Колко труден е отговорът на 7х8?

Таблицата за умножение плаши дори британския финансов министър
Обновена: 5 юли 2014 20:51 | 5 юли 2014 20:39,
79
Колко труден е отговорът на 7х8?
Снимка: Архив Reuters

Джордж Озбърн е човекът, който оглавява финансовото министерство на една от водещите световни икономики. Наскоро в опит за популяризиране дейността на своето ведомство, той отговаряше на въпроси на млади зрители по един от водещите британски новинарски канали.

Едно от питанията беше свързано с таблицата за умножение и Озбърн категорично отказа да отговори. Което изглежда наистина странно за човек, за който математическите познания би следвало да са в основата на професионалната му кариера, отбелязва БиБиСи.

Това е от тези въпроси, от които политиците изпитват ужас. Като да речем “Колко струва литър мляко?” или “Каква е цената на един хляб?”. И са наистина притеснени, когато трябва да спелуват някоя дума или да направят елементарна сметка – защото дори и при най-малката неточност срамът ще е много голям.

Тази предпазливост демонстрира и британският финансов министър. Едно 7-годишно момче попита: “Колко е 7 по 8?”. Отговорът на Озбърн: “Имам едно основно правило и то е да не отговарям на такива въпроси”.

Изглежда министърът съвсем ясно си спомня какъв срам бра образователния министър от кабинета на лейбъристите през 1998-ма година, когато реши да отговори на същия въпрос. Стивън Байърс изстреля уверено: “54!”. Но за негово огромно съжаление 7 пъти по 8 прави точно 56.

Научните среди осъждат еднакво Байърс и запазилия мълчание Озбърн. Според всеобщото мнение в други страни подобно нещо не може да се случи. За пример се дава Франция.

Изпълнителният директор на неправителствената организация “National Numeracy” е категоричен пред БиБиСи: “Ако подобен въпрос бъде зададен на министър във Франция, е все едно да го попитате дали може да чете”.

Британските ученици учат таблицата за умножение от 1 до 12 от генерации насам, но определено се забелязват пробойни в обучението и то при конкретни сметки.

Специализирано проучване сред 225 деца показва, че за учениците е най-трудно да дадат верен отворор на “6 по 8” (48) – 62.5% от анкетираните не успяват да се справят с този въпрос. Това, което тормози Озбърн и Байърс, е седмата по трудност задача от таблицата за умножение за подрастващите с 47 на сто грешни отговори.

Експертите, провели проучването, посочват, че за децата най-трудно е умножението с числата от средата на таблицата, а именно 6, 7, 8 и 9. Особено, когато трябва да извършват умножение само между точно тези числа. Малките числа, както и 5, 10 и 11 са далеч “по-удобни” за малките британци.

Освен това се забелязва и друго – децата са наистина притеснени от възможността да сбъркат и това води до естествената психологическа реакция на притеснение и неувереност. А така вероятността за грешен отговор се увеличава значително.

Погледнато от този ъгъл, дори може да се заключи, че министър Озбърн е взел правителното решение да си замълчи.

Настоящият образователен министър на Великобритания Майкъл Гоув държи всички ученици до 9-годишна възраст да са усвоили таблицата за умножение от 1 до 12. Но за специалистите подобен натиск върху подрастващите е погрешна политика.

И настояват за по-обмислена реформа в системата за преподаване на математика в началното училище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
безпартиен преди 9 години
Истински случай *** клас на въпроса колко е 50 + 50 *** отговори че е равно на 1 лев.Не се смейте.Това е бъдещето на България.Икономика която може да се гради само с мотика,лопата и кирка,метла и ***.Умните избягаха бързо и продължават.Оставаме старците и ***.Който ни купи като територия след това бързо ще се оправи с ***.
29
0
 
5
 
! Отговори
Някой преди 9 години
Юхууу още някой ще ми хвали ли американското и английско образование... Да не коментирам, че веднъж ме помолиха да помагам на американче с математичните задачи. и задачата беше: " и един басейн, две тръби...(примерно)..." и детето беше 8 клас май че. А в България такива се решаваха в 3-ти ако не се лъжа (отдавна бях 3-ти клас). Та идеята ми е да си гледат техните "ретарди" и да не ни се правят на много оборотни....
28
0
 
5
 
! Отговори
аа преди 9 години
Британските ученици учат таблицата за умножение от 1 до 12 от генерации насам - оставям без коментар ...
27
15
 
