Последното писмо на Фоули до близките му

"Спомените за семейните мигове ме отнасят далеч от този затвор!"
26 авг 2014 17:57,
17
Последното писмо на Фоули до близките му
Снимка: БТА

Семейството на отвлечения и убит от групировката Ислямска държава американски журналист Джеймс Фоули публикува писмо, което близките му са получили, докато той е бил в плен, с помощта на негов приятел заложник, пише Би Би Си.

Джеймс Фоули не е могъл да пише на семейството си, защото ислямистите са взимали писмата му. Но той е намерил начин - помолил е друг заложник, който скоро е щял да бъде освободен, да научи наизуст писмото му. След като заложникът бил пуснат на свобода, той продиктувал писмото на майката на Джеймс. Семейството публикува в неделя вечер писмото на страницата във Фейсбук, посветена на освобождаването на журналиста, преди да бъде убит.

По-рано те почетоха паметта на Джеймс в техния роден град Рочестър, Ню Хемпшир.

Джеймс Фоули, журналист на свободна практика, бе заловен в Северна Сирия през ноември 2012 г. Миналата седмица бе разпространено видео, в което той бива обезглавен от мъж с лондонски акцент.

Ето и писмото на Джеймс до близките му:

Мило семейство и приятели,

Спомням си как ходих до мола с татко, как карах колело с мама. Помня толкова прекрасни семейни мигове, които ме отнасят далеч от този затвор. Мечтите ми за семейството и приятелите ми изпълват сърцето ми с радост.

Знам, че мислите и се молите за мен. И аз съм благодарен за това. Усещам ви всичките, особено когато се моля. Моля се и за вас - да бъдете силни и да вярвате. Наистина чувствам, че мога да ви докосна, дори и в тази тъмница, когато се моля.

18 от нас сме затворени в една килия и това ми помага. Говорим си до безкрай за филми и спорт. Играем на разни игри с разни боклучета, които намираме в килията. Измислихме как да играем на шашки и шах, организираме си състезания. Игрите и съветите, които разменяме ни помагат времето да минава по-бързо. Повтаряме си историите и се смеем, за да се разсейваме от напрежението.

Имаше слаби и силни дни. Много се радваме, когато някой бъде освободен, но разбира се, всеки копнее за своята собствена свобода. Окуражаваме се един друг и се подкрепяме. Хранят ни по-добре и ежедневно. Пием чай, понякога кафе. Възвърнах си много от килограмите, които бях загубил.

Мисля си за братята и сестра ми. Спомням си как играхме на върколаци в тъмното с Майкъл. Щастлив съм, когато си спомням за тези приключения. Ако има останали пари в сметката ми, искам да ги вземат Майкъл и Матю. Толкова съм горд с теб, Матю, и съм благодарен за щастливите детски спомени.

И големият Джон! Колко много ми хареса посещението при теб и Крес в Германия. Благодаря за гостоприемството. Мисля си много за РоРо и се опитвам да си представя Джак!

И Марк... толкова съм горд с теб, братко. Представям си те на западния бряг и се надявам, че караш сноуборд и къмпингуваш някъде. Спомням си как ходихме на комедийно шоу в Бостън и нашата прегръдка след това. Тези специални моменти ми дават надежда.

Кати, толкова съм горд с теб. Ти си най-силната и най-добрата от нас. Представям си те как работиш и помагаш на хората като медицинска сестра. Радвам се, че си писахме, преди да ме заловят. Моля се да дойда на сватбата ти...сега звуча точно като баба!

Бабо, моля те, взимай си лекарствата, разхождай се и продължавай да танцуваш! Като се прибера вкъщи, ще те изведа навън. Бъди силна, защото имам нужда от теб, за да възстановя живота си!

