Луганск - градът на призраците

Истории от най-пострадалия от кризата в Източна Украйна град
8 окт 2014 21:03,
130
Луганск - градът на призраците
Снимка: Reuters

Люба Болгарова пристигнала в Луганск да търси баща си. Търсила го на прашно поле, заобиколено от дървета, чиито цветове есента е направила да изглеждат ръждиви. Стърчащите могили от пръст не се различават една от друга с дървените си кръстове. Според последното преброяване там има сто гроба на жертви, отпращащи силно послание по отношение на продължаващия конфликт между бунтовниците и Киев.

През август, когато битките между украинските правителствени сили и сепаратистки бойци бушували във и около града, съпругът на Люба - Александър, се събудил в паника, мислейки си, че къщата е под обстрел. Къщата обаче била невредима, а мъжът все още не бил на себе си. Седял в леглото си и отказвал да се помръдне. „Той загуби ума си“, разказва внукът му Андрей. Три седмици по-късно Александър починал от инсулт.

На гроба на съпруга си Люба протяга малка порцеланова чаша, а Андрей сипва бира от пластмасова бутилка. Поставят чашата до кръста. Нито тя, нито Андрей проронват сълза. „Плакахме достатъчно“, заявява Люба.

Никой град в Източна Украйна не е страдал така, както страда Луганск. Преди средище на металообработващата индустрия на страната, днес градът понася най-много ударите на конфликта. Въпреки че няма официална статистика, счита се, че жертвите от Луганск са между 600 и 1000. За два месеца битки хиляди са снарядите, разменени между враждуващите страни. Рушат се цели села и квартали.

Електричество, течаща вода, комуникации и интернет от месеци в околността няма. Хората се редят на опашки за хляб. Опашки има и пред банките. Повечето фирми и заведения са затворени заради боевете.

Заради битките много хора бягат към Москва или Киев. В резултат на това Луганск се превръща в призрачен град.

Столицата на областта е от стратегическо значение за сепаратистите заради граничното си разположение. Луганск също е и част от това, което президентът Владимир Путин нарича Новорусия. Името е термин от царската епоха, което обхваща областта от Луганск до пристанищния град Одеса в южната част на Украйна и извън нея до западната граница с Молдова.

Новорусия е и името, което сепаратистите решиха да използват за завоюваната от тях територия – тази на Донецк и Луганск.

В един от малкото останали ресторанти в Луганск Игор, който е помолил името му умишлено да бъде заменено с друго, разказва, че е останал в града заедно с жена си, за да защитят и малкото, което им е останало. Но заведението, декорирано в морска тема, намиращо се в подземието на сграда, също е и добро място по време на обстрел. Игор и семейството му не са сами там по време на продължилия два месеца обстрел. Там са били още 49 жители на апартаментите над кафенето.

„Заедно слушахме как се взривяват бомбите в продължение на два месеца“, разказва Игор.

Заведението, украсено като кораб, всъщност наистина е като плавателен съд в океана – около тях няма ток, няма вода, няма къде да се отиде. Хората са ползвали свещи, спали са по плотовете, на матраци и на пода. Играли карти, за да минава по-бързо времето.

За това време били отпразнувани четири рождени дни, включително на Игор и на сина му. „Празнувахме, както можехме – пяхме и танцувахме“, разказва Игор.

Анатоли Туревич, 62-годишният директор на главната морга в Луганск, разказва по-мрачна история.

Седейки в скромния си кабинет, той си спомня времето, когато е бил на 18 години и е бил част от съветската прибалтийска брегова охрана. По стените на кабинета си има снимки от Черно и Балтийско море. По бюрото му има модели на ветроходни кораби. „Виждам различни от тези неща напоследък“, отбелязва той, сочейки човешки череп на един рафт.

Минали са повече от три месеца, откакто той не е спал у дома си. Твърди, че едва си спомня как изглежда домът му и как се е чувствал там. Вместо това той спи на старомодния диван в кабинета си. С труповете, идващи по всяко време на денонощието в моргата, той просто няма възможност да напусне работа. Освен това е загубил и обонянието си.

Близо 600 тела са преминали през моргата. Повечето от тях са били в лошо състояние и разкъсани от снаряди. В моргата и охладителните камери има място само за 10 тела. Битките са се водили през най-горещите месеци в Украйна. Труповете са изгнивали или в самата морга, или на поляната до нея, тъй като сградата вече е била пълна. Същевременно и няма места, на които труповете да бъдат погребани.

На около 400 метра от моргата се намира болницата на Луганск. Там Светлана крачи разтревожено, докато чака новини за сина си Алексей. Той е пострадал от шрапнели. Бил поразен, докато бил на пост в близък град. Транспортирането му отнело повече от 3 часа.

Със сълзи, стичащи се по бузите, и треперещ глас Светлана само се моли синът й да оцелее. Дори цената на това да бъде ампутиран крак. Краката на Алексей обаче не трябва да бъдат ампутирани, а той самият ще се възстанови.

