"Срам и позор за Америка"

Западният печат за доклада за практиките на ЦРУ при разпити
Обновена: 10 дек 2014 16:16 | 10 дек 2014 10:00, Елка Василева
140
"Срам и позор за Америка"
Снимка: архив, Reuters

Докладът на Сената на САЩ за използваните от ЦРУ техники за разпити показва, че управлението е подлагало заподозрени на мъчения в тайни затвори отвъд океана с години, с това не е постигнало нищо и е лъгало за тях Конгреса и Белия дом. Докладът е така претъпкан с подробности за варварско и нечовешко отношение, че поставя под въпрос ценностите, залегнали в ядрото на идентичността на нацията, пише британският в. "Индипендънт" след огласяването на скандалния документ.

Докладът от 528 страници, разпространен от сенатската комисия по разузнаване - обобщение на пространната версия от 6000 страници, която остава секретна - обвинява агенцията, че е отишла далеч отвъд т.нар. "разширени техники", разрешени от министерството на правосъдието, и постоянно е лъгала за това, какво се е случвало.

В. "Гардиън" също определя описаните в доклада практики като "срам и позор за Америка". Всекидневникът припомня, че през 1988 г. тогавашният американски президент Роналд Рейгън е подписал конвенцията на ООН срещу мъченията, шест години по-късно САЩ са я ратифицирали, а още седем години след това, през 2001 г., са започнали систематично да използват изтезания.

Още по темата

Това продължило до 2009 г., когато тези практики бяха забранени от президента Барак Обама. Вчера цялата история излезе на бял свят. Това е един от най-мрачните епизоди в историята на страна, която смята себе си - в много отношения и в някои епохи не безоснователно - за пътеводна светлина за света, отбелязва вестникът.

В определен смисъл трябва да отдадем дължимото на САЩ за публикуването на подобен документ. Това със сигурност е в ярък контраст с удобната неадекватност на британската политика, практики и прозрачност. Докладът обаче съобщава за държавни престъпления, които никога не е трябвало да се случват, не е трябвало да бъдат разрешавани и да бъдат игнорирани от съюзниците на САЩ, и които остават ненаказани. Нещо повече, докладът беше огласен сега единствено защото следващия месец промяната в политическия контрол над Сената би довело до потулването му от републиканците, смята "Гардиън".

В. "Дейли телеграф" отразява и друга гледна точка. Цитиран от вестника, бившият директор на ЦРУ (от 2006 до 2009 г.) Майкъл Хейдън казва, че докладът на Сената е пристрастен документ, предназначен да шокира, но е факт, че програмата за разпити на ЦРУ е спасила живота на много хора.

Френският в. "Фигаро" акцентира върху думите на Барак Обама, че ЦРУ е опетнило имиджа на Америка. Въпреки потенциалните последици от разкритията в доклада за сигурността на американските посолства Обама подкрепи огласяването му. В комюнике вчера той осъди използваните методи, които, както каза, са в разрез с американските ценности и са опетнили името на Америка пред света.

Президентът обаче изглежда раздвоен, посочва вестникът. През лятото той призова нацията да не се държи твърде нравоучително спрямо миналото, защитавайки ожесточено нейните шпиони. Белият дом също е допринесъл за прочистването на част от доклада. Президентът се разкъсва между типично американската убеденост в поучителната стойност на признаването на греховете на Америка и реалностите с изискванията на една по-цинична власт, допълва "Фигаро".

Всяка оценка на последиците от доклада трябва да взема под внимание тежкия удар, нанесен на репутацията на САЩ по света с неизбежното излагане на показ на описаните техники, посочва в редакционна статия "Вашингтон пост". По наше мнение обаче аргументът за практическите резултати измества фокуса от същественото. Мъченията са нещо неморално, независимо дали са били "ефективни". Както каза представител на правителство вчера, причината тези практики да бъдат забранени, е, че те противоречат на ценностите ни, подчертава всекидневникът.

Не омаловажаваме предупрежденията, че огласяването на доклада може да предизвика антиамерикански настроения в краткосрочен план. В дългосрочен план обаче САЩ ще спечелят от това, че показват отговорност към прозрачността и самокритика, и още по-важното - зарекоха се никога да не повтарят грешките си от времето след 11 септември 2001 г., заключава изданието.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още по темата: докладСАЩЦРУразпити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Под вещото ръководство на САЩ в момента в Украйна се организира "лов на хора" за богати психопати от Америка, печелят се милиони, също и от продажба на органи. САЩ са по-големи *** от нацистка Германия!
25
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 32И това го съобщаваш от американски компютър, с американска ОС, ползвай американски интернет ?Шизофрения някаква ...
24
2
 
