Русия е на ръба на войната

Утро.ru: Подобни опасения вече звучат от отговорни политици
Обновена: 14 авг 2014 15:34 | 14 авг 2014 12:06, Елка Василева
407
Русия е на ръба на войната
Алексей Пушков. Снимка: архив, Reuters

Опасения от прерастване на украинския конфликт в сериозна война с участието на Русия звучат все по-често, при това вече не само от устата на независими „експерти“, но и от съвсем отговорни политици, пише Утро.ru.

“Тънка линия дели Русия от война с Украйна, затова действията на нашата страна трябва да бъдат много балансирани“, цитира РБК изявлението на председателя на парламентарната комисия по международните въпроси Алексей Пушков вчера пред жители на Крим.

Според източник на РБК Пушков е започнал изказването си с думите, че тъкна линия дели Русия от война с Украйна. Той е казал това в отговор на въпрос защо Русия не реагира на обстрелите на своята територия чрез създаване на зона, забранена за полети, над Югоизточна Украйна.

По думите на Пушков това може да бъде много продължителен конфликт, тъй като „Украйна ще бъде подкрепена от Европа и САЩ и отчасти в това се заключава целта на техните действия. Патрулиране на нашите самолети в украинското въздушно пространство може да провокира началото на този конфликт“, е казал Пушков.

Така Пушков фактически обрисува един от възможните според него сценарии за начало на военен конфликт с участието на Русия и страни от ЕС.

Преди няколко дни лидерът на Либерално-демократическата партия на Русия Владимир Жириновски говори по телевизия „Росия 24“ за възможността за военни действия. По думите му всички въпроси за войната и мира, особено свързаните с Украйна, ще се решават само от един човек – Владимир Путин. Като пример той посочи началото на Първата световна война, когато според него руският император Николай II е взел окончателното политическо решение. Следващ пример според Жириновски е началото на Втората световна война, когато всички окончателни решения са били взети от Йосиф Сталин. Сега според Жириновски е дошъл ред за начало на трета световна война. „Убеден съм, че това вече е решено. То постепенно ще се огласява, така че те /Европа/ да разберат това“, каза Жириновски.

Като добавка към тези думи Жириновски заяви какви според него ще са последиците от това решение за редица европейски страни. „Прибалтика и Полша са просто обречени. Те просто ще бъдат пометени“, заяви Жириновски.

Това, че горните думи може би не са празни слова, се подкрепя и от нарастващата тревога на високопоставени европейски представители, пише Утро.ru. Председателят на Еврокомисията Жозе Барозу предупреди руския президент Путин да не предприема военни действия в Украйна, включително и под хуманитарен предлог.

Безпокойството на Еврокомисията е свързана с възможни провокации, които може да съпроводят движението на руския хуманитарен конвой на територията на Украйна. Ситуацията с конвоя като че напомнят за събитията от преди няколко години с тръгналата към Газа  „Флотилията на мира“, които се превърнаха в провокация, която едва не доведе до военни действия.

До момента руската и украинската страна, както и Международният Червен кръст не са успели да изработят обща позиция за хуманитарния конвой, което може да доведе до неочаквано изостряне на ситуацията.

Определени подозрения за възможност за начало на военен конфликт са свързани и с действия на руските власти вътре в страната. Това засяга преди всичко рязката смяна на курса към заместване на вноса /с руска продукция/, действията по връщане на капитали, както и повишената активност на въоръжените сили на Русия.

Лептата си в разпалването на военната истерия внесоха вчера и депутатите от Комунистическата партия Валерий Рашкин и Сергей Обухов, които поискаха от министъра на извънредните ситуации обектите за гражданска отбрана да бъдат приведени в състояние на пълна готовност за използване по предназначение. Депутатите искат да се обърне особено внимание на подготовката на бомбоубежищата в Крим, Севастопол, както и във Воронежка, Ростовска, Брянска, Курска и Белгородска област. С какво се обяснява тази география на подбора на депутатите, можем само да се правят догадки.

Така днес може да се констатира небивал ръст на рисковете, свързани със силово разрешаване на украинския конфликт. Страните от Европа не са настроени да се въвличат в евентуални военни действия, но те разбират, че обстоятелствата могат да се обърнат така, че това да не може да бъде избегнато, пише още Утро.ru. Остава да се надяваме, че ситуацията все пак ще бъде разрешена по политически път, при това по-скоро не на ниво Киев – Москва, а на ниво Москва, Брюксел и Вашингтон. Надежда за това все още има, посочва изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


407
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
270
0
 
1
 
! Отговори
анализ преди 9 години
Ако сравним Чехия и Словакия с Русуя и Украйна ще открием съвсем символична прилика - както между числата 21 и 12. Защото Чехия и Словакия са в 21-ви век, а Русуя и Украйна още са в 12-ти век. България трябва да избере 21-ви век и да се разграничи от алкохолиците . . .
269
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя на снимката е гаден рептил.
268
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кирай и Русия ще изместят водещото място в икономиката - на Германия и САЩ..
267
1
 
2
 
! Отговори
до рамбо преди 9 години
дано те светнат там
266
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Долните американци използват възможността да притиснат Русия колкото се може повече, като дълго годишен враг. Ако имаше поне една по сериозна държава да стои зад Русия, нещата щяха да са други.
265
16
 
