Проблемите ни с ГЕРБ са абсолютно преодолими, смятат в РБ

Трайков беше излъчен, защото е диалогичен, каза Петър Славов пред Dnes.bg
Обновена: 16 окт 2014 14:27 | 16 окт 2014 14:19,
60
Проблемите ни с ГЕРБ са абсолютно преодолими, смятат в РБ
Петър Славов (вляво) Снимка: Фейсбук

- Г-н Славов, вие сте част от Гражданския съвет на Реформаторския блок. Каква е оценката ви за вчерашните преговори с ГЕРБ?

- Оценявам ги съобразно резултата, а той не е задоволителен. Очевидно хората очакват нещо повече. Надявам се да има втори кръг, така че проблемите, които са възникнали, да бъдат изчистени и да се случат нещата.

- Смятате ли, че това е възможно при острата размяна на реплики, която се видя?

- Проблемите, които чух да се сочат от двете страни, ми изглеждат абсолютно преодолими. Особено този за представителството и подписите. Мога да ви цитирам като юрист решението на ЦИК, с което е регистрирана коалицията от партии Реформаторски блок, в което изрично се посочва кой я представлява. Може би е нужно просто едно усилие от страна на хората от ГЕРБ да го отворят и да го погледнат, за да нямат никакви притеснения по тази тема.

- От ГЕРБ казаха, че по време на преговорите Корман Исмаилов е обявил готовност да напусне Реформаторския блок. Обсъжда ли се това?

- Не съм чул такова нещо. Това, което знам от колегата Исмаилов е, че е поставен въпросът за недопускане на ксенофобски и расистки настроения в бъдещото правителство и това по-скоро изглежда е било възприето добре. Оттам нататък вече ми се струва, че има интерпретации, които отиват отвъд това, което наистина е казано. Но доколкото познавам г-н Исмаилов, не ми изглежда той да е поставил подобен ултиматум. По-скоро е държал ГЕРБ да намерят начин да гарантират, че няма да има ксенофобски настроения в бъдещото управление.

- Вероятно по този повод Борисов коментира, че Реформаторите искат от него да се превърне в Ратко Младич?

- Не зная какво е имал предвид. Законът в България не позволява подобна пропаганда и отношение от който и да е, а какво остава от членове на Министерския съвет. Не мисля, че ГЕРБ биха се противопоставили и смятам, че много уместно е поставена забележката. Оттам нататък всичко е въпрос на преговори.

- Патриотичният фронт е възможен участник в бъдещото управление, а той не иска партията на Исмаилов във властта. Може ли това да доведе до напускането на Исмаилов от Блока?

- Нека да изчакаме как ще се развият преговорите с Патриотичния фронт. Там ще е много по-интересно с въпроса с представителството, тяхната коалиция е много по-голяма от нашата. Интересно ще е каква ще е реакцията на ГЕРБ, когато се окаже, че двама души представляват примерно 20 партии. Това го казвам в рамката на шегата. Иначе се надявам, че противопоставянето на Исмаилов е изолиран случай и мнозинството от хората в Патриотичния фронт нямат ксенофобски настроения.

- А защо СДС нямаха свой представител на преговорите с ГЕРБ?

- Това не е необходимо, защото има излъчена преговорна група. Тя е формат от 6 души, като всеки трима от тях могат да участват в преговорите. Самата група преценява съобразно обстановката кои хора са най-подходящи. Затова в случая се прецени, че е добре да отидат четирима, а не шестима. Не виждам проблем, единственият проблем беше, че може би в преговорите трябваше да участват повече юристи.

- А грешка ли беше включването на Трайчо Трайков в преговорния екип? Борисов обяви, че това е провокация от ваша страна - да му пращате да преговаря с човек, който е изгонил?

- При излъчването на преговорната група ние от Гражданския съвет не сме имали подобно усещане. Нито сме имали желание да се търси провокация или да се предизвика негативно отношение. Напротив, Трайчо беше избран като изключително балансиран и диалогичен човек, който познава много добре проблемите на енергетиката. Това бяха мотивите. Имаше няколко кандидатури, които се обсъждаха и беше предпочетен той.
Утре имаме заседание на Гражданския съвет, ще поговорим с него, той най-точно ще каже. Ако има такъв личностен проблем, ще намерим разрешение.

- Появиха се коментари, че Реформаторите са олекнали след преговорите.

