Чудото Коста Рика

Как малката страна от Централна Америка обърка сметките на големите
22 юни 2014 21:20,
29
Чудото Коста Рика
Снимка: Reuters

Светът се съмняваше в Коста Рика, но костариканските футболисти вярваха в себе си, въпреки че бяха пратени в “групата на смъртта”.

И докато играчите празнуваха пред своите поддръжници знаменитата си победа над Италия и класирането на осминафинал на световното първенство, лесно е да си спомним думите на треньора на отбора Хорхе Луис Пинто след жребия за групата, пратил отбора му срещу три световни шампиони. Пинто каза следното: “Паднахме се в чудесна група. Колкото по-смел е бикът, толкова по-интересна е коридата”.
 
И възпитаниците му доказаха тези думи на терена – отборът на Коста Рика беше безстрашен срещу Уругвай и Италия, като не просто ги победи, но ги надигра. Сега, наречените за аутсайдери играчи, си осигуриха предсрочно участие във фазата на елиминациите, а Англия и един измежду Италия и Уругвай ще стегнат куфарите за дома.

БиБиСи акцентира върху факта, че никой не оспорва правото на костариканците да са сред 16-те най-добри в света – доказателство за класата в тяхното представяне по бразилските терени.

След успеха над “скуадра адзура” с 1:0 неподправената радост на отбор и фенове беше напълно заслужена. А синьо-бяло-червената част от стадиона в Ресифе скандираше: “Да, ние можем”.

Още преди турнира, в Коста Рика цареше явен оптимизъм. Местните хора вярваха, че страната им ще бъде представена на Мондиала от най-талантливото поколение в историята.

На първенствата през 2002-ра и 2006-та година само 3-ма от националите играят в чужбина. Сега броят им е 11.

Освен играчите с кариери в чужбина, в състава на Коста Рика има и футболисти с далеч по-скромни биографии. 

Нападателят Рандал Бренес, например, трябва да работи в книжарница, за да изкарва пари за автобусни билети, с които да се придвижва до стадиона.

Две от големите звезди на отбора Брайън Овиедо и Алваро Саборио се контузиха тежко преди шампионата в Бразилия и това породи съмнения в боеспособността на отбора на Коста Рика.

Селекционерът Пинто обаче не спираше да повтаря, че отборът му е едно цяло и ще се справи с наглед невъзможната задача.

Специалистът подбира внимателно своя екип – сред помощниците му е живата легенда на костариканския футбол Паоло Уанчоп, който в знаменитата си кариера игра за отбори като Уест Хям и Манчестър Сити. Място има и за Луис Марис, който е със 130 мача за националния отбор, преди да се отдаде на треньорската професия. За вратарите се грижи Луис Габело Конехо (40 мача за националния отбор).

Всички тези хора са с богат опит от участия на Световни първенства.

Конехо е на вратата, когато Коста Рика побеждава Шотландия и се класира за 1/8 финал на първенството в Италия през 1990-та година.

Коста Рика заема второто място във финалната квалификационна група в зона КОНКАКАФ, като печели всичките си домакински мачове. Отборът демонстрира изключителна тактическа зрялост в сравнение с предишни кампании.

Селекционерът Пинто копира стила на Жозе Моуриньо – стабилна защита и мълниеносни контраатаки. Плеймейкърът Брайън Руиз е импровизаторът, нападателят Джоел Кембъл носи мощта и скоростта.

Големият коз на отбора е способността да се пригодява спрямо ситуацията и да се втурва в атака, когато е необходимо. Това ясно се видя в преобразяването срещу Уругвай след изоставане с 0:1 на почивката за крайното 3:1.

За разочарование на Пинто самият Моуриньо изрази съмнения, че Коста Рика може да направи нещо повече от въпросния успех срещу Уругвай. Преди мача с Италия, селекционерът заяви: “Наистина съм изненадан от тези негови думи. Знаем, че Италия са много труден противник, но ние сме уверени, че можем да играем дори по-добре, отколкото срещу Уругвай”.

