Ало, леля ти от Щатите ти праща колет, само плати таксите...

Внимание! "Ало измамници" само чакат да приберат парите ви
Обновена: 4 фев 2014 11:36 | 3 фев 2014 19:20, Веселина Йорданова
49
Ало, леля ти от Щатите ти праща колет, само плати таксите...
Все още не е решен проблемът с десетките сим-карти на един човек. Снимка: архив, БулФото

Ало, синът ви блъсна дете, но може да уредим проблема... Дъщеря ви пострада при катастрофа, трябват пари за операция... Имате колет от леля ви от Щатите...

Телефонните измами по уж добре познати вече схеми не спират, а жертва се оказват най-вече възрастни хора. В много случаи те дават спестявани с години пари, за да „отърват“ някой близък от полицията и правосъдието, на мним лекар, който да го оперира и т.н.

Това са и класическите схеми – катастрофа с пострадал роднина, близък, нуждаещ се от операция със скъпоструващи златни пирони, болен от свински или птичи грип, разказаха за Dnes.bg инспекторите Стефан Попов и Георги Несторов от сектор „Престъпления против собствеността” при Главна дирекция „Национална полиция“.

Сравнително нова и актуална схема към момента е „ало измамниците“ да се представят за полицаи, които уж предупреждават за възможна телефонна измама и дават номер, на който да се звъни в такъв случай. „Предупредили“ жертвата си, след малко се обаждат с някоя от обичайните истории, а впоследствие човекът се обажда на „полицаите“ или пък те изчакват малко и сами звънят. Следва искане на пари, за да „заловят“ престъпника, които после ще върнат... Впоследствие някои от гражданите, които продължават да вярват във версията, се обаждат в полицията и питат кога ще им върнат парите, които заели на униформените, за да хванат престъпниците.

По думите на Стефан Попов в голямата си част жертвите на измамниците са родени преди 1940-а година, но има и схеми за млади хора.

Продължава „да действа“ и най-старата схема – за освобождаване на митнически пратки, преди което трябва да се платят такси.

За да е достоверна сценката, са необходими минимум два гласа, които да „реват“ по телефона, създавайки паника у човека отсреща. „Не са добри психолози, просто случват на хора“, категорични са инспекторите. Те изрично подчертават, че измамниците не познават жертвите си, но използвайки шока, измъкват от тях необходимата лична информация. Така освен от срам, че са ги измамили, част от жертвите не подават сигнал в полицията, защото са убедени, че непознатите знаят всичко за тях и може да си отмъстят.

„Извършителите, с които сме работили, в голямата си част са ниско образовани хора, част от тях са неграмотни. Обясняваме си го с нещо, което е дало резултат преди време, просто се повтаря, на база на това, че те звънят постоянно, попадат на десетки хора“, казват полицаите.

Куриерите, които пренасят парите, са набирани основно с обяви за работа от вестници или интернет. Често в началото „мулето“ не може да разбере, че става съучастник в извършване на престъпление. Ако се усети, му предлагат част от взетите от него пари. Подмамени от бързите и лесни пари, някои от тези хора продължават да работят по схемите. Именно те обаче най-често биват задържани от служителите на реда.

Има и редица случаи, при които куриерите се усещат в един момент и подават сигнал в полицията, че са взели пари от възрастен човек, и се съмняват, че става въпрос за схема за извършване на престъпления.

Пострадалите се инструктират да не говорят с „мулето“ - да му дадат пакета и толкова. Жертвите плащат и на него отделна сума пари – каквото са им поръчали.

Групите, които се занимават с тези престъпления, живеят основно на територията на Търновска, Плевенска и Русенска област – във Ветово, Левски, Горна Оряховица, Павликени и др. Това са т.нар. „бургуджии“ – ромски клан, който е концентриран предимно в тези населени места.

Не може да се каже колко пари изкарват на месец, всичко е относително, казват инспекторите Несторов и Попов. Има и случай на дадени над 100 000 лева. Има и няколко случая, в които граждани биват измамени за втори път и то в рамките на няколко месеца. Потърпевшите често не могат да обяснят този факт.

Някои от хората усещат навреме опита за измама и подават сигнал в полицията, така униформените бързо задържат "мулетата". “За съжаление, има хора, спрямо които се извършва опит за телефонна измама и те просто затварят телефона и приключват нещата”, казва Георги Несторов.

В голяма част от случаите все пак измамата не успява да се реализира поради ред причини. Максимумът регистрирани обаждания за ден е 600. Средно се приема, че на ден дадена група измамници успява да позвъни около 400 пъти. 

