Неприлично ли е туркините да се смеят на публични места?

Коментар на турския вицепремиер предизвика вълна от недоволство
30 юли 2014 21:46,
198
Неприлично ли е туркините да се смеят на публични места?
Една от снимките, които са публикувани на страницата на Едже Темелкуран. Снимка: Туитър

Жените в Турция си правят снимки, на които се смеят, и след това ги публикуват в социалните мрежи. Но каква е причината за този феномен, пита Би Би Си.

Туркините не трябва да се смеят на публични места, каза вицепремиерът на Турция Бюлент Арънч в своя реч в понеделник. "Целомъдрието е много важно. Жените не трябва да се смеят на публични места", отбеляза той.

Коментарите на Арънч отключиха вълна на недоволство на жените в социалните мрежи. Хиляди публикуваха свои снимки с усмивка на уста в Туитър и Инстаграм. В повече от 300 хил. туита се използва думата "смях". Също така се използват и хаштагове, свързани с въздържанието на жените да се смеят.

Много от недоволните предлагат правителството да се фокусира върху сериозни проблеми, като изнасилванията, домашното насилие и сключването на бракове на млада възраст, а не да се занимава с женския смях на обществени места.

"Това изказване беше изключително скандално и консервативно", казва Едже Темелкуран, която има почти 1 милион последователи в Туитър.

Тя е била сред първите, които са публикували снимки на усмивките си. Окуражила е и други жени да последват примера ѝ. "Страницата ми в Туитър беше пълна с жени, които се смеят - беше странно, но и красиво", разказва тя.

В Инстаграм също се случва подобно нещо.

"Аз съм свободна и дали се смея, или не, е мое решение. Те не трябва да се намесват в живота ни", пише 23-годишна девойка, която е публикувала и своя снимка, на която е широко усмихната.

Много мъже също се обявиха срещу думите на вицепремиера.

"Господи, дано това да е само шега", е написал известен турски телевизионен водещ. "Ако жените не могат да се смеят, мъжете не трябва да плачат на обществени места", добавя той, като намеква за склонността на Бюлент Арънч да се просълзява по време на речите на премиера Реджеп Таип Ердоган.

Подобно недоволство провокира и премиерът преди две години, когато сравни абортите с убийствата. Тогава много жени снимаха коремите си и ги показаха в социалните мрежи заедно с думите: "Мое е тялото, мое е решението."

Първият тур на президентските избори в Турция е на 10 август. Сред стотиците коментари срещу вицепремиера има и туит от един от конкурентите на Ердоган за президентското място.

Възползвайки се от вълната на недоволство, Екмеледин Ихсаноглу публикува в социалната мрежа: "Страната има нужда от това жените да се усмихват и да се чува смехът на хората".

В своята реч Бюлент Арънч обвинява и телевизионните предавания, че пристрастяват тийнейджърите към секса.

В морето от негативни коментари срещу вицепремиера има и един негов поддръжник, който е написал, че Арънч се опитва да поддържа моралните ценности, които са традиционно част от турската култура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Населението е младо и с висок прираст" - също като ***, за които гледам, в Европа размитат!Турция е интересна за Запада само като база срещу Русия. Разберат ли се Западът и Русия,което един ден ще стане, отивате обратно чак в 13-и век,защото ще престанат да ви помагат и дундуркат."..богати са и имат голям икономически растеж". Ходил ли си във вътрешността на Турция? И не ни агитирай,прочети сериозна литература на западен език за съвременните типове общества,да видиш какво пише за Турция
62
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СветославMay si zabravil Osmanskata imperiya
61
1
 
7
 
! Отговори
Светослав преди 9 години
Мисля, че турският народ трябва да бъде покръстен. Само това ще ги превърне в държава с европейски ценности. Както и всички граждани нехристияни на България трябва да бъдат покръстени, далеч от вярата на злото.
60
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Борисов е политически труп - факт. ГЕРБ никога повече няма да управлават!
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"25 г, не са ли вече прекалено прекарани ?"Дъщеря ти на 12 ли почна да ги ***?
58
6
 
