Въздушните удари на САЩ в Сирия - сигнал за ново бойно поле

Вашингтон пост: Непокорството на Турция е една от дупките в стратегията на Обама
23 сеп 2014 21:20, Елка Василева
200
Въздушните удари на САЩ в Сирия - сигнал за ново бойно поле
Снимка: архив, Reuters

На Ислямска държава не й трябваше много време, за да се възползва от слабостите на кампанията на президента Барак Обама срещу нея. Миналата седмица групировката предприе настъпление към населена с кюрди област в северната част на Сирия, където до тази седмица Обама не одобряваше американски въздушни удари или доставяне на помощ на местни сили. До понеделник повече от 130 000 души бяха избягали през границата в Турция, а местни командири казаха, че отчаяно се нуждаят от помощ за защитата на стратегическия град Кобане, пише в. "Вашингтон пост" в редакционна статия.

В понеделник вечерта представители на американското правителство съобщиха, че Обама е одобрил въздушни удари в Сирия, макар че първоначално отказаха да уточнят какви цели са били поразени. Ако въздушните удари са признание, че САЩ не могат да разгромят Ислямска държава, като водят битка с нея само в Ирак, оставяйки й убежище в Сирия, те трябва да бъдат приветствани. Действията на Обама - подобно на това, което той направи през август в Ирак - биха били оправдани, след като са в името на спасяването на уязвимо население - в този случай сирийски кюрди.

Още по темата

Със сигурност ситуацията в Сирия е по-сложна от тази, с която се сблъска Обама в района на планината Синджар в Ирак през август. Атакуваната област е контролирана от кюрдската партия Демократичен съюз, която е съюзник на Кюрдската работническа партия - бунтовническа организация в Турция, известна като ПКК.

Въпреки че между ПКК и турското правителство има примирие, отношенията не са добри, а Анкара не е съгласна да оказва подкрепа на сирийските кюрди. В неделя Турция затвори част от границата си със Сирия, очевидно за да не позволи на кюрди да влязат в Сирия, за да се бият с Ислямска държава.

Това контрапродуктивно действие беше в съзвучие с проблематичната досегашна реакция на Турция към Ислямска държава. Правителството на Реджеп Таип Ердоган отказа да подпише разработения от САЩ и арабски държави план, съдържащ ангажимент за борба с екстремистите, като се обоснова с факта, че "Ислямска държава" държи за заложници 49 нейни дипломати и други граждани. Тези пленници бяха освободени през уикенда при обстоятелства, които турски служители отказаха да обяснят. Няма обаче признаци, че Ердоган ще има по-голямо желание от преди да се присъедини или открито да подкрепи военни операции в Сирия или Ирак.

Непокорството на Турция е една от няколкото дупки в стратегията на Обама. Неговият план призовава за борба с Ислямска държава в Сирия чрез обучаване и въоръжаване на умерени сирийски бунтовнически сили. Но предвижданите от плана на САЩ 5000 бойци едва ли ще са достатъчни, за да бъде разгромена групировката, дори когато след година приключи обучението.

Правителствени служители нямат отговор на въпроса как подкрепяните от Съединените щати сили ще бъдат защитени от сирийската армия и военновъздушните сили на Башар Асад, нито има разработен план за разгромяване на режима на Асад или за създаване на нов политически ред в Сирия.

САЩ ще се нуждаят от съгласуван и амбициозен подход към Сирия, ако искат да изпълнят обявената от Обама цел за отслабване и унищожаване на Ислямска държава. Въздушните удари сами по себе си няма да са достатъчни, но са необходими. А ако в краткосрочен план могат да спасят сирийските кюрди от ситуация, която в интервю за Би Би Си в понеделник техен заместник-командир описа като "спешна" и "ужасна", те ще бъдат във висша степен оправдани.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
5
 
2
 
! Отговори
до Шпиончев преди 9 години
Е хищника е направил бойно кръщение, защото Идил нямат системи С-300, иначе отива на майната си, във вечните ловни полета.
90
2
 
