"Нов живот" за украинските бежанци в Русия

След три дни в лагер те заминават за различни руски градове
20 авг 2014 22:45, Елка Василева
279
"Нов живот" за украинските бежанци в Русия
Снимка: Reuters

"Автобусът за Иркутск заминава след един час, не забравяйте да си стегнете багажа отсега." В бежанския лагер край руския град Донецк на няколко километра от границата с Украйна високоговорители напомнят на бежанците, че скоро за тях започва "нов живот", пише Анаис Лобе от Франс прес.

"Бежанците имат право на тридневен престой в лагера. После трябва да заминат - или оттатък границата, или в Иркутск (Южен Сибир), Челябинск (Урал), Владимир (североизточно от Москва), Уфа (в басейна на Волга) . . . и другите руски градове, склонили да поемат квота бежанци от Украйна", обяснява майор Лихова, представляваща там руското министерство на извънредните ситуации.

Седемдесет и тригодишният Александър е сред избралите да заминат за Иркутск: местните власти са обещали да осигурят на семейството му жилище, а на двамата му племенници – работа.

"Само си помислете, преди два дни закусвах в Луганск, в апартамента, където съм роден. И ето, апартаментът вече го няма, разрушен е и аз на тази възраст трябва да започна нов живот в Иркутск", повтаря той, без да спре.

Също като повечето рускоезични украински бежанци от лагера в Донецк старият мъж не крие, че подкрепя проруските сепаратисти, воюващи от четири месеца срещу редовната армия в Източна Украйна. В конфликта са загинали над 2000 души по данни на ООН.

За Дмитрий и Анна, пристигнали сутринта с двете си деца от градчето Металист, "да заминеш е възможност да обърнеш страницата". "Децата ни ще могат спокойно да ходят на училище и да растат, без никой да ги обвинява, че са от единия или другия лагер", надява се Анна.

"Най-напред, с първите заплати от новата работа, ще си купим дрехи. После тенджери. После хладилник. И лека-полека ще си изградим нов живот в Русия, къде по-добър от предишния в Украйна", уверява нейният съпруг.

"През изтеклото денонощие сме преместили 1200 бежанци в други руски градове, с тяхно съгласие естествено. Ростовският регион (в Южна Русия, където е разположен Донецк) не може да задържи бежанския поток, нито пък да го поеме изцяло, тъй че си поставя за цел да стане транзитна зона", обяснява Александър Титов от местните власти.

Застанали близо до лагерния портал, други бежанци, облегнати на прашната си лада, гледат как пристигат автобуси, с които другарите им ще отпътуват за близката гара Каменск-Шахтински и оттам - за Иркутск.

"Заминават онези, които са изгубили надежда да се върнат в своя дом, в страната си", твърди Галина, която от две седмици спи заедно с мъжа си в малка сива камионетка. "Аз пък още се надявам войната да свърши, преди да е дошла зимата, после ще е твърде студено, за да останем тук", добавя жената. Противно на мнозина свои другари по нещастие тя още се мъчи да вярва, че ще види Украйна единна, отново мирна страна.

"Как ще изоставим страната си?"

В съседство живее млада двойка украинци, чийто тригодишен син Льоша по навик току се просва по корем - "да се спаси от самолетите". Те също отказват да напуснат лагера и да изберат някой от градовете, предлагани от руските власти.

"Те са толкова далеч! Как да изоставя нашите? Все не се решавам - споделя Олга, бременна в осмия месец. - Ако разберем, че къщата ни е изгоряла, ако татко и мама също дойдат при нас, тогава може да заминем и ние."

Облечен с бойна униформа, нейният съпруг признава, че е воювал в редиците на проруските сепаратисти. "Благодарни сме на Русия, че ни предлага нов старт в живота", казва мъжът. После добавя: "Но как да изоставим страната си?".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още по темата: УкрайнабежанциРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
0
 
2
 
! Отговори
ххх преди 9 години
До софиянецЕдин човек. Хубаво, сигурно има още 10-20-100, ако искаш. Как това превръща останалите 160 000 автоматично в "престъпници" ? Видно е, че значителен брой хора бягат от там, за да не станат курбан. Останалото са догадки, въз основа на един репортаж и един човек.
212
1
 
0
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Психиатър "...Тоест извън съдебна зала не можеш да докажеш дори..." Мога, но не искам! Кой си ти, че да ти давам личните си данни,м? А номера на банковите ми сметки да искаш случайно, или номерата на нотариалните ми актове, а? Нещо по-сладко ти се е прищяло, а?:) Попитах те само- ГОТОВ ЛИ СИ В СЪДЕБНА ЗАЛА ДА ЗАСТАНЕШ ЗАД ТВЪРДЕНИЕТО СИ, ЧЕ СЪМ НЕНОРМАЛНА:) Ти НИЩО не отговори- значи НЕ СИ ГОТОВ, а твърдиш, че си много ВЕЛИК психиатър:D
211
1
 
0
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До ххх "...1) Това е нонсенс 2) Какво общо има с бежанците не мога да разбера?.." Из статията "...Облечен с бойна униформа, нейният съпруг признава, че е воювал в редиците на проруските сепаратисти..." ТОВА Е ОБЩОТО! Ако Вие сте сляп, то аз не съм.
210
0
 
1
 
! Отговори
към софиянката преди 9 години
Обвинителят трябва да докаже обвинението - ЗАПОМНЕТЕ ТОВА, а не обратното
209
0
 
