Суперзвездите и допингът

Задържането на върха често води до измами
4 авг 2013 18:20,
21
Суперзвездите и допингът
Асафа Пауъл - една от големите звезди на спорта, спипани с допинг. Снимка: Reuters

Наскоро водещи атлети като Тайсън Гей и Асафа Пауъл, които са сред най-бързите спринтьори в историята, бяха уличени в употреба на забранени стимуланти. Ударът по реномето на атлетиката беше жесток в навечерието на предстоящото Световно първенство.

В Съединените щати пък се разрази сходен скандал в бейзбола. Една от най-големите звезди в този особено популярен отвъд Океана спорт получи наказание до края на годината след положителен допинг-тест. Само преди 2 години Раян Браун от отбора на Милуоки беше определен за "играч на сезона" и кариерата му определено навлезе в своя пик.

От сп. "Тайм" коментират, че по-скоро можем да си представим някой по-слаб играч, някой с по-малко талант да избере стимулантите, за да подобри представянето си и да направи впечатление.

Но Браун… той е истински талант, истинска звезда от самото си появяване на терена. Неслучайно още в първия си сезон през 2007-ма г. беше избран за "новобранец на годината". И може би тук възниква логичният въпрос: "Защо му е на Браун да взима допинг, след като природата го е дарила с необходимото, за да бъде сред най-добрите?".
Оказва, че тези, които търсят победата на всяка цена и постепенно привикват с успехите и върхови постижения, са тези, които са най-склонни да прибягнат до измама.

За спортист с подобна нагласа, победата е очаквана развръзка, а начинът, по който се стига до нея няма особено значение. Този състезател е фокусиран само върху себе си и не се интересува особено как действията му влияят на съотборници, треньори, фенове, рекламодатели, близки.

С течение на времето правилата започват да му се струват незначими препятствия. Допинг-комисиите са лошите, а не самият нарушител.

Според „Тайм” оправданието може да звучи по следния начин: "Аз трябва да спечеля. Ако хората наистина разбират колко съм велик, тогава няма да се налага да мамя. Но те ми се пречкат. Всичко става по тяхна вина – те ме карат да правя това". 

Изследване на професора по маркентинг от „Йеил” Зоуи Ченс показва, че хората, които се допингират, са вътрешно убедени, че постигнатите с помощта на стимуланти резултати са истинското мерило на техните възможности. И това е една от основните причини тези хора много често да повтарят провинението си, след като вече са били хванати и наказани.

Подобно поведение демонстрира и Райън Браун, който дава положителна допинг-проба още през 2011-та година, но наказанието му се разминава заради технически проблем. Спортистите, прибегнали до забранените стимуланти, не се учат от грешките си. И не се свенят да използват допинг отново и отново.

7-кратният победител в Тур дьо Франс е явно доказателство за това. Ланс Армстронг е взимал допинг през всички тези години, но не пропускаше възможността да атакува всеки, който го обвиняваше в измама. Накрая считаният за най-велик колоездач в историята беше унизен публично и успехите му бяха заличени.

Друга причина звездите да не се притесняват особено да използват забранени субстанции е, че обществото е все по-снизходително и готово за прошка. Веднага след отстраняването на Браун, официални представители на Лигата и Асоциацията на бейзболистите обявиха на всеослушание, че очакват с нетърпение завръщането на Браун догодина.

Понякога спортистите се разкайват, признават грешката си и обявяват, че ще започнат на чисто. Но скоро след това идва ново провинение.

"Тайм" изтъква, че може би все пак е нужна нова стратегия в борбата с допинга и дава за пример Древна Гърция.

През 4-ти век преди Христа боксьорът Еуполос е хванат да мами по време на мачове от Олимпийските игри. Решението било да се наложат глоби на всички, които нарушават правилата и със събраните пари били издигнати 10 огромни статуи на гневния Зевс на входа на Олимпийския стадион.

В долната част на всяка статуя били изписани имената и нарушенията на провинилите се. За следващите 400 години имало едва няколко случая на спортисти, готови на измама, за да постигнат върхови резултати.

Може би подобна практика ще даде резултат и в съвременния свят – списък на срама, които да увековечи имената на тези, които са толкова погълнати от стремежа към победа на всяка цена, че на практика са загубили всичко.

И най – вече нашето уважение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: спортдопинг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Голяма изненада, няма що! На тези безполезни спортисти не бих дал и скъсан чорап. Какво да се прави "Храмовете на глупостта"имат нужда от пророци и последователи че да върви бизнеса. Никой ли не забелязва че цялата спортна пропаганда която имаме сега е изкопирана от Хитлеровите сценаристи. Замислете се как са изглеждали олимпиадите преди тая организирана от нацистите и след нея. Последната в Лондон с пропагандния си характер на церемониите надмина нацистите в пъти. Гротеска направо.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма професионален спорт без допинг.
18
1
 
2
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
според мен хванат ли те с допинг трябва да анулират ВСИЧКИТЕ ТИ РЕЗУЛТАТИ ДО ТОЗИ МОМЕНТ И Да тЕ ЗАПИСВАТ в нЯКАКЪВ СПИСЪК НА СРАМА! А хванат ли те втори път - ДА ГОРИШ ДОЖИВОТ!
17
0
 
7
 
! Отговори
gaw преди 10 години
Всичко е въпрос на пари и за пари.Тези с многото пари вземат повече, по-скъпи и по-модерни допинги...Тези, които чакат много пари, правят всичко възможно да ги вземат,независимо че цената обикновено е живота им.Чист от допинг профелионален спорт няма!!!
16
0
 