7
 
! Отговори
US пилот преди 9 години
Гълъбе ще извиняваш, но ние лекичко продължаваме да масажираме талашитите от ИДИЛ в Сирия!Тази 2-а нощ избухахмепак яко в Алепо и други градове крепости на ислямистите, имаме още малко време до съмване за да ги хванем в леглата.Понеже имат и ПВО им пускаме Томахоук за да унищожим огневите им гнезда>
89
1
 
5
 
! Отговори
тътен преди 9 години
До Spas 165Спaсе кaто си кaзaл a,кaжи и б,от къде идвa войнa ...от север от юг от зaпaд от изток ли ?
88
4
 
4
 
! Отговори
Spas преди 9 години
Voynata idva u nas.....
87
5
 
12
 
! Отговори
Шпиончев преди 9 години
Във атаката с/у Идил проведена на територията на Сирия е получил бойно кръщение F-22 Raptor /Хищник/ изтребител от 5-то поколение единствен във света от такъв клас.Резултатите са повече от положителни !На въоръжение във военновъздушните сили на САЩ има 183 броя,от които 127 във бойните части!
86
1
 
7
 
! Отговори
Шпиончев преди 9 години
Във атаката с/у Идил проведена на територията на Сирия е получил бойно кръщение F-22 Raptor /Хищник/ изтребител от 5-то поколение единствен във света от такъв клас.Резултатите са повече от положителни !На въоръжение във военновъздушните сили на САЩ има 183 броя,от които 127 във бойните части!
85
7
 
3
 
! Отговори
правда преди 9 години
От цялата схема България ще го хапне най-големия защото САЩ си гонят интересите за завладяване, Турците също а БГ е най- големият поддръжник на САЩ от целия свят..никоя държава не служи така послушно а на Турците сме служители от доста векове и сега дори повече чрез ДПС. Нашата тетитория е да дойдат да се изсерат а Бг политиците им подмиват задниците за да се докажат като верен ***. Иначе вие ги избирайте спокойно...
84
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Леле че народдокато се занимавате с ИДИЛ ,Русия ще доврши тотално Украйна------------- Как ще я довърши като вече има подписано примирие? Русия трябва да се занимава с възстановяването на Донбас.
83
0
 
5
 
! Отговори
бандеровче преди 9 години
До Анонимен 157защото Тодор го нямаше там и се принудиха да отстъпят
82
2
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До АнонименНа война могат да се учат от руснаците - за три дни решиха проблема в Грузия.-------------- С тая разлика, че Грузия граничи с Русия, а Щатите изнасят войната на 12 000 км от границите си, простако прос...
81
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тодоре, кажи сега защо опълченците се изтеглиха от позициите
80
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази вечер , май мармотите,ще имат много време за завиване на западните шоколади , а и търсенето на Изток се увеличава!
79
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно как случващото се в Сирия и Ирак се представя за "заплаха за американската сигурност". Това е като да осъдиш обвиняем, още преди да е извършил престъпление. И без това САЩ от години кръжат около Ирак и Сирия, защо не си признаят, че историята е с виетнамски привкус, тоест повече игра на интереси, отколкото въпрос на национална сигурност?
78
1
 
8
 
! Отговори
Жириновски преди 9 години
До ТОДОР ХРИСТОВ 149Не мога да дойда у вас за да ти стисна ръката,защото имам забрана да пътувам в ЕС !
77
2
 
