Балтийските страни тревожни от тропота на руски ботуши

Литва, Латвия и Естония се въоръжават
12 дек 2014 22:46, Елка Василева
486
Балтийските страни тревожни от тропота на руски ботуши
Снимка: архив, Reuters

Напорът на Русия в Украйна отприщи с рикошет цял водопад от военни разходи в балтийските страни - прекарали половин век под съветска окупация, те се боят от териториалните амбиции на Москва, пишат Майк Колиър и Вайдотас Бенюсис от Франс прес.

Страховете на литовците, латвийците и естонците се засилиха от действията на Русия край границите им. Руски военни самолети прелитат близо до тях всеки ден. През уикенда 6-7 декември самолети на НАТО излитаха неведнъж, за да "придружат" руски бомбардировачи с изключени транспондери (устройства, контактуващи с контролните кули).

На 8 декември Литва постави войските си в повишена готовност, след като забеляза в Балтийско море група от 22 руски военни кораба, включително тежковъоръжена корвета на 5 километра от териториалните си води.

А в четвъртък полският министър на отбраната Томаш Шемоняк заяви, че е "разтревожен" от "безпрецедентното" военно раздвижване на Русия над Балтийско море през последните дни.

Според говорител на НАТО в понеделник общо над 30 руски апарата от различни типове - бомбардировачи, изтребители и транспортни самолети, са били прехванати "над Балтийско море и край бреговете на Норвегия".

Междувременно Швеция допусна в четвъртък, че ще мобилизира резервисти за военни учения - по-специално заради "превъоръжаването на Русия", както спомена министърът на отбраната.

"Да се отблъсне първата атака"

Действайки самостоятелно, балтийските сили естествено не биха имали никакви шансове срещу руската военна машина. Според литовския аналитик Александрас Матонис обаче те ще трябва да отблъснат само първата атака, демонстрирайки воля за съпротива, докато се притече на помощ атлантическата "кавалерия".

"При най-лошия сценарий - в случай на агресия срещу балтийските страни, щом се задействат натовските планове за отбрана, ще е нужно време за отговор, докато съюзниците реагират. Някои страни ще трябва да посрещнат и отблъснат първата вълна от нападението със собствените си средства за отбрана", обяснява той.

И трите държави - Естония, Латвия и Литва, купиха значителни количества бойна техника и снаряжение, увеличиха и военните си бюджети, след като Москва анексира Крим и предостави подкрепа на сепаратистките бунтовници в Източна Украйна.

"Сигурността ще остане доста време на сегашното си равнище. Това не е само краткотрайно влошаване на времето, а истински климатични промени", изтъква главата на естонското правителство Таави Рийвас.

Възстановили през 1991 г. независимостта си, балтийските страни се присъединиха през 2004 г. към ЕС и НАТО.

"Присъствието на НАТО в Балтийския регион трябва да продължи и да бъде подсилено", каза Рийвас по време на посещение в САЩ, където обсъди по-специално изгледите за нови оръжейни договори.

Шест танка "Леопард"

Естонският министър на отбраната Свен Миксер сключи с Холандия на 9 декември най-големия военен договор в историята на страната си - тя купува 44 бойни машини CV90 и шест танка "Леопард" общо за 138 милиона евро.

Месец по-рано той купи от САЩ 40 ракетни комплекса земя-въздух "Стингър" за 40 милиона евро.

Латвийското правителство се сдоби през август със 123 бойни машини от Великобритания. Миналия месец то подписа с Норвегия споразумение за покупка на 800 противотанкови системи Карл-Густаф и 100 камиона.

Литва поръча в съседна Полша система за противовъздушна отбрана ГРОМ за 34 милиона евро и смята да купи от САЩ ракети "Джавелин" за 20 милиона.

Така за половин година трите малки държави с общо население шест милиона и нещо са изразходвали 300 милиона евро за военна техника и оборудване.

Според латвийския експерт Кристина Рудзите-Стейскала, Естония - една от малкото членки на НАТО, изпълнила искането на Алианса за военни разходи в размер на 2 процента от БВП - планира да ги вдигне на 2,05 процента. Вилнюс и Рига са постигнали едва 0,89 и 0,91 на сто, но се канят през 2015 г. да отпуснат 1,1 и 1 процент съответно.

