Кои са сирийските бунтовници?

Съпротивата е съставена от много фракции, обединени срещу режима
Обновена: 10 сеп 2013 13:00 | 7 сеп 2013 19:54,
161
Кои са сирийските бунтовници?
Бунтовници в Сирия. Снимка: архив, Reuters

Един от големите въпроси при дебатите „за“ и „против“ външната военна намеса в Сирия е  на кого всъщност би помогнала евентуална интервенция. Трябва ли да се помага на бунтовниците и доколко те биха управлявали по-демократично от Башар Асад?

В тази връзка Си Ен Ен посочва няколко основни факта за въоръжената опозиция.

На първо място бунтовниците не са представители на едно движение – съпротивата е съставена от множество фракции, обединени срещу режима.

Първоначално гражданското недоволство се олицетворяваше от обикновени граждани, които протестираха срещу арестуването на младежи, рисуващи антиправителствени графити.

Мирните протести започнаха през февруари 2011-та година след задържането на 15 ученици в Дараа. По време на една от демонстрациите силите за сигурност откриха огън по множеството и убиха 4 души – първите жертви на гражданската война в Сирия.

С разпростирането на протестите из цялата страна призивите за реформи бързо се трансформираха в призиви за сваляне на Асад от власт.

През юли същата година 7 офицери от сирийската армия обявиха във видео послание в YouTube, че напускат войската, за да поведат въоръжена съпротива срещу режима. Паравоенното им формирование беше наречено Свободна сирийска армия.

Впоследствие се появиха редица подобни групировки. Във времето някои от тях, пише Си Ен Ен, влязоха в много близки отношения с Ал Кайда. Крилото на терористичната организация в Сирия, известно като Ислямска държава за Ирак и Сирия, укрепи позициите си след началото на конфликта.

Една от фракциите на тази групировка – Джабхат ал-Нусра, е сочена за най-ефективната сила в боевете с режима. През декември обаче Джабхат ал-Нусра беше добавена в американския списък с терористични организации.

По тази линия идват и основните опасения по отношение подпомагането на бунтовниците. Опозицията не спира да убеждава Запада, че няма начин евентуална оръжейна помощ да отиде в ръцете на екстремисти. Подобна гаранция обаче трудно може да бъде дадена, посочва Си Ен Ен.

Разбира се, въоръжената съпротива не е съставена само от екстремисти – в нейните редици освен дезертирали военни влизат и множество обикновени граждани, готови да защитават своите близки от атаките на правителствените сили.

Централизирането на властта в тази разнородна група се оказва много трудна, дори непосилна задача. Беше създаден Върховен военен съвет, който обединява голяма част от бунтовническите групи, но определено не всички.

Засега всички се бият за една кауза, но какво би станало, ако Асад бъде свален от власт? Кой би поел управлението на страната?

Друг факт за бунтовниците – повечето от тях са водени от религиозните си убеждения в битката срещу режима. Населението на Сирия е съставено предимно от сунити, докато години наред властта е в малцинствената група на алауитите (клон на шиитския ислям).

Именно религията е силната връзка между управляващите и най-мощния им съюзник – Иран. От друга страна сунитската Саудитска Арабия не се поколебава да подкрепи бунтовниците с оръжия и средства. А множество анализи показват, че религиозните войни са по-дълги и по-ожесточени, изтъква Си Ен Ен.

На този фон Съединените щати също обявиха официално, че ще подпомогнат съпротивата с военна техника.

Американската медия посочва и че не всички бойци срещу режима са сирийци. Групата на чужденците наброява между 2000 и 5 500 души, в това число стотици европейци и немалка част... американци.

В битката освен силите на режима и бунтовниците има и трета страна, която не е никак маловажна – екстремистката групировка Хизбула, пише Си Ен Ен. Дълго време Хизбула се ползва със закрилата на сирийската държава и сега е време за връщане на услугата.

Борбата е ожесточена и бунтовниците, които по неофициални данни са около 100 хиляди, успяват да овладеят не малко територии. Но авиацията на сирийската армия е достатъчно мощна, за да укротява устрема им.

От Си Ен Ен отбелязват, че бунтовнически сили също са обвинявани във военни престъпления, включително използване на химически оръжия, изтезания и т.н.

