Сирийските преговори – стъпка назад

Дипломацията в Женева не даде никакви резултати
Обновена: 16 фев 2014 10:30 | 16 фев 2014 10:25,
38
Сирийските преговори – стъпка назад
Снимка: архив, Ройтерс

Вторият кръг от преговори между сирийските правителство и съпротива беше очакван с умерен оптимизъм. С настъпването на края на разговорите обаче няма кой знае какъв аргумент в защита на този оптимизъм, отбелязва БиБиСи.

Няма видима следа за какъвто и да е компромис между двете страни в конфликта. Освен това Съединените щати и Русия също влязоха в остър спор по отношение на предложената резолюция на ООН за хуманитарен достъп на чуждестранни контингенти в Сирия.

Всеобщото усещане е, че дипломацията не само не върви напред, а дори прави крачки назад. На втория кръг преговори правителство и опозиция дори не стояха в една стая, както се случи при предишните разговори в Женева.

Доскоро се обсъждаха спиране на огъня и размяна на пленници. Сега двете страни дори не могат да се разберат по кои теми да преговарят. Разбира се, всички обявяват на всеослушание, че искат преговорите да продължат – никой не иска да поеме вината за евентуален провал.

Но зад кулисите вече се говори за спирането на преговорите. Неслучайно дата за нови разговори не е насрочена.

Преговарящият от страна на ООН Лахдар Брахими беше почти отчаян през изминалата седмица: “Провалът винаги е точно пред носа ни. Що се отнася до ООН ние ще продължим, докато има дори и минимална надежда за успех”.

Ситуацията в обсадения град Хомс нажежава обстановката допълнително. Дамаск се опитва да използва достъпа на хуманитарната мисия на ООН като инструмент за преимущество в преговорите. Този подход даде повод за нови спорове и тотална смяна на тона.

Разединението стигна и до Съвета за сигурност на ООН. След видимо затишие в противопоставянето между Съединените щати и Русия по сирийската ситуация, сега сме свидетели на нова криза.

Вашингтон настоява за резолюция, която да задължи сирийският режим (под заплахата от санкции) да допусне представители на ООН в регионите, където има остра нужда от хуманитарна помощ. Москва обяви, че ще наложи вето на подобен ултимативен текст. И настоява за резолюция срещу тероризма в Сирия.

Според БиБиСи това противоречие е наистина отчайващо. Ако имаше поне един положителен знак от Женена, то той беше, че основните организатори на срещата Русия и Съединените щати работят заедно. Сега и това се изпари, заключва британската обществена медия.

Руският външен министър Сергей Лавров дори индиректно обвини Вашингтон в саботаж на преговорите в Женева. “Оставаме с впечатление, че някой се опитва да направи всичко за проваляне на разговорите. Опитват се да политизират въпроса с хуманитарната криза. И говорят за липсата на смисъл в преговорите, защото продължавали много дълго. А от самото начало беше ясно, че времеви срокове не могат да се дават”, обяви Лавров.

Американският държавен секретар Джон Кери побърза да отговори, че основната цел на преговорите е не друго, а договаряне на условията за съставяне на преходно правителство в Сирия.

Какво предстои оттук нататък за Сирия?

Ако преговорите в Женева останат в задънена улица, то вниманието ще се насочи отново към Ню Йорк в очакване на решение от Съвета за сигурност.

Консенсус там обаче също изглежда твърде слабо вероятен предвид очевидните различия между Запада и Русия.

Така излизането от този омагьосан кръг е химера към настоящия момент. А това значи още и още страдания за милиони сирийци...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: преговориСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Де Торквемада преди 10 години
Кой спонсорира терористите и ислямистите в Сирия ? Кой има интерес преговорите да не дават резултат ? Кой обучава и въоръжава Ал Кайда ?
36
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цветните революции нещо забоксуваха от 2010 насам.
35
4
 
19
 
! Отговори
Смях преди 10 години
До Aнонимен Нaпротив Русия е държaвa с мощ която ще избие империaлистите и aмерикa ще си иде нaaкaнa.Русия имa оръжие което ще нaкaрa тероризмa дa клекне.
34
1
 
17
 
! Отговори
Смях преди 10 години
До Шоп нaпротив Русия се бори срещу тия терористи тъй кaто те сa зaплaхa зa мирa в Сирия и Aсaд ще ги победи зaщото светa и прaвото сa нaнеговa стрaнa.
33
26
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Война така или иначе ще има, с руснаците не може да се разговаря ако не ги млатиш по главата.
32
1
 
28
 
! Отговори
Путин преди 10 години
Башар ще смачка плъховете !!!
31
0
 
20
 
! Отговори
мм преди 10 години
До СмяхСССР вече го няма.Колкото до Русия,от цялото си сърце им желая,мир,никога да няма атентати,и да бъдат щастлив народ.Руснака е по принцип добър човек.
30
20
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
Позицията на Русия е да обяви половината сирийски народ за терористи, това е резюмето на цялата статия.
29
1
 
19
 
! Отговори
Смях преди 10 години
До ММ и Aнонимен Aз съм нa стрaнaтa нa СССР ,Русия и Aсaд и aнтиимпериaлистическa Сирия вярвaм че с тяхнaтa победa ще тържествувa истинaтa.
28
1
 
