Защо й беше на Русия Крим точно сега?

"Крим се очертава да стане за Кремъл "мини-Афганистан"
Обновена: 25 мар 2014 12:11 | 18 мар 2014 23:00, Елка Василева
533
Защо й беше на Русия Крим точно сега?
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Защо й беше на Русия Крим точно сега? За да спаси руснаците? Но от кого? Нито една истински антируска, "фашистка" ексцесия не успяха да покажат дори федералните ТВ канали. Макар да положиха усилия. Из Украйна не кръстосват фашизирани тълпи. Който има възможност и ако не го мързи, да погледа неруска телевизия, пише Алексей Малашенко, "Независимая газета".

Националистите - русофоби и антисемити, все още не са Украйна, нито са впрочем нейното правителство, което при първа възможност ще се отърве от националистите. А има версия, че буйният национализъм на "Десен сектор" начело с Ярош и на колегите му е доплащан отделно - от хора, закопнели да разклатят ситуацията (Европа не искаше да я клати), в опит да ги използват за собствени користно-политически цели.

А защо Русия не пазеше руснаците в Централна Азия, в Азербайджан - те бягаха оттам на талази, а бягат и днес? Защо не се стичаха народните маси пред посолствата на страни, закривали например руски училища, изблъсквали славяните от политическия си живот? Защо нямаше кой да спасява руснаците през гражданската
война в Таджикистан? Защо бяха толкова малко грижите за "средноазиатските руснаци", отхвърляни след завръщането си в историческата родина, често и мразени от местните руснаци?

След някое време публиката изведнъж ще схване, че парите за спасяване на братския кримски народ, засега само един милиард американски долари (забележете, не е пресметнато в рубли или гривни), ще бъдат взети от джоба й - та кой би посегнал на олигарсите и чиновниците? Хора зли и недоверчиви тутакси ще се сетят, че плащат от семейния си бюджет и заради братския южноосетински, братския абхазки, съвсем братския вече беларуски народ и някои други.

Жителите на Русия, "покварени" вече от Анталия, Хургада и Барселона, едва ли ще се поблазнят от непредсказуемите, нито пък евтини курорти в Крим. Та нали не ги блазни дори постолимпийският Сочи.

Тактически Путин постигна победа. Още повече, че успя за известно време да си позатегне харизмата – мобилизира националистическите нагласи и ги пренасочи, преоформи в антиукраински и антизападни. Задейства негативни механизми.

В стратегически план обаче Владимир Владимирович изгуби.

Първо, показа, че Русия е неспособна да действа с нормални, икономически и дипломатически средства. Второ, позволи личната обида от Майдана и осъзнатата загуба в играта да го тласнат към постъпки, неочаквани за всички, включително за здравомислещата част от обкръжението му. Президентът със сигурност знае, че кримската му акция буди "недоумение" дори у мнозина от управляващата класа - недоумение дразнещо и настройващо против лидера.

Не, той естествено ще остане още много дълго в президентското кресло. Но вече без железобетонно подсигурен тил. Като бивш кадър на службата за държавна сигурност той и да не разбира това, безспорно го усеща. А и никак не е лесно дълго време да подклажда националистическия плам. Хората скоро ще се отвлекат, ще насочат внимание към неспирното поскъпване, инфлацията и тям подобни въпроси, временно позагърбени.

За външна политика хич да не споменаваме. Управлявана от днешната власт, Русия губи доверие. Тя буди страх - но страхът не означава уважение, нито желание да поддържаш връзки с нея.

Германия и други някои са принудени да поддържат връзки с нея. Дори китайските мъдреци поклащат глави (както правят още от руско-грузинската война). Русия остава с атомната си бомба, създадена по съветско време, и с горивата.

По своите последици Крим се очертава да стане за Кремъл "мини-Афганистан". Още никой не е забравил какво донесе нахлуването в Афганистан на Съветския съюз. Със сигурност нямам предвид само бойкота на Московската олимпиада.

Какво ще последва? Времето лекува всякакви рани: малко оттук ще бъде забравено, малко оттам - простено. Общо взето, всички ще свикнат. Но ще положат усилия даже не да изолират Русия, просто да стоят някак по-надалеч. Дори в бъдния Евразийски съюз не всички са възхитени от кримската "изненада".

Вече никой няма да чака резки промени. Нова "перестройка" не се задава на хоризонта. Русия ще става все по-самотна. А държава, останала в самота, закостенява - също като човека. Впрочем май ни очаква Молдова с нейното Приднестровие и Гагаузия.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


533
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
337
1
 
2
 
! Отговори
Паметлив преди 10 години
До k_g_angelov--385; По време на инвазията в Афганистан СССР загуби над 15 000 воиника ЗАГИНАЛИТЕ БЪЛГАРИ СА 73.наши момчета.
336
7
 
0
 
! Отговори
Паметлив преди 10 години
До Коко--383 ;По време на ВСВ Сталин и Рузвелт искат да правят Крим--Еврейска държава Кримска Калифорния.В знак на благодарност, за военната помощ,Сталин подарява милиони хектари земя на Рузвелт ,Елинор Рузвелт, Ед.Хувър, Дж.Маршал и др.Така че САЩ имат собственост на КРИМ.
335
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе каква е тая журналистка,къде е учила?Какво общо има Афганистан с Крим?Крим с 80 процента руско население и Афганистан със враждебно настроено мюсюлманско население????
334
13
 