Малцина повярваха на тези думи. Пинто и неговите момчета обаче разсеяха всички съмнения. И трудно някой ще ги подцени отново.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: Мондиал 2014Коста Рика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
7
 
! Отговори
reostat преди 9 години
През 94 г аз също не вярвах , но се случи напук на всички ,,спортикономики,, и ако не бяхме уплашили света можеше да играем на финала , а не за бронза
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 22''Не съм достатчано млад, за да знам всичко''Помисли си.
20
0
 
0
 
! Отговори
do raina преди 9 години
hwashtai jezala piue i nidei komentira nesto koeto si mn bosa , zapazwala si bila psihikata !!
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До тези, които споменават българския отбор от '94-а: точно преди 20 години беше-----------Да бе, гледам ги по ТВ пенсионерите все още дават - Стоичков, Иванов, Лечков, Михайлов ...А младите не ги дават - те са позор!Няма нужда да се взема пример от Стоичков, Иванов и т.н., те 94-та вземаха ли пример от някого като надиграха добрите - НЕ, бяха себе си, бяха Българи!!!
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"..Хорхе Луис Пинто след жребия за групата, пратил отбора му срещу три световни шампиони. Пинто каза следното: Паднахме се в чудесна група. Колкото по-смел е бикът, толкова по-интересна е коридата. .." - ето така трябва да мисли един треньор.
17
3
 
4
 
! Отговори
rainbou1 преди 9 години
Преди четири години имах шанса да се запозная с едно Костариканско момче и оттогава мечтая да отида да разгледам тази страна. Пича беше страшно читав - хубавец, млад, готин, добър, перфектен английски, играеше футбол всяка седмица, имаше сертификат за гмуркач и ми разказваше как е разглеждал китове. Нямат армия и разчитат САЩ да ги пази, направили са доста резервати. След запознанството си с него хич не се учудвам, че Косториканците напреднаха толкова.
16
1
 
0
 
! Отговори
до ХА-ХА-ХА преди 9 години
Може и да се съглася за процентите (въпреки че изразът е некорекен, макар и често използван), но ти май си в 95-те.
15
2
 
11
 
! Отговори
Бай Ганя преди 9 години
Само да не им последва България 95/96, че футбола е само една игра, а живота си е е*ало майката брато.
14
1
 
3
 
! Отговори
A преди 9 години
България 94
13
15
 
0
 
! Отговори
geee преди 9 години
Iznenada...kva iznenada...imat posleten mach i sa aut!! tfa sa tiq indianci!
12
0
 
10
 
! Отговори
До 6 преди 9 години
То тези от фифa отдaвнa сa зa отстре, a футболa е още в минaлия век. При съвтемените технологии дa се съдийствa по този нaчин е пълен aбсурд. Но явно тaкa им отътвa. Инaче не бихa могли дa бутaт тези, които искaт.
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хахаха, това е истинското световно което е провеждано някога
10
1
 
9
 
! Отговори
лупи преди 9 години
Имаме и друг познал: Румен Пайташев - Коста Рика ще бъде изненадата.
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чака ги осминафинал срещу Слоновете или Наркоколумбийците, а после четвъртфинал с Бразилия или Холандия.
8
1
 
18
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Коста Рика е страната на...вечното лято.Колкото половин България по територия и по население,но с огромно био разнообразие.Почти една четвърт от територията е обявена за...резервати.Те отидоха на световното с нагласата,че няма какво да...губят,а могат само да спечелят.Облагодетелства ги и...факта,че бразилските горещини са както техните и си бягаха по терена като на...тренировка.Сигурно ще отидат и по напред,ако не срещнат до финала бразилците.Много хора научиха...сега,че има такава държава.
7
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Самото име на Коста Рика си говори - богат бряг. кво повече да коментираме. А пък и хората не страдат като нас от предразсъдъци - тоя кой бил, оня кой бил. Не робуват на имена, играят си играта. Е, има на какво да се учиме от тях.
6
6
 
18
 
! Отговори
shady преди 9 години
Победиха заслужено Италия, за което браво ! Но мачът им с Уругвай трябваше да се преиграе. Там поведоха с 2:1 с гол от засада.Спрях да гледам световното след като видях съдията как се подигра с хърватите с мача им с Бразилия и другия мач как Коста Рика поведоха на Уругвай с гол от засада.Мексико също бяха ощетени в първия им мач и сега видяхме какво стана и с Босна. Тези мафиотчета от ФИФА трябва спешно да вземат мерки, понеже има правила във футбола, а не се спазват.
5
0
 
45
 
! Отговори
реостат преди 9 години
Спомням си нашия отбор , и тои бе изненада през 94 г
4
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
koito qde gmo pada na futbol
3
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А руснаците пак ги . И то държава с размерите на 1 парко място.