Мъченията на ЦРУ нямаше да са възможни без Европа

Само разобличаването гарантира, че това няма да се повтори
10 дек 2014 20:50,
136
Мъченията на ЦРУ нямаше да са възможни без Европа
Затворът Гуантанамо. Снимка: Reuters

Мъченията, извършени от ЦРУ, не биха били възможни без помощта на Великобритания и 20 други европейски страни, пише Натали Нугайред от в. „Гардиън“.

Още по темата
Докато светът очакваше доклада на Сената на САЩ за програмата за задържане и разпити на ЦРУ при администрацията на президента Джордж Буш-младши, малцина в Европа се вгледаха в себе си. Като че ли европейските страни нямаха нищо общо с това, което се случваше по време на лова на активисти на Ал Кайда през годините след атентатите от 11 септември 2001 г.

Всъщност много от европейските съюзници на САЩ бяха дълбоко замесени в програмата на ЦРУ. А те съумяха да останат много мълчаливи по тази тема. Възможно ли е това да се промени сега?

По време на управлението на президента Буш ЦРУ използваше мрежа от европейски летища и бази за свои тайни полети, с които заподозрени в тероризъм бяха прехвърляни за разпит в чужбина. Някои европейски страни помогнаха на ЦРУ да извършва отвличания. Други приеха на своя територия "черни обекти" на ЦРУ – на практики места за изтезания.

600-страничното редактирано резюме на 6000-страничния доклад, публикувано вчера от Комисията на Сената на САЩ по разузнаването, без съмнение ще бъде подложено на внимателен преглед, за да се види какво може да разкрие за участието на държавите от континента в тези злоупотреби.

През 2007 г. Дик Марти, специален докладчик за Съвета на Европа, заключи че "има достатъчно доказателства, за да се заяви", че в Полша и Румъния са съществували тайни американски затвори. Той добави, че "нелегалното депортиране на заподозрени от екипи по отвличанията на ЦРУ в Европа" се равнява на "масирано и систематично нарушаване на човешките права".

След атентатите от 11 септември 2001 г. ЦРУ се обърна към европейските съюзници на САЩ, започвайки програмата си за задържане и незаконно предаване на затворници. Целта беше задържаните да бъдат поставени извън обсега на закона. Активното участие на десетки чужди правителства направи възможно както незаконните полети за предаването на затворниците, така и разпитите. Колко ли хора в Европа сега ще бъдат принудени да разкрият пълната степен на участието си в тези операции? До ден днешен пълният обхват на европейското съучастие остава неизвестен. Това се дължи на секретността, поддържана от години от САЩ и партньорите им. Вашингтон никога не потвърди местонахождението на тайни затвори на ЦРУ, нито назова правителствата, които са сътрудничили, както впрочем постъпва и току-що публикуваният материал. Десетилетие по-късно все още не е даден пълен отчет пред обществото.

Някои факти обаче бяха установени благодарение на работата на неправителствени организации, на медиите, на Европейския парламент и на Съвета на Европа. Стряскащо е, че всички, които се опитаха да хвърлят светлина по темата, заявиха че правителствата активно са пречели на усилията им, например класифицирайки въпроса като "държавна тайна".

Европейските страни не успяха да проведат ефективни разследвания на агенциите и служителите, които са улеснили работата на ЦРУ. Само Швеция е платила компенсации на жертви на незаконно предаване. Италия е единствената страна, в която служители са били осъдени от национален съд за участието си в програмата на ЦРУ.

Според информация, събрана от фондация "Отворено общество", най-малко 54 правителства са сътрудничили на дейността на ЦРУ. 21 от тях са на европейски страни, 17 от които са членки, или скоро след това са се присъединили към Европейския съюз. Освен гореспоменатите държави, списъкът на европейските страни, съпричастни към полетите на ЦРУ за незаконно предаване на затворници и други незаконни дейности, включва Литва (има сериозни улики, че в тази страна също е имало "черен обект"), Белгия, Великобритания, Германия, Испания, Дания, Финландия, Исландия, Австрия, Чехия, Гърция, Кипър, Хърватия, Албания и Босна и Херцеговина.

Един от най-добре документираните случаи се отнася до отвличането на улицата в Милано през 2003 г. на Абу Омар, египетски духовник, който е получил убежище в Италия. След това ЦРУ тайно го е транспортирало до Египет. През ноември 2009 г., при единствен по рода си процес в Европа, италиански съд осъди 22 агенти на ЦРУ, един американски военен и двама италиански служители от разузнаването на най-малко пет години затвор за ролята им в отвличането. Агентите на ЦРУ бяха съдени задочно и никога не бяха екстрадирани.