5
 
! Отговори
клк преди 10 години
Негативите ще бъдат повече от ползите !
333
5
 
14
 
! Отговори
k_g_angelov преди 10 години
До 382Наскоро прочетох точно обратното мнение - че разпадът на СССР е започнал не поради навлизането, а, в т.ч., поради изтеглянето от Афганистан. Като си спомня кой беше начело тогаз - комай се бих съгласил.Впрочем ето нещо интересно.За времето , в което СССР е бил в Афганистан, там са построени около 1500 предприятия/обекти и са обучени около 250 000 специалисти с различни профили.Някой да сподели подобна информация след 10 годишния западен престой там?
332
4
 
16
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 10 години
ТО ЧАК ТОЛКОВА ГЛУПАВИ НЕЩА ДА СЕ ПОБЛИКУВАТ!!!НЯМА ЛИ ПО УМНИ !!ПОНЕ ДА НЕ ИЗГЛЕЖДАТ ТОЛКОВА ***!!НА ФОНА НА ЧОВЕКА КОЙТО ЗАЩИТАВА С ДОСТОЙНСТВИ ИНТЕРЕСИТЕ НА СТРАНАТА СИ, И ТАЗИ ПЛИТКОУМНА ***. КОЯТО НЕ ЗНАЕ ОТ КЪДЕ ГЛЕДА И НА КОЙ ДА ПОДГЪЗУВА,КАМОЛИ ДА РАЗСЪЖДАВА ПРИЧИННО СЛЕДСТВЕНО!НИСКО НИ Е НИВОТО И НА ПРЕСАТА,КАТО ЗА НАС! --ХА ХА ХА
331
6
 
45
 
! Отговори
Коко преди 10 години
Крим винаги е бил руски и защо да не бъде отново. А Киряк Стефчовци да напишат поредна глупост винаги ще се намерят. Може би авторът е ядосан, че янките ще се забавят малко с ракетите си. Че вместо в Крим трябва да ги сложат в западна Украйна. Гадно дупедавско племе, само такива са антируските драскачи.
330
34
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не знам за какво му е на Путин,Крим ,но както казват"който не познава историята си е осъден да я повтори"Така нахлуха навремето в Афганистан 1979 г. и това доведе империята им до пълен крах.А тогава имаха и блок от сателитни държави да ги подкрепятСамо глупакът се спъва два пъти в един и същ камък
329
5
 
36
 
! Отговори
Az преди 10 години
Отново ще цитирам (декларацията на САЩ по повод отделянето на Косово от Сърбия през 2009 г.): Декларациите за независимост може да нарушават вътрешното законодателство, но това не означава, че това е нарушаване и на международното право. Сами са го написали, надуха ни главите с него, а сега се възмущават. Действията на жителите на Крим точно се вписват в тази инструкция. Неизвестно защо това, което е позволено на албанците в Косово (а ние се отнасяме към тях с уважение), е забранено на руснаците, украинците и татарите в Крим.
328
7
 
28
 
! Отговори
varadin преди 10 години
A ZA6TO IM E NA USA I ES UKRAINA TO4NO SEGA ZA DA IA KOLONIZIRAT KAKTO NAS
327
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До българинСпечели приза за най-голям форумен *** на деня.Извади медицинско и си плати данъците,па ще те натоварим на една от тия товарните ракети и ще те изстреляме на Луната!Вече си й губернатор.
326
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пенко,и още нещо неграмотнико.Камионите Кмаз са чисто Ивеко.Въобще руснаците нямат нито една собствена технология.Дори сондите с които си точат нефта са Дженерал Електрик.Общо взето африканска работа.Точим и продаваме суровини.Бананова република с комплекси за величие
325
6
 
18
 
! Отговори
ЗАТВОРЕНО ОБЩЕСТВО преди 10 години
Батушка Путину,не отсупает!
324
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 10 години
Все пак игнорирайте коментарите ми и недейте много да ми се връзвате на идиотщините - обикновен човек съм си!
323
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пенко ли си какъв си ,но Славейков е писал за теб"Пенчо бре учи" Станцията която имаш предвид е конструирана от европейско -американски консорциум по технологии за които руснаците още мечтаят.Единствено което ползват за да не обидят руснаците е товарната им ракета Те и строителите на дворци са ползвали каруци за снабдяване.
322
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До българинНе си разбрал.Отговорът ми е до червената гнида която тие писала.Виж внимателно -До;до 360
321
8
 
13
 
! Отговори
пенко преди 10 години
*** ,на чия космическа станция се фозят американцителлл. Кои камиони спечелиха "ДАКАР" А вие сте от хора на оплаквачките -със солисти Макак Обама -МерГел " Леле Криме- Криме -боже -боже Криме леле леле леле "
320
22
 
11
 
! Отговори
българин преди 10 години
Плюят неспирно САЩ, евреите, турците, сега украинците, "фашистите" (въпреки, че не знаят що е фашизъм), Сорос и най-вече всеки, който е против комунистите и "Русия" (бандитите на Путин). Представят се за български патриоти, православни, русофили и т.н. Нямат НИКАКВА чест и достойнство, някои претендират за ученост и интелигентност, а повечето са малограмотни. НЕНАСИТНО ГРАБЛИВИ и ПРОДАЖНИ БЕЗМОЗЪЧНИ ЧЕРВЕНИ ***
319
16
 
10
 
! Отговори
българин преди 10 години
До Анонимен 370:Доживях червени *** да ми викат, че съм "червен". Безмозъчна смрадлива твар, ЧЕРВЕН *** си ти, а аз съм нормален човек, който презира Путин и бандитите му.
318
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До До 360Задавяш ли се от храчки жалка червена ***?.Врещиш на умряло защото не можеш да се противопоставиш на фактите.Гърчиш се в безсилната си злобица едноклетъчно позитанско