Ердоган за президент - битка с предизвестен край

Премиерът елиминира всяка възможност за друго освен победа
Обновена: 10 авг 2014 21:40 | 10 авг 2014 21:39,
45
Ердоган за президент - битка с предизвестен край
Снимка: Ройтерс

По бреговете на Босфора се чува мелодична песен, която бързо увлича: “Ново слънце изгря над моята страна, нова надежда за моята нация, със силна воля и голямо сърце... Реджеп Тайип Ердоган”. Стотици хиляди поддръжници на премиера пеят с цяло гърло в подкрепа на своя лидер на поредния митинг.

След 11 години на премиерския пост, Ердоган имаше нова цел – победа на президентските избори тази неделя (по конституция няма право на повече мандати като премиер). Преди президентът се избираше от парламента и функциите му бяха изцяло церемониални, но сега за първи път държавният глава ще бъде определен с пряк вот от народа.

Както може да се очаква предизборната кампания на Реджеп Ердоган беше в пъти по-скъпа от тази на основните му конкуренти, посочва БиБиСи. Държавните медии пък са обвинявани, че толерират премиера съвсем явно.

В два дни през юли телевизия TRT е предоставила 533 минути ефирно време на Ердоган. Следващите двама са получили съответно 3,5 минути и 45 секунди.

Очевидно е, че вотът е референдум за управлението на силния човек в турската политика. Критиците му са категорични, че смесването на религия и управление е в пълен разрез с вписания в конституцията светски характер на страната.

Консервативният подход на Ердоган обаче му носи изключителна популярност сред голяма част от населението. “Той направи много за жени като мен. Преди не можех да нося забрадка на работното си място. Имах проблем и в университета. Сега мога да се радвам на свобода. Преди Ердоган нямаше стабилност в Турция. Но сега всичко е наред – политически и икономически”, споделя активистка на управляващата партия.

От БиБиСи изтъкват, че при управлението на Ердоган Турция определено е регистрирала завиден икономически напредък. След изключително тежък период в края на 20-ти век, сега страната е 15-та икономика в света, а само за десетилетие БВП на глава от населението се е увеличил три пъти.

Подобрена инфраструктура, нови болници и училища, статут на кандидат за членство в Европейския съюз и постигане на траен мир с кюрдите след десетилетия на кръвопролития. Всичко това е с подписа на Ердоган.

В последните месеци обаче реномето на премиера пострада сериозно. След разкритията за грандиозен корупционен скандал във високите етажи на властта, в който Реджеп Ердоган беше замесен пряко, премиерът разпореди забрани на Twitter и YouTube.

Ердоган отрече категорично всички обвинения и нарочи влиятелния проповедник Фетула Гюлен за опит за създаване на “паралелна държава”. Стотици полицейски служители и съдии бяха уволнени или арестувани за връзки с движението на Гюлен. За мнозина всичко това е просто прах в очите на избирателите и опит за отклоняване на вниманието, тъй като Ердоган така и не представи конкретни доказателства за обвиненията срещу Гюлен.

В началото на своето управление Реджеп Ердоган се радваше на подкрепата на Запада, но сега е по-скоро в изолация. Острата му конфронтация с Израел заради конфликта в Газа и публичната подкрепа за радикалното движение “Мюсюлмански братя” в Египет допринесоха за влошаването на отношенията с Брюксел и Вашингтон.

Повратната точка в управлението на Ердоган обаче беше на родна земя. През юни миналата година младежки протест срещу строеж в емблематичен парк в Истанбул беше смазан от полицията.

Това доведе до обратен ефект и хиляди се стекоха на антиправителствени протести не само в парка, но и в цялата страна. Дни наред те скандираха срещу премиера и настояваха за край на авторитарното му управление. 8 души бяха убити, включително и 14-годишно момче.

