Русия ръмжи край границата, а Литва се готви за еврото

Сега Литва изглежда по-стабилна от много икономики в ЕС
23 дек 2014 21:40, Елка Василева
176
Русия ръмжи край границата, а Литва се готви за еврото
Снимка: архив, Reuters

Геополитиката мъчи литовците на този замрял КПП на границата с Русия, където преминаването с кола означава 48-часово чакане на опашка. Това напомня на някои защо бившата съветска република ще циментира връзките си със Запада, като влезе в еврозоната идния месец, пишат Алистър Скратън и Андриус Ситас от Ройтерс.

Напрежението с Москва не е преставало да тлее, откакто Литва стана първата република, провъзгласила независимост от Съветския съюз през 1990 г. , макар че само 6 процента от населението й е рускоезично - много по-малко, отколкото в съседните балтийски страни.

На 1 януари тя ще стане последната от трите балтийски републики, които ще се присъединят към валутния блок с надеждата, че подобно на Естония и Латвия, ще потекат повече инвестиции и ще спаднат лихвите по кредитите, което да стимулира една от най-бедните, но най-бързо растящи икономики в ЕС.

И трите републики усетиха тази година ефекта от напрежението между Изтока и Запада заради руското нахлуване в Украйна под формата на санкции срещу Русия и демонстрация на военна сила по техните граници.

Когато литовската президентка Далия Грибаускайте обяви изпращането на военна помощ за Украйна миналия месец, обвинявайки Москва, че е "терористична страна", Русия въведе забавен режим на обслужване по границата с нейния калининградски анклав - база на руския Балтийски флот и както мнозина литовци подозират - на тактически ядрени оръжия.

Броят на частните литовски коли, пресичащи границата, спадна десетократно. "Преди това отнемаше само около два часа", оплака се безработният Лиониус Меделис, един от само тримата водачи, сгушили се в студа с надеждата да си купят евтин бензин в Калининград. "Това, което става тук, е ужасно", каза той.

Преминаването към еврото съвпада със стъпки към по-голяма енергийна независимост и с искания към НАТО за повече войски в Литва, което бележи ново отдалечаване от Москва.

Но половината от участниците в допитване в 3-милионната страна не се радват на еврото."Това е като филм на ужасите", каза възрастната Лайма Кресикиене пред супермаркет край границата. "Нима не разбирате? Не можете да си представите колко малко пари имат хората по селата тук. Само погледнете цените как скочиха в очакване на еврото", жалва се тя.

Пазарните реформи и всеобщата икономическа криза се отразиха твърде тежко на литовците и принудиха мнозина да емигрират. Но все пак малцина са против обръщането на Запад.

Руското навлизане в Украйна събуди страховете, че балтийските страни може да са следващите. НАТО трябваше да вдига във въздуха самолетите си над 150 пъти тази година в отговор на руски бойни полети, чийто брой нарасна над три пъти в сравнение с миналата година. Москва проведе изненадващи учения в Калининград през декември с участието на 9000 войници и 55 бойни кораба.

Руските санкции силно засегнаха транспортния отрасъл на Литва, в който са заети над 100 000 души, както и нейната млекопреработвателна индустрия. Ако целта е била страната да бъде върната в орбитата на Москва, то според анализатори ефектът може да бъде обратен, защото пренасочва вниманието на бизнеса на Запад и към новите пазари, като Азия.

"Мисля, че руснаците се опитват да ни поучават как да се държим," каза Гитанас Науседа, главен икономист в литовската банка SEB. "Но бизнес шефовете променят мисленето си – Русия вече изчезва от запазеното си място в стратегическите им планове."

Русия все още поема около 20 процента от (литовския) износ, сравнено с 60 процента на този, който отива за страните от ЕС.