- Моето впечатление е друго, аз чух точно обратните коментари. Това, което видях на преговорите, е, че беше поставен много сериозно въпросът КОЙ и действията срещу всички зависимости. Ние се опитахме да ги индивидуализираме. Доколкото разбирам, по 90 на сто от темите е имало съвпадение. Може би малко не им стигнало след седем часа преговори да стигнат до споразумение.

- Защо се отказахте от  искането си Борисов да не е премиер?

- Нашата позиция остава принципна както беше и в началото. Това беше едно преекспониране на личността на г-н Борисов, което може би тръгна през медиите и оттам се създаде напрежение. Но ние в принципната си позиция казахме, че ще се стремим към налагане на нови лица, особено на постовете министър на финансите, министър-председател, министър на вътрешните работи и хора, които не са обременени от предишно управление с предишни грешки. Чухте вчера колегата Москов, който призна правото на мандатоносителя да излъчи министър-председател. Но и на мен ми се иска да приключим успешно въпроса за реформите и за програмата на правителство и след това да стигнем до персоналните въпроси кой коя реформа ще реализира и кой ще е министър-председател.

- Вярвате ли, че след вчерашните преговори, след които ГЕРБ обвини Реформаторите, че са подходили несериозно, че са извили пръсти, може да се стигне до вариант на управление?

- Отдавам го на емоциите, видяхте, че и моите колеги не им останаха длъжни. Прехвърчаха искри, но не мисля, че това помага на никой. Хората очакват от народните представители в парламента да постигнат съгласие по реформаторско правителство, то да има стабилно мнозинство зад себе си и да започне да върши нещата, които са отлагани от години. Играта на избори на никой не му харесва и не мисля, че някой ще си позволи да си играе със съдбите на хората.

- Пред в. „Преса“ Борисов лансира вариант, че ако не се разбере с вас, за да няма нови избори, ще представи кабинет в парламента и който иска, да го подкрепя. Вие ще го подкрепите ли?

- Това ми звучи като кабинет на малцинството, който ние много остро разкритикувахме в началото. От ГЕРБ тогава се възприе, че това не е много добра идея. Такъв беше кабинетът „Орешарски“. Не се знаеше в кой момент кой го подкрепя и кой не и той заради това нищо смислено не свърши. Мисля, че тази страница е затворена, няма да се връщаме пак към експериментите „кабинет но малцинството“. Много се надявам, че колегите от ГЕРБ ще бъдат отговорни и няма да го правят. Защото ако се провали техният мандат за съставяне на правителство, остава другите две партии да реализират своите. Не ми е много ясно как, недай си Боже, БСП и ДПС ще реализират мандат и ще излъчат премиер. Това ще е неуважаване на вота на хората и отиване на избори.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 9 години
Пак виждам излезли от нафталина...
42
1
 
3
 
! Отговори
Austin Powers преди 9 години
Ало реформаторите прекалявате със театъра! Да не останете на края на масата от много лакомия. Предлагането на депутатски гласове е голямо и цените падат главоломно. Боко само стои отстрани и ви гледа сеира.
41
3
 
2
 
! Отговори
недоумяващ преди 9 години
А бе , Пенича , кой ти каза , че леенето на простотии във форума се отъждествявя с аргумент ?!Дори и нИкой от нас да не гласува , я ми обясни , ако обичаш / може и с простотии/ как ще накараш онези от Долината но широките *** , дето две български думи на кръст не могат да обелят , ама под строй тичат до урните, ТЯХ как ще ги биеш през ръцете да НЕ гласуват ?!
40
2
 
3
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
До Анонимен 52 А да и ще цъфнем и вържем при ББ вервай си И той и реаниматори и ПФ са озверели за власт и всички ще крадат като невидели Точно там е проблема с тия коалициики,че като се снежъберат все жадни за власт и после се разпадат скоропостижно Но пък сегашния цирк с нотка на сапунка си е голям сеир,а другото е просто пълнеж
39
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как им се яде на всички. Чак ме е гнус да ги гледам....
38
1
 