5
 
! Отговори
Коментатор преди 9 години
Никой тук не усеща тънкото чувство за хумор на англичаните. Вие може да им се смеете че не знаят таблицата за умножение но те са световна икономическа сила и всеки нормален човек говори английски. Повечето от вас сигурно една дума на английски не могат да обелят, сигурно само "фък ю" знаете.
26
1
 
12
 
! Отговори
Таня преди 9 години
Моя приятелка, учителка водеща първи клас (с преобладаващи ученици от малцинствата) ми разказа следната случка: Урок по събиране на числа от 1 до 5. Децата не можели да схванат събитието "събиране". В усърдието си да онагледи урока пита едно дете: - Прибираш се от училище и виждаш, че баба ти е купила една баничка. *** се връща от пазара и тя ти носи още 2 банички. Колко банички ти стават? - Госпожо, кой е луд да ми купи 3 банички?
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
10=0 78=56Има ли свободни мин. кресла?
24
1
 
8
 
! Отговори
Я преди 9 години
На въпроса колко е 1х0 ви гарантирам 80% грешни отговори !
23
1
 
1
 
! Отговори
Къртицата преди 9 години
Абе , е колко е 7х8 ? Я не знам !
22
0
 
0
 
! Отговори
Мишел преди 9 години
Все повече основното в отношенията между държавите са не границите а потоците - транснационалните потоци от идеи, стоки, символи, хора, обраэи, пари, неограничавани от границите, в един постоянен процес на обмяна - глобалиэация на Света!!! Имаше един видеоклип преэ 80-те "We are the world"!!!:-(((
21
2
 
4
 
! Отговори
до онбашията преди 9 години
А като правиш любов с жена ти твоя собствен ли ползваш или имаш изкуствен?
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Винаги съм бил слаб по математика, но таблицата за умножение ми е като втора природа, на секундата се сещам за верния отговор, без изобщо да се замисля. Предполагам е въпрос на метод на обучение и добри учители.
19
0
 
2
 
! Отговори
любо преди 9 години
До АнонименЗабрави да добавиш и мерните единици.
18
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само едно разбрах - тези още не са минали на десетичната система за смятане, а си броят на гроси, камъни и други екзотики. Като добавим лявото движение, грог, ром , бира, фанатизирани футболни фенове, и силното присъствие на лявата резба получаваме истинското лице на нацията им.
17
19
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам дали ви е ясно, но почти всеки от министрите във Великобритания е завършил университет от ранга на Кеймбридж/Оксфорд/Харвард. Там не се става политик с мутраджийство и тъмно минало. Не се поддавайте на манипулации.
16
6
 
13
 
! Отговори
читател преди 9 години
Британците изглежда са доста невежи (като им гледаме министрите), но по невежество и простотия има шанс да ги стигнем и минем, щото по хубавите работи нещо не можем и да ги доближим.
15
1
 
14
 
! Отговори
читател преди 9 години
В развитото консуматорско общество летвата спонтанно се снижава. Това прилича на закон, стаден принцип, за да върви консумацията. Не е хубаво да може да мислиш и да разбираш какво правиш, защо го правиш, а още по-малко какво трябва да правиш и защо трябва да го правиш. Тук тези въпроси са забранени! Важното е като ти кажат "бееееее" да заблееш на мига! За справка виж банковата случка миналата седмица.А Франция е просто страната на шпионажа. Там мисленето е водещо. ;)
14
27
 
6
 
! Отговори
Koko преди 9 години
Язе не знам колко е 7 х 8, но мога да изкарвам кинти за да плащам на балъците-зубъри да смятат вместо мен. Не е важно колко знаеш, а дали можеш да се продадеш скъпо.
13
2
 
68
 
! Отговори
георги преди 9 години
Много *** са се навъдили. Математиката е интересна, физиката също.. Механиката също. Ако за вас не е важно да разбереш как работи света в който живееш, то какво е важно ? Да се напиеш и да правиш секс ? Че те животните имат повече амбиции.никога не съм бил ученолюбив, но математиката и физиката ми бяха любими. Информатиката също. Имах конструктор "млад техник". Сега играят на някакви *** игри, само промивки на мозъка
12
0
 
7
 
! Отговори
До Министър преди 9 години
Опс , сорри шефе ....просто съм много радостен на народа и си изпускам емоциите :)
11
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единствената полза от таблицата за умножение е, че развива паметта. Друго приложение в ежедневието няма.