Битката в Украйна – за гигантско находище на шистов газ

Защо й е на Русия град Славянск? Той е в центъра на находището
Обновена: 29 апр 2014 08:44 | 28 апр 2014 18:57, Елка Василева
327
Битката в Украйна – за гигантско находище на шистов газ
Снимка: Reuters

Ключът за обяснение на това защо точно град Славянск стана горещата точка на картата на Донбас и Украйна може би е шистовият газ, пише ТСН.Тиждень.

Журналисти са провели свое разследване за тайната на така наречения „Юзовски проект“, който с неохота се обсъжда дори в самата Украйна, тъй като той засяга значителни ресурси, които могат да променят енергийната карта на света.

Обстоятелствата сочат, че в Донбас няма никаква борба за хуманизъм, федерализация, защита на рускоезичното население, славянските патриоти и срещу митичните бандеровци и хунтата в Киев.

Това са измислени образи, създадени в кабинетите в Кремъл и вкарани в главите на обикновените хора от Донбас, за да бъде скрита истинската цел на спецоперацията на Русия, пише NEWSru.ua.

В градчето Славянск няма никакви важни предприятия, мини, военни части или научни институти. Той обаче се намира в самия център на територията на „Юзовския проект“, където са съсредоточени залежи от енергийния ресурс на 21 век – шистов газ.

Гигантското находище обхваща част от територията на Донецка и Харковска област.

Общата площ на находището шистов газ е почти 8 000 кв.км. Експерти посочват, че запасите от газ там могат кардинално да променят не само Украйна, но и Европа.

По последните потвърдени данни, американците ги дават, това са 3,6 трилиона куб.м, които те ясно виждат как да бъдат добивани. Това е значителен обем, голям обем, защото ако Украйна увеличи добива с 15-20 млрд. куб.м, тя вече ще стане износител, казва генералният директор на центъра за изследване на енергетиката Александър Харченко.

Централната власт много внимателно подбира думите си за перспективите пред проекта. Дори при тази сдържаност обаче се вижда голямата бъдеще изгода за Украйна.

Залежите са много големи. Едни от най-големите в света, в Европа. Според наличните оценки ние можем да увеличим собствения добив на газ с 30-40%, казва министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан.

На 24 януари в Давос с участието на бившия президент на Украйна Виктор Янукович беше подписано споразумение между компаниите Shell и "Надра Юзовская" за проучване и добив на шистов газ в Юзовския участък в Харковска и Донецка област.

Подписването на това споразумение е изгодно за Украйна, тъй като това ще са инвестиции, с които Украйна ще увеличава собствения си добив на газ и в резултат ще  повишава нивото на икономиката си.

От Shell са посочили, че в скоро време корпорацията ще вложи до 200 милиона долара в началото на работата по газовите залежи. Първоначално ще има 15 сонди. Първите, не много големи обеми газ ще могат да се добиват още следващата година. Това обаче ще са милиони. А промишленият, мащабният добив – в милиарди, които веднага ще се усетят на газовия пазар, ще се появят най-вероятно след 4-5 години, казва експертът Александър Тодийчук, който е президент на Киевския международен енергиен клуб.

От това се били уплашили руските газови монополисти, тъй като украинският шистов газ ще означава смърт за Газпром, пише ТСН.Тиждень..

Планира се шистов газ в Украйна да се добива не само в източната, но и в западната част на страната – в Лвовска област. Благодарение на това Украйна бързо ще се избави от газовото иго на Кремъл, тъй като е четвъртата в Европа по залежи.

„В Газпром много добре разбират това. Много отдавна Газпром води целенасочена кампания за това изобщо да убие темата за шистовия газ в Европа. В това са инвестирани десетки милиони долари. В информационна кампания, в борба за участъци. Те знаят за врага, готвят се да го убиват и го убиват. И много успешно правят това“, отбелязва Александър Харченко.

Московски вестници нееднократно намекваха, че доходи от газовите компании се получават директно от Владимир Путин и неговото обкръжение, пише още ТСН.Тиждень. Така откъсването на части от Донбас от Украйна има пряко отношение към най-големите джобове в Русия, а не към славянското единство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
4
 
24
 
! Отговори
kreti преди 10 години
Глупости на търкалета идеята е да няма още една база на НАТО до Русия , че *** от УСА и Англия се точат на руските ресурси.
122
5
 
2
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 10 години
До оффф 132Ако наричаш "нищо" превземането на Москва от полската ***? Ах, горките поляци, те нищо не са направили, само са нападнали Русия и са превзели Москва!Ами бой по полските кратуни, а? Освен това, поляците не стават за пилоти... хи-хи-хи!
121
4
 
