3-годишно оцеля самичко 12 дни в сибирската тайга

Любимото кученце вероятно е спасило Карина
12 авг 2014 21:17, Елка Василева
110
3-годишно оцеля самичко 12 дни в сибирската тайга
Снимка: Twitter

Невероятната история на тригодишно момиченце от Якутия, изгубило се в гората, където прекарало почти две седмици и по чудо оцеляло, се превърна в основна тема на местния печат. За изгубеното от родителите си детенце, открито благодарение на „героично куче“, вече пише обаче не само руската, но и чуждата преса.

Малката Карина Чикитова, изчезнала на 29 юли в село Олом в Република Саха /Якутия/, била открита на 12-ия ден от лутането си в гората близо до река.

Село Олом, където момиченцето живее с майка си и баба си, се намира на 110 км от районния център – град Олекминск. В селото живеят само осем души, практически там няма никаква връзка с външния свят, няма телефонна връзка и пътища, пише порталът "Саха Медиа".

Затова за изчезването на детето роднините й били тревога късно. Няколко дни в семейството на Карина били убедени, че тя е била взета от баща си, който живее в съседното село и който бил ходил при тях същия ден. На 2 август обаче мъжът отново отишъл в Олом и казал, че момиченцето не е с него. Тогава в селото забелязали, че е изчезнало и кученцето – любимец на Карина.

Следователите, които били известени за случилото се, предположили, че момиченцето се е затичало след баща си, когато той си тръгвал, а заедно с него било и кучето. Бабата, която трябвало да гледа детето, заспала в този момент, а майката била на сенокос. Следствието образувало дело за убийство.

Вече не се надявали да открият момиченцето живо и здраво – за изчезването му в регионалното управление на министерството на извънредните ситуации научили едва на четвъртия ден, а хеликоптерът със спасителите излетял чак на следващата сутрин.

Близо сто души издирвали момиченцето. Спасителите задействали два безпилотни самолета, но в гъстата тайга те се оказали безполезни. В Олом довели специално обучено куче, но то не открило следа. Никакви вести нямало за Карина до 8 август – до този момент тя била прекарала в гората вече повече от седмица, а там температурата през нощта пада практически до нула градуса.

Надежда, че момиченцето може да бъде спасено, дало любимото й куче, което изчезнало заедно с нея – на 8 август изгладнялото куче се появило от гората. Спасителите определели сравнително откъде е дошло то и започнали щателно претърсване на района. На брега на река Бирюк те открили следа от детско краче, а близо до реката била намерена и самата Карина – премръзнала и гладна, но жива.

Тя била забелязана от 21-годишния доброволец Артьом Борисов. „Вече бях подминал мястото, но нещо ме накара да се обърна. Видях момиченцето. То седеше в гъстата трева“, разказа младият мъж пред „Российская газета“. Карина била облечена само с тениска и чорапогащник, който се бил изпокъсал /детето било изгубило обувките си/. Краката й били изподрани, телцето й било изпохапано от комари. Спасителите предполагат, че детето не е замръзнало благодарение на кученцето, което спяло до него и така го топлело. Освен това Карина си била направила легло в тревата, което също я защитавало, но пък усложнило работата по издирването й.

Оцеляването на Карина след подобни приключения е чудо, смятат спасителите, пише "Якутия-24". Тя се е спасила не само благодарение на волята си, но и защото не се страхува от гората. През цялото време в тайгата момиченцето се е хранело с боровинки, касис и трева, то е силно отслабнало.

Психологът Екатерина Алексеева разказа, че веднага след като я открили, Карина поискала сок и сладолед. После закарали момиченцето в болница, където сега то се възстановява. Карина е на три години и седем месеца, пише NEWSru.com.

Според The Siberian Times е цяло чудо, че в гората момиченцето не се е натъкнало на вълк или мечка, каквито има в района. Британският The Daily Mail нарича Карина „малката Маугли“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
2
 
! Отговори
До 100 преди 9 години
Май си прекалил с кафето днес. Внимавай да не се прехапеш - още няма противоотрова.
83
0
 
19
 
! Отговори
vivian преди 9 години
Милото детенце, по волята на висша сила е оцеляло, защото не са го нападнали гладни диви животни. Истински боец е това малко момиченце :)
82
7
 
6
 
! Отговори
Не й е пукало санкци преди 9 години
Явно не й е пукало за *** санкнции
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ne vsiako hishtno jivotno napada malko dete. Imalo e sluchai kogato maika valchica e osinovila malko bebe karmache. Maichin instinkt pri jivotnite e mnogo silenA shto se otnasia do naakvaneto. na 3 godinki mnogo deca znaiat da si svaliat i vdigat gashtichkite.
80
1
 
3
 
! Отговори
до 7 bez 10 преди 9 години
bez се изходи "Къде са плиткоумните кучемразци сега да коментират?"Lupus, ***, ние не ги мразим, те са агресивни. Но като говорим за това в тази статия, да споменем фауната наоколо - там, представи си - възможно е, кучетата не са водещи животни. Поради властта на доста по-едри и умни хищници. Какъвто ти не си, понеже явно имаш в семейството си glupus.
79
0
 
17
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
Важното е, че се е отвъртало детето! Живи и здрави да са момичето и вярното кучето!А за страха от гората, колкото и близо до природата да живееш, без значение на националността, ловец с пушка да си дори, ако те изненада мечка, първата мисъл почти винаги е :"Май се ***..."
78
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наистина трогателно !
77
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Dushichka malka, na 3 godinki kakvo li e prejivialo gorkoto.Nadiavam se kato porasne da niama spomeni ot tezi 12 dni.
76
0
 
45
 
! Отговори
Bubbles преди 9 години
Браво на малката сладурка че е оцеляла!
75
1
 
19
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 9 години
симпатично дете
74
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен"якутите не са точно руснаци."Да, тюрки са.. не са руснаци.
73
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето това на снимката са любимите ви "руснаци", ахаххахах
72
6
 
14
 
! Отговори
kucemraZZ преди 9 години
До bezКъде са плиткоумните кучемразци сега да коментират?.....ne burkai kuce na selo/kudeto e realnia mu habitat/ i pomiar v gradski uslovia...
71
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Покъртителна история с щастлив край.когато руския-християнски народ бъде обсаден от езическите *** и псевдо християните,пак така с чудо ще се спасят руснаците.Едно време пак така с чудо победиха немците.Чудя се,дали америкаците имат толкова мощно оръжие,че да пробие дрехата на Богородица.Тя посочи на къде да тръгне армията.Тя показа дрехите си на трите овчарчета-децата.Те казват,че дрехите се движили от полъха на вятъра,но когато ги докоснали сякаш пипат стомана.Яко им дупе на евреите.
70
2
 
16
 
! Отговори
Марина преди 9 години
Република Якутия се намира в Руската Федерация тоест в Русия. Ако зимата погледнете температурите в град Оймякон справка gismeteo.ru ще видитe че са по ниски и от - 50 градуса по целзий. Условията там са наистина сурови но хората са се приспособили за живот и там.
69
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Jilav narod e ruskia.
68
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Kak moje cialo selo bez edin telefon ? Imalo e kasmet deteto. Zaslugata e na kucheto i spasitelite.
67
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При тази "чудесна" организация на живота в Русия всички са един вид Мауглита. Тръгнали да я търсят чак на 4-я 5-я ден !!!!!
66
8
 
8
 
! Отговори
bez преди 9 години
Къде са плиткоумните кучемразци сега да коментират?
65
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Индианците са голяма работа!