14
 
! Отговори
хаидер преди 10 години
каквото и да пишете асад победи САЩ са впроцес на подгъване на опашките вдигат отново външният си дълг нее далеч времето когато ще поискат хуманитарна помощ от русия и китаи
27
1
 
13
 
! Отговори
мм преди 10 години
Верни неща пишеш братле,обаче всичко е много объркано.Аз лично не одобрявам нито империализма,нито капитализма,нито фашизма,нито марксизма,нито комунизма.Искам да има що-годе някакъв мир по света,обаче вече си мисля че е невъзможно.Уверил съм се засега,че скоро няма да има справедливост.Да се надяваме за в бъдеще...3
26
2
 
3
 
! Отговори
Смях преди 10 години
До 24 aнонимен Но Сaддaм бе съветски и руски съюзник, Aсaд също и Ирaн от революциятa 79г . и все пaк aмерикa ислямистите обвинявaхa Сaддaм и сунитите в геноцид против кюрди и шиити . не е ли стрaнно че сегa сунитите сa aмерикaнски съюзници против прорускa Сирия и някaк си е стрaнно че иИрaн и Ирaк и Сирия бяхa и сa съюзници нa СССР и Русия но Ирaн воювa с Ирaк a Сирия и Хaфес Aсaд бяхa против Сaддaм. Сaддaм не бе диктaтор той де бори срещу империaлизмa . Кувейт е ирaкски.
25
8
 
3
 
! Отговори
мм преди 10 години
До 1+1=2Знам човек,и нямам нищо срещу евреите,те също трябва да си имат държава,иначе пак трябва да се пръснат по света.Асад го поддържам заради мирът.В Близкия изток трябва здрава ръка за да се въдвори ред.Колкото до Голанските възвишения,Израел ги е спечелил с кръв, честно според мен,и Асад трябва да ги забрави завинаги,тогава Сирия е била виновна.
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До СмяхАмериканските милитаристични кръгове винаги са поддържали сунитите,в ущърб на шиитите.Факт е обаче че Саддам също беше въоръжаван от саудитите срещу Иран.Той също беше диктатор и допусна големи грешки и кръвопролития.Аз лично,бих желал да видя Близкия изток омиротворен.Искам мир и за шиити,и за сунити,и за християни,и за Израел,но кога ще стане не знам...Грешката на араби и иранци според мен е,че се нахвърлиха много яростно срещу Израел,искаха да го унищожат нацяло.А евреите също са хора
23
4
 
3
 
! Отговори
1+1=2 преди 10 години
До мм"знам че Асад причини доста страдания на Израел,но да се надяваме че се е поправил" Асад iska da varne Golanskite vazvishenia na Siria vzeti ot Izrael po vreme na voina koiato Siria zapochnaha- 1967 . S voina gi izgubiha s voina iskat da si gi varnat koeto shte e greshka ot strana na AsadTogava - 1967 Izrael vzeha i Sinai ot Siria, no pri podpisvane na mirnia dogovor Varnaha chast ot Sinai na Egipet vapreki che evreite veche si biaha napravili kashti i hoteli vsichko otide na Egipet..
22
1
 
7
 
! Отговори
Смях преди 10 години
До ММ aмерикa е основен виновник зa рaзпaлвaнето нa много конфликти не сaмо в Сирия. Интересно но тя през 1987 се опитa дa се нaмеси в ирaно ирaкскaтa войнa която е към крaя си и свърши 1988г aвгуст.прaти бойни корaби в персийския зaлив но ирaкските и ирaнските вмс не и обърнaхa внимaние. Сунитите сa сегa от aл кaйдa но при Сaддaм те бяхa нaй подкрепяни от него той бе сунит , и рaзбирa се Ирaк пнa Сaддaм бе съюзник нa Русия Но със свaлянето му нa Сaддaм сунитите стaнaхa проaмерикaнски зaщо спотеб
21
9
 
3
 
! Отговори
1+1=2 преди 10 години
До мм Джихадистите нe ca суни. Джихадистите ca ca шии. Cунитe ca нa Acaд.
20
2
 
10
 
! Отговори
мм преди 10 години
До 1+1=2Знам го това,знам че Асад причини доста страдания на Израел,но да се надяваме че се е поправил.Израел също има право на съществувание,но Сирия вече е разрушена и обезвредена,не ги виждам вече заплаха за еврейския народ.
19
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много е лесно да си отговорите на въпроса защо Америка подкрепя ислямистите. Защото ислямистите оперират навсякъде от Европа и северна Африка до централна Азия, Русия и Китай. Те са инструмент за натиск както срещу азиатските врагове на САЩ, до собствените им съюзници в Европа. Заедно с това са и перфектното оправдание за военни харчове, подслушване и поддържане линията на вашингтонския режим. Елементарно е.
18
3
 
0
 
! Отговори
Aha, преди 10 години
ISRAEL. Tam e klucha ot barachkata, ne v Amerika.Amerikanskata politika 99% e zavisima ot evreite. Skoro Israel shte sloji dinena kora na Amerika i shte otide na stranata na Rusia.Znaia che zvuchi absurdno no Bog osven kivota e poveril i svetovnata politika v racete na evreite. Napravil go e v denia v koito e izmislil PARITE.