казано, да се внуши, че е запазена приемствеността в милитаристичната политика.

"Заобиколен от най-висшите военни, младият Ким вероятно спечели известно доверие, без дори да е служил в армията", казва Кейти О от Института за анализи в областта на отбраната в Александрия, щата Вирджиния.

В средата на 2012 г. обаче тонът се промени. Снимките и кадрите с войника Ким не изчезнаха, но се разредиха, иззад чертите на военния се появи лика на един благодетелен, усмихнат, излъчващ бащинска загриженост човек.

Както дядо си Ким Ир Сен, основал режима през 1948 г., а после и баща си, Ким раздава съвети за правилно планиране в селски стопанства, в производствени цехове, разпространява в училищата посланието за светлото бъдеще на "Корейската народно-демократична република".

По-екстровертен от баща си пред публика, новият ръководител видимо се забавлява, наслаждава се на позициите си и се показва открито дори в развлекателен парк, докато милиони севернокорейци, според ООН и наличните в страната неправителствени организация, гладуват.

Освен това държавните медии от време на време излъчват по някое изображение на съпругата му - елегантна млада жена, която внася модерна нотка в тази изолирана и съсипана държава, където има недостиг на всичко.

Севернокорейците са свикнали с двуликия Янус - от една страна Атила, от друга - патриарха. В книгата си "Най-чистата раса" Брайън Ренълдс Майърс, експерт по севернокорейската пропаганда, твърди, че Северна Корея отстоява идеология, основаваща се на расата, която придава на севернокорейците по-висши нравствени, но не и физически добродетели от тези на чужденците, което ги кара да търсят закрилата на лидер.

Ново "отклонение" от образа от края на 2012 г. настъпи с успешното изстрелване на ракета (която Сеул и Вашингтон смятат за балистична) през декември, а през февруари беше извършен трети ядрен опит.

Войникът Ким е вездесъщ: катери се из бункери, инспектира окопите, посещава артилерийски батареи на островите на морската граница в Жълто море, стои изправен на палубата на военен кораб, изтърпявайки, без да трепне, вятъра и дъжда.

Когато Северът заплашва САЩ с ядрен удар (експертите смятат, че страната не разполага с технологичните средства да го нанесе), Ким бива представян в канцеларията си, в командно помещение, заобиколен от висши офицери. На заден план карта на генералния щаб показва подробно ракетните удари и американските мишени.

"Истинската промяна се извърши след ядрения опит. Имиджът изведнъж стана заплашителен", коментира Бьон Йон-ук, фотограф от южнокорейския в. "Дон-А илбо", чиято работа от години е да редактира изображенията, разпространявани от севернокорейската пропаганда.

"Може да намираме някои изображения за преувеличени или смешни, но севернокорейското население без колебание разпознава в тях фигурата на силен и смел водач", казва той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каква култура обичат, просто си бяха окупационни зони на СССР и USA след Втората Сетовна Война, затова.
127
4
 
2
 
! Отговори
TRAKIEC преди 11 години
A TUKA GLAVNO PISHAT HORA S CHERNA KOJA:EVREI,***,TURCI,GURCI,SURBI I TEM PODOBNI CHERNILKI HAHAHAHA
126
4
 
2
 
! Отговори
TRAKIEC преди 11 години
A TUKA GLAVNO PISHAT HORA S CHERNA KOJA:EVREI,***,TURCI,GURCI,SURBI I TEM PODOBNI CHERNILKI HAHAHAHA
125
2
 
3
 
! Отговори
bg преди 11 години
Vse edno prez 80-te godini Bai Tosho da govori za prehod ot monarho-fashizum kum socializum.
124
5
 
7
 
! Отговори
Вирджиния преди 11 години
Дали покупателната способност на севернокорейците е по-ниска от тази в България, аз лично не съм сигурна?!
123
4
 
5
 
! Отговори
bg преди 11 години
Severnokoreicite obi4at slavjanskata kultura a ujnokoreicite obi4at amerikanskata kultura.
122
1
 
2
 
! Отговори
до 141 преди 11 години
До bg Преход към светлото бъдеще :)
121
3
 
7
 
! Отговори
bg преди 11 години
Izrael nai-redovno si bombardira susednite durjavi.
120
5
 
2
 
! Отговори
Вирджиния преди 11 години
Няма 30 години...мисля, че е твърде млад, за да бъде ръководител на държава и тно и ядрен потенциал, младостта и неговатга неопитност обясняват донякъде неговите раекции.
119
5
 
7
 
! Отговори
bg преди 11 години
Ako Bulgaria si vuzvurne zemite ot Turcia I Gurcia Severna Korea 4e priznae novite bulgarski granici,dokato Ujna Korea I USA(AIPAC)4e otkajat da gi priznaat.
118
2
 
2
 
! Отговори
bg преди 11 години
Kakov beshe toja Prehod be?Ve4e treto desetiletie.
117
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 137- Да ама ще трябва и да бачкат за лихви по кредитите, защото доходите ще им са мизерни като нашите
116
2
 
3
 
! Отговори
bg преди 11 години
do #135-emi shtom zaplahite imat efekt togava Bulgaria da zaplashi Francia,Belgia,Japonia,USA(AIPAC),Kanada,Germania,s jadrena ataka I 5-milionna armia intervencia,i v otgovor na tova da polu4i hrani,medikamenti I 300 milijarda cash para.
115
2
 
9
 
! Отговори
Джордж Оруел преди 11 години
Човекът е прочел 1984 и му е харесало да се прави на Големия Брат. Министерството на истината всекидневно пренаписва историята. Който владее настоящето, владее миналото; който владее миналото, владее бъдещето! Войната е мир, свободата е робство, невежеството е сила!
114
3
 
5
 
! Отговори
128 преди 11 години
"Искаш да кажеш , че за ГМО и техника Северна Корея трябва да се предаде , както сторихме ние? ..:"Ами да, и ще си имат шоколади и 20 вида чипсове и 30 вида сирене в супермаркета, ще си купуват плазми и да гледат ди-ви-дита на хоум тиътър, и ще си купуват маркови дрехи и коли и последен модел айфони.
113
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Икононика им е от затворен тип и напълно независима."Те за това през няколко месеца вдигат врява да им се увеличат помощите иначе щяли да нападнат някого.Тя и храната която им се дава отива цялата при армията дето пази Ким от народната любов затова и три четвърти от народа им е недорасъл.Изобщо от комунистки лъжи ще ви излезе вече мазол на езика.
112
2
 
2
 
! Отговори
TRAKIEC преди 11 години
KITAICITE,KOREICITE I QPONCITE IMAT BQLA KOJA A NE JULTA......
111
2
 
3
 
! Отговори
bg преди 11 години
Mediata v USA se kontrolira ot durjavata.
110
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бог да помага на севернокорейския народ. Той не е виновен за малоумщината на управниците си!
109
1
 
8
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 11 години
Има три телефона на бюрото 1. Пекин 2 . Москва 3. Техеран