"Европа развива някакъв страх, антиислямска фобия"

В редица региони на Европа има усещане за криза на идентичност
7 яну 2015 21:30, Елка Василева
115
"Европа развива някакъв страх, антиислямска фобия"
Снимка: Reuters

Демонстрациите "срещу ислямизирането" в Германия протичат в унисон с усещането за криза на идентичност в редица региони на Европа, някои от тях - обекти на масова имиграция.

"Общо взето, Европа развива някакъв страх, антиислямска фобия", заяви активистът от левицата Даниел Кон-Бендит, избиран последователно за евродепутат на "зелените" в Германия и във Франция, във връзка с демонстрациите, организирани в Германия от движението ПЕГИДА - "Патриотични европейци срещу ислямизирането на Запада", пишат Мишел Селан и Мартин Нуай от Франс прес.

Още по темата

Ново шествие на ПЕГИДА събра в понеделник в Дрезден - столица на източната провинция Саксония, 18 000 души – рекорден брой от октомври насам, когато се зароди това движение, избиращо за мишени ту исляма, ту медиите ("всичките лъжат"), ту политическите елити, обвинявани, че разводняват германската християнска култура.

"Знамената на Св. Георги се реят в Дрезден, развявани от ПЕГИДА - в този момент ми се ще да бъда именно в Дрезден", писа в понеделник в Туитър британският активист от десницата Тони Робинсън. Знамето на Св. Георги е било издигано през 11-ти век от християните, участвали в Реконкистата и кръстоносните походи срещу мюсюлманите.

Германската политическа класа осъди шествията, съпровождани с крясъци "Ние сме народът!", и в понеделник се състояха контрадемонстрации. Канцлерът Ангела Меркел заклейми "омразата", която блика от антиислямските сборища.

"Страната ни за жалост не се показва твърде гостоприемна към чужденците", смята германският психолог Ролф ван Дик от Франкфурт. Според анкети от периода 2000-2010 г. 20 до 30 процента от населението подкрепят ислямофобите, напомня той. Мюсюлманите обаче са едва 5 на сто сред всички жители на Германия.

"Любопитно е, че явлението не се дължи на кризата. Германия се развива добре. А в Дрезден няма мюсюлмани. Хората обаче имат чувството, че изживяват ужаса, свързван с Ислямска държава. Плашат ги глобалната телевизия и интернетът. Така човек може да живее вдън Саксония, но да остане с чувството, че някой го напада!", пояснява Кон-Бендит.

"Щом нямаш контакт с околните и не ги познаваш, започваш да се страхуваш от тях", добавя европейски чиновник. "Видяхме това на референдума за минаретата в Швейцария. Хората от затънтените села, сиреч най-слабо засегнатите, бяха и най-враждебни към минаретата", припомня експертът на ЕС, пожелал анонимност.

"Реално съществуващият международен тероризъм, а и вътрешният в някои европейски държави придават легитимност на тези демонстрации", заключава Катрин Витол дьо Вандан, френска социоложка.

Опожарени джамии

Швеция, чиито жители се гордеят с гостоприемство към имигрантите, се кани да посрещне тази година 100 000 кандидати за убежище, сиреч над 1 процент от населението - общо 9,6 милиона души.

При все това крайнодясната партия "Шведски демократи" стана третата политическа сила в страната, тръбейки за дългосрочните последици от евентуална масова имиграция.

А пожарите в три местни джамии бяха възприети като знак за растяща ислямофобия, нищо че първото бедствие, изглежда, беше нещастен случай. Мнозина шведи излязоха в петък на улицата в знак на солидарност със своите съотечественици мюсюлмани.

Във Франция, страна с голяма имигрантска общност, също като Германия, медиите подеха дискусия за твърденията на писателя Рено Камю, близък до крайната десница - той бие тревога, че иде "голямо изтласкване" и предстои мюсюлмани имигранти да завладеят Стария свят.

Ново измерение придаде на тези дебати през есента книгата "Самоубийството на Франция". Полемистът Ерик Земур, осъден през 2010 г. за разпалване на расова омраза, обсипва с критики Европа и имиграцията, в които вижда причини за бедите и несигурността, връхлетели французите.

Подклажда ги също излязлата тази седмица нова книга на романиста Мишел Уелбек - "Подчинение". Тя описва тъкмо въображаема Франция през управлението на президент, закърмен с исляма и спечелил изборите през 2022 г. на втори тур, подкрепен от левите и от десните сили срещу кандидатката на крайната
десница.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
25
 
! Отговори
Атлас преди 9 години
НИЕ СМЕ НАРОДЪТ -казаха Германците.......подчинете се циониски ***!!!!!!!!
46
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали подкрепяха чеченците, даже и финансово !
45
4
 
38
 
! Отговори
Мдаа преди 9 години
Статията явно е писана преди вчерашния атентат! Иначе нямаше да се задават риторични въпроси! А този Камю си е много прав. Тия много толерантните, ще разберат за какво става въпрос чак като им опре ножа в гърлото!Крайно време е да се преосмисли политиката на Европа!
44
2
 
28
 
! Отговори
:-D преди 9 години
Интересно ми е дали днес във Франция ще има митинги срещу ПЕГИДА в защита на толерантността към французите-мюсюлмани
43
2
 