1
 
! Отговори
Бру преди 9 години
До софиянецТук конкретно разглеждам случаите кой е виновен и кой не. Ако смятате .че някой е виновен докажете, а не бомбете, ако някой е невинен не обвинявайте без доказателства. има хора, на които домовете са разрушени, раотните им места не съществуват, детските градини и ясли разрушени..е какво да правят в Донецк или Луганск? А ако утре се случи нещо такова с Вас..ще обърните ли адвокатската лопата ?
208
0
 
1
 
! Отговори
ххх преди 9 години
До софиянец"Както и да е по-важен е другият въпрос- защо ПРЕДИ възникването на днр и лнр КОЙТО И ДА Е БИЛО УКРАИНСКИ ГРАЖДАНИН не е подал сигнал/ жалба до украинската прокуратура- т.е. не е тръгнал по ЗАКОННИЯТ ПЪТ"1) Това е нонсенс 2) Какво общо има с бежанците не мога да разбера? А ти защо не вземеш да отговориш на въпросите, които ти задават?Как така от един човек реши, че 160 000 бягат от страх пред закона? А останалите, които са потърсили убежища в Западна Украйна, Беларус и Полша?
207
1
 
1
 
! Отговори
Психиатър преди 9 години
До софиянецТоест извън съдебна зала не можеш да докажеш дори, че си специалист по наказателно право. И ти също си анонимен ник в нета. И лъжеш като разпран/а. Не можеш да докажеш дори, че си жена. Смешен/а си вече. Ти си просто един анонимен никой, като всички нас. С тази разлика, че си се вьел/а много насериозно. Събуди се!!!.
206
2
 
0
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Бру 242- :) И на Вас нещата с правният принцип за невиновност не са Ви ясни, но поне не претендирате като един друг ник , че ги разбирате нещата:) Както и да е по-важен е другият въпрос- защо ПРЕДИ възникването на днр и лнр КОЙТО И ДА Е БИЛО УКРАИНСКИ ГРАЖДАНИН не е подал сигнал/ жалба до украинската прокуратура- т.е. не е тръгнал по ЗАКОННИЯТ ПЪТ, ако е считал, че е извършено престъпление от лица от украинското държавно управление?
205
0
 
1
 
! Отговори
Бру преди 9 години
До АнонименТая софиянец, так аи не разбра,че тя трябва да даде доказателства за невинност и едва след това да решава кой виновен, кой невинен, макар че в голяма степен това зависи от денюжките, мънитата и колко корумпирана е властта.
204
0
 
1
 
! Отговори
Психиатър преди 9 години
До софиянецВ момента коментираме твоята компетентност извън наказателното право, remember. Не се измъквай от въпроса. Очаквам конкретен отговор на конкретен въпрос.
203
1
 
0
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Психиатър 238- "...докажи, че си компетентна по нещо извън наказателното право..." Това се доказва с официални писмени документи - диплома за завършено образование и т.н. В СЪДЕБНА ЗАЛА.:) Извън нея, личните данни, описани във въпросните документи, съставляват лични данни съгласно Закон за защита на личните данни и не съм длъжна да ги предоставям на анонимен ник във форум:)
202
0
 
0
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
234- Какво стана сега? Как така велик психиатър като теб, който МОМЕНТАЛНО , САМО СЛЕД анализ на писмената реч на едно лице, без да се е срещал с въпросното лице, може да му постави диагноза, не иска да защити поставената от него диагноза в съда?:D Нещо не се връзват нещата с претендираната компетентност в областта на психиатрията,м ?:)
201
0
 
1
 
! Отговори
Психиатър преди 9 години
До софиянецОк, докажи, че си компетентна по нещо извън наказателното право. Докажи, че диагнозата ми е грешна с медицинска терминология и професионални знания. По твоята логика, вече няколко души могат да те съдят за клевета, Моше.
200
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До софиянец236A - клевети, казваш. Как ти звучи това. 1000 души бягат от горяща сграда. Инервюират ги,50-60 казват "Ами страх ни беше от огъня и избягахме". Един казва "Абе имах проблеми с полицията и бегах, да не ме хванат" . Адвокатка се изтъпанчва и отсича - тия 1000 всички са престъпници до доказване на противното. Добре звучи, а?
199
1
 
0
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Психиатър 234- Хахахха - ами ако мога да я оспоря?:) Ще се явиш ли в съдебно заседание- щото най- добре ТАМ да се оспорват "диагнозите" ти, които де юре са КЛЕВЕТА ?:)
198
0
 
1
 
! Отговори
ххх преди 9 години
До до Бранник рускиняМуйо, тоя ник дето си го сложил. Бранник е бил дядо ми - ти си нек'ъв *** закичил се с нещо неподобаващо.
197
1
 
2
 
! Отговори
Психиатър преди 9 години
До софиянецНе, разбира се. Просто ти поставям диагноза, която не можеш да оспорваш. Тъй като си напълно некомпетентна в сферата на психиятрията. И както си ли, освен от наказателно право, от нищо друго не разбираш.
196
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До софиянец"няма как да оборите моите аргументи" - ти нямаш такива, г-жа.
195
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До софиянец"Това е недоказано твърдение" - недоказано твърдение е, че и ти не си член на ИДИЛ, какво стана с тея барети? Това е много порочна практика. Много по-радикално е твърдението ти, че 150 000 души бягат от страх пред закона, отколкото че сред тях има (един до сега официално), който се е бил на страната на сепаратистите. Или и ти караш на принципа "Липсата на доказателства не е доказателство за липса"? Апропо, Ръмсфелд с тоя аргумент нападна Ирак през 2003 г.
194
1
 
0
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
227 От кога психиатрите започнахте да разбирате от наказателно право- обща и специална част или понеже съм ви трън в очите и няма как да оборите моите аргументи, е най- добре да бъда обявена за луда и психически неуравновесен човек?:D