Малка Англия или Велика Британия?

Позициите на Великобритания в света са по-несигурни от десетилетия наред
Обновена: 11 ное 2013 20:37 | 11 ное 2013 20:37, Елка Василева
55
Малка Англия или Велика Британия?
Футболен фен развява знамето на Шотландия. Снимка: архив, Reuters

На въпрос коя европейска страна ще има най-бурно бъдеще мнозина биха избрали Гърция или Италия - и двете изправени пред икономически колапс. Малцина биха посочили Франция, на която предстои да се примири с провала на своя модел за "много държава". Едва ли някой би се спрял на Великобритания, която се промъква през кризата относително добре, пише сп. "Икономист".

Но позициите на Великобритания в света са по-несигурни, отколкото бяха десетилетия наред. През май 2014 г. нейните избиратели вероятно ще изпратят в Европейския парламент един отряд от Британската партия на независимостта (БПН), която недолюбва Брюксел. После, през септември, Шотландия ще гласува за независимост. През 2015 г. ще има общи избори. А в края на 2017 г. - или може би по-рано - трябва да има референдум за британското членство в Европейския съюз.

От всичко това Великобритания може да излезе по-малка, повече обърната към себе си и с по-малко влияние в света (и вероятно с раздробена политическа система). Или може да излезе по-ефективна, по-уверена в своята идентичност и място в Европа и по-отворена навън. Да наречем тези сценарии Малка Англия и Велика Британия.

Невероятно смаляваща се държава

В много отношения Великобритания прави доста правилни стъпки сега. Докато икономиката в еврозоната е в стагнация, Великобритания стабилно се измъква от спада. Правителството използва кризата, за да подреди държавата. Континенталните европейци се приспособяват към отдавна поддържаното от Великобритания становище, че ЕС трябва да бъде по-малък, по-малко бюрократичен и по-лесен за бизнес. Даже се говори за задълбочаване на единния пазар на услуги, което би било доста благодатно за Великобритания.

Лондон продължава да всмуква талант, капитал и бизнес. На глава от населението Великобритания привлича близо два пъти повече преки инвестиции от средното равнище в богатите страни.

Това се дължи на историческата отвореност на страната за пришълци - традиция, която в голяма степен оцеля при икономическата криза. Въпреки че британците са враждебни към имигрантите, те са ненадминати в това да превръщат новодошлите в продуктивни и интегрирани членове на обществото. Великобритания е едната от двете единствени страни в ЕС, в която напусналите училище имигранти са по-малко от местните жители. (Нейните най-проблемни квартали са населявани от бели, британци и бедни.)

Но всичко това може да се разпадне през следващите няколко години. Най-директният начин да се смали Великобритания е Шотландия да гласува следващия септември за излизане от Обединеното кралство. С един удар кралството ще намалее с една трета. Неговото влияние в света ще бъде силно редуцирано.

Държава, която не може да запази целостта си, едва ли ще бъде в позицията да поучава другите как да се справят с вътрешните си работи.

Референдумът за ЕС бе обещан миналата година от премиера Дейвид Камерън като напразен опит да бъде запушена устата на Малките англичани* в партията на торите и да бъде парирана БПН.

Лидерът на лейбъристите Ед Милибанд също може да последва примера на Камерън. Ако Великобритания напусне ЕС, ще изгуби правото си да влияе върху блока, който поема половината от нейния износ. И тъй като в миналото Великобритания винаги се е възползвала от това право, за да тласка ЕС в посока откритост, разширяване и свободна търговия, това ще бъде загуба и за Европа. За капак плебисцитът би разцепил Консервативната партия, особено ако Камерън не бъде преизбран през 2015 г.

Освен това Великобритания може да изпадне в допълнителна изолация, ако продължи да упорства с някои неразумни политики.

Както показва един наш специален доклад от тази седмица, това са опитите на правителството да вини имигрантите и посетителите, че вредят на икономиката. Студентите, особено от Индия, се насочват към по-гостоприемни (и по-слънчеви) страни. Фирмите изпитват големи затруднения с привличането на квалифицирани
работници, което спъва възможностите на страната за износ.

Камерън направи някои отстъпки: сега е по-лесно да вземеш британска виза в Китай; той оттегли налудничавия план да се изисква голяма парична гаранция от посетителите от шест развиващи се пазарни икономики, в случай че те се укрият след престъпление. Но подходът на Великобритания към имиграцията е напълно погрешен. Той издига бариери по подразбиране и ги снижава само когато катастрофалните последици станат очевидни.

Няма Европа, няма Шотландия, разцепена партия - браво, Дейв

Смаляването на Великобритания не е неизбежно. При един по-оптимистичен сценарий Великобритания се стяга и остава в Европа, където се бори за конкурентоспособност и срещу бюрокрацията. Британският натиск постепенно постига пробив в отварянето на пазарите за услуги в ЕС и другаде, което разкрива големи възможности за просперитет на юристи и счетоводители от страната. Великобритания става по-толерантна към имиграцията, ако и това да не й е по сърце. Тя даже спира нападките към своята най-голяма експортна индустрия - финансовите услуги.