39
 
! Отговори
Копирано ! преди 9 години
Това е отговора на толерантната политика на ЕС по отношения на арабската *** заливаща Европа.Стига сме приемали бежанци.Стига сме се правили на по католици от Папата. Крайно време е да ги пратим там от където са дошли. Да се оправят както искат. Никаква натурализация на мюсюлмани в ЕС. Всички вън даже тези които са 3 то поколение.Иначе ни чакак Париж още веднъж и още веднъж и още веднъж.Стоп на ислямизацията на Европа.
42
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Във всички християнски страни хората не желаят исляма. Това е нормално. Мирогледа е християнски, историята е християнска, достиженията са християнски. Какво е дал исляма на света?
41
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хората могат да бъдат обработвани с медиите. И тук в тази статия виждаме типичните следи на такава "обработка" - "шествията, съпровождани с крясъци", а можеше да е "шествията, съпровождани с викове". Отделно кой е Даниел Кон? И защо един евреин пише и оценява християните?
40
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ам ся да излезе Местаня и да ви обясни какво евроатлантическо гомно е.
39
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
jрябва да се разпадне ес и всяка страна да си пази границите с гранична войска.ес води до пълен хаос в европа.всичко което трябва да се направи той го забранява на страните-членки.следователно е вреден.брюксел е слуга на сащ.сащ идсат чрез него да манипулират европа.както се вижда и успяват.
38
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хм, кви са тез статий... Когато Путин говореше за това им беше смешно, сега обаче май не им е... Ай, а салам алейкум и един полумесец по средата на ЕС флага...
37
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз не искам да живея с побъркани религиозни ***, които се дупят на площада по 5 пъти на ден, не искам да виждам жени облечени с одеяла от които се виждат само едни очи, не искам да живея с потенциални терористи, които може да те убия само при съмнение за неуважение на измисления им бог. Какво толкова чудно има в това? Да си седят където са родени, аз не съм седнал да ходя при тях да ги поучавам!
36
3
 
37
 
! Отговори
МИРО преди 9 години
ЗА ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ ОГРАДАТА НА ГРАНИЦАТА С ТУРЦИЯ-БЕТОННА И ОЩЕ ПО-ВИСОКА,И ДА СЕ ЗАБРАНИ НА МАНГАКИТЕ ДА ВЛИЗАТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЕВРОПА.И ПЪЛНА И ТОТАЛНА ДЕПОРТАЦИЯ НА ВСИЧКИ МЮСЛИ ОТ ЕВРОПА ОБРАТНО В ДЪРЖАВИТЕ ИМ!!!
35
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой ще ми каже ли какво значи "антиислямска фобия". Според мен това означава страх от антиисляма. Кой се страхува от антиисляма в Европа? Кой?
34
1
 
52
 
! Отговори
Въпрос преди 9 години
Защо бежанците и емигрантите от близкия изток не емигрират в някоя близка географски и религиозно на тях държава като саудитска арабия , дубай,катар,кувейт и тн. И при положение,че мечтаят за ислямски свят и не харесвайки нашият защо идват именно тук?
33
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европа от близо 200 години не е християнска...Останалото си е чист популизъм...
32
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблема е в това че им дават по 1000 евро на месец и тези хора остават така неинтегрирани 20 години , след като няма какво да правят естественно че ще са някаде из града на чай или кафе какво други могат да правят по цял ден , ами нищо , затова са им трън в очите защото не са на работа , Държавата в виновна , първо ги приемат а после се чудат какво да ги прават
31
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво ислямизиране тва са 4 милиона от 90 милионна Германия , хипнотизирана Медийна кампания бих казал
30
2
 
49
 
! Отговори
Даскал преди 9 години
Моля да бъда извинен,но няма никаква антиислямска фобия - има ИСЛЯМСКО ТОТАЛНО НАСТЪП ЛЕНИЕ ,и който не го вижда и не се вълнува и не вижда това обрича нашите ценности и живо та на нашите деца ! Още по-лошото е,че политиците не искат да признаят това и да се заемат с ликвидирането на този голям проблем!Сигурно чакат да се случат още редица зловещи атента ти и чак тогава да се замислят ... дали да предприемат неяо или,може и така ?!
29
4
 
34
 
! Отговори
ех преди 9 години
само си представете ако това се случи тук у нас ,какво ще стане -отива ни държавата ,ни БОКО ,НИ ЦОКО ,НИ ДЕЛЯНЧО ,НИКОЙ НЯМА ДА ОСТАНЕ,ТА НИЕ НЯМАМЕ НИТО АРМИЯ ,НИТО ПОЛИЦИЯ ,А САМО ДЕБЕЛИ ТЮФЛЕЦИ И ГЕНЕРАЛИ С МНОГО ЗВЕЗДИЧКИ НА ПАГОНИТЕ..А И ЕДИН МНОГО ТОЛЕРАНТЕН ПРЕЗИДЕНТ .ДЕТО ГО КОМАНДВА ЖЕНА МУ..
28
2
 
12
 
! Отговори
Озадачен преди 9 години
Даниел Кон-Бендит е педофил. В интервю през 80-те той заявява че няма нищо по-възбуждащо от това да го докосват 5-годишни. Освен това е част от "Спинели груп" (федерално настроените в ЕП). Плюс това участва в демонстрациите срещу Дьо Гол. Накратко много лош човек. Мнението му не трябва да се взема под внимание.