Джим

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
аник преди 9 години
И аз си мислех за това.Защо никой не разбра какво каза той преди екзекуцията никой не публикува дума а сега излизат с писмо????????
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен Вкъщи се пише слято. Винаги се е пишело слято. Може да се образовате малко balgarskiezik.org/1-2010/vladko_murdarov_bg.pdf
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
CELIJAT SVJT STRADA SEGA ZA GURNALISTA A GURNALISTA MISLIL LI E ZA BLIZKITE SI, ZA SVETA, KOGATO E VZEL RESHENIE DA OTIDE NA VALKA V USTATA ? UMOLJVAT SE VSICHKI EVROPEICI DA SE PRIBERAT I VSICHKI GURNALISTI DA SI STOJAT PO KASHTITE! VOINA KATO VOINA, IMAME SI PREDSTAVA !
13
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TEZI GURNALISTI KOITO SE NAMIRAT V ARABSKITE STRANI , SA V PALNO SAZNANIE RISKA KOITO POEMAT ! JAVNO SA RESHILI CHE RISKA SI ZASLUGAVA, T.E TE SA GOTOVI DA UMRAT SRESHTU ZAPLASHTANE ! СЕГА НИЕ ЛИ ТРЯБВА ДА СТРАДАМЕ ЗА ТЯХНОТО РЕШЕНИЕ ДА УМРЪТ ? РИСКА Е 98% , РАВНО НА ОТИВАШ В *** , ПРАСЕТАТА НЕ СА ЯЛИ 3 ДНИ, КАКЪВ Е РИСКА ДА ОЦЕЛЕЕШ ? 2% Ostavat ako prasetata nqmat Zabi ?
12
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В къщи се пише отделно ! Не разбирам защо ви учат на Неграмотност ? Спрете да пишете с грешки? Били го променили? И какъв е повода За промяната ? В къщи всички спят, в къщи има гости, в къщите има деца, ТОВА Е ПРАВИЛНОТО ПИСАНЕ А КОЙТО ВИ УЧИ НЕПРАВИЛНО, МНОГО ПОЗДРАВИ ОТ МЕНЕ, ОТ НЕГРАМОТНОСТ ЩЕ ПРЕСТРОИТЕ ПРАВИЛАТА? ЗАЩО ТОГАВА НЕ ПИШЕМЕ ВСИЧКО СЛЯТО? ПРИМЕР: ВГАРАЖА, ВЛЕГЛОТО, ВПАЛАТКАТА, ВКОЛАТА?????? АМА ВИЕ ЛУДИ ЛИ СТЕ БЕ ***? АЗ ПРЕДЛАГАМ ТЕЗИ КОИТО НЕ ПИШАТ ПРАВИЛНО НА 100% , НЯМА ДА ГИ ПУСКАТЕ ДА МИНАВАТ В ПО-ГОРЕН КЛАС ! ЩЕ ПОВТАРЯТ КЛАСА ДО КАТО НЕ СЕ НАУЧАТ !
11
0
 
1
 
! Отговори
до 10 преди 9 години
Изглежда, че си много наясно какво са си обещавали и кой на кого не могъл да отреже главата :D Фактите са следните:1. Най-важната част от такъв сорт видеа липсва.2. Видеото няма общо с останалите видеа през годините на тази групировка. (всъщност няма общо с beheading видеа на която и да е islamic групировка).Единственото, за което си прав е последната снимка - изглежда прекалено реалистично. Но щом е истина и щом това наистина са ISIS, защо не докажат думите си с видеото с обезглавяването?
10
1
 
4
 
! Отговори
Julis преди 9 години
Първата част на видеото е постановка, обаче края му не е, беше прекалено спокоен в речта си, това са му обещали, че работата е наужким за да си каже спокойно речта, във видеото са искали да участва онова лондоско рапърче, ама на пишлемето нито му е стискало, нито пък е можело да му отреже главата с тази чикийка, не се реже толкова лесно глава, иска се опит.След постановката съвсем сериозно са му отрязали глават, нали се сещаш че епоследната сцена е трудно да я докарат с ефекти, а и не е нужно
9
5
 
1
 
! Отговори
:) преди 9 години
Тоя *** е жив. Видеото е очевиден фейк и няма нищо общо с всички предишни видеа на ISIS.
8
0
 
8
 
! Отговори
Бони преди 9 години
Много трогателно! ;-( Дано семейството му намери поне малко утеха!
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
toia hysh e golema rabota- tolkova 4oveski e kazal na vsi4kite si rodnini kolko mnogo gi obi4a i edna duma srestu izvergite-a pismoto e bilo zapomniano- daze predi samrtta si e iskal poslednite mu dumi kam nai-blizkite da budat obo4-obi4 i pak obi4kolko tajna istoria, mamka mu!
6
0
 
13
 
! Отговори
До # 1 и 5: преди 9 години
Не спорете за думата: мъка ли е тя е неописуема!
5
0
 
4
 
! Отговори
do 1 преди 9 години
Вероятно имаш предвид "не по-голяма"...
4
3
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
до не синДумите на Фоули са изтръгнати със сила... - няма ги вече твърдите като джилязу комунисти - при които няма ни вопъл, ни стон...
3
10
 
8
 
! Отговори
не син преди 9 години
Публикуват "писмото" на Фоули, а думите му точно преди екзекуцията не ! Защо ? Няма интерес или пропагандата на янките не дава ?
2
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗА ТЕЗИ ИЗВЕРГИ ИСЛЯМИСТИ ,НЯМАЛИ БОГ ДАГИ НАКАЖЕ , ВДИГАШ РЪКА ДА УБИВАШ , НЕМОЖЯЛИ ДА ИСЪХНЕ ТАЗИ ТВОЯ ГНУСНА РЪКА ,
1
20
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде спрете се малко!!!Достатъчно го раздухахте този случай. Мъката и болката на това семейство е не по-малка от тази на ежедневно убиваните палестинчета или от тази на умиращите от ебола африканчета.