4
 
! Отговори
ПЕНТАГОНОВ преди 9 години
До ТОДОР ХРИСТОВ 143ГОЛЕМИ ПЛАНОВЕ ПРАВИТЕ.ЧАК ПЪК ЗА 5-6 Г. НАПРЕД,ВИЕ ВИЖТЕ РУБЛАТА ДА НЕ СЕ УДАВИ ОТ ТОВА СВОБОДНО ПЛАВАНЕ,НЕЩО ВСЕ СЕ ОБЕЗЦЕНЯВА.ДНЕС МИХАЙЛОВКОРЕСПОНДЕНТА НА БНТ В МОСКВА КАЗА ,ЧЕ НЯКОИ ПРОДУКТИ ЛИПСВАТ А ПАЗАРА,А ПРИ НЯКОИ ХРАНИ ЦЕНИТЕ СА В ПЪТИ ПО ВИСОКИ ОТ КОНТРАЕМБАРГОТО С/У ЗАПАДА.ПОЛОЖЕНИЕТО НИКАК НЕ Е ЛЕКО,А МОЖЕ И ОЩЕ ДА СЕ ВЛОШИ.
76
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
що бе тодоре, елцин си беше много як президент
75
2
 
4
 
! Отговори
ПЕНТАГОНОВ преди 9 години
До Леле че народ140И ОТ КЪДЕ СЪДИШ ЧЕ СМЕ ПРИЗНАЛИ ФИНАНСИРАНЕ НА ИДИЛ,НИЩО ТАКОВА НЕ ПИШЕ В ПОСТА ОТ ПЕНТАГОНА!НЕ ТИ ЛИ СТИГАТ 3 ВИДЕА НА ОБЕЗГЛАВЕНИТЕ НЕВИННИ ХОРА ,ТА ИСКАШ НОВОВИДЕО.ЧАКАЙ МАЛКО "НАСИТИ" СЕ НА ТЕЗИ КОИТО ИЗЛЕЗНАХА,ГЛЕДАЙ ГИ ПО 24НОН СТОП И СЕ "НАСЛАЖДАВАЙ"..ЯВНО СИ ДАЛЕЧЕН РОДНИНА НА МАРКИЗ ДЬО САД!НЕ БЪРЗАЙ ТОКОВА СЪС УКРАЙНА,ВИЖ ЧЕ ЗА 5 МЕСЕЦА ОТПУСКАРИТЕ ТАНКИСТИ САМО ДВА ГРАДА ЗАДЪРЖАХА И ПОДПИСАХА ПРИМИРИЕ,ЗАЩОТО МАЙКИТЕ НА ОТПУСКАРИТЕГИ ТЪРСЯТ И НЕДОВОЛСТВАТ!!
74
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
слабо представяне днес на троловете, няма и 200 коментара
73
1
 
3
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До ПЕНТАГОНОВ Благодаря,че си призна ,че сте финансирали и създали ИДИЛ Ей тей финно те накарах да си го признаеш Но пък се въвличате в нова война ,която само с въздушни удари няма да мине Нямам натърпение следващия обезглавен Западно европеец или американец Заигравате се с ислямисти и накрая ще им ядете бахура А относно Русия Еми докато се занимавате с ИДИЛ ,Русия ще доврши тотално Украйна Цялата есен ще ви бъде заета с ИДИЛ ,а дотогава Украйна ще грохне
72
3
 
4
 
! Отговори
ПЕНТАГОНОВ преди 9 години
До Леле че народ 134МОЖЕ,МОЖЕ И ОЩЕ КАК ДА ДЪРЖИМ ЦЕНАТА НА НЕФТА НИСКА,ПО ВРЕМЕТО НА СССРГО ДЪРЖАХМЕ ДЪЛГО ВРЕМЕ,А И В КОАЛИЦИЯТА С/У ИДИЛ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СИРИЯСА И САУДИТСКА АРАБИЯ,КАТАР И ДРУГИ ЕНЕРГИЙНИ ИЗНОСИТЕЛИ,ТАКА ЧЕ НЕ СЕ СЪМНЯВАЙВ НАШИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ ДА ДЪРЖИМ ЦЕНИТЕ НА ДОЛУ.ТО ВИЕ ВИКАХТЕ ,ЧЕ НЕ МОЖЕДА УДАРИМ В СИРИЯ,АМА ЕЙ НА ПОГЛЕДНИ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА И ВИЖ ЧЕ УДРЯМЕ И ТОЗДРАВО , НЕ СИ ПОПЛЮВАМЕ!