През 2004 г. Халед ал Масри, германски гражданин, беше задържан по погрешка в Македония и изпратен в затвор в Афганистан. През 2012 г. това отвличане и задържане беше осъдено от Европейския съд по правата на човека. Германските власти обаче винаги са отричали някога да са давали информация за Ал Масри на САЩ.

Двама египтяни, търсещи убежище в Швеция, Ахмед Агиза и Мохамед аз Зери, тайно са били задържани от полицията през декември 2001 г. и предадени на ЦРУ, което ги упоило насила, преди да ги изпрати в Египет, където те са били изтезавани на електрическо легло. След разследване през 2008 г. двамата египтяни получиха по 500 хиляди долара компенсация.

Тези случаи са някои от малкото, довели до дела или официални разследвания. В други случаи правителствата са успявали да обвият почти всичко в секретност.

Според доклад на Съвета на Европа от 2007 г., "черният обект" на ЦРУ в Полша е бил разположен във военната тренировъчна база Старе Кейкути. Той е бил използван от ЦРУ за изтезания на "задържани с висока ценност", някои от тях граждани на Саудитска Арабия, Йемен и Алжир. Провеждащите разпитите американци са подложили един от тях на фалшиви екзекуции с електрическа бормашина, докато е стоял гол и с качулка на лицето. Полската съдебна система и правителствени служители не са хвърлили светлина върху нищо от това.

Великобритания си е сътрудничила тясно с ЦРУ по задържането и незаконното предаване на заподозрени терористи, както показаха документи, открити в Либия след свалянето от власт на Муамар Кадафи през 2011 година. Случаите на съдебни дела или разследвания обаче са малко. Европейските страни, участвали в операциите на ЦРУ, са били съучастници в нарушавания на човешките права, Женевската конвенция и Конвенцията против изтезанията на ООН. Нито една от тях, с изключение може би на Швеция, не е признала, че е извършила нещо нередно.

Въпреки това силата на демократичните страни е точно в способността им да признават и обсъждат грешките си. В авторитарните държави, където изтезания се извършват в изобилие, няма такова нещо като отговорност пред обществото.

Докато в САЩ започват нови усилия за достигане до истината, това може да е добър момент за Европа да си признае вината. Крайният извод е, че пълното разобличаване на подобни практики е единственият начин да се гарантира, че те няма никога да се повторят.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
17
 
5
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 9 години
Не ставайте смешни, значи САЩ удрят един бой на една шепа ислямски терористи, но вие ги заклеймявате и не смеете да напишете, кой точно е изтезаван от ЦРУ както всички чужди медии.Всички изтезавани от ЦРУ без изключение са ислямски терористи към 50-на човека, имената им бяха съобщени от вестник Гардиън, но dnes.bg прикрива истината. Тези които организираха атентатите на 11.09 и атентатите в лондонското метро с перце ли да ги галят?? И те ли имат права и на какво основание??
40
1
 
10
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Сега бельосват Буш, не съм сигурен, че ЦРУ не продължава с тази практика до ден днешен, без Обама и да подозира за това. Случаят Сарафово изобщо няма да го споменавам, както и поведението на 66 и 44...В тези три бази НИКОЙ не знае какви ги вършат янките, пфу!
39
1
 
4
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
И си представи, че за изобретяването на тези методи са платили на двама психолози над 90 милиона долара!!!!!!
38
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ало Соросоида Виж снимки от Грозни и Чечня какво направи Руската Държава след войната и Виж снимки от Ирак и Афганистан където е по-лошо и от война..
37
0
 
9
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Одисей, не ставаш за демагог, не ти се получава някак. Онази вечер от постовете ти нищо не се четеше, така се беше нацепил, че беше голям кашмер, пфу! Виж кво ще ти кажа, при наличието на СерумИ на истината, да го държиш буден 180 часа и да го храниш през ануса, без да се налага медицински, тоест, да го помпаш като футболна топка е меко казано изродщина!!! Пфу!
36
2
 