Разликата между сценариите Малка Англия и Велика Британия е в ръководството. Камерън ще трябва да започне да променя нещото, над които има най-голям контрол: политиката за имиграцията.

Един по-либерален режим би подсилил икономиката. Имигрантите, особено тези от Източна Европа, произвеждат много повече, отколкото потребяват от обществения ресурс. Камерън и Милибанд знаят това, но те се снишават заради ширещата се враждебност към очакваните имигрантски вълни.

Европа е другата тема, по която те трябва да опитат да поведат общественото мнение, а не малодушно да го следват.

Политиката на Милибанд е неизвестна. Камерън обезпокоително залита, като понякога казва, че Великобритания желае реформиране на ЕС за доброто на всички, а друг път заплашва с напускане на съюза, ако не бъдат изпълнени неуточнени искания. Първият курс е проницателният - защото с по-малка вероятност ще доведе до пагубното напускане на Великобритания и с по-голяма вероятност ще успее да направи съюза по-либерален.

Що се отнася до Шотландия, Камерън и Милибанд са на страната на Велика Британия. Но решението ще вземат шотландците. Въпреки че шотландската държава ще може горе-долу да посрещне първите си разходи - ако допуснем, че ще съумее да задържи за себе си повечето петролни и газови полета в Северно море, - тези ресурси
пресъхват. Една независима Шотландия би била твърде малка, за да поема удари, било по цените на петрола, било по банките си. А сепаратистите не могат да обяснят как страната ще може да ръководи своите работи, запазвайки британската лира. За свое добро шотландските избиратели трябва да отхвърлят политическото си изплъзване.

Едно време Великобритания управляваше света. След разпада на нейната империя тя от време на време искаше да се сгуши и скрие. Сега тя може да не прави нито едно от тези неща. В нейното най-бляскаво бъдеще тя изглежда открита, либерална и търгуваща страна, обвързана със света. Политиците знаят това и понякога го казват. Сега обаче трябва и да се борят за това.


* Малък англичанин (Little Englanders) – първоначално: антиимпериалистическа доктрина от времето на Втората англо-бурска война (1899-1902 г.); впоследствие: привърженици на "Англия", която да не излиза от границите на Обединеното кралство.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Озлобен преди 10 години
Много си прав,47!Коментират абсолютни неграмотници. Поне да спазват пунктоацията,че да им се разбира мисъл-та.Ама дали знаят какво е пунктоация?
45
1
 
0
 
! Отговори
pero преди 10 години
"Така им се пада на тези, които разпространиха тъпизма, че човекът е произлязъл от ***!" Разбира се че не е произлязъл от ***. Господ го създаде от кал и слама.
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Избодена ти е главата, Бодила! Научи се да пишеш правилно, наваксай си изгубените първи 20 години и тогава давай акъл! Понеже изобщо не си разбрал какво съм написал, се вижда, че ти си този, който има нужда от ограмотяване! За Русия не съм написал и думичка, което пък означава, че имаш доста объркан мисловен процес, ако все пак предположим, че между ушите ти има не само въздух, а някакви наченки на мисъл! Остани си със здраве!
43
9
 
2
 
! Отговори
Бодила преди 10 години
До Анонимен--45 ;Много си неграмотен бе Русофило--Комунистическа тиква. Вземи че прочети нещо бе ***.
42
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Великобритания раздели България на берлинския конгрес! Сега ние ще се радваме, както те злорадстваха тогава, на тяхното падение, разпад и разделение! Така им се пада на тези, които разпространиха тъпизма, че човекът е произлязъл от ***!
41
0
 
2
 
! Отговори
Happy Scotland преди 10 години
До ???Abe ti da si chul,che v Scotland cirkulirat scottish pounds??Ili che Aberdeen e stolicata na nefta i gaza na Evropa???
40
5
 
3
 
! Отговори
??? преди 10 години
До tdДаааа точно Лох Нес ще им помогне.А какво ще кажеш за това че Шотландия получава около 20 милиарда лири от общия бюджет на Великобритания всяка година или това че ще трябва да започне преговори за ЕС защото излиза от Великобритания т.е. ще секнат парите и от ЕС.... така че ни Лох Нес ни туризма ще покрият липсата на тези пари... а не дай си боже ако трябва да въвеждат своя валута.Гладните години са им гарантирани.Не че сега са много зависими.Те и сега си имат парламент и свои закони.
39
1
 
10
 
! Отговори
td преди 10 години
"Единственият икономически плюс на Шотландия са нефтените находища в Северно море"А бирата, уискито, туризъма (Лох нес и раскошни замъци)?
38
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като четох коментарите мога да кажа само колко *** народ сме.И за това сме и така.
37
9
 
