Предсрочните избори - по-близо, ДПС плавно надясно

Твърди привърженици на БСП не гласуваха, коментират анализатори
Обновена: 27 май 2014 09:51 | 26 май 2014 19:30, Веселина Йорданова
202
Предсрочните избори - по-близо, ДПС плавно надясно
Снимка: БулФото

Привържениците на БСП се държаха протестно спрямо собствената си партия, има криза в твърдото ядро на БСП – нейни твърди симпатизанти отказаха да гласуват изобщо. Така анализатори коментираха през Dnes.bg разликата от над 10%, с която ГЕРБ води пред БСП в резултатите от евровота.

Перспективата за предсрочни избори се приближава, смята политологът Първан Симеонов, председател на Съвета на директорите на „Галъп интернешънъл“.

По думите му кога ще бъдат те, не може да се каже категорично, но почти невероятно изглежда вече мандатът на кабинета „Орешарски“ да е пълен.

Извън БСП и „Атака“, които имат „питомното, за да гонят дивото“, всички формации заявяват, че искат предсрочен вот, има и такава нагласа в обществото, смята Първан Симеонов. Според него тя не е била толкова ясно изразена по време на протестите, защото те са „стягали“ лагера на управляващите.

„С края им тази твърдост в поддръжниците на БСП е разколебана и го виждаме в централния резултат на тези избори. Като че ли самите привърженици на БСП се държаха протестно спрямо собствената си партия“, коментира той.

Според политолога за ДПС след резултата от вчера всички избори са изгодни и това е партия, която показва, че може да расте електорално. Първан Симеонов смята, че в последните два месеца се вижда плавно и стратегическо движение на ДПС надясно, защото партията мисли за следващата управленска формула и своето място в нея.

"ДПС като че ли вече разглежда настоящата управленска формула като изчерпана, формула с предизвестен край", каза той.

Социологът от АФИС Юрий Асланов посочи комбинация от причини за сериозната разлика между ГЕРБ и БСП, обединени в една - криза на БСП в твърдото ядро. Според него е повлияла много ниската активност в селата, откъдето левицата традиционно взема повече гласове.

„В анкетна ситуация жителите на селата отговаряха охотно, че ще гласуват, в изборния ден просто не са го направили. Европейската тема е много далеч от техния интерес, част от тях дори не са разбрали, че има избори, информационната кампания е минала покрай тях“, смята той.

По думите му втората причина е по-сериозна – вътрешнопартиен наказателен вот заради проевропейската позиция на БСП около кризата с Украйна.

„Фактор, разбира се, е и разцеплението с АБВ, което не оттласна чак толкова много гласове, колкото доведе до объркване на голяма част от твърдите симпатизанти и те просто не гласуваха“, коментира Юрий Асланов.

По думите му трябва да се анализира какъв точно знак изпращат твърдите ибирателите на БСП към ръководството на партията - дали той е приципен в по-дългосрочен план, или просто традиционната незаинтересованост на левите към Европа.

„По принцип левите партии, в това число и в другите европейски страни, смятат ЕС за нещо дясно, далеч от тях, откъдето идват по-слабите резултати на левицата в евроизбори, макар че в национални избори тя е във възход и получава по-силни резултати“, обясни Асланов. 

Според него предсрочните избори не се поддават на прогноза, защото зависят от ситуацията в парламента.

За отказа на Делян Пеевски да стане евродепутат в полза на Искра Михайлова Първан Симеонов предположи, че самият Пеевски смята, че мястото му не е в ЕП, тъй като политическата му дейност е фокусирана във вътрешнополитическия живот.

Юрий Асланов пък смята, че отказването на Пеевски от евродепутатското място е предварително замислено. „Очевидно е имало някакъв смисъл, защото ДПС получи доста добър резултат“, заяви той.

И двамата анализатори очакват преференциалният вот да се види най-ясно при Реформаторския блок.

43% от участвалите в екзит пола на „Галъп“ са декларирали, че ще гласуват преференциално. Първан Симеонов уточни, че ако реално този процент се окаже по-нисък, пак много от гласуващите са използвали преференцията в сравнение с предишните евроизбори, когато 20 на сто са декларирали, а 10 на сто са използвали тази възможност.

Близък е делът на заявилите, че са използвали преференциален вот при гласуването за коалицията около „България без цензура“. Не са изключени изнанади и другаде, но най-вече в коалициите, каза Симеонов.

Юрий Асланов коментира, че ще стане ясно доколко той е сработил при обявяване на окончателните резултати от гласуването, но очакванията са това да се случи само при Реформаторския блок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
2
 
7
 
! Отговори
До 130 преди 9 години
Не ми се вярва това да се случи. Турците са добре дошли във всяка наша партия. нека да си избират къде да членуват - всеки според интересите и убежденията си. Няма смисъл да се прави етническа партия в България през 21-и век. Етническото капсулиране не е от полза за никого. На всичко отгоре, този масов *** юруш към ДПС поражда съмнения - такова нещо се забелязва там, където има намеса на БКП. Този ромски маймунджулък е режисиран от комунистите, за да послужи в бъдеще на някакви техни цели.
116
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 132Сега Тиквата разбира че няма да барне власт без ДПС отново и затова ходи на среща на 4 очи в един ресторант с Местан. Толкова ли си ***? Как мислиш иначе Герб ще управлява??? Викаш с *** ли ще се коалира като 4-та сила? Дето двамата се обиждат като ненормални по цял ден?Ми то ако Тиквата се коалира с *** т'ва не е по-различно от коалиране с ДПС- все едни и същи *** на власт.
115
2
 