3
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
До До 47Колко пъти Доган беше в Турция според теб?
37
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАЙ-РАЗУМНО Е ПРИ ГЛАСУВАНЕТО ЗА ПРАВИТЕЛСТВО НА ГЕРБ, ПАРТИИТЕ ДА СЕ ИЗНЕСАТ И ДА НЯМА КВОРУМ !!!!ЕЙ ТАКА ДА ГО ВИДИМ ТИКВАТА КОЛКО ЩЕ МУ ИЗДЪРЖАТ НЕРВИЧКИТЕ !!!...Няма на стане. Бойко не е толкова глупав и няма да прави правителство, а ако прави ще бъде със 100% железни гаранции за подкрепа. Иначе матряло нека да го управлява коалиция между БСП, реформатори, дудуци, турци и националисти - матряло си заслужава още 25 години мизерия да оскотее напълно.
36
5
 
6
 
! Отговори
До 48 преди 9 години
Да, ама едва ли. Има "хора" които са доста жадни за власт, така че ще гледат да се харесат на Тикван.
35
5
 
4
 
! Отговори
До 47 преди 9 години
Естествено. Турците ще имат отново пряк контрол над властта в България. Било чрез ДПС или чрез реформаторския блок, който съдържа в себе си партията на Касим Дал.
34
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 45"Не, РБ ще са в клоалиция с ГРОБ. И двете партии са подчинени на Ердоган. Плевела се среща тайно с турски дипломати, а Нуневица приюти партията на Касим Дал."---Волене, не си мисли, че с бригади по форумите, с евтина наивна пропаганда ще постигнеш нещо - хората са отчаяни и затова едвам влезе в парламента. Иначе никой не те иска - нито американците нито руснаците те подрепиха защото значт, че че си мекера и само непоправими *** и надъхани неудачници се въртят около теб.
33
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАЙ-РАЗУМНО Е ПРИ ГЛАСУВАНЕТО ЗА ПРАВИТЕЛСТВО НА ГЕРБ, ПАРТИИТЕ ДА СЕ ИЗНЕСАТ И ДА НЯМА КВОРУМ !!!!ЕЙ ТАКА ДА ГО ВИДИМ ТИКВАТА КОЛКО ЩЕ МУ ИЗДЪРЖАТ НЕРВИЧКИТЕ !!!
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Борисов знае много добре, че неутрализацията на реформаторските претенции минава през реално участие във властта, през загуба на девственост. Станете министри, заповядайте в бардака. Ще ви се намери сводник. Станете професионалисти"
31
7
 
4
 
! Отговори
до 45 преди 9 години
Не, РБ ще са в клоалиция с ГРОБ. И двете партии са подчинени на Ердоган. Плевела се среща тайно с турски дипломати, а Нуневица приюти партията на Касим Дал.
30
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Реформаторите обраха наказателния вот за ГЕРБ - хората които идейно стояха зад ГЕРБ, но не бяха доволни от определени личности в ГЕРБ. Сега реформаторите ако подкрепят ГЕРБ това ще е самоубийстов за тях. Никога няма да го допуснат - със сигурност ще провалят преговорите и ще действат за нови избори декември или пролетта.
29
2
 
4
 
! Отговори
к преди 9 години
Кажете си, че всичко е за кокала, какво се мрънка за разни "политики", политиките са, където има далавера и какво да се краде - ктб, южен поток, зелени енергии и т.н., за хората отново нищо - да *** и това е...някой да е чул с какво т.нар. политики ще променят живота ни...нищо не се чува за заплати, пенсии, заетост - това няма значение явно
28
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Реформаторският блок и гроб ще се разберат, протурското и антибългарското ще ги обедини, та нали РБ са партията на касим Дал.
27
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Борисов изгони Трайчо Трайков от ГЕРБ, за да се хареса на руснаците. Кой знае накъде ще се насочи ветропоказателя му като стане министър-председател.
26
6
 
6
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
До поля Пък аз да ви питам ,умните гласували,що все вкарахте разни *** а? Моля,моля,преди да псувате негласувалите,вижте вие какви ла8на из*рахте и после ми кудкудякаите,що не сме били гласували Еми тия 240 влезли са явен пример защо не сме гласували А вие ***,дето вкарахте тия 240 от кол и въже,да ва бие ли човек по ръчичките,дето пуснахте такива олита или направо да ви ги реже? Дилема,дилема,но да не задълбаваме
25
11
 
13
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
След тройната коалиция наречена червени ***, довела народа до просешка тояга, сега така наречените реформатори искат това да продължава. Московския признал правото но Борисов да бъде премиер. Голям смях. Пудела признал лъва за цар на животните.
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Свърши се вашта!!хем се опозорихте хем сте вънка!!!