10
 
! Отговори
3005 преди 10 години
Големият спорт отдавна е не само престиж - той е бизнес, държавна политика, реклама и т.н. Допингът за съжаление е част от играта. И всички професионални спортисти взимат. "Не е важно, какво взимаш, важното е да не те хванат." - Това са думи на един от най-великите спортисти в българската и световната история.Факт е, че се наливат огромни средства в антидопинговите лаболатории, но за производството на все по-нови и подобрени химии се дават в пъти повече пари.Здравето е цената на славата!
15
1
 
5
 
! Отговори
Митко преди 10 години
Вземането на Допинг си е престъпление. Резултатите на тези които вземат трябва да се анулират, какво толкова философстват. Който не може да постига резултати без допинг да тича лятото за здраве...
14
0
 
5
 
! Отговори
belltolls преди 10 години
...за много сериозен гърч, стабилна храна, често в огромни количества месо, множество травми, много видове добавки, а на любителско ниво, когато трябва да се съчетава и с други неща като работно и свободно време-с недоспиване. Всичко това не е моделът за здравословен живот, но мерило вече е усъвършенстването и постиженията. Така че, тези псевдоморални приказки общо взето се говорят предимно от хора, които не са много запознати по тази тема и имат само бегла представа
13
0
 
8
 
! Отговори
belltolls преди 10 години
Всъщност всеки, който се е занимавал мааалко по-серизно със спорт, особено някои от тях, би трябвало да знае, че спортът минава отвъд границите на здравословното, ако се гони някакво по-високо ниво. Здравословно в контекста на спорта може да е ако тичаш леко кросче 2 пъти у седмицата или караш колело от парка до вас и ходиш в планината да дишаш чист въздух. Когато обаче се занимаваш сериозно с даден спорт, като *** пример са бойните спортове и изкуства, то тогава се приготвяш...
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Айде пък сега принципи от древна Елада ще прилагаме ... то морал няма те искат да ги трогнат като им изписват именат на позорни статуи. Нали гледам като ни докарат стажанти за какво става думи-морал,чест,достойнство са неща, които малка част от съвременните млади хора познават.Стажантчетата се гордеят като натопят някой, когато чуе нещо смислено от теб отива и го преставя пред шефа за своя идея или мисъл и пак се гордее.Правя този аналог с наглите спортисти,които биха се гордели от позрния стълб
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нека си го кажем честно, чисти спортисти в големият спорт НЯМА!!!!Всички взимат допинг, въпрос на бизнес, възможности и преценка е кога, кого да хванат.
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Даниел - чисти спортисти ?!?!!? ти *** ли се, бре? НЯМА СПОРТИСТ НА ПРОФЕСИОНАЛНО НИВО, ТОЕСТ ДА МУ СЕ ПЛАЩАТ СОЛИДНИ ПАРИ, КОЙТА ДА НЕ ВЗЕМА НЯКАКЪВ ВИД СТЕРОИДЕН СТИМУЛАНТ! НЯМА ТАКЪВ!
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много ми е смешно как се правят на ударени всички, като всички в големия спорт знаят, че се взима стероиди на килограми, това е неделима част от подготовката и за хората в тренировъчния процес е толкова нормално, като да изпиеш чаша с вода. Голям театър!
8
3
 
7
 
! Отговори
Даниел преди 10 години
Трябват много проверки на всички големи състезания, а и по време на тренировки. В крайна сметка Чистите спортисти заслужават шанса си. Нека спортът си остане въпрос на лично умение и здрава работа, а не на хитрост и тарикатлък.
7
0
 
13
 
! Отговори
12345 преди 10 години
От около 20 години се говори за генен допинг. Просто има лаборатории които са с години пред традиционните тестове. Да не говорим, че имуно-тестове за немаркиран растежен хормон не се правят, защото са бая скъпи. Само с уринни тестове изгърмяват по принцип самодейците, ако не са се разиграли някакви интриги. Има два вида спортисти, които ги хващат и такива които не. Ако страната ти е икономически и политически силна, шанса да ти се размине е по-голям.
6
1
 
14
 
! Отговори
МноготРайна преди 10 години
До Анонимен 5Лошото е, че ти имаш право.Забраняват им миналогодишните субстанции, докато те се самоубиват с догодишните.Много са хората в спорта, които избират: или са в елита, или не ги познаваме. Спортът стана най-голямото лоби.Нищо, че го споменават за здравословен за хората!
5
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ама защо бе защо им забраняват допингът? Нека се тъпчат със стимуланти нека пробягат 200 метра за една секунда нека умират на пистата от сърдечен удар.Състезанието няма да бъде за един глупав медал и милион долара.А на живот и смърт. Буквално.Зрителите ще се кефят повече за атлетите тръпката ще е по-голяма..
4
8
 
9
 
! Отговори
до #2 преди 10 години
Неграмотен ***
3
4
 
8
 
! Отговори
Спортист преди 10 години
Тази статия може да е написана само от човек, който си няма идея от професионален спорт. В допинга всичко е игра на котка и мишка. Всеки спортист, за добри спортни резултати, трябва да тренира много, но и трябва да се възстановява от натоварванията подобаващо. Затова се взимат различни субстанции подпомагащи точно гореспоменатото възстановяване. Но има една антидопингова агенция, която като надуши, че някой употребява нещо, което го подпомага по някакъв начин и това нещо веднага влиза в списъка!
2
14
 
9
 
! Отговори
d преди 10 години
dolo bsp
1
0
 
53
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
Трябва да си най-големият *** на света, за да мислиш че световните величия в спорта не взимат допинг.Номера е друг- Когато съчетаеш допинг с изключителен талант резултатите стават УБИЙСТВЕНИ за другите. Така както направи Болт на 100 м - 9.58! А този можеше да падне и до 9.50 ако не се оглеждаше за времето на таблото.