Новият кабинет - много политика и растяща амбиция на президента

Новият премиер може да се превърне в сериозен фактор
Обновена: 5 авг 2014 16:19 | 5 авг 2014 14:28,
225
Новият кабинет - много политика и растяща амбиция на президента
Снимка: БТА

Служебният кабинет има силна политически звучаща програма, а служебният премиер има подчертано политически, а не експертен профил. При съставянето на правителството е търсена по-скоро политическа представителност. Около това мнение се обединиха различни коментатори пред Dnes.bg.

Още по темата

Първан Симеонов: Близнашки може да стане сериозен фактор вляво

“В служебното правителство се вижда много пораснала политическа амбиция от страна на президента Плевнелиев“, коментира социологът Първан Симеонов. Той припомни, че докато предишният служебен премиер е бил по-скоро с експертен профил, сегашният, посочен от държавния глава, е с откровено политически. Освен това според Симеонов и президентът, и назначеният от него министър-председател са направили ярки политически заявки с „амбициозна политически звучаща програма“. По думите на Симеонов програмата на Плевнелиев и Близнашки е била дори прекалено амбициозна.

„Явно думата си казва драматичната политическа ситуация, в която се намира страната, както и насложилото се усещане за финансова и ако щете природна нестабилност. Явно това допълнително провокира тези ярки политически заявки от страна и на професор Близаншки, и на президента Плевнелиев“, смята Симеонов.

Той прогнозира, че при успешен мандат новият премиер може да се превърне в сериозен политически фактор. „Знаете, че пространството между БСП и центъра, това по-модерно и морално ляво, е сравнително вакантно. Фигурата на Близнашки евентуално би се настанала там“, обясни социологът.

Според него ще е интересно и дали президентът Плевнелиев ще прояви признаци на заявка за втори президентски мандат. Симеонов припомни хипотезата, че към поста на държавния глава интерес може да прояви и Бойко Борисов. „В последните месеци президентът Плевнелиев се утвърди като консенсусен център за взимане на решения, но сега може да му предстои изпитание“, коментира социологът.

Той прогнозира, че служебното правителство ще се опита да се утвърди като евроатлантическо в противовес на кабинета "Орешарски", което „според президента и политическият му лагер не бе така ориентирано“. Според Симеонов фигурите в новото правителство, което от пръв поглед будят интерес, е на новият икономически министър, който не е познат за широката аудитория, както и на новия външен, който е политическа фигура, идваща от редиците на ДСБ.

Според Симеонов правителството на Близнашки ще се опитва да внушава спокойствие и да акцентира на неудачите на предшествениците си.

Харалан Александров: Търсен е ефектът на политическата представителност

Този, който е правил кабинета, е търсел по-скоро политическа представителност в него. Това коментира антропологът Харалан Александров пред Dnes.bg. Той изрази надежда, че министрите ще се справят, а за новия служебен премиер обясни, че го познава от години, харесва го и вярва, че ще се справи.

Според Александров в сегашната ситуация в страната, която е изпълнена с много тревога и сериозни вътрешни и външни предизвикателства, търсенето на политическа представителност в служебния кабинет е имало за цел да „осигури някакъв вид паритет, за да може относително всички да са спокойни и малко от малко да се стабилизира държавата“.

Според антрополога задачите на новото правителство са доста сериозни, а ресурсът на президента да реди правителството не е бил неограничен.

Александров потвърди, че едно от сериозните предизвикателства пред служебното правителство е банковата криза. „На етапа, на който нещата са оплескани, единствената разумна посока на действие е оттегляне на политическото вмешателство и предоставяне на решението на хората от небанковия сектор“, каза той. Александров обаче изрази съжаление, че и експертното говорене е дискредитирано.

„Пораженията са много големи, няма как да се мине без политически консенсус по въпроса. Лично аз смятам, че имаме късмет, че президентът е човек с предприемачески опит и е в състояние да си даде сметка за това“, каза още той.

Живко Георгиев: Добър избор, но без особени очаквания

„За сегашната политическа ситуация служебният кабинет е общо взето добър избор“. Това коментира социологът Живко Георгиев пред Dnes.bg.  Според него обаче очакванията за това какво може да свърши правителството не трябва да са големи.

„Нямам никакви не просто свръхочаквания, нямам особени очаквания към членовете на кабинета“, каза той. Мотивите му са, че времето е кратко и възможностите за развиването на каквато и да е политическа линия са твърде ограничени.

Според него с малки изключения новите министри тепърва ще трябва да навлизат в ресорите си. Затова и работата на министерствата ще зависи в 90 процента от това как ще работи администрацията.

