Защо мюсюлманите търсят половинките си онлайн?

Или как технологиите променят традициите за сватосване
11 дек 2014 16:10,
52
Защо мюсюлманите търсят половинките си онлайн?
Снимка: SingleMuslim.com

Уредените бракове са стандартни практики в много общества, но първото виждане между младоженците си е изпитание за младите хора, дори и да са доволни от бъдещата си половинка, пише БиБиСи. Някои от мюсюлманите, живеещи на Запад, са осъзнали, че намирането на половинка онлайн може значително да намали неудобството.

„Как така не я харесваш? Защо? Има два крака, има две ръце. Как може да не я харесваш?“

Адим Юнис си спомня добре собственото си сватосване. Кипяла трескава подготовка, а самият той бил центърът на вниманието. „Беше толкова напрегнато“, спомня си той.

Така му дошла идеята да потърси начин да освободи други мюсюлмани от това напрежение, като създаде сайт за онлайн сватосване.

Сайтовете за запознанство не са нещо ново. През последното десетилетие са хит както в Европа, така и в САЩ. Всички са там – от звезди, като Адел и Холи Бери, до леля ви и баба ви. Така че появата на мюсюлмански сайт за запознанства не бива да е изненада, това е просто адаптация към нуждите на западните мюсюлмани. За много хора онлайн запознанството предлага възможността да намерят своята половинка в държави, където има мюсюлманско общество. Стресът около традиционното сватосване също остава в миналото.

Юнис създава своя сайт още като студент. Тогава той се помещава над заведение за бързо хранене в Уейкфийлд, Западна Англия. Днес сайтът му има над един милион потребители. Въпреки това той твърди, че да се нарече сайтът му „мюсюлмански сайт за запознанства“, е погрешно. Целта на сайта му е много по-амбициозна. Тук хората не си търсят просто гаджета, те си търсят партньори за цял живот. „Това е отговорност, която не се поема с лека ръка“, смята Юнис.

„В исляма бракът е половината от религията“, казва той и цитира поговорка, изречена от пророка Мохамед, според която бракът е крайъгълен камък за обществото.

SingleMuslim.com може да се похвали с успеваемост на около 4 сватосвания дневно. Сайтът всъщност е добър пример за процъфтяващия пазар на услуги, обслужващи мюсюлмани във всички възрастови групи и степени на религиозност. Така например съществува и сайт, отново за сватосване, но там потребителите му са строги мюсюлмани. Съществува и сайт, в който млади мюсюлмани могат да общуват, „да пишат поезия и да танцуват под дъжда“, но единствено ако родителите им позволят. Съществуват и женски мюсюлмански сайтове.

Мохамед се запознава с жена си Катрин чрез сайт за сватосване преди четири години. Днес той е щастливо женен с две деца. Но за да стигне дотук, той е извървял дълъг път.

„Трудно е да се срещнеш с хора, ревностните мюсюлмани не ходят на клубове и барове“, казва той. По думите му е трудно в западните общества да се намерят мюсюлмани, тъй като в много от случаите контактът е само със семейството.

Мохамед е бил в много сайтове за запознанства, преди да влезе в сайта за сватосване. „Беше около Великден през 2010 г., когато за първи път писах съобщение на Катрин“, спомня си той. „Нещата се развиха бързо, може би три или четири месеца след първия ни имейл решихме да се оженим“, разказва Мохамед.

Мохамед, който е от бангладешки произход, и Катрин, която е приела исляма в университета, може да не са традиционна двойка, но връзката им е пример за типа взаимоотношения, които се опитва сайтът да налага.

„Самоличността на глобалния излям не е физическа, тя е идеологическа, затова е напълно нормално африкански мюсюлманин да се ожени за индо-пакистанско момиче“, обяснява професор по арабистика от университета Дюк.

Въпреки това много от мюсюлманите особено в Близкия изток и Северна Африка са резервирани по отношение на онлайн запознанствата. Традиционните религиозни семейства предпочитат децата им да се женят по стария начин. Те не приемат онлайн сватосването за нормално, затова са и подозрителни към тях.

На Запад обаче индустрията е във възторг, а Юнис никога не си е представял, че създаденият от него през 2000 г. сайт ще има такъв успех. С помощта на творението си той постига и личен успех – намира своята жена. Сега той е горд баща на четири деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А шейтаня какво мисли по въпроса :)
33
0
 
2
 
! Отговори
Написаното в 33 преди 9 години
е тема на монография, отпечатана преди повече от 40 г. не къде да е, а във Великобритания. Знаете, че те финансират изследователски проекти не просто заради идеята, а защото проучват всичко навсякъде, където имат или евентуално ще имат интереси.В страните, за които говорим, не можеш да спреш забулена жена на улицата и да поискаш да провериш дали е твоята - това може да ти коства живота. И да ползваш услугите на тамошната нравствена полиция, какво ще установиш? Че си изтървал дирите на твоята!
32
2
 