35
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 10 години
"Защо й е на Русия град Славянск?"Ей край няма таз слугинска пропаганда! Русия какво прави в момента бе? Кой започна да мъти водата в Украйна? Кой напомпа 5 милиарда къса от зелените ролки хартия? Кой спонсорира и подкрепи разни екстремисти и фашизо-радикали да направят преврат срещу законната власт? Каква Русия, какъв Славянск, какви 5 лв.? Русия ли е заритала или Щатите? На кого ги плещите...
120
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най големите залежи на шистов газ в Европа са в района на Бон Германия и около замъците на Луара, Франция. Но някак си е нудобно и политически неправилно да притеснаваш Ханс или Жан и да разрушиш техния подреден и екологичен свят.Виж друга работа е дупчиш и да правиш кинти при *** в Украйна или Добруджа.
119
5
 
32
 
! Отговори
цезар преди 10 години
Тази вечер гледах по руската тв как в Киев откриха паметник на Степан Бандера и го провъзгласиха за национален герой на Украйна. И в статията горе пишат че бил митичен герой и измислица на Кремъл. Тази година в Украйна няма да честват 9 май като ден на победата,а ще честват 8 май като ден на окупацията от Русия като изгонили германците от Украйна. Че те станаха по фашисти и от фашистите.
118
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
***, ***, кви са тез глупости. Славянск - център на шистовия газ?!?! Добивът на този газ няма център. Дупчи се на голяма територия. *** така са ти казали, така пишеш.
117
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Замисли сеМи замисли се докога БГ-то ще го цакат по братски
116
7
 
36
 
! Отговори
az преди 10 години
по големи простотии тези дни не бях чел,явно пропагандата не спира да работи.То и Полша преди 2 години находищата бяха толкова,че да захранват Европа за 80 години ама на чакаме.Реално американците си стоят там пребиха арабите и сега им точат петрола без пари а ние тук ги слушаме,ЕС се дразни с Русия цените на петрола и газта растат и ставаме все по бедни,а в америка си плащат за 1 литър 1.20 лв което им е било много и не им дреме какво става тук с обикновенния човек,командват си ЕС
115
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ВасилевБОЛЕН МОЗЪК !!!
114
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Повечето шисто любители във форума, редовно ги сондират отзад. Няма значение дали е опасно или вредно, важното е да идва от големия брат и той да праща редовно посланиците по гей паради.
113
27
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много е забавно да чета компетентното мнение на *** по темата за шистовия и конвенционалния газ. Вие сте гоУеми експерти,направо се напиках от смях. Темата е сложна, но вероятността написаното да е вярно е над 80% според мен. Комунистът няма родина, морал и чест, а като чуя думата "фашист" ми ставя ясно че си имам работа с комунист, т.е. амеба.
112
4
 
24
 
! Отговори
Мноу богати са!!! преди 10 години
Къф газ, Бе... Направо ЗЛАТО има там със лопати да го гребеш! Жито, като череши, реките- един кат вода- два ката риба, езерата от мед и масло, а пък картофите направо с динамит ги вадят!!!
111
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Писна ми напоследък да слушам за третия пол и за шистов газ. Шистовия газ в момента се разиграва като коз срещу Москва, а не че има практическо значение в енергиините баланси.
110
25
 
7
 
! Отговори
оффф преди 10 години
"За какво полските ку*рви не си карат на шистов газ и да си траят!"Полша с нищо не ти е навредила никога, за разлика от Русия. Още руския Светослав 1-ви е набил на кол 25 000 българи. После през годините да не не казвам.А поляците са били избивани зверски от тъпите руснаци. И то заради нищо. Геноцид!Така че, никак не ти прави чест да обиждаш поляците, които лошо не са ти направили за разлика от руснаците.
109
2
 
3
 
! Отговори
не сондажен преди 10 години
До АнонименВик и хидроинженер.
108
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
" Явно има нещо, че изобщо не искат и да чуят за шистов газ, а използват природен?"аххахаха, а шистовия не е природен, а? :))))Даже не знаеш какъв му е състава, пък си позволяваш да пишеш комнтари!
107
1
 
21
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 10 години
До Анонимен 68Ама нищо не си забелязал!Ти не видя ли, че като си вдигнат "собствения добив на газ с 30-40%" и ще станат най-голямото находище в Европа!В Statoil си гризат ноктите, в Газпром припадат групово, Милер търси на коя лампа да се обеси... ***, ***, пак ли си преяла с люцерна???
106
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До скъпо и опасноИ ти ли си сондажен инженер?
105
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Някой задава ли си въпроса: Защо Германия, Франция, Италия, Китай, Индия, Турция и други развити страни внасят газ независимо от кого и на каква цена, а не търсят и не се занимават с Американските фирми за шистов газ? Да не би тези страни да са неграмотни"-------То май ти си неграмотен. Що си мислиш, че компаниите на САЩ не търсят газ и там? И че не намират. И че не са пак същите контрактори с които подписват за доставянето на газ?
104
2
 
37
 
! Отговори
скъпо и опасно преди 10 години
Шистовия газ е по скъп като добив,а и ще бъдат повредени подпочвените води безвъзвратно.От екологична гледна точка е опасно за подпочвените води,а те са по голямо богатство от газта.