Хералд Йегер - човекът, който отвори Берлинската стена

"Никога не съм виждал такова ликуване", разказва той
6 ное 2014 19:01,
17
Хералд Йегер - човекът, който отвори Берлинската стена
Снимка: Reuters, архив

"Вдигнете бариерата!" - с тази заповед, изречена в паниката на 9 ноември 1989 г., граничарят от Източен Берлин Харалд Йегер пуска тълпа германци от Изтока да нахлуе на Запад и фактически премахва Стената.

Двайсет и пет години по-късно този бивш верен служител на източногерманския режим, потънал в канапето в скромния си двустаен апартамент, разположен в унило северно предградие на Берлин, разказва за историческата вечер, предизвикала едно от най-големите политически сътресения на 20-и век.

"Не бях аз човекът, отворил Стената - твърди той днес. - Направиха го източногерманските граждани, които се бяха събрали онази вечер." И добавя: "Единствената ми заслуга е, че всичко мина без нито една капка кръв".

Тогава подполковник Харалд Йегер след 28 години служба в граничната полиция на ГДР вече е заместник-началник на КПП на "Борнхолмер щрасе", в северен квартал на Източен Берлин. Той е офицер от Щази - политическата полиция. Застъпвайки на дежурство, очаква 9 ноември да бъде "нормален работен ден" за него и "14-те му подчинени, които поема от 18 ч. нататък", след като началникът му си отива у дома. Естествено ГДР ври и кипи вече от седмици и граничарите са нащрек. Но той изобщо не предполага, че до няколко часа под прозорците му ще се струпат хиляди хора.

Харалд Йегер се отбива в стола, "за да хапне нещо за вечеря". Изведнъж обаче всичко се обърква. Телевизията излъчва изявление на комунистически ръководител, обявяващ за всеобща изненада, че ГДР вдига "незабавно, веднага" забраната за пътувания в чужбина, държала източните германци зад Стената вече 28 години.

"Залъкът ми заседна, не вярвах на ушите си и си казах: "Какви са тия дивотии, дето ги обявиха?" - разказва той пред АФП.

Завръща се бързо на поста си. Колегите му се подсмихват: "Я стига бе, Харалд, нещо не си разбрал!". Той се обажда на началника, иска нареждания. "Как ще ме търсиш за такива глупости?" - вайка се шефът му и заповядва да връща всички, които нямат разрешение да минат границата.

На "Борнхолмер щрасе" пристигат неколцина любопитни берлинчани. Малко по малко групичката се увеличава, хората започват да викат: "Пуснете ни да излезем!".

Без инструкции

Объркан, той отново звъни на началника. "Йегер, нямам никаква заповед отгоре! Нямам нареждания за теб!" - отвръща онзи. Междувременно пред КПП-то се е насъбрало море от хора - "до 21.00 - 21.30 ч. се изпълни цялата улица". "Трябва да направим нещо!" - вика в слушалката граничарят.

Заповядват му да отдели най-буйните от множеството и да ги пусне на Запад, за да успокои нещата. "Ефектът обаче беше обратен. Тълпата се вълнуваше все повече", спомня си той. Притеснен, Харалд Йегер се страхува да не избухне паника, "хората да не се изпотъпчат". И се чувства ужасно самотен.

"Тогава си рекох: сега ти си на ход. Каквото и да стане, трябва да пуснем източногерманските граждани през границата."

Затова "към 23.25-23.30 ч." разпорежда на хората си: "Вдигнете бариерата!". Колегите му замръзват на място. Принуден е да повтори заповедта.

Четвърт век след това в апартаментчето, вмирисано на тютюн, той споделя спомените, още живи в паметта му. Бариерата в червено и бяло, вдигната бавно-бавно в ледената нощ, за да се втурне през нея тичешком голямата шумна тълпа, става жалон, белязал края на един свят, разцепен надве след Втората световна война.

"Никога не бях виждал такова ликуване, нито съм виждал след това", усмихва се Йегер, който вече е на 71.

Щом си тръгва от смяна, призори на 10 ноември, той звънва на сестра си. Казва й: "Аз бях онзи, който отвори границата тази нощ". За да чуе в отговор: "Добре си направил".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
2
 
! Отговори
Страхотно, преди 9 години
радвам се за тези хора, че най-после са успели да се съберат отново с близките си. Аз наблюдавах събитията с мрачно предчувствие..То ме преследва и до днес, щом помисля за България и прочета нещо из @новините@
9
1
 
12
 
! Отговори
мнение преди 9 години
Геополитиката е едно, а емоциите и чувствата на хората - съвсем друго. До утре можем да спорим за социализма, за Студената война и т.н. но когато човек гледа кадрите от онова време, може да настръхне - радостта и надеждата в очите на хората, семейства от двете страни на Стената, които не са се виждали от години, чувството, че Германия отново ще е едно цяло след десетилетия разделение - който е преживял това едва ли някога може да го забрави.
8
4
 
4
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 9 години
До Кирето номер 8. Кире,уж се показваш за многознаещ,но изглежда си сляп.Ти не видя ли тези дето произвеждат с 600 кв, дойдоха и взеха нашето производство заедно с киловатите(М. Кунева) Ти си един СЛЕПЕЦ.
7
13
 
4
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 9 години
Премахването на Берлинската стена и премахването и, е аналогично с отварянето на бутилката със злите духове в човешката история ,чиито плодове ние и цялото човечество сега берем..
6
2
 
11
 
! Отговори
Берлин преди 9 години
Берлин е най-великият град на света в момента!
5
9
 
2
 
! Отговори
джиджи преди 9 години
Няма по хубаво от това един народ да живее в една не разделенадържава.Но обединението на Германия беше заплатено с разделениетона източни държави катоЮгославия идр.Сега ефактор вЕС иподдържаразделението на др държави
4
6
 
8
 
! Отговори
Кирето преди 9 години
До rusnak--7;Нали сме на това дередже сега защото руснаците ни строиха заводите БЕ УМПЕНДЪР. Нормалните хора добиват 1 тон стомана за 600 кв. а ние в Кремиковци, рожбата на БЪЛГАРО СЪВЕТСКАТА ДРУЖБА, за 2300 кв..Кажи нещо БЕ умник
3
8
 
15
 
! Отговори
Кирето преди 9 години
До Анонимен--6;Русофилите винаги са били ПРОКЛЯТИЕТО ЗА Б--Я . Всички злини , сполетяли Б--я , са дошли от Русия и русофилите. Историята ни е пълна с примери.
2
10
 
5
 
! Отговори
Неминона преди 9 години
Мотото на Анонимен 1 - той казва - по-добре руснаците да ти спрат газа отколкото германци да ти го пуснат. За такива германците са *** а украинците - фашисти. Тоест - такива те самите са фашисти пар екселанс.
1
11
 
20
 
! Отговори
Кирето преди 9 години
До Анонимен--1;Какво ти даде Русия бе ***?Германия ни построи високо технологични заводи ,които Русия ни открадна.Научиха ни на ГЕРМАНИЗЪМ. 60--те години Русия ни построи заводи с технологии от преди ВСВ. Направи ни РУСНАЦИ--ПИЯНИ,МЪРЗЕЛИВИ и Крадливи. Лош МАТРЯЛ