Все пак Ердоган оцеля. Турция беше разделена, но изглежда поддръжниците на премиера са повече. И сега той е на път да продължи политическия си възход с поредна убедителна изборна победа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: избориТурцияЕрдоган
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гадно племе,толерирано от тумора на света,Ротшилд.
30
7
 
5
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Завистта няма почивен ден. Хората работят. Излизат да гласуват. Имат държавници. И с последните санкции срещу Русия ще спечели Турция и то в всяко отношение. Спомнете си как се построи и защо Синия поток. Всички трябва да спазват заветите на Ататюрк ,,мир в страната мир със съседите".
29
4
 
6
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
ТО Е ЯСНО, ЧЕ Е БИТКА С ПРЕДИЗВЕСТЕН КРАЙ ЩОМ НЯМА КОНТРОЛ ПО-ГЛАСУВАНЕТО И ОНИЯ ДЕТО СМЯТАТ ГЛАСОВЕТЕ ОТ ПРОТОКОЛИТЕ СА ВСИЧКИТЕ НАЗНАЧЕНИ ОТ УПРАВЛЯВАЩАТА ПАРТИЯ!!!еРДОГАН ЩЕ БЪДЕ МАХНАТ АКО ИМАШЕ СОРА ДА ГИ КОНТРОЛИРА КАКВО ЛЪЖАТ С РЕЗУЛТАТИТЕ!
28
6
 
8
 
! Отговори
до 29 преди 9 години
Еми, не, не се друсам. Това е моето мнение за нашите "съседи" ислямисти. Не си длъжен да го споделяш, наясно съм, че съм краен, но няма как да съм равнодушен към хората, които са се старали да ни затрият, извървайки геноцид. Не забравяйте за баташкото, старозагорското и много други кланета! Иска ми се да затворим границите с тях и да направим отбранителен алианс с Гърция и Армения. Нека турските и помашките предатели напуснат границите ни, ердоганчо да си интегрира. Нямаме нужда от тях.
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
този си действа баш като комунист
26
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 789Ти за турчин ли се имаш бе,милет...
25
18
 
17
 
! Отговори
789 преди 9 години
Ако се съди по долните коментари, колективното IQ на еврейо-гейските бантустанци вече застрашително наближава точката на замръзване на хелия! Българите, неспособни да създадат и поддържат функционираща държава (думите са на холландския премиер, не са мои!), тръгнали да умуват върху държавните работи на Велика Турция като *** върху ракетен двигател! Хъм ... надали турците имаме нужда от съветите на хора, на които им подариха държава миналата Сряда, и тя е вече тотално съсипана?!
24
3
 
3
 
! Отговори
* преди 9 години
12 - уля се бе душо Ердоган спречели на 10.08 защото Путин го подкрепи на 05.08. иначе всичките кандидати бяха с равни шансове
23
5
 
8
 
! Отговори
българин преди 9 години
Когато става съединението на БЪЛГАРИЯ ,турция по договор е трябвало да потуши това съединение.Но не го прави.Ако го беше направила НЯМАШЕ ДА НИ ИМААААА.
22
1
 
6
 
! Отговори
до 25 преди 9 години
как може да говориш така за изключително близкия приятел на Бойко Борисов!
21
3
 
4
 
! Отговори
до 26 преди 9 години
със какво се друсаш бе?! още не мога да повярвам, че съществуват такива хора...
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи сега е и министър председател и президент? Не може ли да спре да се *** и да си признае, че е диктатор?
19
14
 
14
 
! Отговори
манафи преди 9 години
Не е нормаллно да има новини от вражеска туркия. Те са наш враг и трябва да страним от манафската им държавица, до един. туркия ке падне! нека по скоро видим крахът им!
18
10
 
20
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Хора не плюйте по Ердоган няма смисъл.Не той е лош той е силен и прави народа си силендори и за сметка на другите народи.Проблема е че ние нямаме такъв политик който да направи България велика и народа сплотен.Турция е със една от най големите армии и една от най силните икономики 15 във света и една от най многобройните нации 70 000 000 вижте къде сме ни.Ние не че сме никаде нас даже ни няма а и това девто го има скоро няма да го има макар и нишо да няма.България е слаба и болна.Жалко.
17
7
 
21
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
С Турция трябва да бъдем добри съседи и партньори. Най-голямата глупост ще е да се скараме с тях.
16
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ужас
15
12
 
15
 
! Отговори
Бойко и Ердоган преди 9 години
Още от сега виждам как Бойко ще продаде България на Ердоган и Турция, при това на промоция.
14
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do славянинLichi si che nikoga ne si bil v Turtsia, v sravnenie s tyah, parvobitnite sme nie!
13
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
I da vi haresva i da ne vi haresva, Erdogan veche e Sultan na imperiya, dokato zapada si igraeshe na finansovi krizi, Erdogan si stroeshe imperiyatra
12
5
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Турция си...има Ердоган,ние си имаме Боко.Който не му...харесва да...емигрира на Фараорските острови,или на остров Тамбукто,където...вождовете не ги...избират;кой избира...човекоядци.