Според правителството, което е сред най-гласовитите критици на Москва, все още има какво да се направи. Премиерът Алгирдас Буткевичус каза, че някои бизнес сектори все още не оценяват рисковете от връзките с Русия. "По-добре е да се работи с по-слабо рискови пазари, да се използват преимуществата на стабилна валута като еврото в Литва, да се получават по-ниски печалби в замяна на по-дългосрочна стабилност на бизнеса", каза той пред Ройтерс.

Голяма крачка напред бе направена през октомври, когато плаващият терминал за внос на втечнен природен газ "Индипендънс" ("Независимост") пристигна в Литва, съпроводен от силна охрана.

Това събитие бележи края на зависимостта на балтийската страна от руския газ, като й позволява да го внася и от страни като Норвегия.

Макар че руската криза може да обърка прогнозите, централната (литовска) банка твърди, че членството в еврозоната може да прибави 1,3 процентни пункта към брутния вътрешен продукт (БВП) в дългосрочен план. Очаква се икономиката да отбележи ръст от 2,9 процента през тази година. Мащабните съкращения на разходите в съчетание с икономическата криза доведоха до свиване на литовския БВП с 15 на сто през 2009-а - спад, който бе преодолян чак през 2014 г. Около една десета от населението емигрира след началото на кризата.

Сега Литва изглежда по-стабилна от много икономики в ЕС, но въпреки това шефът на централната банка Витас Василиаускас казва, че няма място за самоуспокоение. "Еврото дава много възможности. В същото време трябва да продължаваме напред с реформите", каза той в интервю. Дълбоки проблеми има в образованието и здравеопазването, с изтичането на мозъци, и дори хора от бизнеса са скептично настроени относно изгодите от въвеждането на еврото.

Висвалдас Матийосайтис, изпълнителен директор на "Вичиунай груп" - производител на замразени продукти, изнасяни за 56 страни и с персонал от 7500 души, се оплаква от недостиг на квалифицирана работна ръка. Неговата компания е принудена на кара работници от 200 км . "Производителността не е каквато е на Запад. Нужни са големи инвестиции, за да се повиши производителността", казва той пред конвейер от жени, които ръчно режат рибата на филета.

Запитан дали въвеждането на еврото ще подобри положението, той без колебание отвръща: "То не променя нищо!"
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още по темата: ЛитваРусияевро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
11
 
22
 
! Отговори
до Ваня преди 9 години
Ваня, обясни с какво аргументираш хвърчащите си твърдения?Русия за 45 години в комунистическия блок, нито веднъж не въвела руски войски на българска територия, САЩ за 25 години от 10 години имат контингент в България, който постоянно се множи, като малцинствена група на социални помощи. За капак докараха 120 танка. И сега ми разказваш приказки от 1001 нощ - как Русия искала да владее България, а пък САЩ просто си имали войски на наша територия... Ти колко струваш?!
77
11
 
8
 
! Отговори
Ваня преди 9 години
До ШАРАНАНие и за САЩ плачем, че те какъв дълг имат! Дългът не е страшен, страшно е, че се демотивират хората да работят и да живеят в БГ, а това е целта на рашките, да управляват територии, не да имат партньори.
76
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
минимална работна заплата в Литва 289 евро, в Русия 5 554 руб или 82 евро :) мисля сравнението е повече от показателно, докато едните дрънкат пушки, другите градят своето финансово благополучие
75
3
 
18
 
! Отговори
Елке, преди 9 години
САЩ имат американски войски на българска територия + 120 танка! ***, обясни на всички българи как това, че Русия има войски на руска територия е по-опасно от чужди войски на наша територия!! Винаги е имало и ще има продажни българи с изключн мозък.
74
4
 
10
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Литва-население:1992г-3.7млн.,2014г-2.95млн.Спад от над 20%!Правете си сами изводите...
73
3
 