Максимум обаче се провеждат 10-15 разговора. От тях – колкото се „хванат“ на въдицата. Измамниците звънят предимно през деня в работни дни, когато възрастните хора са сами.

Това се обяснява с факта, че измамата би станала малко по-трудно, ако близките са в съседната стая, макар че има и такъв случай – възрастна жена е дала пари, докато една от двете й дъщери е била вкъщи.

Ето и два куриозни случая от практиката на инспекторите. Възрастен човек дава около 5000 лева на измамниците, след което подава сигнал в районното управление. Повикан в полицията, синът му е категоричен, че няма как баща му да е жертва на подобно престъпление, защото те живеят заедно, а нямат пари, имат големи сметки за парно и ток и едва свързват двата края. Синът беше изумен откъде баща му е разполагал с тези пари, разказа инспектор Попов.

При друг случай син обяснява, че предишната седмица са звънели на майка му, тя е разбрала, че я мамят и не е дала пари. Впоследствие тя е разказала за случая и двамата са обсъждали въпроса. След две седмици същата жена звъни на сина си, пита го дали е добре и след отговора му, че не се е случило нищо лошо, започва да се вайка, че е дала пари след разговор по телефона.

Оказва се, че две седмици след като е имало опит за измама спрямо нея, който тя е осъзнала, се е хванала на втория опит, дава пример и инспектор Несторов. Измамената жена е на около 65-70 години. "Чела съм, гледала съм, знам за това, но не вярвах, че ще ми се случи. Като ми се обадиха, дадох парите", обяснява друга жертва на „ало измамниците“.

Актуална схема за по-млади хора е с извършване на превод за задържан в полицията чужд гражданин. По нея жертвите са основно учители и преводачи, които трябва да извършат услугата, като измамникът се представя за полицейски началник на съответното районно.

Когато човекът тръгне за полицията, му се обаждат, че няма как на гражданина да му се закупят ваучери да се обади в чужбина за това, че е задържан. "Полицаите" искат преводачът да направи това и да продиктува номерата им, а като отиде в полицията, сумата ще му бъде възстановена.

Много популярни са измамите, извършвани от турскоговорящи ромки на територията на Турция, уж с цел брак. По тази схема са получавани редица сигнали от турски граждани, че са станали жертва на престъпление. Понякога запознанството е по интернет, но по принцип пак става дума за телефонна измама - нашенката иска пари за билет до Турция, за покриване на някакъв дълг, за купуване на нещо важно преди пътуването и прочие. Има случай на подобна измама за около 150 000 евро. 

Основен съвет е – не давайте пари на непознати хора след проведени телефонни разговори. След такова обаждане потърпевшите е добре да потърсят връзка със съседите, ако нямат възможност да се обадят от собствен телефон на „пострадалия“ роднина, на друг свой близък, на полицията.

„Каквото и да се случва, от МВР няма как да се обадят и да карат граждани да правят каквото и да било по телефона“, напомня инспектор Стефан Попов конкретно за схемите с мними полицаи. Добре е синове, дъщери и внуци да разговарят по тези въпроси със своите по-възрастни роднини и да ги предупредят за възможни обаждания от непознати.

От полицията апелират за съдействие и банковите чиновници. Има случаи, когато те са помагали на служителите на реда, подавайки сигнал, че при тях има възрастен човек, който се опитва да изтегли голяма сума пари и така е предотвратено престъпление. „Апелът към тях е – като видят възрастен човек, който идва да тегли голяма сума пари, да разговарят с него. Те няма как да го питат за какво са му парите, но да го предупредят, че има случаи на такива измами, какви са схемите“, призовават инспекторите.

И нещо сигурно - давайки пари, няма да решите проблема на своя роднина, особено пък несъществуващ проблем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
5
 
! Отговори
ИЗРОД преди 10 години
Докато населяващите територията именувана България смятат, че всичко се оправя по втория начин ще бъде така. Иначе казано, ако си склонен да дадеш, винаги ще има кой да вземе.
46
0
 
7
 
! Отговори
Valio преди 10 години
На баща ми му звъняха няколко пъти, отиде в полицията (Варна 2-ро РПУ) и му казаха, че нищо не могат да направят и да не се занимава и да си тръгва...
45
0
 
7
 
! Отговори
hfij преди 10 години
Няма държава,няма ред,виновните ощетили тези стари хора не понасят наказание.\защо след като се говори че могат да подслушват не ги хванат телефонните терористи,какава не могат ли или не искат?
44
1
 