36
 
! Отговори
RAMBO преди 9 години
аз като православен християнин и славиянин съм благодарен на русия че ни е освободила от турско и фашистко робство.сега заминавам за източна украина да се бия на страната на проруските боици.киевските терористи фашисти или хунтата убиваха деца жени и пенсионери.фашистките бандеровци бомбардираха православни църкви болници детски ясли училищта и гробищта.киевските фашисти бомбардираха химически заводи и със тези си деиствия предизвикаха хуманитарна криза.порошенко яценук коломолски на съд в хага.
264
13
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Между американци и Руснаци лично аз като българин бих избрал по-малкото зло а именно Русия!Причини много-като се почне от това че имаме една и съща азбука,религия,близки езици,манталитета ни е един и същ,и като минеш през руско турскат освободителна война,при която война Русия изиграва основна роля,да руснаците са преследвали и свойте интереси,но факт е че хиляди руски войници си оставят костите по нашите земи,факт е че ни освобождават!Лично аз предпочитам руснаците с който имаме много общи черт
263
1
 
2
 
! Отговори
WC преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯVizhdam che si profesionalist-kenefchiia. Chudia se samo zashto ti e triabvalo da hodish na zapad da chistish kenefi barabar s bulkata sled kato si go pravil uspeshno i v BG.
262
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Вокруг света" днес фалира.И днес не мина без фалит на туроператор...
261
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До морскиРусия не иска война.Еврогейовете не го ли разбраха-------------nikoi gi ne pita dal iskat
260
8
 
37
 
! Отговори
мен преди 9 години
Един виц по темата:Обама отишъл на врачка и питал:- Ще има ли 3-та св. война? - Да! - отговорила тя- САЩ ще оцелее ли?- Да!- А семейството ми?- Да!Успокоил се той и задал по - лек въпрос : - А колко ще струва една кока кола?- 3 рубли!
259
9
 
38
 
! Отговори
чичо САМ преди 9 години
И за тази ситуация дължим гореща благодарност на големия бял брат,на чичко Сам с безкрайния му стремеж да разпарчатосва държави,да сваля правителства,да граби чужди богатства,да прекроява географски карти и навсякъде да налага единствено своята воля,интереси и кухи пари.Страхотна заплаха за нова световна война им дължим ,но да не забравят,че това не е Либия,Ирак,Сирия,това е сибирската мечка,а тя хапе
258
8
 
27
 
! Отговори
онзи преди 9 години
остзнавате ли колко несериозно звучи, започването *** 3-та световна война в конкретната ситуация. света бил срещу Русия. Тва са пълни глупости!Стигне ли се до толкова мащабен конфликт, Китай, а след него и Индия, а след него и някоя друга диктатура от близкият изток застават на страната на Русия. Само Китай и Русия да решат да заменят долара като подкрепяща валута и САЩ ще гледат по един особенно изтерзан начин. Що си мислите че е толкова лесно да се случи нещо подобно на 3та светова война?п.с
257
1
 
12
 
! Отговори
Герчо с тамбуратаДем преди 9 години
дО 360-,, кУКУ,,зАЩО СПИРАШ ДА ИЗБРОЯВАШ- ПРОДЪЛЖАВОЙ С Виеттам, Корея, Угария, Чехословакия, Фолкленските острови,Алжир, Мароко, Египет, Либия,Сирия...сега Серсемите в Украйна, утрев България и пр и пр.
256
2
 
15
 
! Отговори
морски преди 9 години
Много си зле,***,ама много!Лъскай си кенефите там където си на гурбет и не пиши повече!
255
7
 
18
 
! Отговори
саша белов преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯти и жена ти ако искате можете да си чистите всякакви фекалиии за хиляди евро...това си е до манталитета и ценностите на *** катун от койт сте се пръкнали...виж за Русия трябва да се говори с уважение,***!
254
5
 
12
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯ 345Умнико последно ти казвам спри да плямпаш за стратегически оръжия.От Кьонинсберг/Калининград Искандер контролира цяла прибалтика до Берлин включителноОт КРИМ контролира Турция и нас включителноСещаш се че Искандер има с класически боеприпас обсег 500км. Но с ядрен боеприпас в повечето случаи е по-лек радиусът се увеличава.Това е само тактическия комплекс. Реално стратегическите могат да се изстрелят от подводниците БЕЗ ДА ИЗЛИЗАТ ОТ ПРИСТАНИЩАТА СИ ЗА ПОСТОЯННА ДИСЛОКАЦИЯ.
253
0
 
0
 
! Отговори
доколенков преди 9 години
До Анонименщото там има повече обяснения , бе ахмак
252
2
 
8
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯ 351До 9 май 2014 сепаратистите бяха парцалива група от *** викащи пред градските съвети в Донецк и Луганск. След ралито с БМП и започналите убийства от Десен сектор се появиха първо партизани а след това и истински сепраратисти. Откраднаха оръжие и почнаха дастрелят. На принципа око за око. Ти моята жена аз колкото мога от твоите. Такива хора са берсекери което се и доказа в боевете срещу десен сектор и регулярните части. В момента са към 15000 и се увеличават.
251
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Шоп 315Да сте виждали речник на българския книжовен език и речник на чуждите думи в българскияезик? Сравнете ги! Речникът на чуждите думи е два пъти по-дебел!