6
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Има много хора които не разбират че т.н. сексуална революция и атаката срещу християнските а и обществени ценности е извършена от сатанисти и води до следните резултати - 1.превръща голяма част от жените в ***, 2.разбива и деградира семейството, без здравото семейство като основна градивна единица на обществото имаме болно общество изградено от ментално увредени индивиди вследствие на отглеждане в неестествена и нездравословна среда и липса на пример за модел на подражание от родителите.
57
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може ли един прос полицай с една полицайска заплата да купи 6 апартамента само за 1 година, а. Как стават тия работи, как Цветан Цветано си е купил 6 апартамента докато кадърните хора мизерстват. Нокога повече ГЕРБ, народа мрази ГЕРБ и на изборите ще получат такъв шамар, че тиквата ще гледа като ударен с мокър ***!
56
7
 
4
 
! Отговори
ACCA преди 9 години
Ако са толкова грозни като тези на снимката - да, неприлично е.
55
0
 
10
 
! Отговори
57, 60 преди 9 години
Не знаете ли, че всеки мъж се отнася към непознатите жени така, както е виждал в детството си да се отнасят към майка му? Имате ли представа колко е писано по този въпрос? Като са ви родили определен вид майки, срамувайте се вие, а не оприличавайте 15-годишните българки на собствените ви майки!Никъде по света няма такова обидно писане по форумите по адрес на жените от собствената нация! То бива, бива комплексарщина, ама такава, като на бг-мамините синчета никъде няма.
54
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Eh 4e sa izostanali tiya turkini ,vij nashte balgarki se hilqt i si otvarqt krakataa na poraziya
53
1
 
2
 
! Отговори
Шмекера ГЕРБ преди 9 години
До 60"мечтаят да станат проститукти от 25 години"25 г, не са ли вече прекалено прекарани ?"Кой беше на власт през тези 25 години когато мутрите бяха на почит"Мръсните комунисти. Мутрите винаги са на почит .? гласувайте за вашата партия, ГЕРБ . ?
52
11
 
1
 
! Отговори
бизнесдама преди 9 години
Защо гласувам за Бойко и мразя Болен:-Бойко обеща да вдигне тока, да тегли заеми за да върне парите откраднати от Василев, Болен щял да вдига пенсии и заплати и иска съд за Василев-Бойко иска Турция в ЕС, Болен е против-Бойко е комунист, Болен е нациоанслист-Бойко е ***, Болен не му разбирам-Бойко храни и уважава ***, Болен искал равни закони за закони за *** и българи-Бойко кара Ауди за 700 000 лева, Болен неква Шкода-Бойко е милиардер си силният на деня, Болен живее под наем
51
3
 
6
 
! Отговори
355 преди 9 години
До АнонименЗа пикаенето и ние в България го правим.
50
6
 
11
 
! Отговори
Талибани преди 9 години
И турците се напъват за членство в ЕС :) Талибани жалки !
49
0
 
11
 
! Отговори
До объркания човек45 преди 9 години
Няма по-безполезно нещо в природата от безнадежден ***, негоден за нищо и опитващ се да си създаде някакво самочувствие само въз основа на това, че се е родил мъж.
48
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турците първо трябва да се научат да не пикаят където им падне! Омръзна ми като се прибирам от Европа да виждам по бензиностанциите как пикаят навсякъде, НО НЕ И В ТОАЛЕТНАТА!!!Липсва им хигиена на комшиите.
47
10
 
7
 
! Отговори
Шмекера ГЕРБ преди 9 години
Не ги е срам турците, да забраняват да се кикотят на обществени места жените .Вижте в България, няма кой да каже на ученичките на 15 години да не се обличат, като *** и да спрат да пият водка в междучасията .Взимайте пример от българите, ВСИЧКО Е СЕКС, НАРКОТИЦИ И РОКЕН РОЛ .гласувайте за вашата партия, ГЕРБ .
46
8
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Баш както трябва да бъде го е казал човека какво са се захилили и гледат на мъжете в цепките на панталона.Жените трябва да са сериозни а не да се хилят на всичко икогато са на улицата трябва да им се виждат само очите и най вече само едното.Аз предлагам на лицата да имат знак татуировка да се знае на кой род принадлежи след като се е оженила,
45
8
 
3
 
! Отговори
BAYAZ преди 9 години
parvo ,nau4ete kakvo to4no e kazal sled tova komentirayte bulgaikosmikrobikus
44
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както е тръгнало с този Ердуган още малко ще започнат да ги заравят до кръста в земята и ще карат синовете да ги убиват с камъни. *** си го избраха този