26
 
! Отговори
UK преди 10 години
до 36Естествено, че има много проблеми в Англия - няма перфектна страна. А Лондон няма как да е (бледо) копие на Ню Йорк, тъй като първо Лондон е много по-стар и второ двата града нямат нищо общо като инфраструктура и атмосфера. Сравняваш краставици с домати.Ако ти си жалък имигрант като пакитата и ***, ОК браво, че си признаваш, но не генерализирай цялата нация.Нека ние да си оправим нашата *** в България, пък англичаните да не ги мислим. Те ще се оправят.
36
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докато ги има Ман Юнайтед и Премиершип, Форд и Стоунхендж, в Англия всичко ше е наред. Това са държавите пример в света" как се прави"-Англия и Щатите. Едните са забогатели от пиратство и войни, другите от индианците.
35
3
 
23
 
! Отговори
до 36 преди 10 години
Нюйоркчанче балканско, американосите и ингилизите има защо да гледат с презрение на теб, особено като гледам полуграмотните ти писания на английски. Мисленето ти е балканско, акцентът ти е балкански, мозъчните ти вълни са балкански, английският ти е балкански.Пожелавам ти успех на обетованата земя, Ню Йорк! Вече не желаеш да си българин, но не си и американец! И не забравяй думите на един българо-американски милионер: Америка е един гигантски трудов лагер! И ти си само един лагерник!
34
19
 
13
 
! Отговори
Newyorker преди 10 години
До UKЕдна малка корекция: шестата икономика в света е Бразилия, една страхотна страна. Тъпата Англия може само да ми *** Българско-Американския cock !!!
33
17
 
28
 
! Отговори
Newyorker преди 10 години
До UKUK e една много смотана страна. Лондон е едно много бледо бледо копие на Ню Йорк...Храната наистина е ужасна...хората наистина са надменни като беше споменал някой по долу. За времето няма да споменавам защото всички знаят.....супер скъпо е и за самите англичани. Пъбовете им са *** и опикани през уикендите. Улиците им са по мръсни от нашите. Опасно е почти навсякъде. Българите сме жалки имигранти както и пакитата и ***. За какво говорим изобщо??
32
17
 
13
 
! Отговори
UK преди 10 години
6-та в света по БВП, 3-та в Европа, 20-та по стандарт на живота в света - не ми изглежда много загниваща.За Шотландия - по последни проучвания по-малко от 30% от шотландците подкрепят отделянето им от Обединеното кралство и с право. Единственият икономически плюс на Шотландия са нефтените находища в Северно море, които са вече на изчервпане. А след това? Всичката индустрия на ОК се намира в Англия. Да не говорим че ако се отделят започват всичко отначало - от 300 години не са били независими.
31
8
 
6
 
! Отговори
Uber Bulgarian преди 10 години
До ГАНЬОВЦИГаньо си ти продажна душицо...Дърво без корен!Ни БГ ти е дом ни Англия ти е дом...Съжалявам те искрено !Good Night it is !
30
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До saxonЕх ***...Англия е държава в сериозен упадък.. Била е велика, да но сега е друго нещо. Не забравяй че и България е била велика. Но това сме ние българите...готови да се поклоним на чуждото...
29
13
 
15
 
! Отговори
От Австралия Сидни преди 10 години
до 34ти си луд беда разбирам ли тогава че никога не си живял сред райски места като Австралия или подобни на Австралия?Всеки ден го валяло, влагата му била приятна, чудесни разхождки, или просто вече си минал на твърдо както повечето тамТам на никой не му пука за това че USA отдавна ви извади от лотарията зелена карта, Канада и Австралия ви ударихме греда с визитезащото и нас не ни пука за помсовете в UK а скоро и на EC няма да му липсвате.Островчето наречено ВЕЛИИИИИика Британия. Трагедия
28
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До От Австралия СидниСтига с омразата. Където аз живея вали само рано сутринта и то далеч не всеки ден. Всъщност след дъжд тук е доста приятно. Въздухът е свеж и е чудесно за разходки. И бъди сигурен, че на никого тук не му пука за визите или лотарията за зелена карта.
27
13
 
13
 
! Отговори
От Австралия Сидни преди 10 години
Алооо кой го било яд че не е дошъл в UK?? Я пак. Да ме вали от Коледа до Бъдни вечер ли?Ей помсове смешни УДАРИХМЕ ВИ ВИЗИ и ви изравнихме с всички останали държави по света, нямате повече привилегии при визите дори от Африка страна. Канада също ви удари греда. USA пък ОТДАВНА ВИ ИЗВАДИ ОТ ЛОТАРИЯТА ЗА ЗЕЛЕНА КАРТАСкоро и ЕС ще ви банне и няма мърдане помсове ще гниете на острова си Влииикаа БританияЯ кажете лятото тази година в сряда ли беше? Навивайте крачолиПоздрав от Сидни Австралия $$$$