8
 
! Отговори
Рошко преди 10 години
До 35Не си прав.Полицията може да ги хване , но други органи ги наказват.А когато осъдиш един измамник на пробация ..............на всекиго е ясен резултата.
43
4
 
11
 
! Отговори
веф преди 10 години
тия ИЗМАМНИЦИ трябва да се обадят и да излъжат ОРЕШАРСКИ за ОСТАВКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТОхоохохохохо
42
3
 
15
 
! Отговори
телефонишев преди 10 години
Ало, имате най-социалното правителство. Ще ви даваме по 50 лева всяка нова година, вие само ни плащайте милиардите, дето си ги харчим...
41
3
 
19
 
! Отговори
Пострадал преди 10 години
За съжаление, има хора, спрямо които се извършва опит за телефонна измама и те просто затварят телефона и приключват нещата, казва Георги Несторов.......ха-ха-ха... Аз докладвах на полицията за такава измама, но тя нищо не стори. Накрая се видях принуден сам да разкарам измамниците докато чаках родната полиция да слухти телефона ми.Нищо не сториха...родната полиция........абсо65846лютно нищо!
40
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След като Васил Иванов направи такова прекрасно предаване за тия *** и след като се знаят кои са, при положение, че не можеш да си купиш карта анонимно, какво правят още *** на свобода? Дали някой "отгоре" не ги закриля?
39
0
 
25
 
! Отговори
йованчо преди 10 години
Много странно как се връзват тия хора - и на мен ми звъня една и реве като магаре че блъснала някой, чакаше да я припозная като роднина. Ама то с тоя *** акцент тия хора не могат да се объркат, пък са и много слаби актьори! А от друга страна не трябва ли да се наказват и тия дето дават пари уж за рушвет. Нали корупцията е наказуема?
38
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След като тия измами зачестиха защо МВР не предприема нищо. Примерно след 11 септември Америка въведоха, система за следене на телефони и интернет с ключови фрази примерно "бомба" системата засича автоматично израза и проследява и записва обаждането. Тук на МВР годишно се отпускат милиарди левове бюджет за какво ??? И отделно още десетки милиони за подлушване на комшията дали е спечелил от тото. Какво пречи наще да поискат помощ от Американците за тая система и да се въведе тук, нали сме дружки.
37
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-много ме радва че тези които правят измамите са ***.Та кой каза че *** били неграмотни??Само много умен човек може да организира подобни схеми.Ха сега да видим КОЙ е ***?
36
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Балък умора нема, само се поти.Дълбоката провинция е развъдник на лапнишарани.
35
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно от къде измамниците имат информация за жертвите си и родата им. Единствения начин е да им помага някой на държавна позиция. Още по интересното е че при толкова телефонни измамници няма заловени а ако има нищо не се чува за присъди. Интересно в други страни дали има такива измами. Тук може би това е организирана престъпна схема с помоща на държавната администрация, и под закрилата на полицията. При подобна схема полицията, само констатира извършеното престъпление и това.
34
1
 
45
 
! Отговори
възмутен преди 10 години
Бах, ти полицията! Да не може да се справи с тези ***!!! Май верно делят с тях!
33
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 135 "Това трябва да се повтаря до втръсване по телевизията" - За да се повтаря нещо по телевизията, някой трябва да плати. Медиите са като проститутките, възхваляват най-богатия си клиент.
32
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** са опасна работа,няма кои даги вкара в пътя.
31
1
 
28
 
! Отговори
BASTA преди 10 години
Колко бургаджии живеят в посочените места ,при това ниво на СРС за 10-15 дни всички са разпознати...Да ама идват избори и почват едни пазарлъци за пари и старите хорица стават донори на *** / а те не са само ***/ . УКРАЙНА ТРЯБВА И ТУК и всичко от начало...
30
0
 
7
 
! Отговори
готин преди 10 години
дааааааааа така е мн си прав
29
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-дразнещо е, че старите пушки знаят че с пари под масата винаги става! На това ги е научил комунизмът и така възпитават децата си
28
1
 
33
 
! Отговори
135 преди 10 години
За съжаление, тази добра публикация няма да бъде прочетена от възрастните хора на по 70/80 години, защото те не ползват интернет. Това трябва да се повтаря до втръсване по телевизията, толкова често, колкото често показват и политиците. Моя близка бе ограбена по този начин и още се страхува, защото в схемата почти сигурно са участвали и полицаи. Не може да разчитате само на наивните старци. просто някой трябва да си свърши работата. проверите и служителите