Гарнизонната църква в Потсдам - символ на злото или къс история

Трябва ли да се реновира църквата, където се е зародил Третият райх?
Обновена: 17 сеп 2014 18:35 | 17 сеп 2014 18:30,
43
Гарнизонната църква в Потсдам - символ на злото или къс история
Гарнизонната църква през 1933г. Снимка: Flickr/ Collin Pickett

Плановете да се реновира една църква, която е свързана с Хитлер и възхода на нацистката партия, пораждат различни мнения за това как германското общество възприема миналото си, пише Би Би Си.

Сградите не са само тухли и хоросан. Това твърдение се доказва със спора, който предизвиква проектът за реновиране на Гарнизонната църква в Потсдам.

Църквата буди противоречиви чувства у германците, защото е станала свидетел на съдбовни събития за германската и световната история. Гарнизонната църква е била енорийската църква на пруското кралско семейство. Бах е свирил на орган там, а кралете на Прусия, включително Фридрих Велики, са били погребани в църквата.

Но това не е причината да има противоречиви мнения относно реновацията. Проблематичното е, че в тази църква Хитлер легитимира своята власт пред висшата класа в Германия.

Не е сложно да се разбере защо темата е противоречива за германците. Църквата е била частично разрушена през 1945 г. и унищожена от комунистите в Източна Германия през 1968 г. Но сега има средства за цялостна реконструкция и каменните основи са вече излети.

"За мен тази църква е символ на злото. Това е мястото, където Третият райх се е зародил", коментира Максимилиан Даличоу, който е против строителните проекти.

Няма съмнение, че Денят на Потсдам - 23 март 1933 г., е съдбовен. Тогава в Гарнизонната църква се провежда първото заседание на новия Райхстаг. Там се провежда и историческото "ръкополагане" от страна на Паул фон Хинденбург на новия канцлер Адолф Хитлер.

Церемонията по случай свикването на новия Райхстаг е филмирана за масово разпространение. Тя е организирана под ръководството на Гьобелс и тази уж тържествена и весела церемония е била представена навсякъде по света. Това бил денят, когато Хитлер се превърнал от един дребен човек в лидер, който елитът започнал да уважава.

Не е чудно, че има хора, които се противопоставят на реконструкцията на сградата, в която се е случило това събитие.

"Това е една от най-необикновените църкви от времето на барока. Тук се сблъскваме с нашата история много повече, отколкото на което и да е друго място", казва Волфганг Хубер, бивш епископ на Берлин-Бранденбург и председател на комисията, която отговаря за реконструкцията.

Той иска да покаже как една църква може да се възроди от пепелта. По план в реновираната сграда ще има и изложби, свързани с миналото на Германия.

След окончателното разрушаване на църквата през 1968 г. лидерът на комунистическата партия Валтер Улбрихт смятал, че църквата не се вписва в атеистичната концепция на социалистическата утопия.

Но според Волфганг Хубер църквата трябва да се реновира, защото в противен случай това ще означава победа за разрушителите ѝ.

"Да оставим мястото празно, означава да направим победители Гьобелс и Улбрихт", смята бившият епископ.

Потсдам е бил по-скоро старомoден град в Източна Германия. Той е бил построен в бароков стил, с куполи и златни кули, но голяма част от тях са били унищожени.

С падането на комунизма обаче Потсдам отново се е превърнал в магнит за пари и място за берлинските богаташи. Вилите край езерото, които са били домове за обикновените хора по времето на комунизма, са превърнати отново в жилища за най-богатите.

Някои жители на комунистическия Потсдам обаче се чувстват "изключени". Максимилиан Даличоу споделя, че има чувството, че са изгонени и че нямат право да живеят вече в този район. По думите му градът се е променил и сега това е район за богаташи.

Това усещане не е рядко срещано в източната част на Германия. Малцина са тези, които искат отново да живеят в ГДР, но не всички се чувстват удобно в новата Германия и реконструкцията на Гарнизонната църква подсилва това усещане.

"Населението смята, че този проект е спуснат от хора, които си мислят, че знаят как Потсдам би бил по-добър град. Те го виждат като живописно място, където никога нищо не е било разрушавано. Сякаш искат да се престорят, че Втората световна война никога не се е случвала. И на мен не ми харесва това", завършва Даличоу.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Да оставим мястото празно, означава да направим победители Гьобелс и Улбрихт", смята бившият епископ."Куха логика, а през последните 40 години защо мястото стои празно?
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Историята си е история, не трябва да се дели на добра, лоша, правилна, неправилна. Национал-социализма, комунизма, фашизма, милитаризма - колкото и да са човеконенавистни тези режими - изучаването им в цялата им светлина е пречка пред идеализирането им от комплексирани ***.
11
2
 
19
 
! Отговори
до 12 преди 9 години
"Бах е свирил на орган там, а кралете на Прусия, включително Фридрих Велики, са били погребани в църквата."Ето ти няколко причини, поради които трябва да е със средства на цялото общество.
10
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Реновирайте я , но само със средства на нацистки фенове, а не на цялото общество.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На Юди/Евреи вяра да нямаш.
8
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евреите убиха Христос.Християни-руснаци спасиха евреите от немците.Ето това е парадокс.Нито Америка,нито Англия щяха да победят Хитлер.Победи го Христос.Победи православието чрез руския православен войник.Така отново Иисус доказа на всички евреи,че трябва да го приемат,защото той е месията и Сина на Бог.
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Претопете всички ножове, с които си режете хляба.С тях може да се убива.Убийте делфините в морето.Те ядът рибата от мрежите на рибарите.Евреина трябва да е преди всичко човек,който твори,а не разрушител.Вместо да се гордеят,че истинския Бог -Иисус заедно с християните от Русия нанесоха последния и смъртоносен удар срещу Хитлер, те мърморят стещу миналото.Всички помним как всеки техен пророк беше пороган,гонен и убиван от тях.Всички ще помнем и Хитлер.Няма как да премахнеш истината
6
3
 
10
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
! Германците не са тъмни балкански субекти и каквото и да направят, ще го направят умно! А каквото било било.
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вградете един камък с надпис "С благодарности от българския народ за Южна Добруджа".
4
2
 
11
 
! Отговори
до 4 преди 9 години
Мисълта ти не трябва да спира дотук, нямаше да ги има и ЕС, САЩ, Израел... светът можеше да е едно по-добро място.
3
6
 
19
 
! Отговори
Волф Шпиц преди 9 години
Тази църква трябва да се направи паметник на културата обект от световно значение.....Да ходят всички в нея,да ронят сълзи и да си спомнят за човека,който щеше да промени тая смрад всичката,която е сега ;(((
2
5
 
29
 
! Отговори
Третия Райх преди 9 години
Не само църквата трябва да се възстанови.
1
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми сринете Мюнхен бе - там фюрерът е стартирал политическа кариера -