„Благодаря ти, Боже! Искам само той да се върне у дома. Искам всичко да стане пак нормално“, през сълзи нарежда тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
1
 
! Отговори
герт преди 9 години
До хохо 107Не просто се изнесоха от Б-я, заради такива като теб.
84
0
 
5
 
! Отговори
Историята казва преди 9 години
След хитлеристите, украинците са избили най-много евреи през втората световна война.ФАКТ.
83
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
където стъпи комунист трева не никне
82
8
 
24
 
! Отговори
ЩЕ ИМ СЕ НА ШЛЯХИТЕ преди 9 години
да са по-близо до Аризона вместо до РУСИЯ, ама НЕ. Велика Полша е била велика само в главите на полските националисти. Даже след първата световна война в техните концлагери са загинали от болести и глад десетки хиляди пленени руски войници. Самите те са се радвали, когато Хитлер превзема Чехословакия и участват в грабежа и. Варшавското гето е дело на самите поляци. Бжежински като най-ярък РУСОФОБ спи и бълнува за разгрома на Русия, защото знае, че Полша на Запад нищо няма да получи
81
1
 
7
 
! Отговори
NORMALEN преди 9 години
GROZEN REZULTAT OT VOINATA.
80
9
 
22
 
! Отговори
Бай Асан преди 9 години
До 113Щом РЕФЕРЕНДУМА казал да се отделят от Украйна , дай да направим един РЕФЕРЕНДУМ в Кърджали, Разград,Шумен,Силистра и тагава пак ми дай същия отговор ....... Да та и_а у тъпата кратуна!!!Аз съм турчин и ако искам да живея в Турция намя да изляза да убивам никого, а ще си събера багажа и ще отида в Турция.
79
7
 
5
 
! Отговори
рушняк преди 9 години
могилата на снимката показва мита за "православните" братя. чадър и кубинка, вместо кръст...без коментар.
78
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен111не на чосковския лилипут, а на съвеста на кръвожадното негро.
77
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кашерни *** МОШЕ-ници,май вашето рогато божество -дявола дето ви обеща ,че ще ви осигури световното господство ,чрез новия ви юдео-масонски световен ,,ред "",за който толкова много работихте ,излезе че ще ви се размине ,и ще ви се размине,защото повярвахте на онзи който Господ Исус Христос нарича лъжец и човекоубиец,,така ,че *** ***,вместо световния ви,, ред,"" който явно ви се размина сега ви чака световно гонение и терор за всичките ви гнусни престъпления срещу човечеството
76
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С НАБЛИЖАВАНЕТО НА 1 ЯНУАРИ -2015 КОГАТО СТАРТИРА БАНКАТА НА БРИКС ,КОЯТО ЩЕ ЗАМЕНИ ДОЛАРА КАТО РАЗПЛАЩАТЕЛНО СРЕДСТВО И С НАЧАЛОТО НА ЕВРАЗИЙСКИЯ СЪЮЗ СОРОСОИДНАТА *** ГЕЙ *** ПО СВЕТА И У НАС ЗАПОЧНА ДА ИЗПАДА В ДИВ УЖАС ,САМО ИМ ВИЖТЕ КОМЕНТАРИТЕ ,ТЕ ПОКАЗВАТ САМО ЕДНО-СТРАХ,ГОЛЯМ СТРАХ И ИМА ЗАЩО ПОНЕЖЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО МУ ПИСНА ОТ КРАДЛИВО СКИТАЩО ПЛЕМЕ ДЕТО СКЛЮЧИ СДЕЛКА С ДЯВОЛА И СЕ САМООБЯВИ ЗА (ИЗБРАНО) И НАПРАВИ СУМА ТИ ЗЛИНИ - СВЕТОВНИТЕ ВОЙНИ И БАНКЕРСКИ ГРАБЕЖИ
75
10
 
27
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Всичко това е заслуга на американците които накараха Киев да използва войската си за Луганск и им разрешиха да бомбардират градовете -а войската се използва не срещу народа си а за народа си от външни врагове .
74
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Do koga shte se upotrebqva dumata "separatizum" ? Tova beshe Ruska agresia , kakuv separatizum .
73
31
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко това, толкова много разруха, смърт и нещастия лежат на" съвестта" на на московският лилипут, който се мисли за Наполеон!***!
72
12
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Походът на юдео-масоните срещу източното православие е в пълен ход. Спете, овце!
71
33
 
15
 
! Отговори
Т,Т, преди 9 години
Нека тежат на съвестта на Путин и сие хилядите убити наши братя в Украйна.Това скоро няма да се забрави. Позор и срам за Русия."----Доста лицемерно и напълно в стила на ***......
70
4
 
9
 
! Отговори
makedon преди 9 години
Ukrainskite fasisti se krivi za se . A i a NATO kriminalcite.
69
18
 
67
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
Те и Сталинград бяха превърнали в призрачен град фашистите през Втората световна война, а днес си е един напълно нормален руски град, само че вече се нарича Волгоград.Луганск също ще се възстанови, когато стане част от Русия.Руснаците в Украйна показаха как се защитава родна земя от Новия световен ред !Руснаците ще си опазят земята, държавата, религията и расата !Ние българите не успяхме и ни циганизираха и ислямизираха.Тъжно, но факт !
68
12
 
59
 
! Отговори
Nox преди 9 години
"Нека тежат на съвестта на Путин и сие хилядите убити наши братя в Украйна.Това скоро няма да се забрави. Позор и срам за Русия."Позорът и срамът е за крадливите и *** уркаинци, които бяха въвлечени в братоубийствена война от глобалистите от САЩ, ЕС и НАТО.Путин няма от какво да го е срам. Той е единственият, който реално се бори и успешно контрира Новият световен ред и напъните за световно правителство, което да има всяка власт на Земята и да се разполага със всички ресурси.
67
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
може ли да има такива заблудени хора като Иво. явно, че може.
66
6
 
42
 
! Отговори
Nox преди 9 години
Уж имаш право на самоопределение, но когато ти потъпкат правата и посегнеш да се определиш, фашистските душманите те застрелват и те палят барабар със сградата, в която си (Одеса);бомбардират те с изтребител докато си седиш мирно и кротко на паркинга, без да си въоражен(Луганск);събарят ти дома и инфраструктурата с артилерия (Донецк и други части от Новорусия), избивайки поне 3 хиляди души+ в процеса;предявяват примирие, но стрелят с артилерия по училища на първия учебен ден,и т.н и т.н.