17
 
! Отговори
С.С.С.Р преди 9 години
на 45 съм , а за "хумореската" с кулите има 63-*** (последно) осъдени и пратени в затвора , защото категорично доказаха измамата и престъпленията на режима на Буш ! Пък ако си толкова ербап , винаги можеш да заминеш за ФАЩ и просто да пробваш "свободата на словото" там !
35
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ислямския Тероризъм идва от САЩ и Запада.. Всяка източна религия в България дори Харе Кришна идва от САЩ.. САЩ финансират най-големите фанатици и извратеняшки секти.. Та нали Протестантите са именно такава извратеняшка секта.. Никой не си е позволил да избие 60 милиона индианци освен протестантите..
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ да станат едноличен господар на света е извън всякаква опция , извън всякакво виждане за човечество за цивилизация.. Това е все едно са ни нападнали извънземни.. Да се бия с подобни елементи надхвърля чувството ми за национална принадлежност.. Така че не независимо по кой път ще тръгне Българската държава ... За мен пътя е ясен ...
33
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само във Виетнам са избили 2 милиона , Чили с тяхната марионетка , подобни марионетки е имало в Цяла - Южна Америка убитите са поне 10 милиона.. И нека да не забравяме геноцида който няма аналог никъде убийството на 60-100 милиона индианци..
32
10
 
2
 
! Отговори
st преди 9 години
Измачвали талибани терористи-ми много ясно дори им е малко.
31
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви *** бе *** , ние 1200 години сме живели с Арабска и Ислямска заплаха .. Но никой освен САЩ не е претендирал да е едноличен собственик и господар на Света.. Дори Хитлер не проявявал такава наглост на Хитлер съюзниците са имали по-голяма автономия и суверинитет .. Щом България е успяла да откаже да изпрати войски на източния фронт.. А сегашните управници не смеят да отказват..
30
0
 
22
 
! Отговори
С.С.С.Р преди 9 години
До АнонименГлупак , никой не защитава исляма , ти го правиш , преди ФАЩ да нападне Афганистан и Ирак , след като сами си взивиха кулите , защо нямаше терористи, ИД и войнстващ ислям ??? Кой създаде и муджахидините да се бият срещу "Красная" , а ???
29
1
 
17
 
! Отговори
Хан Крум преди 9 години
До Одисей 1Вземи да четеш,лукова главо..дрън-дрън..вземи лист и химикал и изчисли- има ли друга държава,да е изтребила толкова милиони,като сащ? Пожелавам ти,да ти се случи същото и то точно от тях! И тогава,дано се сетиш,какво си говорил..и сигурно ще има и тогава,някой,който ще пише същото..но ти ще виеш на умряло,в някакви тъмни стаи,подземни,без прозорци и никой няма да те чуе!Даже,да си от тях,не си застрахован..колко техни приятели,без да им мигне окото ги елиминираха..те са такива.!
28
7
 
0
 
! Отговори
до44 преди 9 години
Ако това беше го написъл едно време прасетата в лагера беляне щяха вкусно да се нагостят с теб *** Атакист
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NA ZRU E RAZRSHENO DA VLIZA 24 CASA I DA ARESTUVA KOITO I DA BILO V O OOBALGARIA,RAZRESHENIETO E BILO IZDADENO OT BALGARSKOTO PRAVITELSTVOBLAGODARIM NA BALGARSKOTO PRAVITELSTVO.
26
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако започне голяма война естествено ще намеря начин да се бия против САЩ и НАТО.. За мен всяка опция и заплаха е допустима , турска , ислямистка , Но САЩ да станат едноличен господар на света .. Това извън всякаква опция , извън представите ми човечество и цивилизация... Светът при пълно господство на САЩ ще стане толкова лошо , че няма къде се скриеш , парите дори няма да имат значение защото ще са ненужни , вечно робство и ще станем пишман че сме се родили..
25
2
 
23
 
! Отговори
С.С.С.Р преди 9 години
Фашизоидите от ФАЩ трябва да понесат санкции от ООН за престъпление срещу човечеството и геноцид , а трибуналът в Хага трябва да осъди Буш и за исзмислен предтекст за нападение и агресия и геноцид над Афганистан и Ирак !
24
4
 
5
 
! Отговори
кой риве преди 9 години
"Ислямска държава" разпространи наръчник за гледане на робиТам се разглеждат казуси като кога да ги биеш и кога е приемливо да изнасилиш 9-годишно момиче
23
2
 
22
 
! Отговори
Даола преди 9 години
Прочетох малко от доклада и тези невинно наричани " техники на разпита", които с нищо не се различават от инквизициите извършвани от германските нацисти.
22
2
 
20
 
! Отговори
Антисоросоид преди 9 години
До Одисей ПростияСамо че преди от Фашингтон твърдяха, че не правят така, че са от добрите. Също така те плюеха по лошия Иран, диктаторската Северна Корея, Путинова Русия. И какво излезе накрая? Те са същите като диктаторските режими, че и по-лоши!