Живей бедно, умри млад

Проблемите на пенсионната реформа в глобален мащаб
27 дек 2014 13:14,
131
Живей бедно, умри млад
Снимка: Архив Reuters

Когато става въпрос за проблема със застаряващото население на планетата, често се дава решение за увеличаване на пенсионната възраст. Според “Икономист” обаче сред последствията от подобно решение ще бъде засилването на неравенството между богати и бедни.

Представителите на по-бедните прослойки от обществото по ред причини не учат в колежи и университети, респективно работят повече време в сравнение с по-богатите. И живеят по-кратко (според данни от редица проучвания), което означава по-малко време живот като пенсионери.

С годините този проблем се задълбочава. Проучване в САЩ, Великобритания и Франция дава доказателство в цифри. И в трите държави по-богатите живеят по-дълго след 65-тата си годишнина в началото на 21-ви век в сравнение с 90-те години на миналия.

Отвъд океана скокът е от 17.8 до 20.2 години, в европейските страни съответно 15.1 до 18.4 и 15.3 до 19.8 години. Съвсем друга е ситуацията при бедните хора, където ръст в продължителността на живота има, но той е съвсем минимален.

Какво може да се направи, за да се промени статуквото и поставянето в неравностойно положение на определена група от обществото?

Във Франция, например, има въведен минимум на трудов стаж, за да имаш право на пенсиониране – така тези, които започват да работят по-рано, могат да се пенсионират по-рано. Към момента този период е 41.5 години, което според експерти е ниска граница. Очаква се вдигане до 43 години в рамките на следващото десетилетие.

Професии като полицай или пожарникар пък дават възможност за ранно пенсиониране, предвид спецификата на работата.

Според “Икономист” може да се мисли за следния подход – запазване на стандартната пенсионна възраст, но да се плащат обезщетения на тези, които по здравословни причини просто не могат да работят след навлизане в 60-те години. Но това едва ли ще реши проблеми с покачването на пенсионните разходи, дори напротив.

Във Великобритания броят на хората, които всяка година предявяват претенции за неработоспособност в периода 1970 – 2011-та г. е нараснал с около 600%. Друго проучване за същия период с въпрос за личното здраве на анкетираните обаче не показва сходна драстична разлика.

Що се отнася до частните пенсионни фондове, на теория може да се изплащат по-големи суми на хората с по-ниска продължителност на живота. Но дали това е приложимо на практика е спорен въпрос, защото съществуват законови пречки. Още през 2011-та година Европейският съд постанови, че анюитетът за мъже и жени трябва да бъде равен, въпреки че жените живеят по-дълго (като средна стойност).

Специалисти от Организация за икономическо сътрудничество и развитие посочват, че обвързването на параметрите за пенсия с продължителността на живота би било регресивен ход. Съществуват много условности, необходими са много сложни преизчисления и нагласяния.

Да, това определено е така. Но изглежда трябва да се опита.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
5
 
! Отговори
Химлер преди 9 години
Фараоните са ги погребвали заедно с богсатсвата и жените им !Така че има много погребани с богатсвата си !До 82 не си прав !
65
2
 
20
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Държавата краде от хората. Краде с пенсионните вноски, от здравните вноски, от вноските за безработица и другите данъци. Един приятел не можа да събере документите за наследствените земи защото трябваше да се върне в Германия на работа, като каза че тези земи струващи 20 хил. лава не представляват нищо пред пенсията която ще получи след две години работа като натрупа 18 год. стаж. Щял да получава 2хил. евро пенсия. Това е Европа. Турция на 60год. при 25 год. стаж получават 1800 до 5000 хил лири.
64
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой не си е занесъл богатството в гроба.
63
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе и богатите "също плачат", те също са хора. Самоубиват се, разоряват се, умират, боледуват, убиват ги. Не са безсмъртни.Колкото и да се пънат някои да създадат идеалното общество, всуе, напразно се трудят. Накрая червей.
62
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
цинизма в случая съвсем не е на автора, а на богатите, управляващите, олигарсите, както искате ги наричайте. Заглавието е много точно даже- роби им трябват, роби, роби и пак роби............Бедни и богати има от както свят светува, и да в повечето случай се предава по кръвен и полов път, използват се всички възможни пороци и непозволени методи и много кръв се е проляла за богатство и пари.
61
1
 
6
 
! Отговори
ГЕНОЦИТ преди 9 години
До 68 МНОГО СИ *** *** БАЛКАНСКИ !МНОГО !!!
60
17
 
5
 
! Отговори
ГЕНОЦИТ преди 9 години
*** кой ти каза че работя изобщо бе !Имам къща в БЕРЛИН и е давам под наем на дрисляци кат теб под наем !В Германия и в Англия имам повече приятели от ТУК и то от 30 ГОДИНИ !И не ми се правете на РАЗБИРАЧИ щото сте *** и то големи !Турските магазини работят по добре от големите ВЕРИГИ където продават на тойни цени и в ЛОНДОН Е ТАКА ама КВО ДА ТИ ОБИСНЯВАМ КАТ СИ *** СЕЛЯНИН ...
59
3
 
16
 
! Отговори
пенсионер преди 9 години
"Живей бедно, *** млад"Какъв цинизъм ,какво чудо.Сякаш авторът на статията не е раждан от майка.Сякаш авторът няма да остарее ?Хей "***" , не пенсионерите ви са проблема , а мързела и алчността ,която ви е завладяла. Можеш ли да изброиш телевизиите ,вестниците радиата ,броя на журналистите...Какви материални блага създавате ? Никакви. Само ядете и с..те ,но .. Видите ли .Той се загрижил за пенсионерите .Засрами се.
58
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯоди се пери
57
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 66България е в блатото, в тинята, в калта. Задния двор не европа, депо за евтина работна ръка и аутсорсинг. България е по бедна и от повечето прословути мизерстващи африкански страни. България е sweаtshop-a на богатите. Богатите изнасят суровини от България, която е богата на суровини, а внасят готов продукт. България няма собствени банки, няма собствени комубикации. производство, няма селско стопанство - всичко е чужда собственост и печалбата се изнася.
56
3
 
