Сатирата е новото оръжие на Багдад срещу джихадистите

Тръгва сериал, целящ да пребори страха от ИД сред населението
Обновена: 30 сеп 2014 21:18 | 30 сеп 2014 20:21, Елка Василева
7
Сатирата е новото оръжие на Багдад срещу джихадистите
Снимка: архив, Reuters

Лидерът на групировката Ислямска държава (ИД), самопровъзгласил се "халиф", никога не се показва публично. Иракчаните обаче скоро ще започнат да го виждат често по телевизията, по-скоро през смях, отколкото през сълзи, в нов сатиричен сериал, целящ да тушира страховете им от джихадистите, пише Амар Карим от Франс прес.

Според създателите на сериала, който тръгва от събота по иракската държавна телевизия "Иракия", банализирането и осмиването на Абу Бакр ал Багдади и джихадистите му може да позволи да се подкопае образът им на почти свръхестествени кръвожадни злодеи.

Страхът, който вдъхва ИД чрез публикуването в интернет на многобройните си изстъпления, позволи на групировката да заграби територии, понякога дори без да се бие с ужасените сили на реда.

Между два дубъла продуцентът Таер Джияд обяснява, че целта на сериала е "да се премахне страхът, който се е вкоренил в съзнанието на хората".

"Единственото решение с тези фундаменталистки групировки е да ги погледнеш в лицето и това започва от лидерите им", добавя той.

Въпреки целта да се насърчи населението да надмогне страха си, мисълта да се изложиш на възможно отмъщение, защото си се подиграл на джихадистите, отказа някои хора от проекта.

"Имахме трудности, особено когато някои актьори се страхуваха да участват в снимките от опасения за сигурността си", признава режисьорът Али ал Касем.

Но тези, които в крайна сметка са се включили в приключението, сега имат чувството, че участват във военните усилия.

"Всички трябва да защитаваме тази страна. Ние не можем да ползваме оръжия, но все пак можем да помогнем за побеждаването на ИД чрез работата си", казва Али ал Касем.

Ако този сериал е новото иракско оръжие срещу ИД, първите му изстрели щяха да пропуснат мишената си.

В първите откъси, които "Иракия" излъчваше по няколко пъти на ден в продължение на седмици, развитата идея, която широко се споделя в Ирак, беше, че ИД е създадена от ЦРУ, Израел и монархиите от Залива.

Тези кадри, които все още се намират в интернет, показват облечен изцяло в червено персонаж с тризъбец, който води колона джихадисти из пустинята.

При пристигането в един лагер мъж с каубойски вид, неизбежно американец, го завежда в палатка за уредена сватба с кралица - еврейка, както показва голямата Звезда на Давид на врата й. Тя е придружавана от жена с тъмни очила и луксозно зелено облекло, която е ясен за Близкия изток символ на майката на емира на Катар, шейха Мозах, важна личност в емирството. Появяват се и известният Батманов злодей Жокера, Дракула и джудже, танцуващи на пародия на джихадистки химн - музиката на началните надписи на сериала.

"Излюпи се яйцето, роди се бебе-ИД", се пее в песента, а следващата сцена показва плода на сватбата. От черупката излиза миниатюрен Абу Бакр ал Багдади и кара хор от офицери на бившата партия Баас на диктатора Саддам Хюсеин да декламира кървавата му програма. "Къде си, о, главорезо?", пеят те в припева.

Във финалната сцена в стил "Криминале" (на Куентин Тарантино) халифът убива баасистите един по един, символизирайки Фауст и сделката му с дявола.

Излишно е да се казва, че когато миналия месец САЩ започнаха да бомбардират джихадистите в Ирак и оглавиха международна коалиция, в която влизат няколко страни от Залива, се наложи бързо-бързо да се внесат корекции.

От новата версия на клипа изчезнаха американският каубой и шейха Мозах.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Брат Вурст преди 9 години
До 4: Жесток коментар. 5 минути се смях. Мерси.
6
0
 
4
 
! Отговори
NORMALEN преди 9 години
KAKVA SGAN ,KAKVA GNUSNA PAPLAC-TOVA NE SA HORA,DORI OT PRAISTORIATA.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** не разбира че обикновения човек в Ирак е на страната на САЩ...
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** психо филма, да не е на дейвид линч? трябва да се гледа
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
отлична идея. нека да започнем и тук с доган и тиквата
2
3
 
4
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Чак сега разбрах, защо янките бомбят джихадисткото си творение, сатирата ги е принудила! Но сатирата действа само на интелигентните! От години пиша смешки за ББ, но няма файда никаква, хванал се е за тая власт като удавник за сламка и ни сатира ни живи факли могат да го разубедят, пфу!
1
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
главният актьор отсега да стяга багажа