При все това военните разходи на балтийците - 1,2 милиарда долара през 2014 г., изглеждат нищожна сума пред 60-те милиарда долара, изхарчени от Русия (3,4 на сто от федералния БВП).
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


486
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
302
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 9 години
Я пък тия /Л. Л. Е / , да не си въобразяват , че някой ще се занимава с тях.Правят се на уплашени и стават смешни.
301
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНАТО не може да изтрие Русия от картата на света. Досега в историята никой, който е нападнал Русия не е спечелил. Русия може да ''поеме'' първи вражески удар на своя територия и да ''акумулира'' ефекта му. После нещата се обръщат и тежко им горко на тези, които са дръзнали да го направят.
300
1
 
5
 
! Отговори
тя преди 9 години
стига простотии!Русия никога не напада и тия да не се правят на "уплашени", щото стават смешни.
299
2
 
6
 
! Отговори
С.С.С.Р преди 9 години
Възхвала за Лидера Путин !
298
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма повод за притеснение, НАТО може да изтрие Русия от картата на света в рамките на 2 седмици
297
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Диваци като рашистите.
296
0
 
4
 
! Отговори
. преди 9 години
До Анонимен 326С една дума - диваци, викаш.
295
6
 
11
 
! Отговори
kghx преди 9 години
Тия смешнички територийки по-скоро да се притесняват от собствената си простотия а не от разни тропоти които им се причуват. Разбра ли *** ? Да им обясниш в някоя следваща статийка.
294
1
 
9
 
! Отговори
плам преди 9 години
Военния бюджет на САЩ е над 600 милиарда,на Русия- към 70-80 милиарда долара
293
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това за чеченците е вярно, тея хора са закърмени с кръв понеже на 5 години имат ритуал детето само да заколи агне (момчетата), войната и битките ги вдъхновяват с детство. Имат невероятни умения в ръкопашния бой, почти всички села имат седмични събори с борба, езда и дърпане на въже! Тва чеченец със здрави уши дето не са му ги счупили, си е рядкост. Имат и боеве: "Стена в стена" групи поравно се събират на поляна и по даден сигнал се атакуват - там няма правила, но ако се предадеш напущаш боя
292
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен1000 чеченеца струват колкото армията на цяла такава държава.Чеченците са вече на свършване. Много фира дадоха на Донецкото летище.
291
4
 
7
 
! Отговори
П.СЕРТ. преди 9 години
НАЙ-СЛАБОТО ЗВЕНО ВЪВ ОТБРАНИТЕЛНАТА ВЕРИГА НА НАТО Е БЪЛГАРИЯ!ТОЧНО ТОВА СЕ ОПИТВА ДА НАПРАВИ РУСИЯ --ДА ПРЕЗИЗВИКА БЕЗРЕДИЦИ И ДА НАПРАВИ БЕЗКРЪВЕН ПРЕВРАТ В БЪЛГАРИЯ СЛЕД НОВА ГОДИНА!СТРАНАТА НИ Е ОТ СТРАТЕГИЧЕСКО ЗНАЧЕНИЕ ЗА МОСКВА , ПОРАДИ НАЙ-КЪСИЯ ПЪТ НА ГОРИВАТА ДО ЕВРОПА!ДОРИ ДА ПОДАВАТ ГАЗ , ЧРЕЗ ТУРЦИЯ--БЪЛГАРИЯ ,ПАК ЩЕ БЪДЕ "КРАНЧЕТО" ЗА СЪРБИЯ И ЕВРОПА!СЦЕНАРИЯ Е СЪЩИЯ , КАТО ПРЕДИ 1-ГОДИНА!
290
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен321;Ruskite gertwi w Finlandia sa 850 000 .
289
6
 
4
 
! Отговори
велики преди 9 години
Подлъгват ссср да се въоражава , после фалират и ги ограбват ,и им казват...вели сте, мерси, тенкю, данке! Ми на олимпиадата как ги ограбиха? Строиха та строиха двойни тоалетни. ;)))))
288
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
армиите на тези държави са от по 4-5 хиляди души,до обяд ще бъдат разгромени ,колкото и пушкала да купуват.1000 чеченеца струват колкото армията на цяла такава държава.
287
2
 
6
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Одисей, наблюдавам те! После да няма хър- мър.
286
1
 
7
 
! Отговори
до 132антикомунистов преди 9 години
По правилно е да се наричате "седерастов"
285
3
 
8
 
! Отговори
до 312антикомунистов преди 9 години
навярна визирате групата *** с "гъши"интелект, наречена седерастия
284
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз пък се кефя как се *** от страх прибалтийските ***.
283
15
 
16
 
! Отговори
Учителя преди 9 години
Рублата се свършва - рубладжиите нямат умора. Какъв е тоя руско-комунистически вирус, който ви е гепнал? Мечтаете само как руския ботуш ще нагази по Българско...и как посрещате зелените човечета с хляб и сол...но няма да я бъде тая.