В интернет бяха разпространени някои доста смущаващи видео записи, представящи издевателства на представители на съпротивата. На един от тях командир на бунтовнически отряд извади и изяде част от сърцето на войник от сирийската армия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
22
 
! Отговори
До18 преди 10 години
Няма " почти доказано" !!! Доказано или не е??
17
1
 
49
 
! Отговори
bubs преди 10 години
"В интернет бяха разпространени някои доста смущаващи видео записи"...Ако за вас рязането на глава на човек е само смущаващо видео, не смея да попитам какво би било за вас чудовищно или отвратително видео :-x
16
2
 
68
 
! Отговори
Отговори всякакви преди 10 години
"Кои са сирийските бунтовници?"1 Брадати, следователно са ислямисти 2 Ядат хора, следователно са И канибали3 Вдигат два пръста, следователно са И седерастиДа обобщим: Ислямо-канибал-***, или накратко - башибозук
15
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
абе само американските *** и техните слуги в българиа - основно гербавитеса в състояние да въоръжават и подкрепят обикновени убийцифакта че християните в сиришя се бият като лъвове за асад - показва коя е цивилизованата страна и кого пдкрепят банкянския кефир и брат му цецо червея
14
6
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цялата статия е пълна дезинформация. Така наречените "бунтовници" не са нищо друго освен банда фанатизирани главорези, 2/3 от които дори не са сирийци. Те са "внесени" от Турция, Саудитска Арабия и др. Относно прословутата химическа атака е почти доказано, че е дело на американските служби. Същият беше и сценарият в Ирак, където "имаше" оръжия за масово поразяване, което така и не беше открито. Но този път войната няма да е същата. Може американците да гризнат дръвцето.
13
2
 
40
 
! Отговори
До Анонимен 7 преди 10 години
Глупости. От едната страна имаш измета на света, от другата светска държава, макар и различна от западния тип но отговаряща на обстановката. Сирия е опора на цивилизованост в региона. Алтернативата са Катар, СА ... където няма парламент - но това е най-малкия проблем, жените се убиват с камъни за изневяра, да не изреждам другите простотии, защото са покъртителни..Може да получиш медресето в София одобрено от герб с парите на Катар ако толкова не разбираш голямата цивилизационна РАЗЛИКА !
12
2
 
10
 
! Отговори
До 11 преди 10 години
Вероятно бунтовниците!
11
2
 
49
 
! Отговори
Лала преди 10 години
След прочитането на тази статия ми става още по-тъжно! Кои и защо се бори в Сирия? Всички с една дума терористи включително правителството с тази разлика че не са краини ислямисти ! Кои ли да подкрепа, незнам! Ако падне правителството какво следва после. Кои ще доиде на власт ? Алкайда???? Ислямски манталитети. Имали сме го 5 века! Да ни пази господ ! Всичко това ми прелича на ислямска чума!
10
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Т.е кои са тези които използваха газ ?
9
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия и те вървят по нашия път! После ще се чудят,че някой плевенски траВестит пее Цъфнал ГЕРБ!
8
24
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
най-добре, цялата територия на сирия да се огради и запали от четири страни.... там вече май няма нормални, който и да подкрепиш - все зле
7
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кво излиза терористи се бият срещу терористи , по добре да се бият по между си защото в противен случай може да тръгнат срещу Европа , а най сме най наблизо.
6
2
 
78
 
! Отговори
Банки Мундьо преди 10 години
"На един от тях командир на бунтовнически отряд извади и изяде част от сърцето на войник от сирийската армия."Имаше и един, който обезглави момче с швейцарско ножче, един, който сгази с джип семейство, и едни пък съвсем демократични бунтовници, които екзекутираха баща с двамата му сина показно на централния площад в Ракка. А, и някакъв учител (нали там опозицията са "интелигентните"), който беше съставил рота от деца-войници, което е престъпление срещу човечеството. Абе хубави хора !
5
1
 
73
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
В Сирия ще се случи същото, както в останалите вече "демократични" арабски страни. Свалят омразния диктатор и си правят избори. Избират си ислямистко правителство. Правителството започва да налага ислямските закони, шериат вместо цивилен съд, постепенна и пълна забрана на всякакви светски дадености и навици в обществото. След това протести на светско настроените граждани, насилие от религиозните правителства. Разцвет на Ал Кайда в тези държави. Справка - Египет, Тунис, Либия.
4
39
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Повечето бунтовници са сунитски ислямисти , от друга страна имаме тираничен режим , който и да победи в тази война все е зле .
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
dokato ima religii taka 6te e. religiata e syzdadena za prostosmyrtnite, 4e 6epa hora da mogat da upravliavat masata. taka e ot hiliadi godini i zatova 6te ima voini i jertvi.
2
4
 
68
 
! Отговори
тт преди 10 години
Една шаика престъпници и мародери,чакащи бесилото.
1
6
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кофти работа ,а?!Ама , ако вършат работа на САЩ,защо не?!И защо забравяме Израел?Кой има най-голяма полза от тези юнаци?Това е и отговора на загадката.