„Това, което трябва да свърши правителството, е да подготви и организира честни избори и да запази и ако може, да повиши с адекватно политическо поведение капацитета на администрацията“, смята Георгиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
2
 
2
 
! Отговори
nqkoi преди 9 години
Uhaaa ama kakvi sa mi partiini s konsomolski knijki sincheta, dashterichki I chlenove.... Hora vmesto da laete po forumite razberete che vsichkata sgan koqto preklanq glava za nqkoi lev I vlast nezavisimo dali pred rusiq ili shtatite I evrogeiskiq sauz trqbva da se izchisti...dokato tova ne stane balgaria shte se zalichava malko po malko I shte stane kato v makedoniq muslimi shte diktuvat I shte stanem musulmanska republika.ot sega s tazi chalga I orientalska kultura koqto se propagandira
77
4
 
15
 
! Отговори
иван преди 9 години
Назначаването на Близнашки е много стар номер на две противостоящи враждебни групи, независимо партии ли са или бизнес организации. Става въпрос за следното: Дайте да сложим нарочно един предател от техните да умрат от яд БСП - то. Аз лично имам същия случай, изгоних от работа един господин и моите опоненти веднага го взеха на работа, не че толкова им е притрябвал колкото да ме ядосат мен.
76
3
 
29
 
! Отговори
хаха преди 9 години
86% Oт хората на снимката са бивши и настоящи членове на БКП
75
4
 
16
 
! Отговори
бокачо преди 9 години
това правителство на цру ли е...жалко....не народ а ***-боко би продал и съсипал всичко ,само да е на власт----А СЕГА С РЕЗАКА ЩЕ УПРАВЛЯВА..какво падение на един българин-патриот като него...хах ахахах!!!
74
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много усмихнати , все едно че тази държава не е пред закриване.
73
5
 
9
 
! Отговори
GAME OF THRONES преди 9 години
"Първан Симеонов: Близнашки може да стане сериозен фактор вляво"Тия от ГЕРБ си направиха "конкуренти" в дясно под формата на РБ , а пък сега ще си правят и лева партия. И с поткрепата на босфор тв Бойко няма кой да го спре, освен турците и *** с ДПС, защото ние си отиваме безславно от нашата родина.
72
4
 
22
 
! Отговори
Николай преди 9 години
Малка гатанка: Познайте колко от тези номинирани изповядват юдаизма и колко християнството.
71
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТОВА СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕСТВО , МОЖЕ ДА ИЗКАРА И ЦЯЛ МАНДАТ!КОЙТО И ДА ВЗЕМЕ ВЛАСТТА СЛЕД НЕГО , ЩЕ СЕ ИЗДЪНИ!!!!!!!!!!!!!!
70
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Идеално са се наредили .. като за разстрел :)
69
2
 
9
 
! Отговори
ЦРУ преди 9 години
До защоНе под контрола на държавния департамент а на ЦРУ...........
68
2
 
14
 
! Отговори
защо преди 9 години
Доста от министрите са Соросисти и работили в различни институти под контрола на държавния департамент на САЩ!?
67
2
 
4
 
! Отговори
Борко преди 9 години
Така си е Дорко,за теб морална,за тях-орална.ха ха ха
66
3
 
20
 
! Отговори
Дорко преди 9 години
Поредната шайка кръвопийци.Абе че ни смучете кръвчицата, смучете я, ама що не ми я смучете от оная работа, та поне да изпитам морална удовлетвореност?
65
4
 
20
 
! Отговори
мдаа преди 9 години
Що хрантутници са се наредили да не правят нищо и да лапат много...
64
3
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Е народе искаше го ,получи си го. От утре всичко ще цъфне и върже,няма протести всички са доволни -нашите дойдоха на власт,няма да има вече олигарси ,само "морал" и "почтеност".Нали това те учеха от телевизиите тези новите ти министри.Дойдоха моралните и почтените,от утре живота ти ще стане по хубав,ще те лъжат от техните телевизии колко добре живееш в моралната и почтена държава управлявана от тях и ще се чудиш наистина ли ти живееш добре или те.Но хайде със здраве!
63
2
 
7
 
! Отговори
олд шетърхенд преди 9 години
До Джери-бързата пушка!Джери не беше ли един миризлив син (в) плъх?!
62
2
 
9
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
До Джери-бързата чушка. Драги Джери, недей ми се дзвери! За какви некомунисти ми говориш момченце, от 69 години и 11 месеца само комунисти," реформирани" комунисти, техните деца и внуци, както и всякакви мутанти от червената *** продължават да ни управляват. Целта на този служебен кабинет е да върне мутрата и останалите му приближени джебчии отново на бял кон. Боже, пази България! Аз си слушам също Бетовен като теб, но в собственото ми жилище в Мюнхен. Бъди здрав и недей да се пенявиш толкова
61
2
 
12
 
! Отговори
ха ха ха преди 9 години
Ей сега вече ще се разпаднат протестърите,няма да има за всички копанки.До скоро се прегръщаха,пиеха,пееха ,пикаеха заедно,нооо,сега ще започнат като начало погледи под вежди,след това завист за някои от тях-намазали и след това ...те си знаят.А и те си бяха ***-нали знаете-когато между кучето и котката се породи дружба,това не е нищо друго ,освен съюз против готвача.
60
4
 
6
 
! Отговори
... преди 9 години
дано тези не ни ошушкат още толкова
59
5
 
5
 
! Отговори
haha do 72 преди 9 години
да всички са десни членове на БКП на снимката