5
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 9 години
До ГерманияВярно е, че в Германия трябва да имаш поне 5 години стаж за да ти начислят пенсия. Ако си работил 5 години на средна заплата за германия около 2 хил евро и се пенсионираш по някакви причини пенсията ти ще бъде не повече от няколко евро - 10-20 евро. С което там и един ден не може да преживееш.ТИ ПЪК ОТКОГА СТАНА ЕКСПЕРТ ПО НЕМСКИТЕ ВЪПРОСИ ?! АЗ *** ДЕТО ОТ 20 Г. ЖИВЕЯ В ГЕРМАНИЯ НЕ МОГА ДА СИ ПОЗВОЛЯ ТОВА !!! ТА ЗНАЧИ 20 ЕВРО ПЕНСИЯ КАЗВАШ ?!
55
3
 
22
 
! Отговори
Тиган Тефлонов преди 9 години
"Живей бедно, *** млад"хмммМалко са хората който ЖИВЕЯТ в БГ!Повечето оцеляват месец за месец,изпадащи в паника като пристигнат месечните сметки!Като им дойде вноската за кредита или наема ...И чакат новато зареждане на втората употреба парцали...А колко народ събира пари за гражданска,винетка, преглед, и данък на бракувания си от запада таралясник на газ!
54
5
 
3
 
! Отговори
До 66 преди 9 години
Много са смешни заблудени и с ограничено мислене хора като теб! Ти първо не знаеш какво е производство и второ, ако то липсваше в България, то БВП щеше да е 0 и тук никой нямаше да работи нищо. И не мога да разбера какъв ти е проблема ти да създадеш дадено производство, на домати например, защото тук си най-възмутен?
53
2
 
5
 
! Отговори
дрдо Ташунко преди 9 години
Не съм съгласен с твърденията на номер 59. Нека не се горещим. В Германия ако взимаш напр. 3000 евро бруто си изработваш около 30 евро пенсия. За 30 години това прави 900 евро. Т.е. 1 процент от заплатата. Колкото повече внасяш и колкото повече години работиш, толкова по-висока пенсия получаваш. Гърците си бяха оформили хубави пенсии, почти двойно по-високи от немските, но това изгърмя. Не ноже един гръцки пощальон да взема колкото немски лекар. (говоря за пенсионери). Това е истината.
52
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГЕНОЦИТДа, има много нелегални гастарбайтери в Германия като теб, които живеят с по 200 евро месечно като скотове, берат аспержи и живеят като животни по 20 човека в общо помещение. И пазаруват евртино от турските магазини и са доволни.
51
10
 
9
 
! Отговори
до Менса 41 преди 9 години
"За да могат рептилите да живеят по царски, нормалните бедни хорица трябва да работят докато са живи."Кои са пък тия "рептили"? Моите шефове и собственици винаги са бачкали по-яко от всички, отделно отговорностите и рисковете! Представям си тия, дето имат 100 000 души концерн на плещите си...Хайде стига комунизъм - веднъж ни изяде главите - искате втори път ли?
50
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 55В България няма никакво производство, България не произвежда никакви продукти, индустрията и селското стопанстов са съсипани. Внася елементарни стоки за потребление и дори домати внася. Продукта на България са крадците и проститутките в западна европа. И българските *** са най-долната класа.
49
8
 
8
 
! Отговори
До 58 преди 9 години
Аз пък не мога да разбера какво ми възхваляваш миньорите - да сигурно работата сигурно не е лека, но в крайна сметка, на който не му харесва и смята, че някъде другаде ще е по-добре оценен, да не се захваща с тази работа! Защо смяташ, че е лесно да създадеш собствен бизнес? За твоя информация напрежението и умствената умора, са много по-тежки от физическото изтощение. Тези категории труд са пълна глупост - всеки сам избора какво да работи и отговорността за това си е изцяло негова.
48
6
 
4
 
! Отговори
ГЕНОЦИТ преди 9 години
Първо в Германия живеят ХОРА а не Бай *** от село с цървулите и втору ако с 20 евровлезна в ТУРСКИ МАГАЗИН ПЕТЪК ВЕЧЕР ще взема три пъти повече храна от теб с 40левав *** ...И преди и сега има БЕРЛИНСКА СТЕНА *** ОГРОМНА Е РАЗЛИКАТА ВИНАГИ !!!Три кила домати 2 евро зимата !!!
47
2
 
8
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 9 години
До do 48Защото е точно такава- не виждам колони от българи, немци, французи или американци да ходят там да работят и живеят. напротив, продължават да драпат към ЕС-то и да бягат от "просперираща" турция.ПИШЕШ ОТ ЗЛОБА ! ЕМИГРАЦИЯТА ТТ ТУРЦИЯ КЪМ ЗАПАДНА ЕВРОПА ОТ 20 Г. Е СВЕДЕНА ДО МИНИМУМ ! БЯГАХА КЪМ ЕВРОПА ПРЕДИ 20 Г. ,А СЕГА ИДВАТ ДА СИ ВИДЯТ РОДНИНИТЕ В ГЕРМАНИЯ И СЕ ВРЪЩАТ ОБРАТНО В ТУРЦИЯ ПОНЕЖЕ В ТУРЦИЯ - НИСКИ ЦЕНИ ,МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА Е 300 ДОЛАРА ,ПЕНСИОНИРАТ СЕ НА 45 Г. !