8
 
! Отговори
* преди 9 години
От тази статия , човек може само да припадне . Обяснявам : В Исляма се смята за добро дело да помогнеш на някого да се ожени/омъжи ; Не се неприлични въпроси като : Колко си висок , колко тежиш , на колко си години , омъжена/женен ли си . Счита се за неприлично мъж навършил пълнолетие да не е женен , освен ако наистина няма доход да издържа семейство . Също се счита за грях , ако не намериш на време съпруг на дъщеря си ...До колко е полезен тоя сайт е друг въпрос
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До само ГЕРБNO TI SKORO HODIL LI SI NA LEKAR,ILI VZEMASH PO 1 LEVCE,ZA DA PISHESH POREDNATA GLUPOST.ROMITE GLASUVAT ZA BIRA I KEBAPCETA,A TI SE PRODAVASH SAMO ZA EDNO LEVCE.
30
2
 
23
 
! Отговори
турци ли сте днесбг? преди 9 години
Защо пускате такава незначителна новина свързана с ислямисти в български новинарски сайт?
29
11
 
10
 
! Отговори
само ГЕРБ преди 9 години
ГЕРБ са велики,за втори път са управляващи,този път за по дълго.Народът обича ГЕРБ,и затова гласува за Б.Борисов.Ние българският народ сме с Вас г-н Борисов и Ви подкрепяме безрезервно,защото милеем за родината си както Вие.А тези,които критикуват г-н премиера просто не милеят за България,не искат нашата страна да заприлича на страна от западна Европа.Да живее България,да живее нашият скъп премиер
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
VAPROSITE NA ZAPOZNANSTVO V MUSLIM SAIT.1.PRAVI LI TI SE SEKS--DA AMA BASHTA MI NE RAZRESHAVA.2.NO AZ TRIABVA DA PRAVIA SEKS S BASHTA TI LI --NE,NE-SAMO S MENE.3.A MAIKA TI KAKVO MISLI PO VAPROSA--AMI EDIN MAG IMA PRAVO NA CETIRI GENI,TAKA CE..4.A TI GOTOV LI SI ZA DA SE OGENISH ZA MENE--NE,NE AZMISLIH,CE SI MAG,SAMO S MAGE OBICAM.
27
5
 
4
 
! Отговори
До 29.А бре Марксчо! преди 9 години
Ти не си запознат със социологическите изследвания на тази тема!Още през 70-те г. е направен изводът, че няма по-свободни жени от тези, които задължително излизат от дома си с бурки и фереджета.Защото е достатъчно тя само да мине през *** (пазара), където е калабалък и всички жени са еднакво забулени. Дори да я следи някой при излизането й от дома, в *** ще й изгуби дирите и тя може да иде където ще и да прави каквото ще.На връщане пак минава през *** и се прибира ни лук яла, ни мирисала.
26
0
 
3
 
! Отговори
Борислав-Ерген 39г преди 9 години
Ти никога не ми даде причина да се върна. Винаги бях там, когато имаше нужда от мен, но никога не показа колко важен съм за теб. Сега е различно.Ние сме различни.Но аз все още се усмихвам:)Защо?-Просто защото сега е твой ред да ти липсвам.
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Почнаха и платените *** да крадат името на Синди от А$$тралия за да агитират, съвсем пропадна това общество
24
1
 
20
 
! Отговори
някой преди 9 години
Като си размеят снимки - жените с фереджетата ли са?
23
21
 
6
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
За мен една кадъна е приемлив вариант. Фередженцето и дом, а не да ме сродява с половин град, хахаха!
22
5
 
31
 
! Отговори
НЕВЕРНИК преди 9 години
Абе, според патока Махамед не е ли грешно да използва INTERNET нещо измислено от НЕВЕРНИЦИТЕ???Ако се позамислят *** всички технологии който ползват са измислени от неверници....
21
8
 
40
 
! Отговори
Бесен преди 9 години
Аман от тия ***, тяхната култура и културни особености. Целия свят все около тях се върти, обиждат се от щяло и нещяло. Както някой по-долу писа - религията им е супер архаична и тотално неадекватна към днешния свят. За мен тези *** нямат място в цивилизования свят. Като искат ислям, шериат и зачитане на културата им - марш обратно близкия изток и северна Африка да си яздят (и не само) камилите и да се въдят като там. Аман вече!!!
20
4
 
14
 
! Отговори
поп Грую преди 9 години
Чадо, дето си ни турил отпреде това четиво, дали те слуша главата?!Че кому интересуват скверните табихети на агарянците?
19
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Религията им ги държи роби в тъмните векове, но иначе интернет ползват
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе що сте толкова заспали не мога да разбера?!? Абе не ги мислете за толкова залюхани, това е само за пред обществото... Образовани хора сте, поразровете се малко из нета вижте само какви снимки качват и какви клипчета ;-))) А ном. 2 Те нокога не са искали да стават бели ;-)
17
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
рядко *** статия.
16
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има само един малък проблем. На колко мюсюлмански момичета семействата им разрешават да си чата с мъже? Защото той хубаво е направил сайт, ама колко ли момичета са си изяли боя от бащите си за дето са се регистрирали и са чатили с мъже, а ако пък са си позволили и да си покажат лицето пред уеб камерата направо...
15
9
 
4
 
! Отговори
Непознат преди 9 години
До vargОпределено са по хубави от теб Ха Ха