7
 
! Отговори
Дан-55 преди 9 години
Не нам що за избори ще да са сегашните при тая изборна активност.За мен това е провален вот.Що се отнася до БСП-в последно време се държат като че са хванали некой си за ташаците.Много се забравиха и действат като в казармата кадето важеше ЕДИНОНАЧАЛИЕТО да ама не...
114
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде с е заврял и скрил Сидеров ?
113
0
 
10
 
! Отговори
Тошко преди 9 години
Българите са някакви коне с капаци...лашкат се само между някакви *** партии и се заблуждават, че като вземе властта желаната партия и ще стане по-леко :D Ама не:))
112
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДПС и БСП са едно цяло, дори и Станишев призна, че БСП и ДПС имат общо 8 мандата в ЕП срещу 6 от ГЕРБ. Тоест БСП и ДПС ги бройте за една партия и сумирайте процентите им, както и мандатите им.
111
2
 
4
 
! Отговори
Adam1966 преди 9 години
До 128 Анонимен>>> Той Б.Б. ако искаше да управлява с ДПС нямаше да остави Орешарски цяла година Мин . Пред. ! Точковата заварка всички са маскари се счупи.....
110
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДПС е все по-дясна! За ДПС са гласували почти всички ***. По силата на логиката *** са десни избиратели! Хахаха! Пълен цирк! Откакто се помня избирателите на ДПС са най-бедните и неграмотни хора в БГ, капсулирани от религията. И какво прави 25г. тази партия за тези избиратели,които всъщност й пълнят джоба и и осигуряват сладък и охолен живот на такива като Местан, Доган и другите?
109
3
 
9
 
! Отговори
ТУРСКАТА КУРВА преди 9 години
ЧРЕЗ ПОРЕДНОТО ПРЕЦАКВАНЕ НА ПОРЕДНИЯ СИ ПОЛИТИЧЕСКИ "ПАРТНЬОР" (В СЛУЧАЯ ГЕРБ), ДПС ЩЕ СЕ НАСОЧИ КЪМ 1-ТО МЯСТО В БГ-ПОЛИТИЧЕСКАТА СЦЕНА. Т.Е. ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НЕОСМАНИЗМА - ИДЕОЛОГИЯТА НА ТИРАНА ЕРДОГАН.ЗА СЪЖАЛЕНИЕ БОКО ТИКВАТА НАДАЛИ Е ИГРАЧ ОТ КЛАСАТА НА ЕРДОГАН - СТИГА ПОСЛЕДНИЯ ДА ОСТАНЕ НА ВЛАСТ ОЩЕ ПОНЕ 5ГОДИНИ.
108
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
119 - На кого му пука за негласувалите? Те са просто баласт и нищо повече. Безполезен товар.
107
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И на предсрочните избори Тиквата за да иска да управлява трябва да се коалира с ДПС. Няма друг варинат. Муаххахахаахах..ще се накефя как всички скапани герберасти тогава ще се оправдават. И отново Доган ще излезе най-голямата лисица за пореден път.Тиквата днес какви нежни слова отправяше към Местан не е истина. Така му лъскаше обувките и 5 пъти поне повтори "Г-н Местан", а към съсела се обръщаше с пдигравателното Серж.Просто няма такъв майтап да има- герберастите да гласуват за ДПС пак на вла
106
4
 
8
 
! Отговори
До 120 преди 9 години
Сидеров това си ти нали? Никой друг не харесва повече доган от теб.
105
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Време е отново хората да излязат по улиците и учтиво да го поканят да напуснат тоя парламент на всички които са там 30% избирателна активност. Марш на бунището.
104
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тук са тъпите сидерасти, смърдии!
103
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сидеров каде е? Яяно на инструктаж в кремъл или анадола.
102
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудно ми е еничарите сидерасти дали няма да станат членове на дпс защото юруш умря като столетницата.
101
2
 
0
 
! Отговори
gost преди 9 години
наи добре без тях 4е турските сериали и новивните на турски и оня киу4ек де го слу6ах зав4ера за изборите ми проглу6и у6ите цяла сутрин 4е казваха в един град 4е било като празник дано да се сетят тия да се обединят някои ден и да ги махнат си4ките до един
100
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен108 И като ги махнаха ,защо не посмяха да махнат новините на турски език както се бяха разбрали със Сидеров. И защо ГЕРБ ГЛАСУВА ЗАЕДНО С ДПС ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ИЗВЪРШЕН ГЕНИЦИД НАД ТУРЦИТЕ? ЗАЩО ПОДКРЕПИХА ДПС? ЗАЩО? Това не е миене на *** ,това е близане на ***.И кой се целува с Ердоган и ходиха на конгреси в Турция.Това вече е предателство на държавно ниво.Рано или късно и тези комунистчета от Герб ще си платят за тарикатлъка.дочера *** днес ми се правят..Един дол дренки
99
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДОГАН НАПРАВИ БОРИСОВ ГЕНЕРАЛ,ДОГАН Е ПО-МЪДЪР,СПОСОБЕН И ЧЕСТЕН ОТ НЕГО И ПО-ГОЛЯМ
98
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На всичките печеливши, честито!!!Но на всички им се губят едни не гласували 50% при нормална изборна активност.