7
 
! Отговори
циника преди 9 години
31, ти откъде я вадиш тази статистика за 20-ината атентата, извършвани в Русия на година? И как така превръщат твои лични предположения в абсолютна истина?
23
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАЙ ДВИЖЕЩАТА ЕНЕРГИЯ ПО СВЕТА Е ЧОВЕШКАТА МИСЪЛ ТЯ СЪЗИДАВА И ТВОРИ,ТЯ И УНИЩОЖАВА И КАКТО ПРЕДИ ЗАРАДИ ТОВА ,ЧЕ ХОРАТА ПРЕЗИРАХА СССР И КОМУНИЗМА И ТЕ РУХНАХА ,ТАКА И СЕГА ЧОВЕЧЕСТВОТО С ОЩЕ ПО ГОЛЯМО ПРЕЗРЕНИЕ И ОМРАЗА ГЛЕДА НА САЩ И НЕМИНУЕМО ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО САЩ ЩЕ РУХНЕ ИЗВЕДНЪЖ И ТО СЪВСЕМ СКОРО ,КАКТО СЕ СЛУЧИ СЪС СССР ,ТОВА Е !
22
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С терористи така се действа. В цял свят е така. В Русия сигурен съм, дори е още по брутално. Да не забравяме, че в Русия се случват по 20тина атентата всяка година. Само, че руснаците никога няма да си признаят. Или поне няма да е в близките 60 години.
21
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЯма по-велика страна и нация в света от Американската!Доклад от КГБ кога??????
20
0
 
9
 
! Отговори
циника преди 9 години
26, а как се разпитва заподозрян в извършване на криминално престъпление?
19
10
 
7
 
! Отговори
до 19 преди 9 години
Айде стига вече дъвкахте тая опорна точка на руската резидентатура, бившето КГБ, че САЩ умишлено са си разрушили небостъргачите! Комунистическите лъжи вече не могат да хванат дикиш и при червените бабички!
18
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре де, как да се разпитва терорист. Уважаеми мистър муджахидин, вие сглобявате бомби и планирате да избивате жени и деца, но всичко е ОК, може да не давате обяснения, това си е ваше право, нека вашите дружки от клетката да си действат по задачите.
17
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ал кайда е креатура на ЦРУ, само бавно-загряващите още не са го разбрали, но има време.
16
0
 
6
 
! Отговори
сс преди 9 години
тоз с оковите като го гледам пак е от тъмния спектър на светлината, пак ще ревнат небелите че ги дескриминират
15
0
 
16
 
! Отговори
циника преди 9 години
12, глупости на търкалета. Тази новина ще бъде изтикана от информационния поток в следващите дни и седмици и просто ще се забрави. Това е т. нар. демократична свобода на словото.Изваждат се факти, които след това потъват. Какви последици имаше например разкриването на истината за изфабрикувания мотив за започване на войната с Ирак? Никакъв! Някой да пое отговорност, някой да беше наказан? Всичко си потъна.
14
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ навремето подпомагаха ислямистите муджихадини от Афганистан ,в американските бази в Пешавар -Пакистан ,когато Русия воюваше срещу тях,САЩ създаде терористите от Ал Кайда и ислиямска държава ,които се обърнаха сега срещу тях,За САЩ *** от сау арабия,Катар и Бахрейн са стратергически партньори ,които сега чрез евтиния петрол отново използват срещу Православна Рус, Запомнете бвез ционистките клоаки САЩ и Израел няма да има ислямисти,войни и тероризъм ще има мир и справедливост по цял свят
13
2
 
18
 
! Отговори
American солджър преди 9 години
Толерастията и лицемерието са изконни ценности на Запада и САЩ. Смешно е да се възмущават от неща, за които знаят отдавна.
12
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що за болен мозък би разрушил 2 небостъргача с 3000 невинни жертви, само за да даде мотив на външната си политика?
11
8
 
14
 
! Отговори
Х преди 9 години
Алкайда за няколко часа убиха близо 4000 души ,какво искате да ги целуват ли.
10
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко е театър измислен и режисиран от ЦРУ за заблуда на биомасата. В действителност САЩ извършват зверства, които са трудни за проумяване от човешкото съзнание, но никога няма да бъдат разкрити.
9
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е как така? В САЩ нямат ли си Хелзински комитет да се самосезира? Уф, да бе, забравих. Тя правилната демокрация финансира тази национално-предателска организацийка!
8
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е разликата между Запада и Русия. В Западните медии и общества, поне се научава за тези неща, а в руските такива никой нищо не знае какво става и така ще си остане.
7
5
 
15
 
! Отговори
Руснак преди 9 години
Ето вас ща США. !!!! В России никога в история престъпления такива няма.