8
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Към вчерашна дата външният дълг на РБ възлиза на 74154157000 лева. Не плачете за Литва поплачете предколедно за Българийката!!!
72
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Ваня--Повечето хора сега и два смачкани портокала немогат да си купят-факт.Опашките сега са пред социалните кухни,а не пред магазините-това какво ти говори--по-добре ли живеем...Можеби нямахме портокали,но и нямахме наркомани,мафиоти,бездомници,педофилия,безродничество,ГМО и т.н. 90% от младите хора сега незнаят химна на България--това какво ти говори..а замисли се малко Ваня...свободата НЕ само в салама бе.....
71
5
 
10
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 9 години
НА РУСНАЦИТЕ МОГА ДА ИМ КАЖА -КУЧЕТАТА СИ ЛАЯТ ,КЕРВАНЪТ СИ ВЪРВИ !
70
10
 
12
 
! Отговори
Ваня преди 9 години
Плюете ЕС, ами като не ви харесва живейте другаде! Сега за разлика от прекрасния живот преди границите са отворени и човек може да избира къде и как да живее! А за да си спомните колко хубаво беше преди - влезте в магазина стойти 2 часа(на такава опашка съм се редил като малко дете) и излезте с два смачкани портокала. Много бързо забравихте какво е развит социализъм. Единствено Русия има интерес държавите от бившия източен блок да не живеят достойно за да милеят по едно измислено минало!!!
69
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Рубладжиите пак се трюдят неуморно от ранни зори!Сън не спят да ни обясняват колко е напред Русия!Един пък Соца иска да връща!Кой да ти направи соца?Милиардера Путин ли?Ххахаха!Щом Литва е цъфнала и вързала със два пъти повече пари на човек от Раша то в Русия кво ли ще е!То и Гугъл Мапс го показва дереджето!Мизерия,няма тротоари,няма кой да им окоси тревата!Такава картинка няма и в най-бедния град в България!Половината им учици не са асфалтирани!Мизерия от всякъде!Само една Москва и Петербург!
68
5
 
9
 
! Отговори
Цветанка преди 9 години
Имаме толкова общо с Литва......ужасна безработица и експлоатация,мизерия и беднотия,криминална и политическа престъпност,разруха и безнадежност,терор,лъжи и дезинформация и още много,много отчаяние и безизходица!!!....
67
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разговарял съм с литовци. Литва е "цъфнала и завързала" в ЕС.
66
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
производител на замразени продукти, изнасяни за 56 страни и с персонал от 7500 души, се оплаква. Бедният предприемач само за 56 страни изнася и печалбата му е толкова малка, че е принуден вместо да купува оборудване да плаща жълти стотинки на жените да режат рибата на ръка.
65
2
 
12
 
! Отговори
Литовски спекулант преди 9 години
Ред сълзи, ред сополи
64
9
 
36
 
! Отговори
Лъжата е идиотска преди 9 години
Литва изглеждала стабилна???Я стига глупости.Пътувам до Балтийските държави от 1997 год.Мога да кажа че в последните 6-7год тези държави направо се разрушиха.Същата разруха е като у нас-няма ВЕЧЕ никакви заводи и предприятия.Голяма безработица,хотела в който отсядаме от 10год затвори.Видял съм с очите си затворени училища и болници.В последните години,се напълни с бездомни-които спят на улицата.Има само някакъв живот в столиците им.Абе тотална мизерия-точно като у нас-никаква разлика....
63
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако Русия ръмжеше Литва нямаше да съществува ...значи Русия не ръмжи !!!! А това е просто пропагандна статия !!!
62
9
 
26
 
! Отговори
майорски преди 9 години
поредната бананова европейска република ...както латвия естония , полша словакия унгария ,румъбия българия .....защо ли все от източния блок
61
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дайте пример, в който Русия е дала ясен сигнал, че ще напада Литва. Какво ръмжене, какви 5 лева...
60
2
 
25
 
! Отговори
Ева преди 9 години
Половината Литва се изнесе в Англия ....:)
59
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе руснаците направиха ли си най накрая магистралата от Москва до Петербург ? или Ц